اگر چیز پاک به چیز نجس برسد و هر دو یا یکی از آنها به طوری تر باشد که تری یکی به دیگری برسد، چیز پاک نجس میشود. و اگر تری به قدری کم باشد که به دیگری نرسد، چیزی که پاک بوده نجس نمیشود. [1] بنابراین، در صورتی که با خوابیدن در محل نجس رطوبت (آب، عرق بدن، شرجی بودن هوا و....) به حدی نباشد که تری از بدن به زمین یا از زمین به بدن برسد، بدن نجس نمی شود. پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی ( دامت برکاته) در خصوص سؤال مذکور به این شرح است: اگر چیز پاک با عین نجس یا متنجسی که خشک است، تماس پیدا کند، نجس نخواهد شد. برای آگاهی بیشتر درباره این مسئله به نمایه های زیر مراجعه نمایید: 1. نجس شدن اشیاء پاک، سؤال 808 (سایت: 872) . 2. نجس شدن اشیاء پاک، سؤال 2854 (سایت: 3088) . 3. انتقال نجاست از شیء متنجس، سؤال 2671 (سایت: 2904) . [1] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 88، م 125.
آیا خوابیدن در جای نجس بدن را نجس می کند، در حالی که مکان خوابیدن خشک باشد؟ و آیا پوشیدن لباس نجس بدن را نجس می کند؟
اگر چیز پاک به چیز نجس برسد و هر دو یا یکی از آنها به طوری تر باشد که تری یکی به دیگری برسد، چیز پاک نجس میشود. و اگر تری به قدری کم باشد که به دیگری نرسد، چیزی که پاک بوده نجس نمیشود. [1] بنابراین، در صورتی که با خوابیدن در محل نجس رطوبت (آب، عرق بدن، شرجی بودن هوا و....) به حدی نباشد که تری از بدن به زمین یا از زمین به بدن برسد، بدن نجس نمی شود. پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی ( دامت برکاته) در خصوص سؤال مذکور به این شرح است: اگر چیز پاک با عین نجس یا متنجسی که خشک است، تماس پیدا کند، نجس نخواهد شد. برای آگاهی بیشتر درباره این مسئله به نمایه های زیر مراجعه نمایید: 1. نجس شدن اشیاء پاک، سؤال 808 (سایت: 872) . 2. نجس شدن اشیاء پاک، سؤال 2854 (سایت: 3088) . 3. انتقال نجاست از شیء متنجس، سؤال 2671 (سایت: 2904) .
[1] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 88، م 125.
- [سایر] آیا خوابیدن، به قصد اینکه که موجب احتلام شود (مثل خوابیدن روی شکم-پوشیدن لباس خیلی تنگ و . . .) اشکال دارد؟
- [آیت الله مظاهری] اگر حشرهای مانند مگس روی نجاستی بنشیند و بعد روی بدن یا لباس (مرطوب یا خشک) بنشیند، آیا میتوان حکم به نجاست بدن و لباس نمود؟
- [آیت الله بهجت] پوشیدن برخی لباس های تنگ که بدن را نشان نمی دهند، امّا حجم بدن و پستی و بلندی آن کاملاً مشهود است چه حکمی دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] لباس و فرشی که گرد و خاک نجس بر آن نشسته و هر دو خشک هستند، چگونه پاک میشود و آیا با این لباس، میتوان نماز خواند؟
- [سایر] کسی از اقوام من سگ خریده و نگهداری می کند بدون رعایت نجس بودن آن. آیا زمانی که در مکانی او را ملاقات می کنم و مثلا با او دست می دهم (در حالی که دستش خشک است) یا او به لوازم من دست می زند نجاست منتقل می شود و من باید دست یا لباس ها یا وسایلم را آب بکشم؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] شستن لباس نجس در لباسشوییهای تمام اتوماتیک که عمل شستن، آب کشیدن و خشک کردن را انجام میدهند چه حکمی دارد؟ آیا لباس نجس با این روش پاک میشود؟
- [آیت الله اردبیلی] شستن لباس نجس در لباسشوییهای تمام اتوماتیک که عمل شستن، آب کشیدن و خشک کردن را انجام میدهند چه حکمی دارد؟ آیا لباس نجس با این روش پاک میشود؟
- [آیت الله اردبیلی] شستن لباس نجس در لباسشوییهای تمام اتوماتیک که عمل شستن، آب کشیدن و خشک کردن را انجام میدهند چه حکمی دارد؟ آیا لباس نجس با این روش پاک میشود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] فرض کنید هنگام احرام انسان جنب شود و لباس احرامش نجس گردد، بنابر این باید لباس احرامش را بشوید. حال با توجه به اینکه پوشیدن لباس دوختنی جایز نیست و لباس احرام دیگری برای پوشیدن نیست و لباس شخص هم تازه شسته شده و خیس است، فرد مورد نظر باید چکار کند؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا پوشیدن روی پا برای مرد هنگام خوابیدن در حال احرام بوسیله لحاف و امثال آن جایز است یا خیر؟
- [آیت الله مظاهری] مکان نمازگزار اگر نجس است باید طوری تَر نباشد که رطوبت آن به بدن یا لباس او برسد ولی جایی که پیشانی را بر آن میگذارد اگر نجس باشد گرچه خشک هم باشد نماز باطل است ولی اگر مهر پاک را در جایی که نجس است بگذارند و بر آن سجده کنند اشکال ندارد، و مستحب است که مکان نمازگزار اصلاً نجس نباشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] شرط پنجم ان که مکان نمازگزار اگر نجس هست به طوری تر نباشد که نجاستی که موجب بطلان نماز است به بدن یا لباس او برسد ولی جایی که پیشانی را برای سجده بر ان می گذارد باید پاک باشد و اگر نجس باشد در صورتی که خشک هم باشد نماز باطل است و احتیاط مستحب ان است که مکان نمازگزار اصلا نجس نباشد
- [آیت الله سبحانی] مکان نمازگزار اگر نجس است نباید به طوری تَر باشد که رطوبت آن به بدن یا لباس او برسد ولی جایی که پیشانی را بر آن می گذارد اگر نجس باشد در صورتی که خشک هم باشد نماز باطل است، و احتیاط مستحب آن است که مکان نمازگزار اصلا نجس نباشد. شرط پنجم، تقدم مرد بر زن.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مکان نمازگزار اگر نجس است، به طوریتر نباشد که رطوبت آن به بدن یا لباس او برسد و آن را به نحوی نجس کند که نتواند در آن نماز بخواند؛ ولی جایی که پیشانی را بر آن میگذارد اگر نجس باشد، در صورتی که خشک هم باشد نماز باطل است؛ بلی چنانچه فقط قسمتی از مهر نمازگزار نجس باشد پس اگر نجاست آن به بدن نمازگزار سرایت نکند نماز اشکال ندارد و احتیاط مستحب آن است که مکان نمازگزار اصلاً نجس نباشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .مکان نمازگزار نباید به نجاستی آلوده باشد که موجب سرایت به لباس یا بدن وی می شود, به گونه ای که با آن نجاست نمی توان نماز را اقامه کرد، پس اگر مکان نمازگزار نجس شده بود, ولی خشک است و سبب سرایت به بدن یا لباس نمی شود یا اگر سرایت کرده, سبب بطلان نماز نمیشود, مانند خون کمتر از درهم, غیر از خونهایی که ذرّهای از آنها نماز را باطل میکند, یا آلوده شدن دستکش یا جوراب، اقامه نماز در آن مکان اشکال ندارد و احتیاط مستحب آن است که مکان نمازگزار پاک باشد.
- [آیت الله نوری همدانی] چند چیز در لباس نماز گزار مکروه است و از آن جمله است : پوشیدن لباس سیاه و چرک و تنگ و لباس شرابخوار که نجس بودن آن معلوم نباشد و لباس کسی که از نجاست پرهیز نمی کند و لباسی که نقش صورت دارد و نیز باز بودن تکمه های لباس و دست کردن انگشتری که نقش صورت دارد ، مکروه می باشد . مکان نماز گزار مکان نماز گزار چند شرط دارد : شرط اول آنکه مباح باشد .
- [آیت الله مظاهری] هشت چیز در لباس نمازگزار مکروه است و از آن جمله است: 1 - پوشیدن لباس سیاه. 2 - پوشیدن لباس کثیف. 3 - پوشیدن لباس تنگ. 4 - پوشیدن لباس شرابخوار. 5 - پوشیدن لباس کسی که از نجاست پرهیز نمیکند. 6 - پوشیدن لباسی که نقش صورت دارد. 7 - باز بودن دکمههای لباس. 8 - دست کردن انگشتری که نقش صورت دارد.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که نمی داند با بدن و لباس نجس ، نماز باطل است اگر با بدن یا لباس نجس یا لباس نجس نماز بخواند ، نمازش باطل می باشد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] چند چیز در لباس نمازگزار مکروه است و از آن جمله است: پوشیدن لباس سیاه و چرک و تنگ و لباس شرابخوار و لباس کسی که از نجاست پرهیز نمیکند و لباسی که تصویر موجود روحدار بر آن نقش بسته باشد و نیز باز بودن دکمههای تنها لباسی که پوشیده و باز بودن دکمههای تمام لباسهایی که پوشیده به طوری که قسمتی از بدن برهنه گردد و دست کردن انگشتری که تصویر موجود روحدار بر آن نقش بسته باشد. مکان نمازگزار مکان نمازگزار هفت شرط دارد: شرط اول: بنا بر احتیاط مستحب مباح باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که یک لباس دارد اگر بدن و لباسش نجس شود و به اندازه اب کشیدن یکی از انها اب داشته باشد بنابر احتیاط باید بدن را اب کشیده و با لباس نجس نماز بخواند مگر این که نجاست بدن کمتر از نجاست لباس باشد یا نجاست بدن یک مرتبه شستن و نجاست لباس دو مرتبه شستن لازم داشته باشد که در این دو صورت لازم است تطهیر لباس را مقدم بدارد