پاک شدن
برای پاک شدن کف پا و زیر کفش، بهتر است پانزده ذراع یا بیشتر راه بروند، اگرچه با کمتر از پانزده ذراع یا با مالیدن پا به زمین نیز نجاست برطرف شود.
عنوان مسئله:
برای پاک شدن کف پا و زیر کفش، بهتر است پانزده ذراع یا بیشتر راه بروند، اگرچه با کمتر از پانزده ذراع یا با مالیدن پا به زمین نیز نجاست برطرف شود.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- آیا با راه رفتن روی فرش یا حصیر، کف پا یا ته کفش نجس پاک می گردد؟
- آیا باید ته کفش یا کف پا هنگام راه رفتن تر باشد؟
- زمین مرطوبی که بخشی از آن نجس است و فردی بر روی آن راه میرود و کفش یا پایش مرطوب میشود، آیا کفش یا پای او پاک است یا نجس؟
- معمولاً کسانی که نمیتوانند سجده کنند، مهر نماز را با دست بلند میکنند و پیشانی را بر آن میگذارند و در این حال نوک انگشتان بزرگ پا را هم بر زمین نمیگذارند، در حالی که میتوانند با درست کردن سکویی و قرار دادن مهر بر آن، پیشانی را بر مهر و کف هر دو دست را بر زمین بگذارند. در این حالت، آیا درست کردن سکو برای این که بتوان کف هر دو دست را بر زمین گذاشت و همچنین گذاشتن نوک انگشتان بزرگ پا لازم است یا همان صورتی که به طور معمول انجام میشود، کافی است؟
- آیا چشم انسان با ریختن قطره نجس در آن، متنجّس میشود و آب کشیدن لازم دارد یا از باطن بدن محسوب میشود و با برطرف شدن قطره نجس، پاک میشود و آب کشیدن لازم ندارد؟
- اگر لباسی را که با خون نجس شده آب بکشند و خون را از آن برطرف نمایند ولی رنگ خون در لباس باقی بماند، آیا آن لباس پاک است؟
- آبی که هنگام غسل دادن میّت و قبل از پایان سه غسل از بدن میّت جدا میشود و به زمین میریزد، پاک است یا نجس؟ اگر نجس است، این آب گاهی به هنگام غسل دادن میّت به وسیله سطل آب، به اطراف پاشیده میشود. آیا بعد از پاک شدن میّت به واسطه سه غسل، زمین اطراف میّت هم پاک میشود؟ حکم لیف و صابونی که قبل از غسل دادن، میّت را با آن میشویند و آن را کنار میگذارند، از جهت پاکی و نجاست چیست؟
- محلی که با ادرار نجس شده اگر با آب لولهکشی بخواهیم پاکش کنیم، در صورتی که آب را روی آن نگاه داریم تا هم نجاست برطرف شود هم بعد از آن آب ادامه داشته باشد، آیا پاک میشود یا حتماً باید آب را قطع و وصل کرد؟
- بعضی از بلاد کفر، پوست و چرم فراوانی از کشورهای اسلامی خریداری میکنند و با آن کیف و کفش و... میسازند، به نحوی که احتمال داده میشود این گونه وسایل که در بازار آنها موجود است، از پوست حیوان مذکّی تهیه شده باشد. با این فرض، این وسایل پاک هستند یا نجس؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله مظاهری] آیا آسفالت، سیمان، چوب، آجر، موزائیک و فلزاتی که با آن کف زمین را مفروش میکنند پاک کننده کف پا و کفش هستند؟
- [آیت الله بهجت] اگر کف پا یا کفش با بول یا آب نجس آلوده شود و سپس خشک گردد با راه رفتن بر روی زمین و یا مالش آن بر زمین پاک می شود؟
- [آیت الله خوئی] موزائیک که از سیمان و ریگ ساخته میشود و زمین را با آن فرش میکنند، آیا ته کفش، و کف پا را پاک میکند؟
- [آیت الله خوئی] آیا موزائیک، حکم زمین را دارد، سجده و تیمم بر آن جائز است؟ ته کفش و کف پا را پاک میکند یا خیر؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا کف پا یا ته کفش با راه رفتن روی زمینی که آسفالت شده، پاک می شود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا کف پا و ته کفش با راه رفتن روی زمینی که با موزاییک فرش شده یا آسفالت شده پاک می شوند؟
- [سایر] آیا کف پا کسانی که وارد دستشویی می شوند و خارج می شوند پاک است یا نجس؟ آیا شروط اثبات نجاست بر آن صدق می کند؟
- [آیت الله بهجت] آیا سنگ فرش خیابان مثل آجر، موزاییک، آسفالت و... پاک کننده ی کف کفش می باشد؟
- [آیت الله خوئی] زمین آسفالت یا سیمان، کفش و پا را مطهر است یا نه؟
- [آیت الله بهجت] نماز خواندن با کفش و دستکش، اگرچه پاک باشند چه حکمی دارد؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- کف پا و تهِ کفش نجس با راه رفتن یا مالیدن آن بر روی زمین، با پنج شرط پاک میشود: اوّل:زمین پاک باشد. دوم:خشک باشد، ولی چنانچه رطوبت کمی داشته باشد که سرایت نکند، اشکال ندارد. سوم:اگر عین نجس مثل خون و ادرار یا چیز متنجس مثل گِلی که نجس شده در کف پا و زیر کفش باشد، به واسطه راه رفتن یا مالیدن پا به زمین و یا عامل دیگری برطرف شود. چهارم:زمین باید خاک، سنگ، آجر فرش و مانند آنها باشد، و با راه رفتن روی فرش و حصیر، کف پا و زیر کفشِ نجس پاک نمیشود، ولی با راه رفتن روی سبزه پاک میشود. پنجم: نجاست کف پا یا کفش از زمین به پا یا کفش سرایت کرده باشد، هرچند با غیر راه رفتن حاصل شده باشد.
- اگر بعد از راه رفتن، عین نجاست از کف پا یا زیر کفش بر طرف شود، پاک میشوند، اگرچه بو یا رنگ آن باقی مانده باشد؛ و بنابر احتیاط باید ذرههای کوچک نجاست نیز برطرف شود، ولی باقی ماندن ذرات ریزی که معمولاً با راه رفتن برطرف نمیشوند مانعی ندارد.
- لازم نیست کف پا و زیر کفشِ نجس، تر باشد، بلکه اگر خشک نیز باشد با راه رفتن پاک میشود.
- هنگامی که کف پا یا زیر کفش نجس با راه رفتن پاک شد، مقداری از اطراف آن نیز که معمولاً با گِل آلوده میشود، اگر به زمین برسد یا خاک به آن اطراف برسد، پاک میگردد.
- کف پا و زیر کفشِ نجس به واسطه راه رفتن روی آسفالت پاک میشود؛ ولی با راه رفتن روی زمینی که با چوب فرش شده است، پاک شدن آن محلّ اشکال است.
- داخل کفش و مقداری از کف پا که به زمین نمیرسد، به واسطه راه رفتن پاک نمیشود، و پاک شدن کف جوراب به واسطه راه رفتن محل اشکال است؛ ولی اگر کف جوراب از پوست باشد، به وسیله راه رفتن پاک میشود.
- اگر آفتاب به زمین نجس بتابد سپس انسان شک کند که زمین هنگام تابیدن آفتاب مرطوب بوده یا نه یا رطوبت آن به واسطه آفتاب خشک شده یا نه و همچنین اگر شک کند که پیش از تابش آفتاب، عین نجاست از آن برطرف شده یا نه یا شک کند که چیزی مانع تابش آفتاب بوده یا نه، آن زمین پاک نمیشود.
- اگر چیزی را آب بکشد و یقین کند پاک شده و بعد شک کند که عین نجاست را از آن برطرف کرده یا نه، چنانچه هنگام آب کشیدن متوجه برطرف کردن عین نجاست بوده باشد، آن چیز پاک است.
- اگر بر فرش پاکی که روی زمین نجس است باران ببارد و آب باران به زمین نجس نیز برسد، فرش نجس نمیشود و زمین هم پاک میگردد، ولی چنانچه فرش با زمین فاصله داشته باشد و آب باران از فرش عبور کرده و بر روی زمین بچکد، بنابر احتیاط زمین پاک نمیشود.
- اگر چیزی غیر از ظروف با غیر ادرار نجس شود، چنانچه بعد از برطرف کردن نجاست یک مرتبه آب روی آن بریزند و از آن جدا شود، پاک میگردد؛ و نیز اگر در مرتبه اوّل که آب روی آن میریزند، نجاست آن برطرف شود و بعد از برطرف شدن نجاست نیز آب روی آن بیاید، پاک میشود، ولی در هر صورت، لباس و مانند آن را چنانچه با آب قلیل آب بکشند، باید فشار دهند تا غُساله آن بیرون آید.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله خوئی] برای پاک شدن کف پا و ته کفش بهتر است مقدار پانزده ذراع دست یا بیشتر راه بروند، اگرچه به کمتر از پانزده ذراع یا مالیدن پا به زمین، نجاست برطرف شود.
- [آیت الله سبحانی] برای پاک شدن کف پا و ته کفش بهتر است پانزده ذراع (تقریباً هفت متر)(1) یا بیشتر راه بروند، حتی اگر هم به کمتر از پانزده قدم یا مالیدن پا به زمین; نجاست برطرف شود.
- [آیت الله بهجت] بعد از برطرف شدن عین نجاست ، بنا بر اظهر تماس کف پا و ته کفش با زمین کافی است اگرچه راه رفتن و مالیدن صدق ننماید . ولی برای پاک شدن کف پا و ته کفش بهتر است پانزده قدم یا بیشتر راه بروند اگرچه به کمتر از پانزده قدم یا مالیدن پا به زمین ، عین نجاست برطرف شود .
- [آیت الله نوری همدانی] برای پاک شدن کف پا و ته کفش بهتر است پانزده ذراع (تقریباً ده گام می شود ) یا بیشتر راه بروند ، اگر چه به کمتر از پانزده ذراع یا مالیدن پا به زمین ، بر نجاست
- [آیت الله سیستانی] برای پاک شدن کف پا و ته کفش بهتر است مقدار پانزده ذراع (2) دست یا بیشتر راه بروند ، اگر چه به کمتر از پانزده ذراع یا مالیدن پا به زمین ، نجاست بر طرف شود .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] برای پاک شدن کف پا و تهِ کفش نجس، بهتر است پانزده قدم یا بیشتر راه بروند، اگرچه با کمتر از پانزده قدم یا مالیدن پا به زمین، نجاست برطرف شود.
- [آیت الله بروجردی] برای پاک شدن کف پا و ته کفش بهتر است پانزده قدم یا بیشتر راه بروند، اگر چه به کمتر از پانزده قدم یا مالیدن پا به زمین، نجاست برطرف شود.
- [آیت الله مظاهری] برای پاک شدن کف پا و ته کفش بهتر است پانزده قدم یا بیشتر راه بروند، گرچه به کمتر از پانزده قدم یا مالیدن پا به زمین نجاست برطرف شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . برای پاک شدن کف پا و ته کفش بهتر است پانزده قدم یا بیشتر راه بروند، اگر چه به کمتر از پانزده قدم یا مالیدن پا به زمین، نجاست برطرف شود.
- [امام خمینی] برای پاک شدن کف پا و ته کفش، بهتر است پانزده قدم یا بیشتر راه بروند، اگر چه به کمتر از پانزده قدم یا مالیدن پا به زمین، نجاست برطرف شود