مراد از طهارت معتبر در نماز که باید رعایت شود طهارت ظاهر بدن است و نجاستی که در داخل (باطن ) بدن انسان است تا مادامی که به خارج بدن انسان نرسد اشکالی ندارد. منظور از باطن (داخل) بدن داخل دهان، بینی، گوش و... است (جاهایی که در حالت عادی دیده نمی شود) بنا بر این اگر داخل دهان انسان خونی باشد نماز با آن اشکال ندارد. همین خون اگر به ظاهر بدن برسد نجس است و اگر بدن یا لباس نماز گزار به آن آلوده شود نجس می شود. اما در این حالت اگر خون به خارج سرایت کند آیا با چنین خونی می شود نماز خواند یا نه؟، حضرت امام خمینی (ره) فرموده اند: "اگر از زخمی که توی دهان و بینی و مانند اینهاست خونی به بدن یا لباس برسد، احتیاط واجب آن است که با آن نماز نخواند...." [1] ولی بعضی دیگر از مراجع معظم تقلید فرموده اند: "اگر از بواسیر یا زخمی که توی دهان و بینی و مانند اینهاست خونی به بدن یا لباس برسد، می‏تواند با آن نماز بخواند". [2] برای آگاهی بیشتر رجوع شود به: نمایه: سرایت نجاست باطنی یا خارجی به باطن انسان، سؤال 3363 (سایت: 3626) . . [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏1، ص: 470، مسأله 852 [2] .همان ص: 471
1- منظور از طهارت بدن در نماز شامل طهارت داخل دهان و بینی هم هست یا نه؟ 2-کسی که دندان کشیده اگر به نماز بایستد باید مرتب در یک دستمال آب دهانش که خونی است را بریزد و احیانا لبها و دستش نجس می شود تکلیف چیست؟
مراد از طهارت معتبر در نماز که باید رعایت شود طهارت ظاهر بدن است و نجاستی که در داخل (باطن ) بدن انسان است تا مادامی که به خارج بدن انسان نرسد اشکالی ندارد. منظور از باطن (داخل) بدن داخل دهان، بینی، گوش و... است (جاهایی که در حالت عادی دیده نمی شود) بنا بر این اگر داخل دهان انسان خونی باشد نماز با آن اشکال ندارد. همین خون اگر به ظاهر بدن برسد نجس است و اگر بدن یا لباس نماز گزار به آن آلوده شود نجس می شود. اما در این حالت اگر خون به خارج سرایت کند آیا با چنین خونی می شود نماز خواند یا نه؟، حضرت امام خمینی (ره) فرموده اند: "اگر از زخمی که توی دهان و بینی و مانند اینهاست خونی به بدن یا لباس برسد، احتیاط واجب آن است که با آن نماز نخواند...." [1] ولی بعضی دیگر از مراجع معظم تقلید فرموده اند: "اگر از بواسیر یا زخمی که توی دهان و بینی و مانند اینهاست خونی به بدن یا لباس برسد، میتواند با آن نماز بخواند". [2] برای آگاهی بیشتر رجوع شود به: نمایه: سرایت نجاست باطنی یا خارجی به باطن انسان، سؤال 3363 (سایت: 3626) .
. [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص: 470، مسأله 852 [2] .همان ص: 471
- [آیت الله خامنه ای] 1.بعد از کشیدن دندان اگر از آن محل خون جاری نباشد ولی اثر خون آن دستمال را آغشته کند، حال حکم غذا و آب دهانی که از فضای دهان خارج میشود، چیست؟ با این توضیح که غذا و آب دهان خارج شده خونی نباشد و ضمناً اگر برخی از دندانهای این شخص ترمیم شده یا قاب گرفته شده باشد، حکم چیست؟ س: 2.اگر داخل بینی شخص خون منجمد شده باشد حکم ترشحات داخل بینی که با این خون منجمد شده ملاقات داشته و از بینی خارج میشود چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] من مبتلا به بیماری لثه هستم و طبق دستور پزشک باید همیشه آن را مالش دهم، این کار باعث سیاهی بعضی از قسمت های لثه ام می شود مثل این که خونی در داخل آن جمع شده باشد. هنگامی که دستمال کاغذی روی آن می گذارم رنگ دستمال قرمز می شود، لذا اقدام به شستن دهانم با آب کر می کنم، ولی خون منجمد، مدت زمانی باقی می ماند و با شستن از بین نمی رود. بعد از قطع آب کر، آیا آبی که وارد دهان شده و به آن قسمت ها رسیده و سپس از دهان خارج شده، محکوم به نجاست است یا این که جزء آب دهان محسوب می شود و محکوم به طهارت است؟
- [آیت الله اردبیلی] اینجانب بیماری لثه دارم؛ به نحوی که هنگام روزه داری دهان خشک شده و عروق بسیار کوچک پاره شده و خونریزی مختصری ایجاد می کند و اگر آب دهان را بیرون بریزم، رگه های خون در آن مشخص است و اگر بیرون نریزم تقریباً در آب دهان مستهلک می شود. گاهی اوقات که خلط صبحگاهی ته حلق را بیرون می ریزم و به لثه ها فشار می آید، این خونریزی بیشتر است و در آب دهان مستهلک نمی شود. سوال این است: 1- آیا اگر خون مذکور با آب دهان مستهلک شود و عمداً یا سهواً فرو داده شود، روزه باطل است؟ 2- اگر با آب دهان مستهلک نشود و تا زمانی که خونریزی بسیار کم و مختصر شود، بیرون ریخته و پس از آن آب دهان قورت داده شود، چطور؟ 3- با توجه به داشتن دندانهای پرکرده و مصنوعی در دهان، خون مذکور چه با آب دهان مستهلک شود چه نشود، دهان را نجس می کند؟ اگر بله چطور می شود در حال روزه دهان را آب کشید و آیا لازم است قبل از افطار یا بعد آن دهان آب کشیده شود؟ 4- اگر خون مذکور که در آب دهان مستهلک نمی شود، به دلیل جهل نسبت به مساله فقهی یا ندانستن کیفیت خونریزی، در زمان روزه فروداده شود و بعدها متوجه موضوع شود، قضا و کفاره دارد؟ 5- اگر بعد از کشیدن دندان، خونریزی در حال روزه وجود داشته و به توصیه پزشک خون محل کشیدن دندان را که با آب دهان مخلوط شده و به رنگ قهوه ای تیره است، به تنهایی یا همراه با خون لثه به شرح فوق فرودهد، حکم روزه او چیست؟
- [آیت الله سبحانی] اگر بدن حیوان به عین نجس، مثل خون، یا متنجّس مثل آب نجس، آلوده شود، چنانچه آنها برطرف شوند بدن آن حیوان پاک می شود. و همچنین است باطن بدن انسان مثل توی دهان و بینی. مثلا اگر خونی از لای دندان بیرون آید و در آب دهان از بین برود، آب کشیدن داخل دهان لازم نیست. ولی اگر دندان مصنوعی در دهان نجس شود -اگر نجاست از خارج دهان به آن رسیده باشد- باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] باطن بدن انسان (مانند داخل دهان و بینی) اگر نجس شود همین که نجاست از بین برود پاک می شود، مثلاً اگر از لثه ها خون بیرون آید و در آب دهان از بین برود یا خون را بیرون بریزد آب کشیدن داخل دهان لازم نیست، ولی اگر دندان مصنوعی در دهان باشد، احتیاط واجب آن است که آن را آب بکشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر بدن حیوان به عین نجس مثل خون، یا متنجس مثل آب نجس آلوده شود، چنان چه آنها برطرف شود، بدن آن حیوان پاک می شود. و هم چنین است باطن بدن انسان مثل داخل دهان و بینی. مثلاً اگر خونی از لای دندان بیرون آید و در دهان از بین برود، آب کشیدن داخل دهان لازم نیست. ولی اگر دندان عاریه در دهان نجس شود بنابر احتیاط باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر بدن حیوان به عین نجس مثل خون، یا متنجّس مثل آب نجس آلوده شود، اگر بگوییم بدن حیوان نجس میشود، چنانچه آنها برطرف شود، بدن آن حیوان پاک میشود؛ و همچنین است باطن بدن انسان مثل داخل دهان و بینی اگر نجس شده باشد، مثلاً اگر خونی از لای دندان بیرون آید و در آب دهان از بین برود، آب کشیدن داخل دهان لازم نیست.
- [آیت الله بروجردی] اگر بدن حیوان به عین نجس مثل خون یا متنجّس مثل آب نجس آلوده شود، چنانچه آنها برطرف شود، بدن آن حیوان پاک میشود و همچنین است باطن بدن انسان مثل توی دهان و بینی، مثلاً اگر خونی از لای دندان بیرون آید و در آب دهان از بین برود، آب کشیدنِ توی دهان لازم نیست، ولی اگر دندان عاریه [مصنوعی] در دهان نجس شود باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر بدن حیوان به عین نجس مثل خون یا متنجس مثل اب نجس الوده شود چنانچه انها بر طرف شود بدن ان حیوان پاک می شود و همچنین است باطن بدن انسان مثل توی دهان و بینی مثلا اگر خونی از لای دندان بیرون اید و در اب دهان از بین برود اب کشیدن توی دهان لازم نیست ولی اگر دندان مصنوعی در دهان با خون دهان ملاقات کند بنابر احتیاط باید ان را اب کشید
- [آیت الله مظاهری] اگر بدن حیوان به عین نجس مثل خون، یا متنجّس مثل آب نجس آلوده شود، چنانچه آنها برطرف شود بدن آن حیوان پاک میشود و همچنین است باطن بدن انسان مثل توی دهان و بینی، مثلاً اگر خونی از لای دندان بیرون آید و در آب دهان از بین برود، آب کشیدن توی دهان لازم نیست و نیز اگر دندان عاریه در دهان نجس شود، آب کشیدن آن لازم نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر بدن حیوان به عین نجس مثل خون ، یا متنجس مثل آب نجس ، آلوده شود ، چنانچه آنها بر طرف شوند بدن آن حیوان پاک می شود . و همچنین است باطن بدن انسان ، مثل توی دهان و بینی ، مثلا اگر خونی از لای دندان بیرون آید و در آب دهان از بین برود ، آب کشیدن توی دهان لازم نیست . ولی اگر دندان عاریه در دهان نجس شود ، باید آن را آب کشید به احتیاط واجب .
- [امام خمینی] اگر بدن حیوان به عین نجس مثل خون، یا متنجس مثل آب نجس، آلوده شود،چنانچه آنها برطرف شود، بدن آن حیوان پاک می شود. و همچنین است باطن بدن انسان مثل توی دهان و بینی. مثلا اگر خونی از لای دندان بیرون آید و در آب دهان از بین برود، آب کشیدن توی دهان لازم نیست. ولی اگر دندان عاریه در دهان نجس شود، باید آن را آب بکشند، به احتیاط واجب.
- [آیت الله خوئی] اگر بدن حیوان به عین نجس مثل خون، یا متنجس مثل آب نجس آلوده شود، چنانچه آنها برطرف شود، بدن آن حیوان پاک میشود و همچنین است باطن بدن انسان مثل توی دهان و بینی. مثلًا اگر خونی از لای دندان بیرون آید و در آب دهان از بین برود، آب کشیدن توی دهان لازم نیست ولی اگر دندان عاریه در دهان نجس شود، باید آن را آب بکشند.