مصرف دارو (خوردن قرص، کپسول، شربت، قطره ) روزه را باطل می کند. [1] و اگر طبق دستور پزشک مصرف دارو در روز برای او لازم باشد نباید روزه بگیرد. بر طبق فتوای مراجع تقلید و علمای اسلام، روزه گرفتن بر مریضی که روزه برای او ضرر قابل توجهی دارد واجب نیست. [2] قرآن در این باره می فرماید: " هر کس از شما بیمار یا مسافر باشد تعدادی از روزهای دیگر را (روزه بدارد)" [3] . [4] اما باید توجه داشت که اگر مرض انسان چند سال طول بکشد، بعد از آن که خوب شد اگر تا رمضان آینده به مقدار قضا وقت داشته باشد باید قضای رمضان آخر را بگیرد و برای هر روز از سالهای پیش یک مد که تقریباً ده سیر است، طعام یعنی گندم یا جو و مانند اینها به فقیر بدهد [5] . [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص: 975،س 769 [2] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 966، مسأله 1743. [3] بقره، 184. [4] برگرفته از سؤال 2613 (سایت: 2827) نمایه: روزه ضرری . [5] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، مسأله 1707.
اگر کسی ناراحتی قلبی داشته باشد و مجبور باشد هر روز دارو مصرف کند آیا روزه بر او واجب است یا خیر؟ آیا باید کفاره دهد؟
مصرف دارو (خوردن قرص، کپسول، شربت، قطره ) روزه را باطل می کند. [1] و اگر طبق دستور پزشک مصرف دارو در روز برای او لازم باشد نباید روزه بگیرد. بر طبق فتوای مراجع تقلید و علمای اسلام، روزه گرفتن بر مریضی که روزه برای او ضرر قابل توجهی دارد واجب نیست. [2] قرآن در این باره می فرماید: " هر کس از شما بیمار یا مسافر باشد تعدادی از روزهای دیگر را (روزه بدارد)" [3] . [4] اما باید توجه داشت که اگر مرض انسان چند سال طول بکشد، بعد از آن که خوب شد اگر تا رمضان آینده به مقدار قضا وقت داشته باشد باید قضای رمضان آخر را بگیرد و برای هر روز از سالهای پیش یک مد که تقریباً ده سیر است، طعام یعنی گندم یا جو و مانند اینها به فقیر بدهد [5] .
[1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص: 975،س 769 [2] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 966، مسأله 1743. [3] بقره، 184. [4] برگرفته از سؤال 2613 (سایت: 2827) نمایه: روزه ضرری . [5] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، مسأله 1707.
- [آیت الله بهجت] اگر شخصی را به خوردن روزه مجبور نمایند، آیا کفاره روزه بر او واجب است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] قسمهایی که از روی ناراحتی یا عصبانیت خورده میشود آیا عمل به آنها واجب و ترکش کفّاره دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] شخصی دارای ناراحتی قلبی بوده است، دوستش به قصد شوخی از طریق تلفن خبر دروغین مرگ فرزندش را به او می دهد او هم سکته قلبی کرده و می میرد، حکم مسأله چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] شخصی دارای ناراحتی قلبی بوده است، دوستش به قصد شوخی از طریق تلفن خبر دروغین مرگ فرزندش را به او می دهد او هم سکته قلبی کرده و می میرد، حکم مسأله چیست؟
- [سایر] با سلام بنده مقلّد حضرت آقا هستم. از سال های گذشته کفاره عمد 2 روز روزه بر عهده من باقیمانده با توجه به بیماری و سختی در روزه گرفتن به جهت مصرف زیاد دارو توان ادای 2 بار کفاره ( 120 روز روزه) را ندارم و با توجه به این که درآمدی ندارم و شاغل نیستم و این که کفاره عمد به عهده سرپرست نمی باشد می خواستم بدانم که چون امکان پرداخت کفاره را از به اصطلاح "پول تو جیبی" (که آن هم غیر مستقیم از پدرم است) دارم آیا باید کفاره را از این پول پرداخت کنم ؟ و این که مقدار کفاره برای امسال چند تومان است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا کفّارات غیر عمدی روزه را میتوان در مصارف عام المنفعه مصرف نمود؟
- [آیت الله مظاهری] مردی که به هر علتی مثل مرض، روزه نمیگیرد، اگر همسر روزهدار خود را مجبور به جماع نماید، روزه زن باطل است؟ و آیا کفاره دارد یا نه؟ کفاره آن به عهده چه کسی است (زن یا مرد)؟
- [سایر] برای روزه گرفتن در ماه رمضان برای شخصی که دکتر برایش مصرف روزانه چند لیوان آب در طول روز به دلیل مصرف قرص و دارو برای مدت 5 سال را تجویز کرده چه حکمی دارد.
- [آیت الله خامنه ای] مادرم تقریباً سیزده سال بیمار بود و به همین دلیل نمی توانست روزه بگیرد. من دقیقاً اطلاع دارم که علت روزه نگرفتن او احتیاج به مصرف دارو بوده است، امیدواریم ما را راهنمایی فرمایید که آیا قضای روزه ها بر او واجب است؟
- [آیت الله سبحانی] اگر شخصی را مجبور به گناه کبیره ای کنند آیا حد و کفاره بر او واجب می شود؟
- [آیت الله سیستانی] کسی که بواسطه مسافرت یا مرض روزه نمیگیرد ، نمیتواند زن روزهدار را مجبور به جماع کند ، ولی اگر او را مجبور نماید ، کفاره بر مرد نیز واجب نیست .
- [آیت الله سیستانی] اگر زنی شوهر روزهدار خود را مجبور کند که با او جماع نماید ، واجب نیست کفاره روزه شوهر را بدهد .
- [آیت الله اردبیلی] اگر زنی شوهر روزهدار خود را مجبور کند که جماع نماید یا کار دیگری که روزه را باطل میکند انجام دهد، واجب نیست کفّاره روزه شوهر را بدهد و بر شوهر نیز کفّاره واجب نیست.
- [آیت الله خوئی] اگر زنی شوهر خود را مجبور کند که با او جماع نماید، واجب نیست که کفارة روزة شوهر را بدهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زنی شوهر روزهدار خود را مجبور کند که جماع نماید یا کار دیگری که روزه را باطل میکند انجام دهد، واجب نیست کفّاره روزه شوهر را بدهد.
- [آیت الله بهجت] اگر زنی شوهر روزهدار خود را مجبور کند که نزدیکی نماید یا کار دیگری که روزه را باطل میکند انجام دهد، واجب نیست کفاره روزه شوهر را بدهد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که به واسطه مسافرت یا مرض روزه نمی گیرد، نمی تواند زن روزه دار خود را مجبور به جماع کند. ولی اگر او را مجبور نماید، کفاره بر مرد واجب نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که بواسطه مسافرت یا مرض روزه نمی گیرد، نمی تواند زن روزه دار خود را مجبور به جماع نماید، ولی اگر مجبور کند، کفّاره بر او واجب نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که به واسطة مسافرت یا مرض روزه نمی گیرد ، نمی تواند زن روزه دار خود را مجبور به جماع کند ، ولی اگر او را مجبور نماید کفاره بر مرد نیز واجب نیست .
- [آیت الله اردبیلی] اگر روزهدار در ماه رمضان با زن خود که روزهدار است جماع کند، چنانچه زن را مجبور کرده باشد، کفّاره روزه خودش و روزه زن را باید بدهد و اگر زن به جماع راضی بوده، بر هر کدام یک کفّاره واجب میشود و چنانچه زن در ابتدای عمل مجبور بوده و در بین جماع راضی شود، بنابر احتیاط واجب باید مرد دو کفّاره و زن یک کفّاره بپردازند.