امام راحل ره می فرمایند: اگر در بین غسل حَدَث اصغر[1] از او سر زند، مثلاً بول کند، غسل باطل نمی‏شود [2] ولی باید توجه داشت: برای انجامی اعمالی که در آنها داشتن وضوء شرط است باید وضوء بگیرد ولی احتیاط آن است به قصد تکلیفی که بر عهده اش است (تمام یا اتمام) غسل را از اول شروع کند و بعدش هم وضوء بگیرد.[3] نظر سایر مراجع عظام تقلید به قرار زیر است: (اراکی:) ولی اگر غسل جنابت باشد باید مانند سایر غسل ها برای نماز وضو هم بگیرد. (خوئی:) باید غسل را رها کرده و غسل دیگری بنماید و چنانچه بخواهد غسل ترتیبی نماید بنا بر احتیاط مستحبّی وضو هم بگیرد. (گلپایگانی، فاضل، صافی:) می‏تواند غسل را تمام نماید و بعد وضو بگیرد؛ و بهتر آن است که غسل را احتیاطاً از سر بگیرد به قصد آن چه بر ذمّه او است از اتمام یا اعاده؛ لکن وضو بعد از غسل در این صورت هم واجب است. (نوری:) ولی بعد از غسل برای نماز وضو بگیرد. (زنجانی:) غسل او صحیح است، ولی باید پس از غسل وضو هم بگیرد و احتیاط مستحب آن است که غسل را نیز مجدداً اعاده کند. (سیستانی:) لازم نیست غسل را رها کرده و غسل دیگری بنماید بلکه می‏تواند غسل خود را تمام نماید و بنا بر احتیاط لازم باید وضو هم بگیرد، ولی اگر از غسل ترتیبی به ارتماسی و یا از ارتماسی به ترتیبی عدول نماید، لازم نیست وضو هم بگیرد. (بهجت:) اتمام غسل لازم نیست، بلکه کافی است که به قصد وظیفه واقعیّه (اعم از تمام یا اتمام) غسل را دوباره از سر شروع کند و بنا بر احتیاط برای نماز و کاری که وضو لازم دارد وضو بگیرد. (مکارم:) بنا بر احتیاط واجب باید غسل را از سر گیرد و برای نماز و مانند آن، وضو نیز بگیرد. (تبریزی:) بنا بر احتیاط باید غسل را از سر بگیرد و برای نماز وضو هم بگیرد.[4] [1] خروج باد معده، از حدث اصغر محسوب می شود. [2] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج ‏1، ص 225، م 386 ، نرم افزار جامع فقه نور. [3] امام خمینی، تحریر الوسیلة، ج ‏1، م 19، ص 43. [4] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج ‏1، ص 225، م 386 .
اگر در هنگام غسل جنابت از انسان بادی خارج شود آیا می تواند غسل را به پایان برساند یا باید از دوباره شروع به غسل کردن نماید؟
امام راحل ره می فرمایند: اگر در بین غسل حَدَث اصغر[1] از او سر زند، مثلاً بول کند، غسل باطل نمیشود [2] ولی باید توجه داشت: برای انجامی اعمالی که در آنها داشتن وضوء شرط است باید وضوء بگیرد ولی احتیاط آن است به قصد تکلیفی که بر عهده اش است (تمام یا اتمام) غسل را از اول شروع کند و بعدش هم وضوء بگیرد.[3] نظر سایر مراجع عظام تقلید به قرار زیر است: (اراکی:) ولی اگر غسل جنابت باشد باید مانند سایر غسل ها برای نماز وضو هم بگیرد. (خوئی:) باید غسل را رها کرده و غسل دیگری بنماید و چنانچه بخواهد غسل ترتیبی نماید بنا بر احتیاط مستحبّی وضو هم بگیرد. (گلپایگانی، فاضل، صافی:) میتواند غسل را تمام نماید و بعد وضو بگیرد؛ و بهتر آن است که غسل را احتیاطاً از سر بگیرد به قصد آن چه بر ذمّه او است از اتمام یا اعاده؛ لکن وضو بعد از غسل در این صورت هم واجب است. (نوری:) ولی بعد از غسل برای نماز وضو بگیرد. (زنجانی:) غسل او صحیح است، ولی باید پس از غسل وضو هم بگیرد و احتیاط مستحب آن است که غسل را نیز مجدداً اعاده کند. (سیستانی:) لازم نیست غسل را رها کرده و غسل دیگری بنماید بلکه میتواند غسل خود را تمام نماید و بنا بر احتیاط لازم باید وضو هم بگیرد، ولی اگر از غسل ترتیبی به ارتماسی و یا از ارتماسی به ترتیبی عدول نماید، لازم نیست وضو هم بگیرد. (بهجت:) اتمام غسل لازم نیست، بلکه کافی است که به قصد وظیفه واقعیّه (اعم از تمام یا اتمام) غسل را دوباره از سر شروع کند و بنا بر احتیاط برای نماز و کاری که وضو لازم دارد وضو بگیرد. (مکارم:) بنا بر احتیاط واجب باید غسل را از سر گیرد و برای نماز و مانند آن، وضو نیز بگیرد. (تبریزی:) بنا بر احتیاط باید غسل را از سر بگیرد و برای نماز وضو هم بگیرد.[4] [1] خروج باد معده، از حدث اصغر محسوب می شود. [2] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 225، م 386 ، نرم افزار جامع فقه نور. [3] امام خمینی، تحریر الوسیلة، ج 1، م 19، ص 43. [4] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 225، م 386 .
- [سایر] آیا غسل جنابت، فوری بر انسان واجب میشود؟
- [سایر] آیا غسل جنابت، فوری بر انسان واجب میشود؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر در حین غسل بادی از مخرج غائط خارج شود و یا بول کند آیا اعاده غسل لازم است؟
- [آیت الله سیستانی] در انجام غسل اگر از آدم بادی یا ادراری خارج شود چه حکمی دارد ؟
- [سایر] سلام علیکم؛ 1. برای استفاده از مزایای غسل جنابت! میتوان غسل جنابت کرد، در حالیکه شخص جنب نباشد؟ 2. اگر انسان قبل از جنابت با وضو بود، آیا با غسل جنابت وضویی مجدد لازم است و نمیتوان با این غسل نماز خواند؟
- [آیت الله بهجت] شخصی هنگام غسل ترتیبی شک می کند که بول یا بادی از او خارج شده یا نه، وظیفه او چیست؟
- [آیت الله بهجت] آیا غسل جنابت فورا بر انسان واجب می شود؟ و آیا برای چند مرتبه آمیزش یک غسل کافی است؟
- [آیت الله نوری همدانی] با توجه به اینکه غسل جنابت به خودی خود مستحب است، اگر انسان بدون اینکه جنب باشد و فقط به عنوان غسل مستحبی غسلِ جنابت انجام دهد، میتواند بدون وضو نماز بخواند یا خیر؟
- [آیت الله سیستانی] بعد از تطهیر وانجام غسل جنابت آبی که از انسان خارج میشود نجس است یا خیر؟
- [آیت الله سیستانی] بعد از تطهیر وانجام غسل جنابت آبی که از انسان خارج میشود نجس است یا خیر؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر امام خطبه ها را قبلاً شروع کرده و هنگام روال به پایان برساند و نماز جمعه را شروع کند ، صحیح است .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی را که در حال حیض یا در حال جنابت مرده لازم نیست غسل حیض یا غسل جنابت بدهند، بلکه همان غسل میت برای او کافی است.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی را أه در حال حیض یا در حال جنابت مرده لازم نیست غسل حیض یا غسل جنابت بدهند ، بلکه همان غسل میت برای او کافی است .
- [آیت الله سبحانی] کسی را که در حال حیض یا در حال جنابت مرده، لازم نیست غسل حیض یا غسل جنابت بدهند، بلکه همان غسل میّت برای او کافی است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی را که در حال حیض یا در حال جنابت مرده؛ لازم نیست غسل حیض یا غسل جنابت بدهند؛ بلکه همان غسل میت برای او کافی است.
- [آیت الله سیستانی] کسی را که در حال حیض یا در حال جنابت مرده ، لازم نیست غسل حیض یا غسل جنابت بدهند ، بلکه همان غسل میّت برای او کافی است .
- [آیت الله بروجردی] کسی را که در حال حیض یا در حال جنابت مرده، لازم نیست غسل حیض یا غسل جنابت بدهند، بلکه همان غسل میت برای او کافی است.
- [آیت الله خوئی] کسی را که در حال حیض یا در حال جنابت مرده، لازم نیست غسل حیض یا غسل جنابت بدهند، بلکه همان غسل میت برای او کافی است.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی را که در حال حیض یا در حال جنابت مرده، لازم نیست غسل حیض یا غسل جنابت بدهند، بلکه همان غسل میّت برای او کافیاست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی را که در حال حیض یا در حال جنابت مرده، لازم نیست غسل حیض یا غسل جنابت بدهند، بلکه همان غسل میت برای او کافی است.