اگر وزن گندم وجو وخرما وکشمش موقعی که تر است به 288 من و 45 مثقال کم برسد و بعد از خشک شدن کمتر از این مقدار شود، زکاْ آن واجب نیست.
عنوان مسئله:
اگر وزن گندم وجو وخرما وکشمش موقعی که تر است به 288 من و 45 مثقال کم برسد و بعد از خشک شدن کمتر از این مقدار شود، زکاْ آن واجب نیست.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
سوال مرتبط یافت نشد
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله خوئی] چند قسم از انگور است اصلاً قابل خشک شدن نیستند مثل سبز انگور و امثال آن، بلکه استفاده از آنها منحصر به خوردن آنها است در حالت انگوری، یا اینکه باید آب آنها جوشانیده شده و شیره انگور بسازند، و لذا سنجیدن مقدار خشک آنها مشکل است خواهشمند است بفرمائید اوّلاً این قبیل انگورها هم زکات دارند و واجب است از آنها زکات داده شود؟ و بعداً طریقه سنجیدن حد نصاب آنها چیست؟
- [آیت الله خوئی] عاملینی هستند به نام دهقان یا غیره که از نظر زحمتکشی در زراعات با ارباب زراعت طبق قرارداد خودشان سهمی از زراعت میبرند، مثلاً یک پنجم گندم زراعت را میبرند، اما فقط از گندم بهره میبرند نه از کاه آن، بفرمائید اگر مقدار گندمی که از زراعات به واسطه عامل بودن میبرند به قدر نصاب است باید زکات بدهند اگر چه از کاه آن زراعت نمیبرند یا زکات بر آنها واجب نیست.
- [آیت الله بهجت] در بعضی از محلّ ها رسم است که گندم و جو را درهم و مخلوط می کارند. پس از چیدن اگر از هم جدا شوند، هیچ کدام به نصاب نمی رسد. امّا مخلوط هر دو که به آن خلطک می گویند به مقدار نصاب است و به همین نحو آن را به مصرف می رسانند. آیا زکات آن واجب است یا نه؟
- [آیت الله خامنه ای] ج: از شرایط وجوب خمس در معادن این است که شخص یا اشخاصی با مشارکت با یکدیگر آن را استخراج کنند، مشروط بر اینکه سهم هر یک به حد نصاب برسد و آنچه استخراج شده، ملک آنها شود، و معادنی که دولت استخراج می کند، نظر به اینکه ملک خاص شخص یا اشخاص نیست، بلکه ملک جهت است لذا شرط وجوب خمس را دارا نیست و در نتیجه جایی برای وجوب خمس بر دولت و حکومت باقی نمی ماند، و این استثنایی بر وجوب خمس در معدن نیست. بله، معادنی که توسط شخص خاصی یا با مشارکت اشخاص با یکدیگر استخراج می شود، خمس در آن واجب است، مشروط بر اینکه آنچه آن شخص استخراج کرده و یا سهم هر یک از اشخاصی که با مشارکت با یکدیگر اقدام به استخراج کرده اند، بعد از کم کردن هزینه های استخراج و تصفیه، به مقدار بیست دینار طلا یا دویست درهم نقره یا معادل قیمت یکی از آن دو باشد.
مسائل مرتبط از این مرجع
- اگر موقع واجب شدن زکاْ گندم وجو وکشمش وخرما که در مسأله پیش گفته شد، صاحب آنها باشد، باید زکاْ آنها را بدهد.
- اجرت وزن کردن وپیمانه نمودن گندم وجو وکشمش وخرمایی را که برای زکاْ میدهد، با خود او است.
- اگر صاحب گاو وگوسفند وشتر وطلا ونقره در مقداری از سال مست یا بیهوش شود، زکاْ از او ساقط نمیشود و همچنین است اگر موقع واجب شدن زکاْ گندم وجو وخرما وکشمش مست یا بیهوش باشد.
- اگر گندم وجو وخرما را پیش از خشک شدن مصرف کند، چنانچه خشک آنها به اندازه نصاب باشد، باید زکاْ آنها را بدهد.
- گندم وجو وخرما وکشمشی که زکاْ آنها راداده، اگر چند سال هم نزد او بماند زکاْ ندارد.
- اگر بعد از آن که زکاْ گندم وجو وخرما وانگور واجب شد، زراعت ودرخت را بفروشد باید زکاْ آنها را بدهد.
- زکاْ گندم وجو وقتی واجب میشود که به آنها گندم وجو گفته شود و زکاْ کشمش بنابر احتیاط وقتی واجب میشود که غوره است و موقعی هم که رنگ خرما زرد یا سرخ شد، بنابر احتیاط زکاْ آن واجب میشود ولی وقت دادن زکاْ در گندم و جو موقع خرمن و جدا کردن کاه آنها و در خرما و کشمش موقعی است که خشک شده باشد.
- اگر گندم وجو وخرما وکشمشی که زکاْ آنها واجب شده خوب وبد دارد، احتیاط واجب آن است که زکاْ هر کدام از خوب وبد را از خود آنها بدهد، گرچه همه را اگر از خوب بدهد بهتر است.
- خرمایی که تازه آن را میخورند و اگر بماند خیلی کم میشود یا بعد از خشک شدن، خرما به آن نمیگویند، چنانچه مقداری باشد که خشک آن به 288 من و45 مثقال کم برسد، زکاْ آن واجب است.
- اگر بعد از آن که زکاْ گندم وجو وخرما وانگور واجب شد مالک آن بمیرد، باید مقدار زکاْ را از مال او بدهند ولی اگر پیش از واجب شدن زکاْ بمیرد، هریک از ورثه که سهم او به اندازه نصاب است، باید زکاْ سهم خود را بدهد.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله بروجردی] اگر وزن گندم و جو و خرما و کشمش موقعی که تر است به 288 مَن، 45 مثقال کم برسد و بعد از خشک شدن کمتر از این مقدار شود، زکات آن واجب نیست.
- [آیت الله خوئی] اگر وزن گندم و جو و خرما و کشمش موقعی که تر است به (288) من و (45) مثقال کم برسد و بعد از خشک شدن کمتر از این مقدار شود، زکات آن واجب نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر وزن گندم و جو و خرما و کشمش موقعی که تر است به 288 من، 45 مثقال کم برسد و بعد از خشک شدن کمتر از این مقدار شود، زکات آن واجب نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر وزن گندم و جو و خرما و کشمش موقعی که تر است به 288 من 45 مثقال کم برسد و بعد از خشک شدن کمتر از این مقدار شود ، زکوه آن واجب نیست .
- [امام خمینی] اگر وزن گندم و جو و خرما و کشمش موقعی که تر است به 288 من و 45 مثقال کم برسد و بعد از خشک شدن کمتر از این مقدار شود، زکات آن واجب نیست.
- [آیت الله بروجردی] خرمایی که تازهی آن را میخورند و اگر بماند خیلی کم میشود، یا بعد از خشک شدن، خرما به آن نمیگویند، چنانچه مقداری باشد که وزن خشک آن به 288 مَن، 45 مثقال کم برسد، زکات آن واجب است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خرمایی که تازه آن را می خورند و اگر بماند خیلی کم می شود چنانچه مقداری باشد که وزن خشک آن به 288 من، 45 مثقال کم برسد، زکات آن واجب است.
- [آیت الله اردبیلی] زکات گندم، جو، خرما و کشمش وقتی واجب میشود که به مقدار نصاب برسد و نصاب آنها (45 مثقال کمتر از 288 منِ تبریز) است که تقریبا معادل (864 کیلوگرم) میشود.
- [امام خمینی] خرمایی که تازه آن را می خورند و اگر بماند خیلی کم می شود چنانچه مقداری باشد که خشک آن به 288 من و 45 مثقال کم برسد، زکات آن واجب است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] زکاه گندم و جو و خرما و کشمش وقتی واجب می شود که به مقدار نصاب برسند و نصاب آنها (288) من تبریز (45) مثقال کم است که تقریبا (847) کیلو گرم می شود.