در مورد در آمد زن، توجه شما را به این سوال و جواب جلب می کنیم. آیا شوهر می تواند زن را از تصرف در اموالش منع کند؟ همه مراجع محترم تقلید: خیر زن می تواند هرگونه تصرفی در اموال خود انجام دهد و اجازه شوهر لازم نیست. (هرچند اجازه بگیرد بهتر است) [1] . برای دریافت پاسخ تفصیلی، نک: نمایه: زنان و استقلال در تصرفات مالی، خلاصه سؤال: آیا زن برای تصرف در اموال خود باید از همسرش اجازه بگیرد؟، سؤال 1084 (سایت: 1143) . در مورد اهانت همسر، باید ابتدا ریشه یابی کنید. گاهی علت این بد اخلاقی ها، به طور مستقیم یا غیر مستقیم، به رفتار شوهر یا خانواده شوهر بر می گردد. سعی کنید ریشه این مطلب را هر چه که باشد از بین ببرید. بعد از این مطلب، به آرامی و با نصیحت مشفقانه ، اقدام به اصلاح این رفتار کنید. توجه داشته باشید که قبل از انتقاد از محاسن وی تعریف کنید و اشتباهات خود را ذکر نمائید. بدیهی است که با صحبت و منطق می توان به نتایج خوبی رسید. موفق باشید. [1] آیت الله تبریزی، صراط النجاة،ج5،ص518 و دفتر همه مراجع محترم، به نقل از نرم افزار پرسمان.
اگر زن در آمد داشته باشد آیا می تواند بدون اجازه شوهر به خانواده اش بدهد؟ زنی که به خانواده همسرش اهانت کند، تکلیف همسر چیست؟
در مورد در آمد زن، توجه شما را به این سوال و جواب جلب می کنیم. آیا شوهر می تواند زن را از تصرف در اموالش منع کند؟ همه مراجع محترم تقلید: خیر زن می تواند هرگونه تصرفی در اموال خود انجام دهد و اجازه شوهر لازم نیست. (هرچند اجازه بگیرد بهتر است) [1] . برای دریافت پاسخ تفصیلی، نک: نمایه: زنان و استقلال در تصرفات مالی، خلاصه سؤال: آیا زن برای تصرف در اموال خود باید از همسرش اجازه بگیرد؟، سؤال 1084 (سایت: 1143) . در مورد اهانت همسر، باید ابتدا ریشه یابی کنید. گاهی علت این بد اخلاقی ها، به طور مستقیم یا غیر مستقیم، به رفتار شوهر یا خانواده شوهر بر می گردد. سعی کنید ریشه این مطلب را هر چه که باشد از بین ببرید. بعد از این مطلب، به آرامی و با نصیحت مشفقانه ، اقدام به اصلاح این رفتار کنید. توجه داشته باشید که قبل از انتقاد از محاسن وی تعریف کنید و اشتباهات خود را ذکر نمائید. بدیهی است که با صحبت و منطق می توان به نتایج خوبی رسید. موفق باشید.
[1] آیت الله تبریزی، صراط النجاة،ج5،ص518 و دفتر همه مراجع محترم، به نقل از نرم افزار پرسمان.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر شوهر مانع قسم خوردن همسرش بشود و یا اینکه زن بدون اجازه شوهرش قسمی بخورد، تکلیف چیست؟
- [آیت الله مظاهری] اگر مردی به همسرش اجازه اعتکاف بدهد، ولی در روز سوم پشیمان شود، تکلیف زن چیست؟ اگر کفاره واجب شود، بر عهده کیست؟
- [سایر] اگر زن درآمد خود را هرگونه خرج کند، یا پس انداز نماید رضایت شوهر شرط است؟ اگر مرد درآمد خود را صرف کاری کند و یا به کسی بدهد که همسرش رضایت نداشته باشد چه حکمی دارد؟ آیا زنی که ازدواج کرده می تواند بدون اجاره همسرش برای خانواده اش خرج کند؟
- [سایر] اگر زن با خانواده شوهر ناسازگار باشد، آیا مرد به صرف احترام پدر و مادرش میتواند از همسرش جدا شود؟
- [آیت الله علوی گرگانی] زنی از شوهر قبلیاش پسری دارد که ازدواج کرده آیا همسر او بر شوهر فعلی این زن محرم است؟
- [سایر] برای ازدواج موقت با زنی از اهل کتاب آیا اجازه شوهر از همسر مسلمان دائم، لازم و ضروری است؟ و اگر اجازه نگیرد عقد باطل است یا نه؟
- [آیت الله سبحانی] زنی بدون اجازه ی شوهر، به اتفاق بچه ها و بدون کدورتی بین زن و شوهر، از منزل شوهر به منزل پدرش رفته و تقاضای نفقه ی بچه ها را نموده است آیا شوهر می تواند از همسر بخواهد که بچه ها را به منزل بیاورد تا نفقه ی آنها را پرداخت کند؟ آیا این زن ناشزه است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر شوهر کفاره روزه همسر خود را تبرّعی بدهد، آیا از عهده زن ساقط می شود؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر خانه کسی غصبی بود و شوهر به زن و بچّهها اجازه خروج نمیدهد که بیرون نماز بخوانند تکلیف چیست؟
- [آیت الله سبحانی] شوهر از همسرش خواسته است که به خاطر حفظ آرامش در خانه، کار بیرون از خانه را رها کند. آیا همسر می تواند بدون اجازه به کار ادامه دهد؟
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط واجب، داخل نمودن منی مرد اجنبی در رحم زن اجنبیّه زنی که همسر آن مرد نیست جایز نیست، چه با اجازه زن باشد یا نه و چه شوهر داشته باشد یا نه و چه با اجازه شوهر او باشد یا نباشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر با زنی که میداند همسر او نیست زنا کند، چنانچه زن نداند که آن مرد شوهر او نیست، بنابر احتیاط واجب باید عدّه نگهدارد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر با زنی به گمان این که همسر خودِ اوست آمیزش کند، چه زن بداند که او شوهر او نیست یا گمان کند شوهرش میباشد، باید عدّه نگهدارد.
- [آیت الله سیستانی] اگر با زنی که همسرش نیست به گمان اینکه همسر خود اوست نزدیکی کند ، چه زن بداند که او شوهرش نیست ، یا گمان کند شوهرش میباشد ، باید عدّه نگهدارد .
- [آیت الله مکارم شیرازی] مردی که دو همسر دارد اگر یکی از آن دو همسر، فرزند عموی زن دیگر را شیردهد زنی که فرزند عموی او شیر خورده به شوهر خود حرام نمی شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه شوهر مخارج همسرش را نمی پردازد، ولی زن می تواند از طریق حاکم شرع یا غیر او حق خود را بگیرد، چنین زنی نمی تواند از زکات استفاده کند.
- [آیت الله سیستانی] اگر با زنی که میداند همسرش نیست زنا کند ، و زن بداند که آن مرد شوهر او نیست ، لازم نیست عدّه نگهدارد ، ولی اگر گمان کند که شوهرش میباشد ، احتیاط واجب آن است که عدّه نگهدارد .
- [آیت الله اردبیلی] اگر مرد همسرش را دو بار طلاق دهد و به او رجوع کند یا دو بار او را طلاق دهد و بعد از هر طلاق او را عقد کند، بعد از طلاق سوم آن زن بر او حرام است، ولی اگر بعد از طلاق سوم، زن به دیگری شوهر کند، با چهار شرط به شوهر اوّل حلال میشود، یعنی مرد میتواند آن زن را دوباره عقد نماید: اوّل: آن که عقد همسر دوم دائمی باشد و اگر مثلاً یک ماهه یا یک ساله او را عقد موقّت کند، بعد از آن که از او جدا شد، شوهر اوّل نمیتواند او را عقد کند. دوم: همسر دوم بالغ باشد و با او از جلو آمیزش و دخول کند به نحوی که موجب غسل شود. سوم: همسر دوم زن را طلاق بدهد یا بمیرد. چهارم: عدّه طلاق یا عده وفات شوهر دوم تمام شود.
- [آیت الله اردبیلی] بر زنی که طلاق رجعی داده شده، احکام همسر شرعی جاری است، بنابر این نفقه و زکات فطره او بر شوهر واجب است و از یکدیگر ارث میبرند و شوهر حق ندارد در عدّه با خواهر او یا زن پنجم ازدواج نماید، ولی در مدّت عدّه طلاق بائن نفقه زن بر شوهر واجب نیست.
- [آیت الله اردبیلی] نذر زن بدون اجازه شوهر، اگر منافات با حقّ شوهر داشته باشد، باطل است.