از نظر اسلام اصل در همه اشیاء طهارت و پاکی است از جمله کف و محیط دستشویی و توالت مگر این که نجاست آنها ثابت شود و اگر انسان، شک کند که چیز پاکی نجس شده یا نه، پاک است و جست و جو و وارسی لازم نیست. بنابر این کسانی که وارد دستشویی می شوند تا زمانی که یقین به نجاست کف دستشویی پیدا نکردند یا یقین به نجاست پیدا کردند ولی کف دستشویی طوری تر نبود که نجاست آن به کف پا، کفش، دمپایی و ... سرایت کند، کف پا، کفش، دمپایی و ... پاک است. بلی اگر یقین کنم که دمپایی یا کف پا در دستشویی یا هر جای دیگر در اثر تماس با نجاست نجس شده است، با راه رفتن روی موزاییک یا کاشی یا فرش، پاک نمی شود بلکه در صورتی که یکی از آن دو یا هر دو به نحوی تری و رطوبت داشته باشند که به دیگری سرایت کند آن جا هم نجس می شود. [1] ، [2] [1] اقتباس از شماره 2047 (سایت: 2096). [2] فلاح زاده، محمد حسین، کتاب آموزش فقه، ص 99، 104، 105، 113؛ و همین طور قسمت طهارت و نجاست رساله مراجع مربوطه رجوع شود.
آیا کف پا کسانی که وارد دستشویی می شوند و خارج می شوند پاک است یا نجس؟ آیا شروط اثبات نجاست بر آن صدق می کند؟
از نظر اسلام اصل در همه اشیاء طهارت و پاکی است از جمله کف و محیط دستشویی و توالت مگر این که نجاست آنها ثابت شود و اگر انسان، شک کند که چیز پاکی نجس شده یا نه، پاک است و جست و جو و وارسی لازم نیست. بنابر این کسانی که وارد دستشویی می شوند تا زمانی که یقین به نجاست کف دستشویی پیدا نکردند یا یقین به نجاست پیدا کردند ولی کف دستشویی طوری تر نبود که نجاست آن به کف پا، کفش، دمپایی و ... سرایت کند، کف پا، کفش، دمپایی و ... پاک است. بلی اگر یقین کنم که دمپایی یا کف پا در دستشویی یا هر جای دیگر در اثر تماس با نجاست نجس شده است، با راه رفتن روی موزاییک یا کاشی یا فرش، پاک نمی شود بلکه در صورتی که یکی از آن دو یا هر دو به نحوی تری و رطوبت داشته باشند که به دیگری سرایت کند آن جا هم نجس می شود. [1] ، [2]
[1] اقتباس از شماره 2047 (سایت: 2096). [2] فلاح زاده، محمد حسین، کتاب آموزش فقه، ص 99، 104، 105، 113؛ و همین طور قسمت طهارت و نجاست رساله مراجع مربوطه رجوع شود.
- [سایر] با توجه به راه های اثبات نجاست که در رساله های عملیه آمده، شیر و کف دست شویی ها نجس اند، یا پاک اند؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا با راه رفتن روی فرش یا حصیر، کف پا یا ته کفش نجس پاک می گردد؟
- [آیت الله خامنه ای] برای پاک شدن کف پا یا کفش، راه رفتن به مقدار پانزده گام شرط است. آیا این کار باید بعد از زوال عین نجاست صورت بگیرد یا پانزده گام رفتن با وجود عین نجاست کافی است؟ آیا پس از آنکه عین نجاست با پانزده گام از بین رفت، کف پا یا کفش پاک می شود؟
- [سایر] من با دمپایی وارد دستشویی شدم و بعد از مدتی راه رفتن روی فرشی رفتم. کف پایم خشک بود ولی گردی که از راه رفتن روی کاشی های دستشویی در آن بود روی فرش را گرفت آیا فرش نجس شده است؟
- [آیت الله سیستانی] ترشحات آب کر بعد از برخورد به کاسه دستشوئی پاک است یا نجس ؟
- [آیت الله سبحانی] آیا راه رفتن روی موزائیک کف پا را پاک می کند؟
- [آیت الله مظاهری] آیا آسفالت، سیمان، چوب، آجر، موزائیک و فلزاتی که با آن کف زمین را مفروش میکنند پاک کننده کف پا و کفش هستند؟
- [آیت الله بهجت] اگر کف پا یا کفش با بول یا آب نجس آلوده شود و سپس خشک گردد با راه رفتن بر روی زمین و یا مالش آن بر زمین پاک می شود؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا کف پا یا ته کفش با راه رفتن روی زمینی که آسفالت شده، پاک می شود؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا از نظر عقل پاک یا نجس بودن کفّار قابل اثبات میباشد؟
- [آیت الله سبحانی] زمین با چهار شرط کف پا و ته کفش نجس را پاک می کند: اول آنکه پاک باشد. دوم آنکه خشک باشد. سوم آنکه اگر عین نجس مثل خون و بول، یا متنجس مثل گلی که نجس شده در کف پا و ته کفش باشد، به واسطه راه رفتن یا مالیدن پا به زمین برطرف شود. و نیز زمین باید خاک یا سنگ یا آجرفرش و مانند اینها باشد و با راه رفتن روی فرش و حصیر و سبزه، کف پا و ته کفش نجس پاک نمی شود. چهارم این که کف پا و ته کفش از طریق راه رفتن نجس شده باشد، نه این که از خارج نجاست به آنها برسد.
- [آیت الله نوری همدانی] زمین با سه شرط ، کف پا و ته کفش نجس را ، پاک می کند . اول : آنکه زمین پاک باشد . دوم : آنکه خشک باشد . سوم : آنکه اگر عین نجس مثل خون و بول یا متنجس مثل گلی که نجس شده در کف پا و ته کفش باشد ،به واسطة راه رفتن یا مالیدن پا به زمین برطرف شود . و نیز زمین باید خاک یا سنگ یا آجر فرش و مانند اینها باشد و با راه رفتن روی فرش و حصیر و سبزه ، کف پا وته کفش نجس،پاک نمی شود و اگر به واسطة غیر راه رفتن نجس شده باشد ، پاک شدنش به واسطه راه رفتن اشکال دارد .
- [امام خمینی] زمین با سه شرط، کف پا و ته کفش نجس را پاک می کند: اول: آنکه زمین پاک باشد. دوم: آنکه خشک باشد. سوم: آنکه اگر عین نجس مثل خون و بول، یا متنجس مثل گلی که نجس شده در کف پا و ته کفش باشد، به واسطه راه رفتن یا مالیدن پا به زمین برطرف شود. و نیز زمین باید خاک یا سنگ یا آجر فرش و مانند اینها باشد، و با راه رفتن روی فرش و حصیر و سبزه، کف پا و ته کفش نجس پاک نمی شود. و اگر به واسطه غیر راه رفتن نجس شده باشد، پاک شدنش به واسطه راه رفتن اشکال دارد.
- [آیت الله اردبیلی] لازم نیست کف پا و زیر کفشِ نجس، تر باشد، بلکه اگر خشک نیز باشد با راه رفتن پاک میشود.
- [آیت الله علوی گرگانی] لازم نیست کف پا و ته کفش نجس تر باشد بلکه اگر خشک هم باشد براه رفتن پاک میشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] لازم نیست کف پا و ته کفش نجس، تر باشد، بلکه اگر خشک هم باشد به راه رفتن پاک میشود.
- [آیت الله مظاهری] لازم نیست کف پا و ته کفش نجس، تر باشد بلکه اگر خشک هم باشد به راه رفتن پاک میشود.
- [آیت الله خوئی] لازم نیست کف پا و ته کفش نجس، تر باشد، بلکه اگر خشک هم باشد به راه رفتن پاک میشود.
- [آیت الله وحید خراسانی] زمین با سه شرط کف پا و ته کفش را که به راه رفتن یا پا گذاشتن بر زمین نجس نجس شده پاک می کند اول ان که زمین پاک باشد دوم ان که خشک باشد سوم ان که اگر عین نجس مانند خون و بول یا متنجس مثل گلی که نجس شده در کف پا و ته کفش باشد به واسطه راه رفتن یا مالیدن به زمین بر طرف شود و نیز زمین باید خاک یا سنگ یا اجر فرش و مانند اینها باشد و با راه رفتن روی فرش و حصیر و سبزه و مانند اینها کف پا و ته کفش نجس پاک نمی شود
- [آیت الله خوئی] زمین با سه شرط، کف پا و ته کفش را که به راه رفتن نجس شده پاک میکند: (اول) آن که زمین پاک باشد. (دوم) آن که خشک باشد. (سوم) آن که اگر عین نجس مثل خون و بول، یا متنجس مثل گلی که نجس شده در کف پا و ته کفش باشد، به واسطة راه رفتن یا مالیدن پا به زمین برطرف شود و نیز زمین باید خاک یا سنگ یا آجر فرش و مانند اینها باشد، و با راه رفتن روی فرش و حصیر و سبزه، کف پا و ته کفش نجس پاک نمیشود.