حضرت امام (ره) و دیگر مراجع عظام می فرمایند: فروبردن ذرات غذای مانده در لای دندان ها، موجب بطلان نماز نمی‏شود ولی اگر قند یا شکر و مانند اینها در دهان مانده باشد و در حال نماز کم کم آب شود و فرو رود، نمازش اشکال پیدا می‏کند[1] اما نگه داشتن آدامس در دهان (که شیرینی آن از بین رفته باشد)، بدون جویدن در اثناء نماز اشکال ندارد[2] . [1] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 629 و لی آیت الله اراکی، گلپایگانی، خوئی، سیستانی، تبریزی، زنجانی، صافی‏، بهجت و نوری می فرمایند: اگر قند یا شکر و مانند اینها در دهان مانده باشد و در حال نماز کم‏کم آب شود و فرو رود، نمازش اشکال پیدا نمی‏کند.. [2] . استفاء شفاهی از دفتر مقام معظم رهبری (دامت برکاته).
آیا نگه داشتن آدامسی که شیرینی آن رفته در زیر زبان و بدون جویدن در هنگام نماز اشکال دارد؟
حضرت امام (ره) و دیگر مراجع عظام می فرمایند: فروبردن ذرات غذای مانده در لای دندان ها، موجب بطلان نماز نمیشود ولی اگر قند یا شکر و مانند اینها در دهان مانده باشد و در حال نماز کم کم آب شود و فرو رود، نمازش اشکال پیدا میکند[1] اما نگه داشتن آدامس در دهان (که شیرینی آن از بین رفته باشد)، بدون جویدن در اثناء نماز اشکال ندارد[2] . [1] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 629 و لی آیت الله اراکی، گلپایگانی، خوئی، سیستانی، تبریزی، زنجانی، صافی، بهجت و نوری می فرمایند: اگر قند یا شکر و مانند اینها در دهان مانده باشد و در حال نماز کمکم آب شود و فرو رود، نمازش اشکال پیدا نمیکند.. [2] . استفاء شفاهی از دفتر مقام معظم رهبری (دامت برکاته).
- [سایر] در آموزشگاه رانندگی کار می کنم وقتی هنرجوها قبول می شوند پرسنل آموزشگاه به هنرجومی گویند شیرینی یادت نرود و هنرجو شیرینی می خرد یا نقدا پولی برای شیرینی می دهد آیا خوردن این شیرینی یا گرفتن این پول اشکال دارد؟اگر اشکال دارد دلیل آنرا می خواهم بدانم. متشکرم
- [آیت الله بهجت] خوردن کشمش و خرما در میان شیرینی هایی که با پخت مستقیم و یا غیر مستقیم هم چون فر و... تهیه می شود اشکال دارد؟ و در صورت نجاست، آیا تمام شیرینی نجس است یا همان قسمتی که خرما و کشمش وجود دارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا نگه داشتن بچه و شیر دادن او هنگام نماز، نماز را باطل می کند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] شخصی بعد از 14 سال بر اثر مرض صرع میمیرد در این مدّت معاملاتی انجام داده و اسنادی را به امضاء رسانیده با توجّه به نوع مرض که از عوارضش ساعتها زبان جویدن است آیا معاملات و امضاء چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مظاهری] نمازگزاری که قبل از نماز شیرینی یا پولکی خورده و مقداری از آن بین دندانهایش مانده است و در حین نماز کم کم فرو رود، آیا نماز او صحیح است؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا خواندن نماز میّت به زبان فارسی یا هر زبان دیگری غیر از عربی جایز است یا نه؟
- [آیت الله خامنه ای] هنگامی که در نماز وتر که یک رکعت است دستها را برای قنوت بلند کرده و حاجات خود را از خداوند عزّوجلّ طلب می کنیم، آیا طلب حاجات به زبان فارسی اشکال دارد؟
- [سایر] چرا حتما باید نماز را به زبان عربی خواند؟
- [سایر] فلسفه خواندن قرآن و نماز به زبان عربی چیست؟
- [آیت الله سیستانی] آیا نیت نماز یا غسل به زبان فارسی صحیح است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] نگه داشتن بول و غائط مکروه است، و اگر ضرر داشته باشد اشکال دارد.
- [آیت الله نوری همدانی] خواندن قرآن در نماز ، غیر از چهار سوره ای که سجدة واجب دارد و در احکام جنابت گفته شد (1) ، و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد اگر چه به فارسی یا زبان دیگر باشد .
- [امام خمینی] خواندن قرآن در نماز غیر از چهار سوره ای که سجده واجب دارد و در احکام جنابت گفته شد و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد اگر چه به فارسی یا زبان دیگر باشد.
- [آیت الله مظاهری] هرگاه رضایت صاحب ملک از قرائن روشن باشد نظیر رستورانها، تصرّف و نماز خواندن در آن اشکال ندارد هر چند به زبان نگوید و بالعکس اگر با زبان اجازه دهد امّا بداند قلباً راضی نیست تصرّف و نماز خواندن در آن مکان جایز نیست.
- [آیت الله اردبیلی] خواندن قرآن در نماز به قصد قرائت قرآن، غیر از چهار سورهای که سجده واجب دارند و در احکام جنابت گفته شد، اشکال ندارد و همچنین دعا کردن در نماز جایز است، اگرچه به فارسی یا زبان دیگر باشد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مس نمودن خط قرآن؛ یعنی رساندن جائی از بدن به خط قرآن برای کسی که وضو ندارد حرام است. ولی اگر قرآن را به زبان فارسی یا به زبان دیگر ترجمه کنند مس آن اشکال ندارد.
- [آیت الله نوری همدانی] مّس نمودن خط قرآن ، یعنی رساندن جائی از بدن به خط قرآن برای کسی که وضو ندارد حرام است . ولی اگر قرآن را به زبان فارسی یا به زبان دیگر ترجمه کنند ، مس آن اشکال ندارد .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مس نمودن خط قرآن، یعنی رساندن جایی از بدن به خط قرآن برای کسی که وضو ندارد، حرام است. ولی اگر قرآن را به زبان فارسی یا به زبان دیگر ترجمه کنند مس آن اشکال ندارد.
- [امام خمینی] مس نمودن خط قرآن، یعنی رساندن جایی از بدن به خط قرآن برای کسی که وضو ندارد، حرام است. ولی اگر قرآن را به زبان فارسی یا به زبان دیگری ترجمه کنند مس آن اشکال ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] لمس خط قرآن با هر قسمت از بدن برای کسی که وضو ندارد، حرام است، ولی اگر قرآن را به زبان فارسی یا به زبان دیگری ترجمه کنند، لمس آن اشکال ندارد.