حیوانات حرام گوشت دو گروه هستند. 1. حیواناتی که ذاتاً نجس هستند و به هیچ وجه (تا زمانی که جسمشان باقی است و تبدیل به چیز دیگری نشدند) پاک نمی شوند که به آنها نجس العین گفته می شود. در میان حیوانات تنها سگ و خوک خشکی جزو این دسته از حیوانات هستند.[1] 2. حیواناتی که ذاتاً پاک هستند اما خوردن گوشت آن ها حرام است[2] برخی از این حیوانات که گوشت آنان حرام است در صورتی که با شرایط گفته شده در فقه، تذکیه شوند، پوست و موی آنان پاک می باشد و در غیر این صورت، نجس هستند[3] . سنجاب جزو حیوانات حرام گوشتی است که خوردن گوشت آن ها حرام است. ولی بنابر نظر برخی از فقهاء، اگر سنجاب تذکیه شود نماز با پوست آن اشکال ندارد.[4] [1] خمینی، سید روح اللَّه موسوی، توضیح المسائل (المحشی) ، ج 1، ص 67، م 83 و ص 75، م 105، ناشر: مؤسسه نشر اسلامی وابسته به جماعه مدرسین، قم، چاپ هشتم، 1424 ه ق. [2] بهائی عاملی، بهاء الدین محمد بن الحسین، جامع عباسی و تکمیل آن (محشی)، ساوجی، نظام بن حسین، ج 2، ص 333، ناشر: مؤسسه منشورات فراهانی، چاپ اول، تهران- ایران. [3] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 2، ص 461و 570. [4] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 2، ص 461.
حیوانات حرام گوشت دو گروه هستند. 1. حیواناتی که ذاتاً نجس هستند و به هیچ وجه (تا زمانی که جسمشان باقی است و تبدیل به چیز دیگری نشدند) پاک نمی شوند که به آنها نجس العین گفته می شود. در میان حیوانات تنها سگ و خوک خشکی جزو این دسته از حیوانات هستند.[1] 2. حیواناتی که ذاتاً پاک هستند اما خوردن گوشت آن ها حرام است[2] برخی از این حیوانات که گوشت آنان حرام است در صورتی که با شرایط گفته شده در فقه، تذکیه شوند، پوست و موی آنان پاک می باشد و در غیر این صورت، نجس هستند[3] . سنجاب جزو حیوانات حرام گوشتی است که خوردن گوشت آن ها حرام است. ولی بنابر نظر برخی از فقهاء، اگر سنجاب تذکیه شود نماز با پوست آن اشکال ندارد.[4]
[1] خمینی، سید روح اللَّه موسوی، توضیح المسائل (المحشی) ، ج 1، ص 67، م 83 و ص 75، م 105، ناشر: مؤسسه نشر اسلامی وابسته به جماعه مدرسین، قم، چاپ هشتم، 1424 ه ق. [2] بهائی عاملی، بهاء الدین محمد بن الحسین، جامع عباسی و تکمیل آن (محشی)، ساوجی، نظام بن حسین، ج 2، ص 333، ناشر: مؤسسه منشورات فراهانی، چاپ اول، تهران- ایران. [3] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 2، ص 461و 570. [4] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 2، ص 461.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نیم خورده حیوانات حرام گوشت (البتّه به غیر از حیوانات نجس العین) حرام است یا مکروه؟ نیم خورده گربه چطور؟
- [آیت الله سیستانی] آیا فضله طوطی و خرگوش و سنجاب پاک است ؟
- [آیت الله مظاهری] آیا فضلهی طوطی و خرگوش و سنجاب پاک است؟
- [آیت الله خامنه ای] در رساله های عملیه آمده است که مدفوع حیوانات و پرندگان حرام گوشت نجس است آیا مدفوع حیوانات حلال گوشت مانند، گاو، گوسفند و مرغ نجس است یا خیر؟
- [آیت الله سیستانی] ایا روغن حیوانات غیر از حلال گوشت مانند مار یا ببر و غیره نجس است ؟
- [آیت الله سیستانی] آیا سگهای شکاری که برای گرفتن حیوانات یا آوردن آنها استفاده می شوند ، نجس هستند؟ آیا دست زدن به سگ باعث نجس شدن می شود ؟
- [آیت الله بهجت] اگر عضوی از اعضای حیوانات را به انسان پیوند بزنند، آیا اشکال دارد و حکم نجاست و طهارت آن عضو چگونه است؟
- [آیت الله اردبیلی] نماز خواندن در لباسی که در آن مقداری پوست خز یا سنجاب یا مار به کار رفته است، اشکال دارد یا بی مانع است؟
- [سایر] حیوانات حرام گوشت کدامند؟ اسم آن حیوانات چیست؟
- [سایر] مراد از حشر حیوانات در آیه: (و اذا اَلْوُحُوشُ حُشِرَتْ) چیست؟ آیا حیوانات نیز حشر و سؤال و جواب دارند؟
- [آیت الله خوئی] پوشین خز خالص و هم چنین سنجاب در نماز اشکال ندارد، ولی احتیاط مستحب آن است که با پوست سنجاب نماز نخوانند.
- [آیت الله بهجت] با پوست سنجاب و خز نماز خواندن بنابر اظهر اشکال ندارد، بعد از اینکه بدانیم به دستور شرع تذکیه شده است؛ ولی احتیاط، اجتناب از سنجاب است.
- [آیت الله نوری همدانی] با پوست سنجاب و خز ، نماز خواندن اشکال ندارد .
- [آیت الله مظاهری] با پوست سنجاب و خز نماز خواندن اشکال ندارد.
- [امام خمینی] با پوست سنجاب و خز نماز خواندن اشکال ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] آب نیم خورده (حیوانات نجس) مانند سگ و خوک نجس است، اما نیم خورده حیوانات حرام گوشت (مانند گربه و جانوران درنده) پاک است هرچند خوردن آن مکروه است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] عرق شتر نجاستخوار بلکه حیوانات دیگر نجاستخوار نجس است بنابر احتیاط واجب.
- [آیت الله جوادی آملی] .از اجزای حیوان حرام گوشت، خز خالص که با موی حیوان حرامگوشت دیگر مخلوط نشده باشد , نیز پوست سنجاب استثنا شدهاند؛ یعنی نماز در آنها صحیح است, هرچند احتیاط مستحب, در ترک سنجاب است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] بنابر احتیاط واجب باید از پوست خز و سنجاب در نماز اجتناب کرد.
- [آیت الله نوری همدانی] عرق شتر نجاستخوار نجس است و احتیاط واجب آن است که از عرق حیوانات نجاستخوار دیگر نیز ، اجتناب کنند . راه ثابت شدن نجاست :