ابتدا نظر شما را به چند مسئله جلب می کنم: 1. آب کر (مانند آب لوله کشی) با چهار شرط، د.چیز نجس را پاک می کن اول: آن که مطلق باشد پس آب مضاف مانند گلاب و عرقِ بید، چیز نجس را پاک نمی‏کند. دوم: پاک باشد. سوم: وقتی چیز نجس را می شویند، آب مضاف نشود و بو یا رنگ یا مزه نجاست هم نگیرد. چهارم: بعد از آب کشیدنِ چیز نجس، عین نجاست در آن نباشد.[1] 2. اگر چیز نجس را - بعد از برطرف کردن عین نجاست - یک بار در آب کر یا جاری فرو برند که آب به تمام آن برسد پاک می شود، ولی در لباس و مانند آن احتیاط واجب این است که طوری فشار دهند که آب داخل آن خارج شود.[2] حال اگر لباسی که عین نجاست داشته باشد داخل ماشین لباسشویی گذاشته شود و آب ماشین در زمان آب کشی متصل به کر باشد، اگر با اولین شستن، عین نجاست پاک شود، قطعاً با سه بار شستن بعد از آن با آب کر، لباس پاک می شود، و همین طور است اگر با دفعات دوم و سوم عین نجاست بر طرف شود؛ زیرا بعد از برطرف کردن عین نجاست یک بار شستن با آب کر کافی است.[3] منظور از عین نجاست، چیزی است که اصالتاً نجس باشد؛ مانند خون، مدفوع، منی، (نه این که به واسطه برخورد با چیزی نجس شده است).[4] اما استفتائات این بخش: دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی): اگر بعد از زوال عین نجاست، آب متصل به لوله در داخل ماشین لباسشوئی به لباسها و همه قسمت‏های داخل ‏ماشین برسد و از آن جدا و خارج شود، محکوم به طهارت است.‏ دفتر حضرت آیة الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی): ایشان در پاسخ به این سؤال که آیا لباس به وسیله ماشین لباسشویی اتوماتیکی که خود چند بار لباس را می‏شوید و آب آن را می‏کشد پاک می‏شود؟، فرموده اند: "(لباس های داخل ماشین لباسشویی ) پاک است، خواه در حال شستن لباس ها، اتّصال با آب لوله کشی داشته باشد یا بعد از قطع شدن شروع به شستشو کند.[5] [1] توضیح المسائل مراجع، ج1، ص 99، م 149. [2] همان، م 159. [3] استفتاءات امام خمینی ، ج1، ص 169، س327 . [4] سایت اطلاع رسانی حوزه علمیه خواهران، اصطلاحات فقهی. [5] با استفاده از سؤال شماره 807 (سایت: 871).
در ماشین های لباسشویی اتوماتیک که چهار بار لباس را آ ب می کشد، لباس تا چه حد باید نجس باشد تا با این شرایط پاک شود؟ و منظور از عین نجاست روی لباس چیست؟
ابتدا نظر شما را به چند مسئله جلب می کنم: 1. آب کر (مانند آب لوله کشی) با چهار شرط، د.چیز نجس را پاک می کن اول: آن که مطلق باشد پس آب مضاف مانند گلاب و عرقِ بید، چیز نجس را پاک نمیکند. دوم: پاک باشد. سوم: وقتی چیز نجس را می شویند، آب مضاف نشود و بو یا رنگ یا مزه نجاست هم نگیرد. چهارم: بعد از آب کشیدنِ چیز نجس، عین نجاست در آن نباشد.[1] 2. اگر چیز نجس را - بعد از برطرف کردن عین نجاست - یک بار در آب کر یا جاری فرو برند که آب به تمام آن برسد پاک می شود، ولی در لباس و مانند آن احتیاط واجب این است که طوری فشار دهند که آب داخل آن خارج شود.[2] حال اگر لباسی که عین نجاست داشته باشد داخل ماشین لباسشویی گذاشته شود و آب ماشین در زمان آب کشی متصل به کر باشد، اگر با اولین شستن، عین نجاست پاک شود، قطعاً با سه بار شستن بعد از آن با آب کر، لباس پاک می شود، و همین طور است اگر با دفعات دوم و سوم عین نجاست بر طرف شود؛ زیرا بعد از برطرف کردن عین نجاست یک بار شستن با آب کر کافی است.[3] منظور از عین نجاست، چیزی است که اصالتاً نجس باشد؛ مانند خون، مدفوع، منی، (نه این که به واسطه برخورد با چیزی نجس شده است).[4] اما استفتائات این بخش: دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی): اگر بعد از زوال عین نجاست، آب متصل به لوله در داخل ماشین لباسشوئی به لباسها و همه قسمتهای داخل ماشین برسد و از آن جدا و خارج شود، محکوم به طهارت است. دفتر حضرت آیة الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی): ایشان در پاسخ به این سؤال که آیا لباس به وسیله ماشین لباسشویی اتوماتیکی که خود چند بار لباس را میشوید و آب آن را میکشد پاک میشود؟، فرموده اند: "(لباس های داخل ماشین لباسشویی ) پاک است، خواه در حال شستن لباس ها، اتّصال با آب لوله کشی داشته باشد یا بعد از قطع شدن شروع به شستشو کند.[5] [1] توضیح المسائل مراجع، ج1، ص 99، م 149. [2] همان، م 159. [3] استفتاءات امام خمینی ، ج1، ص 169، س327 . [4] سایت اطلاع رسانی حوزه علمیه خواهران، اصطلاحات فقهی. [5] با استفاده از سؤال شماره 807 (سایت: 871).
- [سایر] طبق فتوای آیت الله سیستانی شستن لباس نجسی که عین نجاست مثل منی روی آن باشد در ماشین تمام اتوماتیک سبب پاک شدن لباس می شود یا این که باید از قبل عین نجاست را پاک کرد و بعد آن را با ماشین لباسشویی شست؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیا ماشین لباسشویی لباسهای نجس را پاک می کند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] شستن لباس بوسیله ماشینهای لباسشوئی تمام اتوماتیک چه صورتی دارد؟
- [آیت الله سیستانی] آیا ماشین لباسشوئی قابلیت دفع نجاست را دارد؟ یعنی در صورت شستن لباسی که دارای نجاست می باشد لباس پاک می شود؟
- [سایر] آیا لباسشویی اتوماتیک که چند بار لباس را میشوید، میتواند لباس نجس را پاک کند؟
- [سایر] 1. در ماشین های لباسشویی تمام اتوماتیک که آب آن در هنگام شستشو به آب جاری وصل نیست آیا اگر لباس نجسی را بشوییم پاک می شود؟ 2. در صورتیکه و لباسها رنگ پس داده و آب مضاف شود آیا لباس پاک می شود یا خیر؟ ( مقلد آیت الله صانعی هستم)
- [آیت الله اردبیلی] اگر ماشین لباسشویی، بعد از شستن لباس و تخلیه آب، معلوم نباشد که بر اثر فشار دادن یا چرخش سریع دستگاه، غساله لباس را خارج میکند یا خیر، آیا لباس نجس را پاک میکند؟
- [آیت الله مظاهری] آیا لباس نجس شده با بول با یک بار شستشو در ماشین لباسشویی پاک میشود یا باید دو بار شست؟ اگر باید دو بار شست، آیا بین دو شستشو باید لباس فشار داده شود تا آب خارج شود؟
- [آیت الله سیستانی] آیا شستن لباسها با ماشین لباسشویی پاک است ؟
- [آیت الله خوئی] آیا لباسشویی برقی لباس نجس را پاک میکند یا خیر؟ و میدانیم که کار این لباسشویی این است که به صورت اتوماتیک آب را در حوض خودش میریزد و بعد آب قطع شده و پس از آن که لباسها را تمیز نمود آب را از حوض خود خارج میکند و دوباره همین عمل را تکرار میکند یعنی آب را در حوض خود میریزد و سپس آب را خارج میکند؟ و آیا لباسهایی را که به مغازه لباسشویی میدهیم و او لباس مسلمان و کافر و جنب را با هم در لباسشویی گذاشته و میشوید نجس است یا خیر؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر کافر شهادتین بگوید یعنی بگوید: )اشهد ان لا اًّله اًّلاّ ا& واشهد انّ محمّداً رسول ا&(، مسلمان میشود و بعد از مسلمان شدن، بدن و آب دهان و بینی و عرق او پاک است ولی اگر موقع مسلمان شدن، عین نجاست به بدن او بوده، باید برطرف کند و جای آن را آب بکشد، بلکه اگر پیش از مسلمان شدن عین نجاست برطرف شده باشد، اقوی آن است که جای آن را آب بکشد.
- [آیت الله بروجردی] اگر چیز نجس را بعد از برطرف کردن عین نجاست، یک مرتبه در آب کر یا جاری فرو برند که آب به تمام جاهای نجس آن برسد پاک میشود و در فرش و لباس و مانند اینها فشار لازم نیست.
- [آیت الله مظاهری] اگر چیز نجس را بعد از برطرف کردن عین نجاست یک مرتبه در آب کر یا جاری فرو برند که آب به تمام جاهای نجس آن برسد پاک میشود و در فرش و لباس و مانند اینها فشار لازم نیست.
- [آیت الله سیستانی] هر چیز نجس ، تا عین نجاست را از آن بر طرف نکنند پاک نمیشود . ولی اگر بو یا رنگ نجاست در آن مانده باشد اشکال ندارد ، پس اگر خون را از لباس بر طرف کنند و لباس را آب بکشند و رنگ خون در آن بماند پاک میباشد .
- [آیت الله مظاهری] هر چیز نجس تا عین نجاست را از آن بر طرف نکنند پاک نمیشود ولی اگر بو یا رنگ نجاست در آن مانده باشد اشکال ندارد، پس اگر خون را از لباس بر طرف کنند و لباس را آب بکشند و رنگ خون در آن بماند پاک میباشد.
- [آیت الله اردبیلی] هر چیز نجس تا عین نجاست را از آن برطرف نکنند پاک نمیشود، ولی اگر بو یا رنگ نجاست در آن مانده باشد اشکال ندارد. پس اگر خون را از لباس برطرف کنند و لباس را آب بکشند و رنگ خون در آن بماند، پاک میباشد، اما چنانچه به واسطه بو یا رنگ، احتمال عرفی داده شود که ذرّههای نجاست در آن چیز باقی مانده، آن چیز پاک نیست.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] هر چیز نجس؛ تا عین نجاست را از آن برطرف نکنند پاک نمی شود. ولی اگر بو یا رنگ نجاست در آن مانده باشد اشکال ندارد؛ پس اگر خون را از لباس برطرف کنند و لباس را آب بکشند و رنگ خون در آن بماند پاک می باشد؛ اما چنانچه به واسطه بو یا رنگ یقین کنند یا احتمال دهند که ذره های نجاست در آن چیز مانده نجس است.
- [آیت الله نوری همدانی] هر چیز نجس ، تا عین نجاست را از آن برطرف نکنند ، پاک نمی شود ، ولی اگر بو یا رنگ نجاست در آن مانده باشد ، اشکال ندارد . پس اگر خون را از لباس بر طرف کننئ و لباس را آب بکشند و رنگ خون در آن بماند پاک می باشد ، اما چنانچه به واسطة بو یا رنگ یقین کنند یا احتمال دهند که ذره های نجاست درآن چیز مانده نجس است.
- [آیت الله سبحانی] هر چیز نجس، تا عین نجاست را از آن برطرف نکنند پاک نمی شود. ولی اگر بو یا رنگ نجاست در آن مانده باشد اشکال ندارد. پس اگر خون را از لباس برطرف کنند و لباس را آب بکشند و رنگ خون در آن بماند پاک می باشد، اما چنانچه به واسطه بو یا رنگ یقین کنند یا احتمال دهند که ذره های نجاست در آن چیز مانده نجس است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هر چیز نجس، تا عین نجاست را از آن برطرف نکنند پاک نمی شود. ولی اگر بو یا رنگ نجاست در آن مانده باشد اشکال ندارد. پس اگر خون را از لباس برطرف کنند و لباس را آب بکشند و رنگ خون در آن بماند پاک می باشد، اما چنان چه به واسطه بو یا رنگ یقین کنند یا احتمال دهند که ذره های نجاست در آن چیز مانده نجس است.