اگر انسان مرضی دارد که بول او قطره قطره می‏ریزد یا نمی‏تواند از بیرون آمدنِ غائط یا باد معده خودداری کند؛ یا از اول وقت نماز تا آخر وقت به مقدار وضو گرفتن و نماز خواندن مهلت پیدا می‏کند و یا نمی کند. در صورت اول: باید نماز را در وقتی که مهلت پیدا می‏کند بخواند و اگر مهلت او به مقدار کارهای واجب نماز است، باید در وقتی که مهلت دارد فقط کارهای واجب نماز را به جا آورد و کارهای مستحبّ آن مانند اذان و اقامه و قنوت را ترک نماید. اما در صورت دوم: اگر در بین نماز چند دفعه بول از او خارج می‏شود، وضوی اوّل کافی است، ولی چنانچه در بین نماز چند مرتبه غائط یا باد معده از او خارج می‏شود اگر نتواند هیچ مقدار از نماز را با وضو بخواند، می‏تواند چند نماز را با یک وضو بخواند، مگر اختیاراً بول یا غائط کند یا چیز دیگری که وضو را باطل می‏کند پیش آید[1]. اما اگر بتواند مقداری از نماز را با وضو بخواند، اگر بخواهد بعد از هر دفعه وضو بگیرد سخت نیست، باید ظرف آبی پهلوی خود بگذارد و هر وقت غائط از او خارج شد وضو بگیرد و بقیه نماز را بخواند[2]، اما اگر وضو گرفتن بعد از هر دفعه برای او سخت است، باید برای هر نماز یک وضو بگیرد[3]. کسی که غائط پی در پی از او خارج می‏شود، برای به جا آوردن سجده و تشهّد فراموش شده و نماز احتیاط که باید بعد از نماز انجام داد در صورتی که آنها را بعد از نماز فوراً به جا بیاورد، وضو گرفتن لازم نیست[4]. تذکر: این جواب بر اساس فتوای امام خمینی (ره) تنظیم شده است در صورتی که از مرجع دیگری تقلید می کنید، نام مرجع تقلید محترمتان را بفرمایید که بر اساس فتوای آن بزرگوار پاسخ داده شود. [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏1، ص: 183 ، مسأله 309 و 310. [2] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 181، مسأله 306 ، مسأله 307 و مسأله 311. [3] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 182، مسأله 30 8 . [4] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏1، ص: 184، مسأله 312.
اگر شخصی براثر زایمان دچار مشکل گردیده و به همین خاطر دیگر قادر به نگه داشتن وضو نیست و در وسط نماز وضوی او باطل می شود حکم این مسئله چیست؟
اگر انسان مرضی دارد که بول او قطره قطره میریزد یا نمیتواند از بیرون آمدنِ غائط یا باد معده خودداری کند؛ یا از اول وقت نماز تا آخر وقت به مقدار وضو گرفتن و نماز خواندن مهلت پیدا میکند و یا نمی کند. در صورت اول: باید نماز را در وقتی که مهلت پیدا میکند بخواند و اگر مهلت او به مقدار کارهای واجب نماز است، باید در وقتی که مهلت دارد فقط کارهای واجب نماز را به جا آورد و کارهای مستحبّ آن مانند اذان و اقامه و قنوت را ترک نماید. اما در صورت دوم: اگر در بین نماز چند دفعه بول از او خارج میشود، وضوی اوّل کافی است، ولی چنانچه در بین نماز چند مرتبه غائط یا باد معده از او خارج میشود اگر نتواند هیچ مقدار از نماز را با وضو بخواند، میتواند چند نماز را با یک وضو بخواند، مگر اختیاراً بول یا غائط کند یا چیز دیگری که وضو را باطل میکند پیش آید[1]. اما اگر بتواند مقداری از نماز را با وضو بخواند، اگر بخواهد بعد از هر دفعه وضو بگیرد سخت نیست، باید ظرف آبی پهلوی خود بگذارد و هر وقت غائط از او خارج شد وضو بگیرد و بقیه نماز را بخواند[2]، اما اگر وضو گرفتن بعد از هر دفعه برای او سخت است، باید برای هر نماز یک وضو بگیرد[3]. کسی که غائط پی در پی از او خارج میشود، برای به جا آوردن سجده و تشهّد فراموش شده و نماز احتیاط که باید بعد از نماز انجام داد در صورتی که آنها را بعد از نماز فوراً به جا بیاورد، وضو گرفتن لازم نیست[4]. تذکر: این جواب بر اساس فتوای امام خمینی (ره) تنظیم شده است در صورتی که از مرجع دیگری تقلید می کنید، نام مرجع تقلید محترمتان را بفرمایید که بر اساس فتوای آن بزرگوار پاسخ داده شود. [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص: 183 ، مسأله 309 و 310. [2] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 181، مسأله 306 ، مسأله 307 و مسأله 311. [3] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 182، مسأله 30 8 . [4] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص: 184، مسأله 312.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی به خیال اینکه وضو دارد تجدید وضو کرد، و نماز خواند، بعد یادش آمد که وضوی قبلی اش باطل شده، آیا نمازی که با این وضوی جدید خوانده صحیح است؟
- [آیت الله مظاهری] من وضوی خود را نمی توانم نگه دارم و باد معده از من خارج می شود. حتی موقعی که برای نمازهای یومیه وضو می گیرم بلافاصله و یا بین نماز وضویم باطل می شود. این مسئله مرا خیلی اذیت می کند تا جائی که بعضی اوقات تصمیم می گیریم دیگر نماز نخوانم، چون این مسئله فقط در مورد نمازم است. بعضی اوقات فکر می کنم شیطان این حالت را در من ایجاد می کند که نمی دانم فکرم درست است یا نه؟
- [آیت الله خوئی] شخصی سالها روی ندانستن مسئله پیش از وقت نماز برای نماز وضو میگرفته، حال که مسئله را فهمیده نمازهای گذشته چگونه است، قضا دارد یا خیر؟
- [آیت الله خوئی] شخصی سالها روی ندانستن مسئله پیش از وقت نماز برای نماز وضو میگرفته، حال که مسئله را فهمیده نمازهای گذشته چگونه است، قضا دارد یا خیر؟
- [آیت الله مظاهری] من بیماری خاصی ندارم، ولی وضوی خود را نمیتوانم نگه دارم و بادمعده از من خارج میشود حتی برای نمازهای یومیّه موقعی که وضو میگیریم بلافاصله و یا بین نماز، و این مسئله مرا خیلی اذیت میکند تا جائی که بعضی اوقات تصمیم میگیریم دیگر نماز نخوانم چون این مسئله فقط در مورد نمازم است و بعضی اوقات فکر میکنم شیطان این حالت را در من ایجاد میکند که نمیدانم فکرم درست است یا نه؟ لطفاً مرا راهنمائی کنید.
- [آیت الله علوی گرگانی] شخصی وارد یکی از مساجد شده وضو گرفته وقتی وضوی او تمام شد خادم درب مسجد را بست در این صورت آیا میشود با این وضو برود به جای دیگر نماز بخواند در صورتی که آب و وضوخانه هم برای مسجد و نمازگزاران همان مسجد وقف گردیده است؟
- [آیت الله بهجت] تجدید وضو جایز است یا نه؟ و اگر شخص تجدید وضو کرد و نماز خواند، بعد یادش آمد که وضوی قبلی اش باطل شده، آیا نمازی که با این وضوی جدید خوانده صحیح است؟
- [آیت الله بهجت] جوانی هستم که از کنترل باد معده عاجزم و برای گرفتن وضو و نماز دچار مشکل می شوم، لطفا مرا راهنمایی کنید؟
- [آیت الله خوئی] اگر کسی طواف کند طواف حج یا عمره و بعد از تمام شدن حج یا عمره بداند که وضوی او باطل بوده برای خاطر وجود مانعی روی اعضای وضو حکم او چه میشود، و اگر نفهمد تا بعد از برگشت به وطن خودش آیا حج او باطل است یا حج او مجزی است و طواف و نماز آن را اعاده نماید؟
- [آیت الله بهجت] شخصی که وظیفه اش وضوی جبیره است اگر در غیر وقت نماز به نیّت طهارت وضو بگیرد، وضویش چه حکمی دارد؟ آیا با این وضو می تواند نماز واجب بخواند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که وضو دارد و می داند اگر وضوی خود را باطل کند نمی تواند وضو بگیرد، چنانچه ضرر یا مشقت فوق العاده ای ندارد باید وضوی خود را برای نماز نگه دارد، حتی اگر احتمال قابل توجهی بدهد که آب برای وضو پیدا نخواهد کرد و یا این که قبل از وقت نماز وضو دارد و می داند بعداً دسترسی به آب ندارد، احتیاط واجب آن است که وضوی خود را نگه دارد.
- [آیت الله بروجردی] اگر بعد از داخل شدن وقتِ نماز وضو داشته باشد و بداند که اگر وضوی خود را باطل کند تهیه آب برای او ممکن نیست یا نمیتواند وضو بگیرد، چنانچه بتواند وضوی خود را نگه دارد نباید آن را باطل نماید.
- [آیت الله خوئی] اگر بعد از داخل شدن وقت نماز، وضو داشته باشد و بداند که اگر وضوی خود را باطل کند تهیه آب برای او ممکن نیست یا نمیتواند وضو بگیرد، چنانچه بتواند وضوی خود را نگه دارد، نباید آن را باطل نماید. ولی میتواند با عیال خود نزدیکی کند، اگرچه بداند که از غسل متمکن نخواهد شد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر پیش از وقت نماز وضو داشته باشد و بداند یا حجت شرعیه ای داشته باشد که اگر وضوی خود را باطل کند تهیه اب برای او ممکن نیست یا نمی تواند وضو بگیرد چنانچه بتواند بدون ضرر و حرج وضوی خود را نگه دارد احتیاط مستحب این است که ان را باطل نکند
- [آیت الله نوری همدانی] اگر پیش ا ز وقت نماز وضو داشته باشد و بداند یا دو شاهد عادل یا یک عادل که گفتار او اطمینان آور باشد که خبر دهند اگر وضوی خود را باطل کند ، تهیة آب برای او ممکن نیست ، چنانچه بتتواند بدون ضرر و مشقت وضوی خود را نگه دارد واجب آن است که آن را باطل نکند . و نیز اگر احتمال عقلانی دهد احتیاط واجب آن است که وضو را باطل نکند .
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر بعد از داخل شدن وقت نماز وضو داشته باشد و بداند یا حجت شرعیه ای مانند اطمینان و غیر ان داشته باشد که اگر وضوی خود را باطل کند تهیه اب برای او ممکن نیست یا نمی تواند وضو بگیرد چنانچه بتواند وضوی خود را نگه دارد و برایش حرج و ضرر نباشد نباید ان را باطل نماید ولی می تواند با عیال خود نزدیکی کند اگر چه بداند که از غسل متمکن نخواهد شد
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر بعد از داخل شدن وقت نماز، وضو داشته باشد وبداند که اگر وضوی خود را باطل کند تهیّه آب برای او ممکن نیست، یانمیتواند وضو بگیرد، چنانچهبتواند وضوی خود را نگهدارد، نباید آن را باطلنماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر پیش از وقت نماز، وضو داشته باشد وبداند که اگر وضوی خود را باطل کند، تهیّه آب برای او ممکن نیست، چنانچه بتواند وضوی خود را نگهدارد، احتیاط واجب آن است که آن را باطل نکند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بعد از داخل شدن وقت نماز، وضو داشته باشد و بداند که اگر وضوی خود را باطل کند تهیّه آب برای او ممکن نیست چنانچه بتواند وضوی خود را نگهدارد، نباید آن را باطل نماید.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر پیش از وقت نماز؛ وضو داشته باشد و بداند که اگر وضوی خود را باطل کند تهیه آب برای او ممکن نیست؛ چنانچه بتواند وضوی خود را نگهدارد؛ احتیاط مستحب آن است که آن را باطل نکند.