توبه و تصمیم جدی انسان به ترک گناه حرکت به سوی نجات و خود یک پیروزی بزرگ است که درهای رحمت الاهی را به روی انسان می گشاید. کسی که به این مرحله (توبه) رسیده به پیروزی بزرگی دست یافته است، و باید سعی کند انگیزه خود را برای مبارزه با گناه، قوی تر نماید، و برای همیشه این حالت را در خود حفظ کند. نکته بسیار مهم اینکه در هیچ شرایطی نباید از رحمت خدا مأیوس شد؛ زیرا هر چه گناه بزرگتر باشد باز رحمت الاهی واسع تر است[1]. خداوند فرموده است: «ای بندگان من که بر خود اسراف و ستم کرده‏اید! از رحمت خداوند نومید نشوید که خدا همه گناهان را می‏آمرزد، زیرا او بسیار آمرزنده و مهربان است.»[2] البته توبه واقعی دارای شرایطی است که اگر رعایت شود مورد قبول خدای مهربان قرار می گیرد بعضی از این شرایط عبارتند از: ندامت، تصمیم جدی بر ترک گناه، حتی المقدور عدم باز گشت به گناه در آینده، جبران گناه و لغزش های گذشته و استغفار و طلب آمرزش از خداوند[3]. نظر حضرت آیت الله العظمی بهجت (مدظله العالی) پیرامون سؤال شما: اگر مرتد فطری باشد[4] در صورتی که ارتداد و کفر خود را ابراز نکرده باشد و سبب گمراهی دیگران نگردیده باشد باید توبه کند و مجدداً شهادتین بگوید و هیچ گاه نباید آن را ابراز نماید و به سبب این توبه بدن و لباسش پاک می گردد و اگر چنان چه متأهل است باید دوباره صیغه ازدواج را جاری نماید.[5] [1] با استفاده از نمایه شماره 2130 (سایت: 2239) . [2] . زمر،53، قُلْ یا عِبادِیَ الَّذینَ أَسْرَفُوا عَلی‏ أَنْفُسِهِمْ لا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمیعاً إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحیمُ. [3] با استفاده از نمایه شماره 3192. [4] برای آگاهی از معنای مرتد فطری نک: پاسخ 289 سایت. [5] پاسخ دفتر حضرت آیت الله العظمی بهجت (مدظله العالی).
نظر آیت الله بهجت درباره توبه کسی که مرتد شده ولی آن را ابراز نکرده وباعث گمراهی کسی نشده است چیست؟ آیا توبه کافی است ویا شهادتین باید بگوید؟ و آیا لباس و بدنش با توبه کردن پاک می شود؟
توبه و تصمیم جدی انسان به ترک گناه حرکت به سوی نجات و خود یک پیروزی بزرگ است که درهای رحمت الاهی را به روی انسان می گشاید. کسی که به این مرحله (توبه) رسیده به پیروزی بزرگی دست یافته است، و باید سعی کند انگیزه خود را برای مبارزه با گناه، قوی تر نماید، و برای همیشه این حالت را در خود حفظ کند. نکته بسیار مهم اینکه در هیچ شرایطی نباید از رحمت خدا مأیوس شد؛ زیرا هر چه گناه بزرگتر باشد باز رحمت الاهی واسع تر است[1]. خداوند فرموده است: «ای بندگان من که بر خود اسراف و ستم کردهاید! از رحمت خداوند نومید نشوید که خدا همه گناهان را میآمرزد، زیرا او بسیار آمرزنده و مهربان است.»[2] البته توبه واقعی دارای شرایطی است که اگر رعایت شود مورد قبول خدای مهربان قرار می گیرد بعضی از این شرایط عبارتند از: ندامت، تصمیم جدی بر ترک گناه، حتی المقدور عدم باز گشت به گناه در آینده، جبران گناه و لغزش های گذشته و استغفار و طلب آمرزش از خداوند[3]. نظر حضرت آیت الله العظمی بهجت (مدظله العالی) پیرامون سؤال شما: اگر مرتد فطری باشد[4] در صورتی که ارتداد و کفر خود را ابراز نکرده باشد و سبب گمراهی دیگران نگردیده باشد باید توبه کند و مجدداً شهادتین بگوید و هیچ گاه نباید آن را ابراز نماید و به سبب این توبه بدن و لباسش پاک می گردد و اگر چنان چه متأهل است باید دوباره صیغه ازدواج را جاری نماید.[5] [1] با استفاده از نمایه شماره 2130 (سایت: 2239) . [2] . زمر،53، قُلْ یا عِبادِیَ الَّذینَ أَسْرَفُوا عَلی أَنْفُسِهِمْ لا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمیعاً إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحیمُ. [3] با استفاده از نمایه شماره 3192. [4] برای آگاهی از معنای مرتد فطری نک: پاسخ 289 سایت. [5] پاسخ دفتر حضرت آیت الله العظمی بهجت (مدظله العالی).
- [سایر] نظر شما در باره این سخن آیت الله بهجت که از ایشان نقل شده: پیران این عصر نیز لحظه ظهور امام زمان (عج) را درک خواهندکرد، چیست؟
- [سایر] آیا از نظر آیت الله بهجت، بوکس آماتور، که ممکن است در آن، ورزشکار مانند هر ورزش دیگری صدمه ببیند، جایز است؟
- [سایر] می خواستم بدانم نظر آیت الله بهجت در مورد تراشیدن ریش با تیغ چیست و اینکه کدام یک از مراجع این کار را مکروه می دانند.
- [سایر] به نظر آیت الله بهجت آیا کپی سی دی هایی که تولید داخل هستند و هیچ گونه اطلاعاتی مبنی بر اینکه کپی آن ها غیر مجاز می باشد ندارند جایز است؟ تولید خارج چه طور؟
- [سایر] شخصی که برای تمام لباسهایش، نماز لباس نو را خوانده است؛ آیا باید استغفار را بگوید یا به اذکار دیگر رجوع کند؟ بهترین ذکر ماندگار در تمامی حالات چیست؟ آیت الله بهجت میفرمود: گشتیم و گشتیم ذکری بالاتر از صلوات بر محمد و آل محمد نیافتیم.
- [سایر] نظر فقها در مورد ولایت فقیه بعد از غیبت کبری با ذکر نشانی کتاب فقیهی که در آن نظر خود را بیان کرده؟ آیا درست است که آیت الله خویی و بهجت ولایت فقیه را قبول ندارند؟( لطفا سند ذکر شود.)
- [آیت الله اردبیلی] کسی که دو یا چند جا از بدنش و یا لباسش نجس شده و آب به اندازه کافی برای پاک کردن همه نجاست از بدن و یا لباس ندارد، آیا تطهیر کردن از او ساقط میشود و به همان صورت میتواند نماز بخواند یا خیر؟
- [آیت الله اردبیلی] شخصی در محلّی زندانی شده و لباس و بدنش نجس است و مقدار آبی که به او دادهاند، فقط برای آب کشیدن لباس و بدن یا برای وضو گرفتن کافی است و از طرفی وسیلهای هم برای تیمّم کردن ندارد تا بعد از آب کشیدن لباس و بدن، با تیمّم نماز بخواند. در این صوررت چه وظیفهای دارد؟
- [سایر] 1. در ماشین های لباسشویی تمام اتوماتیک که آب آن در هنگام شستشو به آب جاری وصل نیست آیا اگر لباس نجسی را بشوییم پاک می شود؟ 2. در صورتیکه و لباسها رنگ پس داده و آب مضاف شود آیا لباس پاک می شود یا خیر؟ ( مقلد آیت الله صانعی هستم)
- [سایر] طبق فتوای آیت الله سیستانی شستن لباس نجسی که عین نجاست مثل منی روی آن باشد در ماشین تمام اتوماتیک سبب پاک شدن لباس می شود یا این که باید از قبل عین نجاست را پاک کرد و بعد آن را با ماشین لباسشویی شست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه گرد و غبار نجس روی بدن یا لباس و فرش و مانند آن بنشیند هردو خشک باشد نجس نمی شود کافی است آن را تکان دهند، همچنین اگر رطوبت غیرمسری داشته باشد، اما اگر یکی از آنها تر باشد نجس می شود و اگر در نجاست گرد و غبار یا رطوبت محل شک داشته باشد، آن هم پاک است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] چیزی که نجس است و عین نجاست در آن نیست، به هر جای آن یک مرتبه باران برسد پاک میشود و در فرش و لباس و مانند اینها فشار لازم نیست، ولی باریدن دو سه قطره کافی نیست، بلکه باید طوری باشد که بگویند: باران میآید.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] فروختن چیز پاکی که نجس شده و آب کشیدن آن ممکن است اشکال ندارد؛ ولی اگر مشتری آن چیز را برای کاری بخواهد که شرط آن پاک بودن است مثلا از قسم خوراکی است که می خواهد اورا بخورد؛ باید فروشنده نجس بودن آن را به او بگوید؛ ولی اگر لباس است گفتن لازم نیست اگرچه مشتری با آن نماز بخواند؛ زیرا که در نماز طهارت ظاهری بدن و لباس کافی است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر مادری که پرستار بچّه است و بیشتر از یک لباس ندارد، در هر شبانه روز یک مرتبه لباس خود را آب بکشد، اگرچه تا روز دیگر لباس او به ادرار بچّه نجس شود، میتواند با آن لباس نماز بخواند؛ ولی احتیاط مستحب آن است که لباس خود را در آخر روز آب بکشد تا بتواند نماز ظهر و عصر و مغرب و عشاء را با لباس پاک یا با نجاست کمتری بجا آورد و نیز اگر بیشتر از یک لباس دارد ولی ناچار است که همه آنها را با هم بپوشد، چنانچه در شبانه روز یک مرتبه همه آنها را آب بکشد، کافی است؛ ولی زنی که مادر آن بچّه نیست، اگرچه یک لباس بیشتر نداشته باشد، احتیاطا برای هر نماز اگر لباسش نجس شد، باید آن را آب بکشد و با لباس پاک نماز بخواند.
- [آیت الله خوئی] فروختن چیز پاکی که نجس شده و آب کشیدن آن ممکن است اشکال ندارد. ولی اگر مشتری آن چیز را برای کاری بخواهد که شرط آن پاک بودن است، مثلًا از قسم خوراکی است که میخواهد او را بخورد باید فروشنده نجس بودن آن را به او بگوید. ولی اگر لباس است گفتن لازم نیست اگرچه مشتری با آن نماز بخواند زیرا که در نماز طهارت ظاهری بدن و لباس کافی است.
- [آیت الله سیستانی] کسی که دو لباس دارد ، اگر بداند یکی از آنها نجس است و نداند کدامیک آنها است ، چنانچه وقت دارد باید با هر دو لباس نماز بخواند ، مثلاً اگر میخواهد نماز ظهر و عصر بخواند باید با هر کدام یک نماز ظهر و یک نماز عصر بخواند ، ولی اگر وقت تنگ است و هیچکدام از نظر قوت احتمال و اهمیت محتمل رجحان نداشته باشد ، با هر کدام نماز بخواند کافی است .
- [آیت الله اردبیلی] در ذِبح کننده (اختیار) شرط نیست، پس اگر کسی از روی اکراه ولی با مراعات شرایط شرعی حیوان را ذبح کند، حلال و پاک است؛ همچنین لازم نیست بردن نام خدا از نظر ذبح کننده واجب باشد، پس اگر کسی معتقد به وجوب آن نباشد اما هنگام ذبح به قصد ذبح نام خدا را بر زبان جاری کند، کافی است.
- [آیت الله وحید خراسانی] فروختن چیز پاکی که نجس شده و اب کشیدن ان ممکن است اشکال ندارد ولی اگر مشتری ان چیز را برای صرف در مثل خوردن و اشامیدن بخواهد یا برای عملی که طهارت ظاهری برای صحت ان کافی نیست مثل ان که اب را برای وضو گرفتن و غسل کردن بخواهد نجاست ان را باید به او بگوید و همچنین بنابر احتیاط واجب اگر لباس است و مشتری می خواهد با لباس پاک واقعی نماز بخواند هر چند که در نماز طهارت ظاهری بدن و لباس برای جاهل کفایت می کند
- [آیت الله فاضل لنکرانی] زنی که پرستار بچّه است که بنابر احتیاط واجب بچه پسر باشد نه دختر، و بیشتر از یک لباس ندارد، چنانچه نتواند لباس دیگری بِخرَد یا کرایه کند و یا عاریه نماید، هرگاه شبانه روزی یک مرتبه لباس خود را آب بکشد اگرچه تا روز دیگر لباسش به بول پسر نجس شود می تواند با آن لباس نماز بخواند ولی احتیاط واجب آن است که لباس خود را شبانه روز یک مرتبه برای اوّلین نمازی که لباسش پیش از آن نجس شده آب بکشد و نیز اگر بیشتر از یک لباس دارد ولی ناچار است که همه آنها را بپوشد، چنانچه شبانه روزی یک مرتبه به دستوری که گفته شده همه آنها را آب بکشد کافی است. و در صورتی که بتواند لباس دیگری بخرد یا کرایه کند احتیاط واجب این است که با لباس پاک نماز بخواند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مکان نمازگزار اگر نجس است نباید به طوری تر باشد که رطوبت آن به بدن یا لباس او برسد مگر نجاستی باشد که در نماز معفوّ است. ولی جائی که پیشانی را بر آن می گذارد اگر نجس باشد نماز باطل است هر چند نجاست آن مسری نباشد و اگر مقدار واجب در سجده پاک باشد کافی است و احتیاط مستحبّ آن است که مکان نمازگزار اصلاً نجس نباشد. شرط پنجم: مرد بر زن مقدم باشد.