مراجع معظم تقلید فرموده اند: "اگر کسی در ماه حرام (رجب و ذی القعدة و ذی الحجة و محرم) مرتکب قتل شود باید علاوه بر پرداخت اصل دیه ، ثلث دیه را نیز اضافه بپردازد....اما دیه جنایت بر اعضاء بدن تغلیظ نمی شود همچنین اگر قاتل مرتکب قتل خویشان و نزدیکان خود شده باشد. [1] زمان تغلیظ دیه از ابتداء حلول ماه حرام تا آخر آن است و حلول ماه از زمانی است که هلال ماه رؤیت شود بنا بر این به محض رویت هلال ماه حرام تغلیظ شروع می شود و اگر کسی در همان شب اول و یک لحظه بعد از رؤیت هلال ماه حرام مرتکب قتل شود دیه تغلیظ خواهد شد. نمایه مرتبط: 3195 (سایت: 3455) ، رؤیت هلال در ایران. [1] - تحریر الوسیلة، ج2، ص: 558 ،مسأله 23: لو ارتکب القتل فی أشهر الحرم: رجب و ذی القعدة و ذی الحجة و المحرم فعلیه الدیة و ثلث من أی الأجناس کان تغلیظا، و کذا لو ارتکبه فی حرم مکة المعظمة، و لا یلحق بها حرم المدینة المنورة و لا سائر المشاهد المشرفة، و لا تغلیظ فی الأطراف و لا فی قتل الأقارب، منهاج المؤمنین، ج2، ص: 282،الدیات (للفاضل)، ص: 38.
تغلیظ دیه در ماه های حرام از چه زمانی شروع می شود؟ آیا به محض رویت هلال ماه حرام تغلیظ شروع می شود؟ یا از صبح روز بعد از رویت هلال که در تقویم ها بعنوان اول ماه ثبت شده است تغلیظ صورت می گیرد.
مراجع معظم تقلید فرموده اند: "اگر کسی در ماه حرام (رجب و ذی القعدة و ذی الحجة و محرم) مرتکب قتل شود باید علاوه بر پرداخت اصل دیه ، ثلث دیه را نیز اضافه بپردازد....اما دیه جنایت بر اعضاء بدن تغلیظ نمی شود همچنین اگر قاتل مرتکب قتل خویشان و نزدیکان خود شده باشد. [1] زمان تغلیظ دیه از ابتداء حلول ماه حرام تا آخر آن است و حلول ماه از زمانی است که هلال ماه رؤیت شود بنا بر این به محض رویت هلال ماه حرام تغلیظ شروع می شود و اگر کسی در همان شب اول و یک لحظه بعد از رؤیت هلال ماه حرام مرتکب قتل شود دیه تغلیظ خواهد شد. نمایه مرتبط: 3195 (سایت: 3455) ، رؤیت هلال در ایران.
[1] - تحریر الوسیلة، ج2، ص: 558 ،مسأله 23: لو ارتکب القتل فی أشهر الحرم: رجب و ذی القعدة و ذی الحجة و المحرم فعلیه الدیة و ثلث من أی الأجناس کان تغلیظا، و کذا لو ارتکبه فی حرم مکة المعظمة، و لا یلحق بها حرم المدینة المنورة و لا سائر المشاهد المشرفة، و لا تغلیظ فی الأطراف و لا فی قتل الأقارب، منهاج المؤمنین، ج2، ص: 282،الدیات (للفاضل)، ص: 38.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی در ماه حرام مصدوم شده و در ماه غیر حرام فوت کرده یا بالعکس، آیا دیه تغلیظ می شود؟
- [آیت الله سبحانی] اگر فردی در ماه حرام و در خارج از حرم مکه مجروح شود و در ماه حرام و در حرم مکه فوت کند آیا دیه تغلیظ می شود؟
- [آیت الله سبحانی] اگر سقط جنین در ماه های حرام واقع شود، آیا دیه (تغلیظ) می شود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا در تغلیظ دیه قتل در ماههای حرام، فرقی بین قتل عمد و خطا وجود دارد؟
- [آیت الله سبحانی] اگر فردی در ماه حرام مجروح شود و در اثر جراحت مزبور در ماه حرام سال بعد فوت کند آیا دیه تغلیظ می شود؟
- [آیت الله بهجت] مردی زنی را در یکی از ماه های حرام کشته است. آیا حکم تغلیظ دیه در صورت قصاص وی شامل فاضل دیه نیز می شود؟
- [آیت الله اردبیلی] اگراجرای قصاص در ماه حرام نیاز به پرداخت فاضل دیه داشته باشد، آیا پرداخت فاضل بر مبنای تغلیظ دیه صورت میگیرد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا تغلیظ دیه در ماه حرام مربوط به قتل خطایی و شبه عمد هم می شود یا مختص قتل عمد است؟
- [آیت الله سبحانی] اگر زید جراحتی از نوع شبه عمد در ماه حرام و در خارج حرم به دیگری وارد کند ولی مجروح در غیر ماه حرام و در حرم فوت نماید آیا دیه تغلیظ می شود؟
- [سایر] چه نیازی به رؤیت هلال برای اثبات اول ماه است ؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر قتل در یکی از ماههای حرام (رجب - ذی قعده - ذی حجّه - محرم) انجام گیرد، 13 بر دیه افزوده شده و دو ماه پی در پی روزه را نیز باید در ماههای حرام بگیرد که طبعا روز عید قربان هم در این دو ماه قرار میگیرد که در این مسأله روزه عید قربان هم واجب است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اول ماه به حکم حاکم شرع ثابت می شود مگر آنکه بداند که در حکم اشتباه شده و چنانچه حاکم شرع بگوید دو عادل نزد من به رؤیت هلال شهادت داده اند کافی است.
- [آیت الله سبحانی] اول ماه با محاسبات نجومی ثابت نمی شود. ولی اگر انسان از گفته آنان یقین پیدا کند، باید به آن عمل نماید و اگر با محاسبات علمی امکان رؤیت هلال را نفی کنند ثبوت هلال با شهادت دو نفر عادل مشکل می باشد. و احادیث مربوط به عدم حجیت قول منجم و... مربوط به محاسبات ظنی آن روز بوده و ارتباطی به محاسبات علمی امروز ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که می خواهد دو ماه کفاره روزه ماه رمضان را بگیرد نباید موقعی شروع کند که می داند در بین یک ماه و یک روز روزی است که مانند عید قربان روزه ان حرام است
- [آیت الله سیستانی] کسی که میخواهد دو ماه کفاره روزه رمضان را بگیرد ، نباید موقعی شروع کند که میداند در بین یک ماه و یک روز ، روزی باشد که مانند عید قربان ، روزه آن حرام است ، یاروزه آن واجب است .
- [آیت الله خوئی] کسی که میخواهد دو ماه کفار روز رمضان را بگیرد نباید موقعی شروع کند که در بین یک ماه و یک روز، روزی باشد که مانند عید قربان روزة آن حرام است.
- [آیت الله مظاهری] کسی که میخواهد دو ماه کفّاره روزه رمضان را بگیرد، نباید موقعی شروع کند که در بین سی و یک روز روزی باشد که مانند عید قربان روزه آن حرام است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که می خواهد دو ماه کفاره روزه رمضان را بگیرد، نباید موقعی شروع کند که در بین سی و یک روز، روزی باشد که مانند عید قربان، روزه آن حرام است.
- [آیت الله بروجردی] کسی که میخواهد دو ماه کفارهی روزهی رمضان را بگیرد، نباید موقعی شروع کند که در بین سی و یک روز، روزی باشد که مانند عید قربان روزهی آن حرام است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در قتل عمد در صورتی که اولیای مقتول قاتل را عفو کنند یا دیه بگیرند، قاتل باید دو ماه پی در پی روزه بگیرد و شصت فقیر را سیر کند (البتّه وظیفه آزاد کردن یک بنده را هم دارد که در زمان کنونی منتفی است) و در قتل شبه عمد یا خطای محض باید علاوه بر دیه، خود قاتل یک بنده آزاد کند و اگر نتواند بنده آزاد کند (که در زمان کنونی چنین است) دو ماه پی در پی روزه بگیرد و اگر این را هم نتواند شصت فقیر را سیر کند.