حضرت امام خمینی (قدس) و برخی دیگر از مراجع در این باره می گویند: مستحبّ است انسان بعد از بیرون آمدن منی بول کند، و اگر نکند و بعد از غسل رطوبتی از او بیرون آید، که نداند منی است یا رطوبت دیگر، حکم منی را دارد.[1] آیت الله بهجت می گوید: اما اگر نمی تواند بول کند بنابر احوط باید استبراء کند، در این صورت رطوبتی که از او خارج می شود حکم بول را دارد.[2] آیت الله زنجانی می گوید: چنانچه فاصله غسل با بیرون آمدن منی کم باشد به طوری که احتمال دهد که رطوبت از بقایای منی سابق باشد، در این صورت حکم منی را دارد، ولی اگر به جهتی هم چون طول مدت، اطمینان دارد که از منی سابق چیزی نمانده، و احتمال دهد رطوبت مشکوک منی جدید است، حکم منی را ندارد و اگر بول نکرده باشد و پس از غسل بول نماید چنانچه احتمال دهد که همراه بول بقایای منی خارج شده حکم منی بار می‏شود، مگر بقایای منی چنان در بول مستهلک شده باشد که به مجموع رطوبت خارج شده بول بگویند.[3] [1] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج ‏1، ص 210. [2] . همان. [3] . همان.
در جایی خوانده بودم اگر شخص جنب بدون بول کردن غسل کند و بعدا از او رطوبتی خارج شودکه نداند بول است یا منی، باید مجددا غسل جنابت کند. می خواستم بدانم آیا این رطوبتی که انسان نمی داند منی است یا غیر آن، باید نشانه های منی را داشته باشد (با جستن، با شهوت و همراه با سست شدن بدن باشد) یا نه ممکن است بقایای منی باقی مانده در مجرا باشد که در هنگام خروج، نشانه های خود منی را ندارد و لیکن نجس است؟
حضرت امام خمینی (قدس) و برخی دیگر از مراجع در این باره می گویند: مستحبّ است انسان بعد از بیرون آمدن منی بول کند، و اگر نکند و بعد از غسل رطوبتی از او بیرون آید، که نداند منی است یا رطوبت دیگر، حکم منی را دارد.[1] آیت الله بهجت می گوید: اما اگر نمی تواند بول کند بنابر احوط باید استبراء کند، در این صورت رطوبتی که از او خارج می شود حکم بول را دارد.[2] آیت الله زنجانی می گوید: چنانچه فاصله غسل با بیرون آمدن منی کم باشد به طوری که احتمال دهد که رطوبت از بقایای منی سابق باشد، در این صورت حکم منی را دارد، ولی اگر به جهتی هم چون طول مدت، اطمینان دارد که از منی سابق چیزی نمانده، و احتمال دهد رطوبت مشکوک منی جدید است، حکم منی را ندارد و اگر بول نکرده باشد و پس از غسل بول نماید چنانچه احتمال دهد که همراه بول بقایای منی خارج شده حکم منی بار میشود، مگر بقایای منی چنان در بول مستهلک شده باشد که به مجموع رطوبت خارج شده بول بگویند.[3] [1] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 210. [2] . همان. [3] . همان.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که بر اثر مریضی و بدون اختیار، منی از او خارج میشود و خروج منی از روی شهوت نبوده و با جستن و سست شدن بدن همراه نیست، وظیفهاش در امر طهارت و نماز چگونه است؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر بدن زن در اثر شهوت (بدون دخول) سست شود و نداند که رطوبتی از او خارج شده یا نه و جستن حس نکرده باشد، آیا در حکم جنب است؟
- [آیت الله سبحانی] شخص جُنُب هنگام سحر بیدار شد، ولی برای غُسل وقت نداشت و می دانست که در مجرا منی مانده است.به خاطر ضیق وقت، بول نکرد، با تیمم صبح کرد. بعد از اذان، همراه بول، منی هم از او خارج شد. حکم نماز و روزه ی او چیست؟
- [آیت الله بهجت] اگر شخصی غسل جنابت کرده و چون استبراء به بول نکرده بوده بعد از ساعتی مقداری از منی که در مجری باقی مانده بیرون می آید؛ آیا جنابت جدید است تا نمازهایی که با آن غسل خوانده صحیح باشد یا جنابت سابق است و نمازهای خوانده شده باید اعاده شود؟
- [سایر] به خاطر استمنا بر من غسل جنابت، واجب شده بود، بول کردم و بعد از غسل از حمام خارج شدم اما وقتی به دستشویی رفتم، بر روی لباس زیر، رطوبتی دیدم که شک کردم نکند منی باشد؛ بعد از بول دیدم که مجرای ادرار لزج شده است. آیا این رطوبت واقعا منی است؟ اگر این طور باشد آیا بدن و لباس هایم نجس است؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا رطوبتی که از انسان در حال خواب خارج می شود، حکم منی را دارد؟ با آنکه می دانیم هیچ یک از علامتهای سه گانه (جستن، شهوت و سستی بدن) را ندارد و شخص هم متوجه آن نمی شود مگر وقتی که بعد از بیداری لباسهای زیر خود را مرطوب ببیند.
- [سایر] محضر مبارک بزرگ مرجع عالی قدر جهان تشیع حضرت آیت الله العظمی هادوی تهرانی "ادام الله ظله علی رؤوس المسلمین" سلام علیکم و رحمة الله و برکاته موضوع :بلوغ و تکلیف 2. کسی که بعد از بلوغ نمی دانسته غسل جنابت واجب است، نمازهائی که با حال جنابت خوانده چه حکمی دارد؟ 4. نشانه های بلوغ پسران چیست و اگر این ها محقق نشد در چه سنی مسائل شرعیه رعایتش بر ما واجب می شود؟ 6. کسی که قبل از 15 سالگی یقین به خروج منی پیدا کرده، ولی از روی نادانی نماز نخوانده و روزه هم نگرفته و یا در همان حال بدون غسل جنابت نماز خوانده و روزه هم گرفته است، اکنون نسبت به عبادات آن زمان چه وظیفه ای دارد؟ 8. در سن 19 سالگی متوجه شدم که، پسر ممکن است قبل از 15 سالگی به وسیله احتلام یا روئیدن زهار مکلف شده باشد، حال تکلیف نمازهائی که در آن مدت نخوانده ام چیست. با این که دقیقاً نمی دانم از چه وقت مکلف شده ام و نمی دانم چه قدر نماز قضا دارم؟ 10. اگر فردی جنب شود و خجالت بکشد غسل کند، آیا می تواند با تیمم نماز بخواند؟ 12. چرا اسلام دستور می دهد به هنگام جنب شدن تمام بدن را بشوئیم در حالی که فقط عضو معیّنی آلوده می شود و آیا میان ادرار کردن و خارج شدن منی تفاوتی است که در یکی فقط محل را باید شست و در دیگری تمام بدن را؟ و السلام علی قلب زینب الصبور. از طرف گروه مجازی طلاب جوان و هیئت مجازی عاشورائیان حسینی و جمعی از مقلدین حضرت عالی.
- [آیت الله خوئی] اگر رطوبتی از انسان خارج شود و نداند منی است یا بول یا غیر اینها، چنانچه با شهوت و جستن بیرون آمده و بعد از بیرون آمدن آن بدن سست شده، آن رطوبتحکم منی دارد، و اگر هیچ یک از این سه نشانه یا بعضی از اینها را نداشته باشد، حکم منی ندارد. ولی در مریض، لازم نیست آن رطوبت با جستن بیرون آمده باشد، بلکه اگر با شهوت بیرون آید، در موقع بیرون آمدن، بدن سست شود، در حکم منی است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر رطوبتی از انسان خارج شود و نداند منی است یا بول یا غیر اینها، چنانچه با شهوت و جستن بیرون آمده و از بیرون آمدن آن، بدن سست شده، آن رطوبت حکم منی دارد و اگر هیچ یک از این سه نشانه یا بعضی از اینها را نداشته باشد، حکم منی ندارد ولی در مریض لازم نیست آن آب با جستن بیرون آمده باشد، بلکه اگر با شهوت بیرون آید و در موقع بیرون آمدن بدن سست شود، در حکم منی است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر رطوبتی از مرد خارج شود که نداند منی است یا بول یا غیر اینها چنانچه با شهوت و جستن بیرون امده و بعد از بیرون امدن ان بدن سست شده ان رطوبت حکم منی را دارد و اگر هیچ یک از این سه نشانه یا بعضی از اینها را نداشته باشد حکم منی را ندارد ولی در مریض اگر با شهوت بیرون اید هر چند با جستن و سستی بدن بیرون نیامده باشد حکم منی را دارد و اما زن اگر از شهوت انزال کند غسل جنابت بر او واجب است
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر رطوبتی از مرد خارج شود که نداند منی است یا بول یا غیر اینها چنانچه با شهوت و جستن بیرون امده و بعد از بیرون امدن ان بدن سست شده ان رطوبت حکم منی را دارد و اگر هیچ یک از این سه نشانه یا بعضی از اینها را نداشته باشد حکم منی را ندارد ولی در مریض اگر با شهوت بیرون اید هر چند با جستن و سستی بدن بیرون نیامده باشد حکم منی را دارد و اما زن اگر از شهوت انزال کند غسل جنابت بر او واجب است
- [آیت الله سبحانی] اگر رطوبتی از انسان خارج شود و نداند منی است یا بول یا غیر اینها، چنانچه با شهوت و یا جستن بیرون آمده و غالباً با سستی بدن همراه است آن رطوبت حکم منی را دارد و اگر هیچ یک از این دو نشانه را نداشته باشد، حکم منی ندارد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر رطوبتی از انسان خارج شود و نداند منی است یا بول یا غیر اینها ، چنانچه با شهوت و جستن بیرون آورده و بعد از بیرون آمدن آن ، بدن سست شده ، آن رطوبت حکم منی دارد و اگر هیچ یک از این سه نشانه یا بعضی از اینها را نداشته باشد ، حکم منی ندارد . ولی در زن و مریض لازم نیست آن آب ، با جستن بیرو ن آمده باشد ، بلکه اگر با شهوت بیرون آمده باشد و بدن سست شود در حکم منی است .
- [امام خمینی] اگر رطوبتی از انسان خارج شود و نداند منی است یا بول یا غیر اینها چنانچه با شهوت و جستن بیرون آمده و بعد از بیرون آمدن آن بدن سست شده،آن رطوبت حکم منی دارد، و اگر هیچ یک از این سه نشانه یا بعضی از اینها را نداشته باشد، حکم منی ندارد. ولی در زن و مریض، لازم نیست آن آب با جستن بیرون آمده باشد، بلکه اگر با شهوت بیرون آمده باشد، در حکم منی است و لازم نیست بدن او سست شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر رطوبتی از انسان خارج شود و نداند منی است یا بول یا غیر اینها، چنانچه با شهوت و جستن بیرون آمده و بعد از بیرون آمدن آن، بدن سست شده، آن رطوبت حکم منی را دارد، و اگر هیچ یک از این سه نشانه یا بعضی از اینها را نداشته باشد، حکم منی را ندارد. ولی در زن و مریض لازم نیست آن آب با جستن بیرون آمده باشد، بلکه اگر با شهوت بیرون آمده باشد در حکم منی است و لازم نیست بدن او سست شود.
- [آیت الله بروجردی] اگر رطوبتی از انسان خارج شود و نداند منی است یا بول یا غیر اینها، چنانچه با شهوت و جستن بیرون آمده و بعد از بیرون آمدنِ آن بدن سست شده، آن رطوبت حکم منی دارد و اگر هیچ یک از این سه نشانه یا بعضی از اینها را نداشته باشد، حکم منی را ندارد، ولی در مریض لازم نیست آن آب با جستن بیرون آمده باشد، بلکه اگر با شهوت بیرون آید و در موقع بیرون آمدن بدن سست شود، در حکم منی است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر رطوبتی از انسان خارج شود و نداند منی است یا بول یا غیر اینها، چنان چه با شهوت و جستن بیرون آمده و یا با جستن بیرون آمده و بعد از بیرون آمدن آن، بدن سست شده، آن رطوبت حکم منی دارد و اگر هیچ یک از این دو نشانه را نداشته باشد، حکم منی ندارد مگر آن که علم یا اطمینان پیدا کند که منی بوده است و در مریض لازم نیست آن آب، با جستن بیرون آمده باشد، بلکه اگر با شهوت بیرون آید در حکم منی است.