کسی که دیگری باید فطره
او را بدهد؛ واجب نیست فطره خود را بدهد و فرقی هم نیست بداند که آن دیگری فطره او را می دهد یا نداند.
عنوان مسئله:
کسی که دیگری باید فطره
او را بدهد؛ واجب نیست فطره خود را بدهد و فرقی هم نیست بداند که آن دیگری فطره او را می دهد یا نداند.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- مهریهام مرا به استطاعت میرساند یعنی اگر در دست خودم بود قطعا حج بر من واجب بود ولی هنوز که شوهرم نداده، آیا واجب است طلب کنم و به حج روم یا خیر؟
- شخصی خانه خود را فروخت و موسم حج فرا رسید، آیا حج بر او واجب میشود یا خیر؟
- شخصی با فرزندان به زیارت عتبات مقدسه میرود و خرج برابر با حج میشود، آیا حج بر او واجب است؟
- شخص هنگام ثبت نام مستطیع بوده ولی حالا که اسم او درآمده مقروض است و نیاز به پول دارد، آیا حج بر او واجب است یا خیر؟
- کسی که از نظر مالی مستطیع بوده و برای حج ثبت نام کرده لیکن در سال جاری که زمان اعزام وی رسیده، پزشکی حج او را به دلیل بیماری و یا کهولت اذن نداده است، لطفا بفرمایید: آیا هنوز مستطیع است و حج بر وی واجب میباشد؟ آیا تا وقتی زنده هست میتواند نائب بگیرد؟
- حکم طلبهای که نیاز به شهریه داشته به حج مشرّف شده و با توجه به نظر بعضی از مراجع محترم در صورت نیاز به شهریه این شخص را مستطیع از حیث رجوع به کفایت نمیدانستند در حج خود قصد امر اعم از وجوب و استحباب نموده و اکنون بینیاز و مستغنی از شهریه میباشد و حالا در صورت تشرّف، نیّت او چه باید باشد؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر میزبان،زکات فطریه ی میهمان را بر عهده خود بداند ومیهمان طبق نظر مرجع تقلیدش،خود را موظّف به پرداخت فطریه بداند، تکلیف چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] شخصی شب عید فطر، زکات فطره را کنار گذاشته است؛ ولی همسرش در همان شب یا در روز عید، فطریه را (بدون این که بداند زکات فطره است) برداشته و خرج کرده است. اکنون تکلیف چیست؟ آیا دوباره باید فطریه را جدا کند و به مستحق بدهد؟ در موقع دادن، نیّت ادا کند یا قضا؟
- [آیت الله مظاهری] برای زکات فطره میهمان، آیا فرقی بین غذا خوردن در منزل او یا در جای دیگری مثل سالن، هتل و رستوران هست یا خیر؟
- [آیت الله خوئی] فطره را به قصد فقیر معینی کنار گذاشت، آیا موقع دادن فطره میتواند به فقیر دیگری بدهد؟
- [سایر] کسی که سید نیست، میتواند فطره را به سید بدهد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا میشود انسان به نوه خود، زکات فطره بدهد؟
- [آیت الله مظاهری] اگر پزشک منعی برای روزه بیمار نداند، ولی خود بیمار روزه را برای خود مضر بداند، آیا میتواند روزه نگیرد؟
- [آیت الله خامنه ای] میهمانی که فقط شب عید فطر به خانه انسان بیاید، تکلیف فطره اش چه می شود؟ ج) فطره او بر عهده صاحب خانه نیست. س: اگر میهمان فطره خودش را بدهد، آیا از عهده صاحب خانه ساقط می شود؟ ج) در فرضی که نان خور محسوب شود اگر با اجازه صاحب خانه و از طرف او فطره خودش را بدهد، از عهده میزبان ساقط می شود. س: اگر انسان شب عید فطر میهمان داشته باشد و صبح متوجه شود که عید بوده؛ آیا فطره آنها بر او واجب است؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیا میهمان می تواند از صاحبخانه کسب اجازه کند و زکات فطره خود را بپردازد؟ اگر میزبان، زکات فطر ه ی میهمان را بر عهده خود بداند و میهمان طبق نظر مرجع تقلیدش، خود را موظّف به پرداخت فطریه بداند، تکلیف چیست؟
- [آیت الله بهجت] کسی که خمس بر مالش تعلّق گرفته، آیا زکات فطره را می تواند از آن مال بدهد یا این که باید اوّل خمس را پرداخت کند و بعد زکات فطره بدهد؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- اگر کسی که فطره او بر دیگری واجب است خودش فطره را بدهد؛ از کسی که فطره بر او واجب شده ساقط نمی شود.
- اگر موقعی که دادن زکاه فطره واجب است؛ فطره را ندهد و کنار هم نگذارد؛ بعدا باید بدون اینکه نیت ادا و قضا کند فطره را بدهد.
- اگر کسی موقع غروب شب عید فطر دیوانه باشد؛ زکاه فطره بر او واجب نیست؛ ولی اگر بیهوش باشد احتیاط واجب آن است که زکاه فطره را بدهد.
- کسی که موقع غروب شب عید فطر؛ زکاه فطره بر او واجب نیست؛ اگر تا پیش از ظهر روز عید شرطهای واجب شدن فطره در او پیدا شود؛ مستحب است زکاه فطره را بدهد.
- اگر فطره را از چیز معیوب بدهد؛ بنا بر احتیاط واجب کافی نیست.
- اگر پیش از ماه رمضان فطره را بدهد صحیح نیست و بهتر آن است که ماه رمضان هم فطره را ندهد؛ ولی اگر پیش از رمضان یا در ماه رمضان به فقیر قرض بدهد و بعد از آنکه فطره بر او واجب شد؛ طلب خود را بابت فطره حساب کند مانعی ندارد.
- اگر انسان کسی را اجیر نماید و شرط کند که مخارج او را بدهد؛ باید فطره او را هم بدهد؛ ولی چنانچه شرط کند که مقدار مخارج او را بدهد مثلا پولی برای مخارجش بدهد؛ واجب نیست فطره او را بدهد.
- اگر انسان به خیال اینکه کسی فقیر است به او فطره بدهد و بعد بفهمد فقیر نبوده؛ چنانچه مالی را که به او داده از بین نرفته باشد؛ باید پس بگیرد و به مستحق بدهد و اگر نتواند بگیرد؛ باید از مال خودش فطره را بدهد و اگر از بین رفته باشد؛ در صورتی که گیرنده فطره می دانسته آنچه را که گرفته فطره است؛ باید عوض آن را بدهد و اگر نمی دانسته؛ دادن عوض بر او واجب نیست و انسان باید دوباره فطره را بدهد.
- اگر پیش از غروب یا مقارن غروب بچه بالغ شود؛ یا دیوانه عاقل گردد؛ یا فقیر غنی شود؛ در صورتی که شرایط واجب شدن فطره را دارا باشد؛ باید زکاه فطره را بدهد.
- زنی که شوهرش مخارج او را نمی دهد؛ چنانچه نان خور کس دیگر باشد؛ فطره اش بر آن کس واجب است و اگر نان خور کس دیگر نیست؛ در صورتی که فقیر نباشد باید فطره خود را بدهد.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر پیش از ماه رمضان فطره را بدهد صحیح نیست و احتیاط مستحبّ آن است که در ماه رمضان هم فطره را ندهد، ولی اگر پیش از ماه رمضان به مستحقّ قرض بدهد و بعد از آن که فطره بر او واجب شد طلب خود را بابت فطره حساب کند مانعی ندارد، مگر بداند که اکنون دیگر گیرنده مستحقّ فطره نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که دیگری باید فطره او را بدهد، واجب نیست فطره خود را بدهد.
- [آیت الله سبحانی] کسی که دیگری باید فطره او را بدهد واجب نیست فطره خود را بدهد.
- [امام خمینی] کسی که دیگری باید فطره او را بدهد، واجب نیست فطره خود را بدهد.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که دیگری باید فطره او را بدهد، واجب نیست فطره خود را بدهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر کسی که فطره او بر دیگری واجب است خودش فطره را بدهد، از کسی که فطره بر او واجب شده ساقط نمیشود، ولی اگر از طرف کسی که فطره بر او واجب شده با اجازه او بدهد، کفایت میکند.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که دیگری باید فطره او را بدهد واجب نیست فطره خود را بدهد
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که دیگری باید فطره او را بدهد، واجب نیست فطره خود را بدهد.
- [آیت الله خوئی] کسی که دیگری باید فطرة او را بدهد، واجب نیست فطرة خود را بدهد.
- [آیت الله بهجت] کسی که دیگری باید فطره او را بدهد، واجب نیست فطره خود را بدهد.