نظر مراجع محترم تقلید در این موضوع با هم متفاوت است. شما باید مرجع تقلید خودتان را مشخص کنید تا جواب دقیق تری ارائه شود. در هر حال نظر مراجع محترم را در ذیل می آوریم . حضرات آیات : امام، بهجت و خامنه‏ای: اگر آمپول جنبه غذایی و تقویتی دارد، بنابر احتیاط واجب، باید از تزریق آن خود داری کرد ولی اگر جنبه دوایی دارد و یا عضو را بی‏حس می کند، تزریق آن اشکال ندارد. فاضل: اگر آمپول جنبه غذایی و تقویتی داشته باشد، باید از تزریق آن خودداری کرد ولی اگر جنبه دوایی دارد و یا عضو را بی حس می‏کند، تزریق آن اشکال ندارد مکارم: اگر آمپول جنبه غذایی و تقویتی یا دوایی دارد، بنابر احتیاط واجب باید از تزریق آن خودداری کرد ولی اگر عضو را بی حس می‏کند، تزریق آن اشکال ندارد. تبریزی، سیستانی، صافی، نوری و وحید: تزریق آمپول روزه را باطل نمی‏کند خواه جنبه غذایی و تقویتی داشته باشد، یا جنبه دوایی و مانند آن.[1] پاسخ آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) در خصوص سؤال مذکور به این شرح است: استفاده از آمپول و سرم خوردن و آشامیدن محسوب نمی شود و روزه را باطل نمی کند، هرچند بهتر است از آمپول و سوم تقویتی و غذایی اجتناب شود. برای آگاهی بیشتر مراجعه شود به: 1. نمایه: روزه و مصرف دارو، سؤال شماره 2986 (سایت: 3479). 2. نمایه: استفاده از اسپری در حال روزه، سؤال شماره 5845 (سایت: 6063). [1] توضیح المسائل مراجع،ج1، ص 892، م 1576؛آیت الله خامنه ای، اجوبة الاستفتاءات،سؤال 767،آیت الله وحید خراسانی،توضیح المسائل، م 4851.
حکم تزریق وریدی (Intravenous injection) در روزهای ماه رمضان که روزه هستیم چیست؟ آیا تزریق آن جایز است؟ آیا موجب بطلان روزه خواهد شد؟ سوزنها و تزریق های دیگر چطور؟ آیا آنها موجب بطلان روزه خواهند شد؟
نظر مراجع محترم تقلید در این موضوع با هم متفاوت است. شما باید مرجع تقلید خودتان را مشخص کنید تا جواب دقیق تری ارائه شود. در هر حال نظر مراجع محترم را در ذیل می آوریم .
حضرات آیات : امام، بهجت و خامنهای: اگر آمپول جنبه غذایی و تقویتی دارد، بنابر احتیاط واجب، باید از تزریق آن خود داری کرد ولی اگر جنبه دوایی دارد و یا عضو را بیحس می کند، تزریق آن اشکال ندارد.
فاضل: اگر آمپول جنبه غذایی و تقویتی داشته باشد، باید از تزریق آن خودداری کرد ولی اگر جنبه دوایی دارد و یا عضو را بی حس میکند، تزریق آن اشکال ندارد
مکارم: اگر آمپول جنبه غذایی و تقویتی یا دوایی دارد، بنابر احتیاط واجب باید از تزریق آن خودداری کرد ولی اگر عضو را بی حس میکند، تزریق آن اشکال ندارد.
تبریزی، سیستانی، صافی، نوری و وحید: تزریق آمپول روزه را باطل نمیکند خواه جنبه غذایی و تقویتی داشته باشد، یا جنبه دوایی و مانند آن.[1]
پاسخ آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) در خصوص سؤال مذکور به این شرح است:
استفاده از آمپول و سرم خوردن و آشامیدن محسوب نمی شود و روزه را باطل نمی کند، هرچند بهتر است از آمپول و سوم تقویتی و غذایی اجتناب شود.
برای آگاهی بیشتر مراجعه شود به:
1. نمایه: روزه و مصرف دارو، سؤال شماره 2986 (سایت: 3479).
2. نمایه: استفاده از اسپری در حال روزه، سؤال شماره 5845 (سایت: 6063).
[1] توضیح المسائل مراجع،ج1، ص 892، م 1576؛آیت الله خامنه ای، اجوبة الاستفتاءات،سؤال 767،آیت الله وحید خراسانی،توضیح المسائل، م 4851.
- [آیت الله شبیری زنجانی] حکم استعمال دخانیات در روز ماه رمضان چیست؟ آیا سیگار کشیدن موجب بطلان روزه می شود؟
- [آیت الله خامنه ای] حکم تزریق سرم در حال روزه ماه رمضان چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] فلسفه این که در روزه ماه رمضان یا قضای آن بقاء بر جنابت تا صبح موجب بطلان میشود ولی در روزه مستحبی اشکال ندارد، چیست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر فردی با ظرفی که به سر چسبیده نیست سر را مانند غوّاصان بپوشاند و در ماه رمضان به زیر آب رود ، آیا موجب بطلان روزه می شود؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] آیا شخص روزه دار در ماه مبارک رمضان، می تواند سرم یا آمپول، تزریق کند؟
- [آیت الله مظاهری] آیا تزریق آمپول اعم از تقویتی، مغذی، دارویی و ... در ماه رمضان ضرری به صحت روزه میرساند؟
- [آیت الله خامنه ای] نظر شریف جنابعالی درباره تزریق آمپول و سایر تزریقات نسبت به روزه داران در ماه مبارک رمضان، چیست؟
- [آیت الله سیستانی] آیا تزریق خون به بدن موجب ابطال روزه می شود؟
- [آیت الله بهجت] چند سال پیش در ماه رمضان خود را به مریضی زدم و در بیمارستان سرم به من تزریق کردند، تکلیف روزه های من چیست؟
- [آیت الله مظاهری] آیا تزریق خون به بدن موجب ابطال روزه می شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] تمام انواع آمپول های دارویی یا تقویتی که به صورت عضلانی تزریق می شوند و همچنین تزریق عضلانی واکسن برای افراد روزه دار اشکالی ندارد ولی تزریق آمپول ها و سرم های وریدی (که در رگ تزریق می¬شوند) جایز نیست. همچنین، تزریق خون روزه را باطل می¬کند؛ امّا باید تا آخر روز از کارهایی که روزه را باطل می¬کند خود داری نماید و احتیاطاً قضای آن روز را نیز بجا آورد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در ماه رمضان لازم نیست نیت کند که روزه ماه رمضان میگیرم؛ و اگر نداند ماه رمضان است یا فراموش کند و روزه دیگری را نیت کند، روزه ماه رمضان حساب میشود؛ بلکه اگر بداند ماه رمضان است و عمداً نیت روزه غیر ماه رمضان کند روزه ماه رمضان حساب میشود، هرچند احتیاط مستحب آن است که روزه آن روز را قضا نماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] روزی را که انسان شک دارد آخر شعبان است یا اوّل رمضان، واجب نیست روزه بگیرد و اگر بخواهد روزه بگیرد نمیتواند نیّت روزه رمضان کند و اگر نیّت کند که اگر رمضان است روزه رمضان و اگر رمضان نیست و روزه قضا یا مانند آن باشد روزه او احتیاطاً صحیح نیست ولی اگر به نیّت قربت مطلقه روزه را گرفته است روزه او صحیح است و چنانچه بعد معلوم شود رمضان بوده، از رمضان حساب میشود.
- [آیت الله مظاهری] اگر بداند ماه رمضان است و عمداً نیّت روزه غیر رمضان کند روزه ماه رمضان حساب میشود.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر بداند ماه رمضان است و عمداً نیت روزة غیر رمضان کند ، نه روزة رمضان حساب می شود و نه روزه ای که قصد کرده است .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بداند که ماه رمضان است، و عمداً نیت روزه غیر رمضان کند، نه روزه رمضان حساب می شود، و نه روزه ای که قصد کرده است.
- [آیت الله خوئی] اگر بخواهد غیر روزه رمضان، روزه دیگری بگیرد باید آن را معین نماید، مثلًا نیت کند که روزه قضا یا روزه نذر میگیرم، ولی در ماه رمضان لازم نیست نیت کند که روزه ماه رمضان میگیرم، بلکه اگر نداند ماه رمضان است، یا فراموش نماید و روزه دیگری را نیت کند، روزه ماه رمضان حساب میشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر بداند ماه رمضان است و عمداً نیت روزه غیر رمضان کند، نه روزه رمضان حساب می شود و نه روزه ای که قصد کرده است.
- [امام خمینی] اگر بداند ماه رمضان است و عمدا نیت روزه غیر رمضان کند، نه روزه رمضان حساب می شود و نه روزه ای که قصد کرده است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بخواهد غیر روزه رمضان روزه دیگری بگیرد باید آنرا معین نماید مثلاً نیت کند که روزه قضاء یا روزه نذر می گیرم، ولی در ماه رمضان لازم نیست نیت کند که روزه ماه رمضان می گیرم، بلکه اگر نداند ماه رمضان است یا فراموش نماید و روزه دیگری را نیت کند، روزه ماه رمضان حساب می شود.