پاسخ به سؤال شما این است که: 1. اگر انسان ببیند کسی چیز نجسی را می‏خورد یا با لباس نجس نماز می‏خواند، لازم نیست به او بگوید.[1] 2. اگر جایی از خانه یا فرش کسی نجس باشد و ببیند بدن یا لباس یا چیز دیگر کسانی که وارد خانه او می‏شوند با رطوبت به جای نجس رسیده است، لازم نیست به آنان بگوید.[2] 3. اگر صاحب خانه در بین غذا خوردن بفهمد غذا نجس است، باید[3] به مهمانها بگوید، اما اگر یکی از مهمانها بفهمد، لازم نیست به دیگران خبر دهد،[4] ولی چنانچه طوری با آنان معاشرت دارد که می‏داند که به واسطه نگفتن،[5] خود او [6] هم نجس می‏شود باید بعد از غذا به آنان بگوید.[7] [1] . بهجت: مگر این که با او طوری معاشرت داشته باشد که اگر نگوید، لوازم مشترک بین آن دو نجس خواهد شد . توضیح المسائل مراجع، ج 1، ص 96- 97، مسأله 143. [2] . بهجت: مگر این که مثل مسأله فوق با آنها معاشرت داشته باشد . اراکی: بنا بر احتیاط واجب باید به آنان بگوید . گلپایگانی: بنا بر احتیاط لازم باید به آنان بگوید . خوئی، تبریزی: [اگر] در معرض این باشد که نجاست به مأکول و مشروب سرایت کند، باید به آنان بگوید. مکارم: احتیاط آن است که به او اعلام کند . سیستانی: چنانچه او موجب این امر شده باشد، باید با دو شرطی که در مسأله پیش گذشت به آنان بگوید. صافی: وجوب اعلام به آنان معلوم نیست . زنجانی: به چهار شرط لازم است به آنان بگوید: شرط اول: آن که صاحب خانه آنها را دعوت کرده باشد و یا در مجالسی چون مجلس روضه دعوت عمومی شده باشد، پس اگر کسی بدون دعوت صاحب خانه وارد شود، بر صاحب خانه لازم نیست نجس شدن لباس یا بدن او را بگوید. شرط دوم: آن که جا یا چیز نجس به گونه‏ای باشد که تماس بدن یا لباس افراد با رطوبت، با آن متعارف است مثلًا اگر دستمالی که در کنار دستشویی گذاشته می‏شود نجس باشد، بر صاحب خانه لازم است نجس شدن بدن یا لباس دیگران را به آنها بگوید، ولی اگر قسمتی از دیوار اتاق که معمولًا دست تر به آنها زده نمی‏شود نجس باشد و بدن یا لباس دیگران با رسیدنِ به آن نجس شود، لازم نیست به آنها گفته شود. شرط سوم: آن که در معرض آن باشد که نجاست به چیزهای خوردنی و آشامیدنی سرایت کند. شرط چهارم: آن که احتمال بدهد میهمانها به گفته او ترتیب اثر می‏دهند . همان، مسأله 144. [3] سیستانی: با شرط دوّمی که گذشت .. مکارم: بنا بر احتیاط باید . [4] اراکی، فاضل: بقیه مسأله ذکر نشده . مکارم: فقط خودش باید اجتناب کند مگر این که با او معاشرت داشته باشند که برای جلوگیری از آلودگی خودش، می‏تواند بعد از غذا خوردن به آنها بگوید تا دست و دهان خود را آب بکشند. [5] خوئی، گلپایگانی، تبریزی، صافی: چنانچه طوری با آنان معاشرت دارد که ممکن است به واسطه نجس بودن آنان. [6] بهجت: لوازم خود او. [7] صافی: یا بعد از غذا به آنان بگوید یا خودش به وظیفه شخصی خود عمل کند . سیستانی: چنانچه طوری با آنان معاشرت دارد که به واسطه نجس بودن آنان خود از جهت ابتلای به نجاست، مبتلا به مخالفت حکم الزامی می‏شود باید به آنان بگوید . زنجانی: چنانچه طوری با آنان معاشرت دارد که بداند بواسطه نجس بودن آنان لوازم منزل او نجس می‏شود و از نجاست آن به گونه‏ای غفلت کرده که باعث مثلًا خوردن چیز نجس می‏گردد یا سبب می‏گردد که در لباس یا بدن نجس نماز خوانده و دیگر در وقت، نمازش را با لباس یا بدنِ پاک نخواهد خواند، لازم است بعد از غذا به آنان بگوی د. همان، مسأله 145.
اگر کسی بداند جایی یا چیزی نجس است آیا بر او واجب است که دیگران را از نجس بون آن مطلع کند؟
پاسخ به سؤال شما این است که: 1. اگر انسان ببیند کسی چیز نجسی را میخورد یا با لباس نجس نماز میخواند، لازم نیست به او بگوید.[1] 2. اگر جایی از خانه یا فرش کسی نجس باشد و ببیند بدن یا لباس یا چیز دیگر کسانی که وارد خانه او میشوند با رطوبت به جای نجس رسیده است، لازم نیست به آنان بگوید.[2] 3. اگر صاحب خانه در بین غذا خوردن بفهمد غذا نجس است، باید[3] به مهمانها بگوید، اما اگر یکی از مهمانها بفهمد، لازم نیست به دیگران خبر دهد،[4] ولی چنانچه طوری با آنان معاشرت دارد که میداند که به واسطه نگفتن،[5] خود او [6] هم نجس میشود باید بعد از غذا به آنان بگوید.[7] [1] . بهجت: مگر این که با او طوری معاشرت داشته باشد که اگر نگوید، لوازم مشترک بین آن دو نجس خواهد شد . توضیح المسائل مراجع، ج 1، ص 96- 97، مسأله 143. [2] . بهجت: مگر این که مثل مسأله فوق با آنها معاشرت داشته باشد . اراکی: بنا بر احتیاط واجب باید به آنان بگوید . گلپایگانی: بنا بر احتیاط لازم باید به آنان بگوید . خوئی، تبریزی: [اگر] در معرض این باشد که نجاست به مأکول و مشروب سرایت کند، باید به آنان بگوید. مکارم: احتیاط آن است که به او اعلام کند . سیستانی: چنانچه او موجب این امر شده باشد، باید با دو شرطی که در مسأله پیش گذشت به آنان بگوید. صافی: وجوب اعلام به آنان معلوم نیست . زنجانی: به چهار شرط لازم است به آنان بگوید: شرط اول: آن که صاحب خانه آنها را دعوت کرده باشد و یا در مجالسی چون مجلس روضه دعوت عمومی شده باشد، پس اگر کسی بدون دعوت صاحب خانه وارد شود، بر صاحب خانه لازم نیست نجس شدن لباس یا بدن او را بگوید. شرط دوم: آن که جا یا چیز نجس به گونهای باشد که تماس بدن یا لباس افراد با رطوبت، با آن متعارف است مثلًا اگر دستمالی که در کنار دستشویی گذاشته میشود نجس باشد، بر صاحب خانه لازم است نجس شدن بدن یا لباس دیگران را به آنها بگوید، ولی اگر قسمتی از دیوار اتاق که معمولًا دست تر به آنها زده نمیشود نجس باشد و بدن یا لباس دیگران با رسیدنِ به آن نجس شود، لازم نیست به آنها گفته شود. شرط سوم: آن که در معرض آن باشد که نجاست به چیزهای خوردنی و آشامیدنی سرایت کند. شرط چهارم: آن که احتمال بدهد میهمانها به گفته او ترتیب اثر میدهند . همان، مسأله 144. [3] سیستانی: با شرط دوّمی که گذشت .. مکارم: بنا بر احتیاط باید . [4] اراکی، فاضل: بقیه مسأله ذکر نشده . مکارم: فقط خودش باید اجتناب کند مگر این که با او معاشرت داشته باشند که برای جلوگیری از آلودگی خودش، میتواند بعد از غذا خوردن به آنها بگوید تا دست و دهان خود را آب بکشند. [5] خوئی، گلپایگانی، تبریزی، صافی: چنانچه طوری با آنان معاشرت دارد که ممکن است به واسطه نجس بودن آنان. [6] بهجت: لوازم خود او. [7] صافی: یا بعد از غذا به آنان بگوید یا خودش به وظیفه شخصی خود عمل کند . سیستانی: چنانچه طوری با آنان معاشرت دارد که به واسطه نجس بودن آنان خود از جهت ابتلای به نجاست، مبتلا به مخالفت حکم الزامی میشود باید به آنان بگوید . زنجانی: چنانچه طوری با آنان معاشرت دارد که بداند بواسطه نجس بودن آنان لوازم منزل او نجس میشود و از نجاست آن به گونهای غفلت کرده که باعث مثلًا خوردن چیز نجس میگردد یا سبب میگردد که در لباس یا بدن نجس نماز خوانده و دیگر در وقت، نمازش را با لباس یا بدنِ پاک نخواهد خواند، لازم است بعد از غذا به آنان بگوی د. همان، مسأله 145.
- [آیت الله اردبیلی] اگر مسلمانی بداند که به بیماری ایدز مسری گرفتار است آیا واجب است همسرش را مطلع سازد؟
- [آیت الله مظاهری] آیا اگر مهمانی یکی از اثاثیههای میزبانش را نجس کند، مطّلع کردن میزبان واجب است؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا اگر مهمانی یکی از اثاثیه های میزبانش را نجس کند، مطلع کردن میزبان واجب است؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی در میهمانی جنب شد و به واسطه آن، رختخواب نجس گردید، آیا واجب است میزبان را مطلع کند؟
- [سایر] باسلام.گاهی اوقات یپیش می ایدکه شخص ازنجس بودن چیزی مطلع نیست وپس از برخورد با ان درصورتی که قسمتی ازبدن یالباس خیس بوده است وخلاصه به این شکل نجاست به جاهای زیاد دیگری سرایت کرده متوجه نجس بودن ان چیز مطلع میشود.دراین صورت تکلیف چیست نمیشودکه همه چیز رادوباره تطهیرکردمثلا زمین وفرش ولباس وچیزهای دیگربه این واسطه نجس شده اند.تکلیف چیست.باتشکر.مرجع.ایت الله مکارم
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا اگر مالی نجسی را عاریه می دهد باید عاریه دهنده را از نجاست آن مطلع نماید؟
- [آیت الله بهجت] شخصی با دست نجس مرطوب با دیگران مصافحه می کند، آیا اطلاع دادن به آن ها لازم است؟ و آیا شخصی لباس نجسی را که به کسی عاریه می دهد، آیا باید او را از نجاست لباس مطلع نماید؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا واجب است بانکها صاحبان حسابها را از جایزه هایی که از طریق قرعه به آنان تعلّق گرفته مطلع نمایند؟
- [آیت الله بهجت] اگر زلزله ای چندین روز قبل اتفاق افتاده باشد و بنده امروز مطلع شده باشم، آیا باز هم نماز آیات بر من واجب است؟
- [سایر] آیا خداوند سگ و خوک را نجس آفریده؟ و یا بعد از خلقت نجس شده اند؟ چطور می شود که خداوند متعال موجود مخلوق خودش را خبیث و نجس بداند؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر چیزی را که عاریه کرده نجس شود ، اگر بداند که صاحبش آن چیز را در خوردن و آشامیدن استعمال می کند ، واجب است به او بگوید .
- [امام خمینی] اگر چیزی را که عاریه کرده نجس شود اگر بداند که صاحبش آن چیز را در خوردن و آشامیدن استعمال می کند، واجب است به او بگوید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر چیزی را که عاریه کرده نجس شود یا بخواهد آن چیز نجس را عاریه بدهد، اگر بداند که صاحبش آن چیز را در خوردن و آشامیدن استعمال می کند، واجب است به او بگوید.
- [آیت الله اردبیلی] اگر چیزی که عاریه کرده نجس شود، چنانچه بداند که صاحب آن چیز، آن را در خوردن و آشامیدن استعمال میکند، واجب است به او بگوید و اگر نداند نیز بنابر احتیاط واجب باید به او بگوید.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر چیزی را که عاریه کرده نجس شود چنانچه صاحبش ان چیز را در خوردن یا اشامیدن استعمال کند مانند ظرف واجب است نجس شدن ان را به او بگوید اما مثل لباس نجس شدن ان را لازم نیست بگوید اگر چه بداند صاحبش با ان نماز می خواند مگر این که صاحبش بخواهد با لباس پاک واقعی نماز بخواند که در این صورت احتیاط واجب ان است که نجس بودنش را به او اطلاع دهد
- [آیت الله مظاهری] اگر مسلمانان مطلع شوند که اجانب میخواهند بر بلاد مسلمین استیلا پیدا کنند، چنانچه قدرت داشته باشند واجب است از نفوذ آنها جلوگیری کنند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر چیزی را که عاریه کرده نجس شود، چنانچه صاحبش آن چیز را در کاری که شرط آن پاکیست استعمال میکند، مانند ظروفی که در خوردن و آشامیدن استعمال میشود، واجب است نجس شدن آن را به او بگوید و اما نجس شدن مثل لباس را لازم نیست بگوید، اگر چه بداند صاحبش با آن نماز میخواند.
- [آیت الله سبحانی] اگر چیزی را که عاریه کرده، نجس شود در صورتی که بداند که صاحبش آن چیز را در خوردن و آشامیدن استعمال می کند واجب است به او بگوید.
- [آیت الله اردبیلی] اگر شخصی بداند که بدن یا لباس مسلمانی یا چیز دیگری مانند ظرف و فرش که در اختیار آن مسلمان است نجس شده و سپس آن مسلمان غایب گردد و آن شخص احتمال بدهد که او آن چیز را آب کشیده، آن چیز برای آن شخص پاک است؛ ولی احتیاط واجب این است که چهار شرط ذیل نیز مراعات شود: اول: آن که آن مسلمان بداند که آن چیز با چیزی که در نظر آن شخص نجس است، برخورد کرده است. دوم: آن که آن مسلمان نیز آن چیز را نجس بداند. سوم: آن که آن مسلمان آن چیز را در موردی که طهارت شرط آن است به کار ببرد، مثل این که با آن لباس نماز بخواند و یا در آن ظرف غذا بخورد. چهارم: آن که آن مسلمان بداند موردی که آن چیز را در آن به کار میبرد، مشروط به طهارت آن چیز است، مثلاً بداند که نماز را باید در لباس پاک بخواند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] فروختن و عاریه دادن چیز نجس اشکال ندارد و اطلاع دادن نیز لازم نیست، مگر در صورتی که بداند گیرنده آن را در خوردن و نماز و مانند آن استعمال می کند، که احتیاط واجب اعلام است. همچنین اگر نزد عاریه گیرنده نجس شود، به هنگام برگرداندن در همین صورت اعلام می کند.