پاک شدن
در پاک شدن حصیر نجس بوسیله آفتاب اشکال است ولیکن درخت و میوه های آن و گیاه به واسطه آفتاب پاک میشود.
عنوان مسئله:
در پاک شدن حصیر نجس بوسیله آفتاب اشکال است ولیکن درخت و میوه های آن و گیاه به واسطه آفتاب پاک میشود.
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله اردبیلی] آیا با راه رفتن روی فرش یا حصیر، کف پا یا ته کفش نجس پاک می گردد؟
- [سایر] آیا آفتاب می تواند با تابش از پشت شیشه دیوار نجس را پاک کند را هم پاک کند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] بند لباس نجس شده است آیا آفتاب آن را پاک می کند؟
- [سایر] آیا لباس و فرش نجس و مانند آن، با آفتاب پاک میشود؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا تابیدن آفتاب از پشت شیشه بر جسم نجس پاک کننده است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آفتاب اگر به وسیله آئینه به جای نجس بتابد و منعکس شود، آیا پاک کننده است؟
- [آیت الله بهجت] اگر سگی بر زمین گل آلود یا برف راه رود، آیا زمین را نجس می کند؟ و آیا پس از خشک شدن برف به واسطه ی آفتاب، زمین پاک می گردد؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر درخت یا زراعت را با آب متنجّس آبیاری کنند، ثمره آن پاک است یا نجس؟
- [آیت الله بهجت] آیا تابیدن آفتاب از پشت شیشه بر جسم نجس پاک کننده است؟ و اگر پشت خود شیشه نجس باشد چه طور؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] شی نجس در برخورد با اشیای دیگر تا چند واسطه اشیا و وسایل پاک را نجس میکند؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- اگر آفتاب به یک طرف دیوار نجس بتابد، طرفی که آفتاب به آن نتابیده پاک نمیشود.
- آفتاب زمین و ساختمان و چیزهائی که مانند درب و پنجره، در ساختمان به کار برده شده و همچنین میخی را که به دیوار کوبیدهاند با پنج شرط پاک میکند: اوّل آن که چیز نجس به طوری تر باشد، که اگر چیز دیگری به آن برسد تر شود، پس اگر خشک باشد باید به وسیلهای آن را تر کنند تا آفتاب خشک کند، دوم آن که اگر عین نجاست در آن چیز باشد پیش از تابیدن آفتاب آن را برطرف کند، سوم آن که چیزی از تابیدن آفتاب جلوگیری نکند، پس اگر آفتاب از پشت پرده یا ابر و مانند اینها بتابد و چیز نجس را خشک کند، آن چیز پاک نمیشود، ولی اگر ابر به قدری نازک باشد که از تابیدن آفتاب جلوگیری نکند، اشکال ندارد، چهارم آن که آفتاب به تنهایی چیز نجس را خشک کند، پس اگر مثلاً چیز نجس به واسطه باد و آفتاب خشک شود، پاک نمیگردد، ولی اگر باد به قدری کم باشد که نگویند به خشک شدن چیز نجس کمک کرده اشکال ندارد، پنجم آن که آفتاب مقداری از بنا و ساختمان را که نجاست به آن فرو رفته یک مرتبه خشک کندپس اگر یک مرتبه بر زمین و ساختمان نجس بتابد و روی آن را خشک کند و دفعه دیگر زیر آن را خشک نماید، فقط روی آن پاک میشود و زیر آن نجس میماند.
- اگر حصیر مسجد نجس شود، باید آن را آب بکشند، ولی چنانچه به واسطه آب کشیدن، خراب میشود وبریدن جای نجس بهتر است، باید آن را ببرند.
- اگر آفتاب به زمین نجس بتابد، بعد انسان شک کند که زمین موقع تابیدن آفتاب تر بوده یا نه، یا تری آب به واسطه آفتاب خشک شده یا نه، آن زمین نجس است و همچنین است اگر شک کند که پیش از تابش آفتاب عیننجاست از آن برطرف شده یا نه یا شک کند که چیزی مانع تابش آفتاب بوده یا نه.
- پاک شدن کفپا و ته کفش نجس، به واسطه راه رفتن روی آسفالت و روی زمینی که با چوب فرش شده محل اشکال است.
- تبعیّت آن است که چیز نجسی به واسطه پاک شدن چیز نجس دیگر پاک شود.
- باید قرار معامله مساقات را پیش از ظاهر شدن میوه بگذارند و اگر بعد از ظاهر شدن میوه و پیش از رسیدن آن قرار بگذارند، پس اگر کاری مانند آبیاریکه برای تربیت درخت لازم است باقی مانده باشد، معامله صحیح است وگرنه اشکال دارد، اگرچه احتیاج به کاری مانند چیدن میوه ونگهداری آن هم داشته باشد.
- توی کفش و مقداری از کف پا که بزمین نمیرسد، به واسطه راه رفتن پاک نمیشود و پاک شدن جوراب به واسطه راه رفتن محل اشکال است.
- زمین با سه شرط کف پا وته کفش نجس را پاک میکند: اوّل آن که زمین پاک باشد، دوم آن که خشک باشد، سوم آن که اگر عین نجس مثل خون و بول، یا متنجس مثل گلی که نجس شده در کف پا و ته کفش باشد، به واسطه راه رفتن یا مالیدن پا بزمین برطرف شود، و نیز زمین باید خاک یا سنگ یا آجرفرش ومانند اینها باشد و با راه رفتن روی فرش و حصیر و سبزه، کف پا و ته کفش پاک نمیشود.
- هر چیز نجس، تا عین نجاست را از آن برطرف نکنند پاک نمیشود، ولی اگر بو یا رنگ نجاست در آن مانده باشد اشکال ندارد، پس اگر خون را از لباس برطرف کنند ولباس را آب بکشند ورنگ خون در آن بماند پاک میباشد، اما چنانچه به واسطه بو یا رنگ یقین کنند یا احتمال بدهند که ذرههای نجاست در آن چیز مانده نجس است
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . پاک شدن حصیر نجس به واسطه آفتاب محل اشکال است. ولی درخت و شاخه و برگ و میوه آن و گیاه ها در حال اتصال به زمین به واسطه آفتاب پاک می شوند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آفتاب حصیر نجس را پاک می کند و همچنین درخت و گیاه به واسطه آفتاب پاک می شود.
- [امام خمینی] آفتاب حصیر نجس را پاک می کند، و همچنین درخت و گیاه به واسطه آفتاب پاک می شود.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر ، حصیر نجس را پاک می کند وهمچنین درخت و گیاه به واسطة آفتاب پاک می شود .
- [آیت الله مظاهری] آفتاب حصیر نجس که بافته شده در روی زمین است را پاک میکند و همچنین درخت و گیاه و مانند اینها به واسطه آفتاب پاک میشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] آفتاب، حصیر نجس را پاک نمیکند و پاک شدن درخت و گیاه که در زمین است به سبب آفتاب محل اشکال است.
- [آیت الله خوئی] پاک کردن آفتاب حصیر نجس را محل اشکال است، و اما درخت و گیاه که در زمین است پیش از چیدن آن به واسط آفتاب پاک میشود.
- [آیت الله بهجت] آفتاب، درخت و گیاه و حصیر نجس را پاک می کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] تابش آفتاب، حصیر نجس و درخت و گیاه را بنابر احتیاط واجب پاک نمی کند.
- [آیت الله بروجردی] آفتاب حصیر نجس را پاک میکند، ولی اگر یک طرف آن را خشک کند، پاک شدن طرف دیگر آن اشکال دارد و نیز پاک شدن درخت و گیاه به واسطهی آفتاب محل اشکال است.