1- آیا به نیت دیگران که زنده هستند می توان اعمال مستحبی ( مانند نماز مستحبی ، روزه مستحبی، زیارت، خواندن دعا و غیره ...) به جای آورد؟ 2- کدام یک از اعمال مستحبی را نمی توان به جای دیگران که زنده هستند به جای بیاوریم؟
در مورد انجام مستحبات به نیت دیگری اگر به صورت هدیه کردن ثواب باشد در تمام مستحبات جایز است و هیچ اشکالی ندارد[1] ، اما اگر به صورت نیابت باشد در برخی از مستحبات مثل زیارت قبر پیامبر(ص) و ائمه(ع)، حج یا عمره اشکالی ندارد[2] . در کافی به سند خود از اسحاق بن عمار از امام موسی بن جعفر (ع) روایت کرده که گفت: از آن جناب از شخصی پرسیدم که حج و عمره‌اش را یا بعضی از طواف هایش به نیت بعضی از افراد خاندانش انجام می‌دهد، در حالی که آن فرد از او غایب است و در شهری دیگر قرار دارد، می‌گوید: این را هم پرسیدم که: در این فرض آیا از ثواب عمل خودش چیزی کم می‌شود یا نه؟ فرمود: این عمل هم به حساب خود او نوشته می‌شود و هم به حساب آن فرد، علاوه بر این ثوابی هم به عنوان صله رحم به او می‌دهند[3] . اما در مورد برخی دیگر مانند نماز و روزه طبق نظر برخی از فقها جایز نیست.[4] اگر در خصوص هریک از این مسائل دیدگاه مرجع تقلید خود، خواهان هستید، نام مرجع خود را برای ما ایمیل کنید تا استفتا گردد. [1] الغایة القصوی فی ترجمة العروة الوثقی، ج ‌2، ص 33. توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج ‌1، ص 831 ، مسأله 1534 . [2] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج ‌1، ص 831 ، مسأله 1534. [3] الکافی، ج 4، ص 315، ترجمه المیزان، ج ‌19، ص 84 . [4] قمی، عباس‌، الغایة القصوی فی ترجمة العروة الوثقی، ج ‌2، ص 342، مسأله 17.، منشورات صبح پیروزی، جاپ اول، قم .
عنوان سوال:

1- آیا به نیت دیگران که زنده هستند می توان اعمال مستحبی ( مانند نماز مستحبی ، روزه مستحبی، زیارت، خواندن دعا و غیره ...) به جای آورد؟ 2- کدام یک از اعمال مستحبی را نمی توان به جای دیگران که زنده هستند به جای بیاوریم؟


پاسخ:

در مورد انجام مستحبات به نیت دیگری اگر به صورت هدیه کردن ثواب باشد در تمام مستحبات جایز است و هیچ اشکالی ندارد[1] ، اما اگر به صورت نیابت باشد در برخی از مستحبات مثل زیارت قبر پیامبر(ص) و ائمه(ع)، حج یا عمره اشکالی ندارد[2] . در کافی به سند خود از اسحاق بن عمار از امام موسی بن جعفر (ع) روایت کرده که گفت: از آن جناب از شخصی پرسیدم که حج و عمره‌اش را یا بعضی از طواف هایش به نیت بعضی از افراد خاندانش انجام می‌دهد، در حالی که آن فرد از او غایب است و در شهری دیگر قرار دارد، می‌گوید: این را هم پرسیدم که: در این فرض آیا از ثواب عمل خودش چیزی کم می‌شود یا نه؟ فرمود: این عمل هم به حساب خود او نوشته می‌شود و هم به حساب آن فرد، علاوه بر این ثوابی هم به عنوان صله رحم به او می‌دهند[3] . اما در مورد برخی دیگر مانند نماز و روزه طبق نظر برخی از فقها جایز نیست.[4] اگر در خصوص هریک از این مسائل دیدگاه مرجع تقلید خود، خواهان هستید، نام مرجع خود را برای ما ایمیل کنید تا استفتا گردد.
[1] الغایة القصوی فی ترجمة العروة الوثقی، ج ‌2، ص 33. توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج ‌1، ص 831 ، مسأله 1534 . [2] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج ‌1، ص 831 ، مسأله 1534. [3] الکافی، ج 4، ص 315، ترجمه المیزان، ج ‌19، ص 84 . [4] قمی، عباس‌، الغایة القصوی فی ترجمة العروة الوثقی، ج ‌2، ص 342، مسأله 17.، منشورات صبح پیروزی، جاپ اول، قم .





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین