آفتاب، زمین و ساختمان و چیزهایی که مانند درب و پنجره در ساختمان به کار برده شده و هم چنین میخی را که به دیوار کوبیدهاند (و جزء ساختمان حساب میشود) را با شش شرط پاک میکند: اول: چیز نجس به طوری تر باشد که اگر چیز دیگری به آن برسد تر شود پس اگر خشک باشد باید به وسیلهای آن را تر کنند تا آفتاب خشک کند. دوم: اگر عین نجاست در آن چیز باشد پیش از تابیدن آفتاب آن را برطرف کنند. سوم: چیزی از تابیدن آفتاب جلوگیری نکند، پس اگر آفتاب از پشت پرده یا ابر و مانند اینها بتابد و چیز نجس را خشک کند، آن چیز پاک نمیشود، ولی اگر ابر به قدری نازک باشد که از تابیدن آفتاب جلوگیری نکند اشکال ندارد. چهارم: آفتاب به تنهایی چیز نجس را خشک کند پس اگر مثلًا چیز نجس به واسطه باد و آفتاب خشک شود پاک نمیگردد. ولی اگر باد به قدری کم باشد که نگویند به خشک شدن چیز نجس کمک کرده، اشکال ندارد. پنجم: آفتاب مقداری از بنا و ساختمان را که نجاست به آن فرو رفته، یک مرتبه خشک کند، پس اگر یک مرتبه بر زمین و ساختمان نجس بتابد و روی آن را خشک کند و دفعه دیگر زیر آن را خشک نماید، فقط روی آن پاک میشود و زیر آن نجس میماند. ششم: ما بین روی زمین یا ساختمان که آفتاب به آن میتابد (با داخل آن هوا یا) جسم پاک دیگری فاصله نباشد.[1] همچنین آفتاب حصیر نجس را پاک میکند و درخت و گیاه نیز به واسطه آفتاب پاک میشوند.[2] بنابراین تنها راه پاک شدن لباس و پتو یا فرشی که نجس شده است شستن با آب است واین وسائل اگر نجس شوند با تابیدن آفتاب بر آنها پاک نمی شوند. [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص118. [2] همان، ص 119.
آفتاب، زمین و ساختمان و چیزهایی که مانند درب و پنجره در ساختمان به کار برده شده و هم چنین میخی را که به دیوار کوبیدهاند (و جزء ساختمان حساب میشود) را با شش شرط پاک میکند: اول: چیز نجس به طوری تر باشد که اگر چیز دیگری به آن برسد تر شود پس اگر خشک باشد باید به وسیلهای آن را تر کنند تا آفتاب خشک کند. دوم: اگر عین نجاست در آن چیز باشد پیش از تابیدن آفتاب آن را برطرف کنند. سوم: چیزی از تابیدن آفتاب جلوگیری نکند، پس اگر آفتاب از پشت پرده یا ابر و مانند اینها بتابد و چیز نجس را خشک کند، آن چیز پاک نمیشود، ولی اگر ابر به قدری نازک باشد که از تابیدن آفتاب جلوگیری نکند اشکال ندارد. چهارم: آفتاب به تنهایی چیز نجس را خشک کند پس اگر مثلًا چیز نجس به واسطه باد و آفتاب خشک شود پاک نمیگردد. ولی اگر باد به قدری کم باشد که نگویند به خشک شدن چیز نجس کمک کرده، اشکال ندارد. پنجم: آفتاب مقداری از بنا و ساختمان را که نجاست به آن فرو رفته، یک مرتبه خشک کند، پس اگر یک مرتبه بر زمین و ساختمان نجس بتابد و روی آن را خشک کند و دفعه دیگر زیر آن را خشک نماید، فقط روی آن پاک میشود و زیر آن نجس میماند. ششم: ما بین روی زمین یا ساختمان که آفتاب به آن میتابد (با داخل آن هوا یا) جسم پاک دیگری فاصله نباشد.[1] همچنین آفتاب حصیر نجس را پاک میکند و درخت و گیاه نیز به واسطه آفتاب پاک میشوند.[2] بنابراین تنها راه پاک شدن لباس و پتو یا فرشی که نجس شده است شستن با آب است واین وسائل اگر نجس شوند با تابیدن آفتاب بر آنها پاک نمی شوند.
[1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص118. [2] همان، ص 119.
- [سایر] آیا لباس و فرش نجس و مانند آن، با آفتاب پاک میشود؟
- [آیت الله بهجت] اگر چیز نجسی روی فرش بریزد و قبل از این که جذب فرش بشود از فرش برطرف شود، آیا فرش پاک است؟
- [آیت الله مظاهری] به رو انداختن پتو در حالت احرام برای مردان چه حکمی دارد؟ آیا فرقی می کند آن پتو روی سر کشیده شود یا خیر؟
- [سایر] آیا فرش نجس زیر باران زیاد، پاک میشود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا فرش یا ظرف نجس زیر باران پاک می گردد؟
- [سایر] آیا آفتاب می تواند با تابش از پشت شیشه دیوار نجس را پاک کند را هم پاک کند؟
- [آیت الله بهجت] آیا آفتاب، لباس یا فرشی را که بر روی دیوار پهن شده است، پاک می کند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] بند لباس نجس شده است آیا آفتاب آن را پاک می کند؟
- [آیت الله خوئی] فشار لوله آب چیزی را که با بول مثل لباس و فرش نجس شده پاک میکند یا نه؟ و راه آسان برای فرش و لباس را بیان فرمائید.
- [آیت الله نوری همدانی] آیا تابیدن آفتاب از پشت شیشه بر جسم نجس پاک کننده است؟
- [امام خمینی] آفتاب حصیر نجس را پاک می کند، و همچنین درخت و گیاه به واسطه آفتاب پاک می شود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] پاک کردن آفتاب حصیر نجس را محل اشکال است و اما درخت و گیاه به واسطه آفتاب پاک می شود.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که در ملک غصبی نماز میخواند، اگرچه روی فرش و پتو وتخت و مانند اینها باشد، نمازش باطل است، ولی نماز خواندن در زیر سقف غصبی وخیمه غصبی، مانعی ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر آفتاب به یک طرف دیوار نجس بتابد، طرفی که آفتاب به آن نتابیده پاک نمیشود.
- [آیت الله بروجردی] اگر آفتاب به یک طرف دیوار نجس بتابد، طرفی که آفتاب به آن نتابیده پاک نمیشود.
- [آیت الله علوی گرگانی] در پاک شدن حصیر نجس بوسیله آفتاب اشکال است ولیکن درخت و میوه های آن و گیاه به واسطه آفتاب پاک میشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] آفتاب، حصیر نجس را پاک نمیکند و پاک شدن درخت و گیاه که در زمین است به سبب آفتاب محل اشکال است.
- [آیت الله مظاهری] آفتاب حصیر نجس که بافته شده در روی زمین است را پاک میکند و همچنین درخت و گیاه و مانند اینها به واسطه آفتاب پاک میشود.
- [آیت الله خوئی] پاک کردن آفتاب حصیر نجس را محل اشکال است، و اما درخت و گیاه که در زمین است پیش از چیدن آن به واسط آفتاب پاک میشود.
- [آیت الله اردبیلی] گیاهان و درختان و برگ و میوه آنها مادامی که قطع نشدهاند به واسطه آفتاب پاک میشوند، ولی حصیر نجس بنابر احتیاط به واسطه آفتاب پاک نمیشود.