اگر گندم وجو وخرما را پیش از خشک شدن مصرف کند، چنانچه خشک آنها به اندازه نصاب باشد، باید زکاْ آنها را بدهد.
عنوان مسئله:
اگر گندم وجو وخرما را پیش از خشک شدن مصرف کند، چنانچه خشک آنها به اندازه نصاب باشد، باید زکاْ آنها را بدهد.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- شخصی جو و گندم وقفی دارد که در ایّام محرّم الحرام برای نذر امام حسین 7 مصرف کند در وقت محرّم آرد گندم موجود نیست به جهت نبود آسیاب و یا مشکلات دیگری نتوانسته گندم را آرد کند آیا این شخص میتواند آرد خود را به جای آرد وقفی مصرف کند و گندم آرد نشده را برای خود نگه دارد یا خیر؟
- کسی که خمس و زکاْ مال خود را نداده و از دنیا رفته آیا بر وصیّ واجب است که در درجه اوّل خمس و زکاْ مال متوفّی را بدهد؟
- زمینی که مثلادر مقابل دو خروار گندم اجاره داده شده آیا اجاره گیرنده باید زکات بدهد؟
- کسی که 70 کیلو بذر جو یا گندم را کاشته است آیا خمس محصول و زراعت را باید بدهد یا خمس بذر را؟
- حضرتعالی در رساله احکام زکات مسئله 1872 فرمودهاید: زکات گندم و جو و.... وقتی واجب میشود که به مقدار نصاب برسد حال با توجّه به این مسئله، اگر زارعی زراعت داشت ولی برداشت نکرد یا خوب حفاظت نکرد و از بین رفت، خلاصه جمعآوری نکرد، آیا زکات واجب است یا خیر؟
- شخصی وصیّت کرده ثلث من که 100 نخل خرما است صرف خیرات گردد، اگر ثلث او به حدّ نصاب برسد آیا بر وصیّ واجب است زکات آن را بدهد یا خیر؟
- سوخت مردم بهسود اغلب از سرگین حیوانات است که در اوّل بهار این سرگینها را میچینند تا فصل خزان خشک و آماده میشود و تا بهار آینده تمامابه مصرف خانه میرسد و اوّل بهار که تر میباشد قابل استفاده نیست آیا در وقت سر سال که اوّل بهار است خمس دارد یا خیر؟
- در رسائل عملیه آمده است که مخارج غلات یعنی گندم و جو را میشود کسر کرد و بقیّه آن وقتی که به حدّ نصاب رسید زکات دارد حال در منطقه گرگان شخصی کمباین دار گندم مردم را درو میکند و از هر ده کیسه یک کیسه را به عنوان حقّالعمل برای خود بر میدارد حال صاحب زمین میتواند این یک کیسهای را که از هر ده کیسه به کمباین دار میدهد جز مخارج به حساب آورد و از گندمهای زکات دار خارج نماید یا خیر؟
- کسی سی سال خمس برنج و گندم و اجناس دیگر را نداده حال میخواهد بدهد همانطور که از خود اجناس و قیمت آن را میشود داد از اجناس دیگر به جای این اجناس که سی سال خمس آن را نداده میتواند بدهد یا خیر؟
- آیا پدر میتواند زکات نهگانه را به فرزند خود از بابت فی سبیل الّله بدهد و فرزند هم این زکات را برای کفّارات خود مصرف کند یعنی کفّارات بدهکار است آن را بپردازد؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله سیستانی] اگر به فردی ارث رسیده به نصاب زکات بدهند پس از فوت وصیت کننده وعدم قبول ارثی مانند طلا باوجودی که ارث قانونی مال اوست باید زکا ت بدهد؟
- [آیت الله بهجت] در بعضی از محلّ ها رسم است که گندم و جو را درهم و مخلوط می کارند. پس از چیدن اگر از هم جدا شوند، هیچ کدام به نصاب نمی رسد. امّا مخلوط هر دو که به آن خلطک می گویند به مقدار نصاب است و به همین نحو آن را به مصرف می رسانند. آیا زکات آن واجب است یا نه؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در کشت گندم و جو، کاه هم بدست می آید و روشن است که مقداری از مصارف مربوط به کاه می باشد. حال اگر گندم و جو به حد نصاب رسید و زکات آن واجب شده، آیا کل مخارج مصرف شده از آن کسر می شود و زکات مابقی داده می شود و یا مصارفی که صرف حصول کاه شده کسر نمی شود.
- [آیت الله بروجردی] حد نصاب گندم را به منِ نُه عباسی که چهل سیر بیست مثقال باشد بیان فرمایید.
- [آیت الله بهجت] مقدار زکات گندم آبی و حدّ نصاب آن را بیان فرمایید؟
- [آیت الله بهجت] مالکی مقداری از زمین مزروعی خود را به صورت اجاره به دیگری واگذار نموده و مال الاجاره از گندم تعیین شده است. اگر گندم مال الاجاره به تنهایی به حد نصاب برسد، آیا زکات دارد؟ اگر همراه با بقیه گندم ها به حدّ نصاب برسد، چه طور؟
- [آیت الله خوئی] این بنده مقداری از کشمش خشک از محصول باغم استفاده کرده لکن از حد نصاب کمتر است ولی مقداری انگور دارم که اصلاً قابل خشک شدن نیست و فقط در حالت انگوری استفاده میشوند یا شیره میشوند، فعلاً نمیدانم اگر این انگورها هم زکات داشته باشد و به حدّ نصاب میرسد، باید زکات بدهم یا نه؟ بیان فرمائید.
- [آیت الله بهجت] اگر گندم به دست آمده به حد نصاب برسد؛ ولی پس از کم کردن هزینه ها، کمتر از حد نصاب شود، باز هم متعلق زکات است یا معاف می گردد؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی در سال گذشته مقداری گندم به دست آورده؛ ولی به حدّ نصاب نرسیده و زکات آن واجب نشده است. امسال نیز محصول گندمش مانند سال گذشته است؛ ولی مجموع دو گندم به حدّ نصاب میرسد. آیا باید زکات پرداخت کند یا خیر؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مالکی مقداری زمین مزروعی خود را بصورت اجاره به دیگری واگذار کرده و مال الاجاره از گندم آن تعیین شده، گندمی که از بابت اجرت به دست می آید، اگر به تنهایی به حد نصاب برسد یا با گندم باقیمانده زمین در دست خود مالک برداشت می شود به نصاب برسد، آیا متعلق زکات می شود؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- اگر موقع واجب شدن زکاْ گندم وجو وکشمش وخرما که در مسأله پیش گفته شد، صاحب آنها باشد، باید زکاْ آنها را بدهد.
- اگر بعد از آن که زکاْ گندم وجو وخرما وانگور واجب شد، زراعت ودرخت را بفروشد باید زکاْ آنها را بدهد.
- اگر بعد از آن که زکاْ گندم وجو وخرما وانگور واجب شد مالک آن بمیرد، باید مقدار زکاْ را از مال او بدهند ولی اگر پیش از واجب شدن زکاْ بمیرد، هریک از ورثه که سهم او به اندازه نصاب است، باید زکاْ سهم خود را بدهد.
- گندم وجو وخرما وکشمشی که زکاْ آنها راداده، اگر چند سال هم نزد او بماند زکاْ ندارد.
- مخارجی را که برای گندم وجو وخرما وانگور کرده است، حتّیمقداری از قیمت اسباب ولباس را که به واسطه زراعت کم شدهمیتواند از حاصل کسر کند و باید زکاْ باقیمانده را بدهد اگر به مقدار نصاب باشد.
- اگر گندم وجو وخرما وکشمشی که زکاْ آنها واجب شده خوب وبد دارد، احتیاط واجب آن است که زکاْ هر کدام از خوب وبد را از خود آنها بدهد، گرچه همه را اگر از خوب بدهد بهتر است.
- اگر وزن گندم وجو وخرما وکشمش موقعی که تر است به 288 من و 45 مثقال کم برسد و بعد از خشک شدن کمتر از این مقدار شود، زکاْ آن واجب نیست.
- اگر صاحب گاو وگوسفند وشتر وطلا ونقره در مقداری از سال مست یا بیهوش شود، زکاْ از او ساقط نمیشود و همچنین است اگر موقع واجب شدن زکاْ گندم وجو وخرما وکشمش مست یا بیهوش باشد.
- اگر پیش از دادن زکاْ از انگور وخرما وگندمی که زکاْ آنها واجب شده خود وعیالش بیش از متعارف بخورند، یا مثلاً به فقیر بدهد نه بعنوان زکاْ، باید زکاْ مقداری را که مصرف کرده بدهد.
- زکاْ گندم وجو وقتی واجب میشود که به آنها گندم وجو گفته شود و زکاْ کشمش بنابر احتیاط وقتی واجب میشود که غوره است و موقعی هم که رنگ خرما زرد یا سرخ شد، بنابر احتیاط زکاْ آن واجب میشود ولی وقت دادن زکاْ در گندم و جو موقع خرمن و جدا کردن کاه آنها و در خرما و کشمش موقعی است که خشک شده باشد.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر گندم و جو و خرما و انگور را پیش از خشک شدن مصرف کند چنانچه خشک انها به اندازه نصاب باشد باید زکات انها را بدهد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر گندم و جو و خرما را پیش از خشک شدن مصرف کند؛ چنانچه خشک آنها به اندازه نصاب باشد؛ باید زکاه آنها را بدهد.
- [آیت الله سیستانی] اگر گندم و جو و خرما را پیش از وقت خشک شدن مصرف کند ، چنانچه خشک آنها به اندازه نصاب باشد ، باید زکات آنها را بدهد .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر گندم و جو و خرما را پیش از خشکشدن مصرف کند، چنانچه خشک آنها به اندازه نصاب باشد، باید زکات آنها را بدهد.
- [آیت الله سبحانی] اگر گندم و جو و خرما را پیش از خشک شدن مصرف کند در صورتی زکات آنها واجب می شود که خشک آنها به اندازه نصاب باشد.
- [امام خمینی] اگر گندم و جو و خرما را پیش از خشک شدن مصرف کند اگر چه خشک آنها به اندازه نصاب باشد زکات آنها واجب نیست ولی اگر احتیاطا زکات آنها را بدهد خیلی پسندیده است.
- [آیت الله بروجردی] اگر گندم و جو و خرما را پیش از خشک شدن مصرف کند، چنانچه خشک شدن آنها به اندازهی نصاب باشد، باید زکات آنها را بدهد.
- [آیت الله خوئی] اگر گندم و جو و خرما را پیش از خشک شدن مصرف کند چنانچه خشک آنها به انداز نصاب باشد، باید زکات آنها را بدهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر گندم و جو و خرما را پیش از خشک شدن مصرف کند، چنانچه خشک آنها به اندازه نصاب باشد، باید زکات آنها را داد، همچنین است اگر انگور را پیش از کشمش شدن مصرف کند، چنانچه کشمش آنها به اندازه نصاب باشد، باید زکات آنها را داد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر گندم و جو و خرما را پیش از خشک شدن در غیر آنچه که در مسأله1863 ذکر شد مصرف کند چنانچه خشک آنها به اندازة نصاب باشد ، زکوه آنها واجب است .