از بین بردن موهای زائد، مثل موهای زائد بر اندام تناسلی و زیر بغل مسأله ای بهداشتی و از نظر اسلام مستحب است و به آن سفارش شده [1] اما واجب نیست، و از بین بردن و نبردن آن ها ضرری به صحت نماز و روزه و سایر وظایف و تکالیف شرعیه نمی زند. [2] شما می توانید برای ازاله موهای زاید از برخی پودر های بهداشتی نیز استفاده کنید،در هر صورت این کار جایز است و و اگر موجب ضرر و زیان نشود اشکالی ندارد. اما دیدن عورت (واژن) زن برای زنان دیگر جایز نیست [3] بنابراین کسی نمی تواند این عمل را برای شما انجام دهد. [1] الکافی، ج 6، ص 505، تحریر الاحکام الشرعیه علی مذاهب الامامیه ج 1 ص 8 به بعد. برای اطلاع بیشتر به سؤال شماره 1590 (سایت: 1584) مراجعه کنید. [2] با استفاده از سؤال 2253 (سایت: 2377). [3] هر یک از مرد و زن میتوانند به اعضاء و جوارح مماثل خودشان نظر کنند به این که مرد به مرد نگاه کند و زن به زن، مگر عورت که نظر به او حرام است، پس این که در این زمانه متداول است که زنها از یکدیگر پرهیز نمیکنند و در حمامها(ی عمومی) لنگ نمیبندند به خیال این که عیبی ندارد درست نیست و حرام است. نک: امام خمینی،نجاة العباد،ص 362، موسسه تنظیم ونشر آثار،تهران، 1422.
آیا کندن موهای واژن جایز است در صورتی که استفاده از تیغ باعث خارش و سوزش شدید می شود؟ اگر این کار توسط یک خانم دیگر صورت بگیرد چطور؟ زیرا خودم قادر به این کار نیستم.
از بین بردن موهای زائد، مثل موهای زائد بر اندام تناسلی و زیر بغل مسأله ای بهداشتی و از نظر اسلام مستحب است و به آن سفارش شده [1] اما واجب نیست، و از بین بردن و نبردن آن ها ضرری به صحت نماز و روزه و سایر وظایف و تکالیف شرعیه نمی زند. [2] شما می توانید برای ازاله موهای زاید از برخی پودر های بهداشتی نیز استفاده کنید،در هر صورت این کار جایز است و و اگر موجب ضرر و زیان نشود اشکالی ندارد. اما دیدن عورت (واژن) زن برای زنان دیگر جایز نیست [3] بنابراین کسی نمی تواند این عمل را برای شما انجام دهد.
[1] الکافی، ج 6، ص 505، تحریر الاحکام الشرعیه علی مذاهب الامامیه ج 1 ص 8 به بعد. برای اطلاع بیشتر به سؤال شماره 1590 (سایت: 1584) مراجعه کنید. [2] با استفاده از سؤال 2253 (سایت: 2377). [3] هر یک از مرد و زن میتوانند به اعضاء و جوارح مماثل خودشان نظر کنند به این که مرد به مرد نگاه کند و زن به زن، مگر عورت که نظر به او حرام است، پس این که در این زمانه متداول است که زنها از یکدیگر پرهیز نمیکنند و در حمامها(ی عمومی) لنگ نمیبندند به خیال این که عیبی ندارد درست نیست و حرام است. نک: امام خمینی،نجاة العباد،ص 362، موسسه تنظیم ونشر آثار،تهران، 1422.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کندن ابروی بانوان جهت آرایش که با سوزش همراه است، آیا موجب نجاست مو یا محل آن می شود و آیا این کار حرام است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در صورت لزوم، مشاهده و لمس موهای خانم بیمار، جهت معاینه توسط پزشک مرد چه صورتی دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در صورت لزوم، مشاهده و لمس موهای خانم بیمار، جهت معاینه، توسط پزشک مرد چه صورتی دارد؟
- [آیت الله سبحانی] برخی از جوانان موهای خود را شبیه گروهی به نام شیطان پرستان می کنند آیا این کار جایز است؟
- [آیت الله خامنه ای] من قادر بر خواندن نماز نیستم، آیا جایز است که شخصی به نیابت از من نماز بخواند؟ آیا فرقی بین اینکه نائب طلب اجرت کند و یا طلب اجرت نکند، وجود دارد؟
- [آیت الله سبحانی] آیا تقلید صدا در صورتی که تمسخر نباشد و باعث ناراحتی نشود جایز است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در بعضی از حمّام های داخل شهر یک نفر کیسه می کشد، و موهای زائد بدن را زائل می کند. با توجّه به این که نگاه به عورت جایز نیست، آیا این کار جایز است؟
- [آیت الله بهجت] آیا اقتدا به امام جماعتی که قادر بر امر به معروف و نهی ازمنکر است، ولی این کار را نمی کند، جایز است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] خانمی بچّهدار نمیشود و تنها راه آن، انتقال تخمدان از خانم دیگری است، آیا این عمل جایز است و پس از این کار، بچّه متعلّق به کدامیک میباشد؟
- [آیت الله اردبیلی] بنده 30 سال دارم و از 10 سالگی بیماری پوستی دارم که در تمام نقطه بدنم وجود دارد و به علت خارش زیاد باعث خونریزی میشود. در بعضی مواقع در محیطی قرار میگیرم که نمیتوانم خون را پاک کنم و لباسم خونی میشود مثلاً در سر کار و یا در مسجد یا در زیارتگاهها یا در مهمانی. نظر شما در این مورد چیست؟
- [آیت الله سیستانی] آیا این کار بانکها جایز است؟ این مسأله نیاز به تفصیل دارد، در صورتی که سپردهگذاران، سپردهگذاری را مشروط به قرعهکشی نکرده باشند و بانکها صرفاً برای تشویق آنان و افزایش سپردهگذاری و تشویق دیگران به گشودن حساب، چنین کرده باشند، این کار جایز است و گرفتن جوایز نیز از سوی برندگان جایز است. ولی اگر آن بانکها دولتی، یا مشترک باشند، باید برای قبض و تصرف در آنها از حاکم شرع اجازه گرفت، و در صورتی که بانک خصوصی باشد، گرفتن جایزه و تصرف در آن جایز است و نیازی به اذن حاکم شرع نیست. لکن اگر سپردهگذاران، سپردهگذاری خود را در ضمن عقد قرض یا مانند آن مشروط به قرعهکشی کرده باشند و بانک در پی اجرای این شرط دست به قرعهکشی بزند، این کار جایز نیست. همچنین گرفتن جایزه از سوی کسی که قرعه به نامش در آمده در صورتی که به عنوان وفای به شرط باشد جایز نیست و بدون آن جایز است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر داخل شدن بعضی از مؤمنین یا علمای اسلام در دستگاههای ظلمه سبب جلوگیری از مفاسد یا منکراتی شود واجب است قبول این کار، مگر آن که مفسده مهمتری در آن باشد، مثل این که باعث سستی عقاید مردم، یا سلب اعتماد آنها از علمای دین گردد که در این صورت جایز نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] تلقیح نطفه شوهر به زن او به وسیله خود شوهر جایز است و به وسیله غیر شوهر در صورتی که متوقف بر انجام کار حرامی باشد ارتکاب ان کار حرام است و بچه ای که به تلقیح به وجود می اید احکام اولاد بر او مترتب است
- [آیت الله مکارم شیرازی] بعضی از صندوق های قرض الحسنه مقداری از سرمایه خود را در کارهای تجاری یا تولیدی به کار می گیرند، تا از درآمد آن هزینه های صندوق یا سوخت و سوز وامها را تأمین کنند، این کار در صورتی جایز است که صاحبان پول از این جریان باخبر بوده و اجازه داده باشند و درآمد حاصل شده نیز تنها صرف هزینه های بانک شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند می تواند برای معاش خود کسب کند، چنان چه تحصیل آن علم، واجب یا مستحب باشد، می شود به او زکات داد. ولی احتیاط برای اهل علم نگرفتن زکات است مگر در صورتی که از تحصیل مخارج عاجز باشند ولکن جایز است اشتغال به تحصیل علم هر چند باعث عجز از تحصیل نفقه بشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 47 خرید و فروش خون برای نجات جان بیمار جایز است، ولی در مورد خرید و فروش اعضای بدن مانند کلیه و امثال آن، احتیاط آن است که اگر پولی می خواهند بگیرند در مقابل اجازه برداشتن عضو از بدن شخص دهنده بوده باشد، نه در مقابل خود عضو و اصل این کار در صورتی جایز است که برای دهنده تولید خطر نکند.
- [آیت الله وحید خراسانی] گرفتن نطفه مردی و گذاشتن ان در رحم مصنوعی و پرورش ان به منظور تولید فرزند جایز است مگر این که متوقف بر انجام کار حرامی باشد که ارتکاب ان کار حرام است و چنانچه از این راه بچه ای به وجود بیاید اگر تخمک زن نباشد ان بچه فرزند صاحب نطفه است و احکام پدر و فرزند بر ان دو جاری می شود ولی مادر ندارد و در صورتی که تخمک زن هم باشد ان زن هم مادر اوست
- [آیت الله اردبیلی] خوردن و آشامیدن از منزل یا باغ بستگان نزدیک انسان مانند پدر، مادر، فرزند، همسر، برادر، خواهر، عمو، عمّه، دایی، خاله و نیز دوستان و کسی که منزل و کار خود را به انسان محوّل نموده است، در صورتی که اطمینان یا گمان به راضی نبودن آنان نداشته باشد، جایز است.
- [آیت الله مظاهری] برای روزهدار سیزده مورد، مکروه است: 1 - مسافرت برای فرار از روزه. 2 - ریختن دارو به چشم. 3 - سرمه کشیدن در صورتی که مزه یا بوی آن به حلق برسد. 4 - انجام هر کاری که باعث ضعفمیشود، مانندخون گرفتن و حمام رفتن. 5 - اَنفیه کشیدن در صورتی که نداند که به حلق میرسد )ولی اگر بداند به حلق میرسد جایز نیست(. 6 - بو کردن گیاههای معطر. 7 - نشستن زن در آب. 8 - استعمال شیاف. 9 - تر کردن لباسی که در بدن است. 10 - دندان کشیدن. 11 - هر کاری که به واسطه آن از دهان خون بیاید. 12 - با چوب تر مسواک کردن. 13 - هر کاری که شهوت را تحریک کند.
- [آیت الله سیستانی] جایز است که زن از دستگاه پیشگیری از حاملگی، و مانند آن اگر ضرر مهمی به او نزند استفاده کند، لکن در صورتی که گذاشتن دستگاه متوقف بر نگاه کردن بهجایی است که نظر به آن حرام است، و یا لمس قسمتی از بدن که لمس آن جایز نیست، باشد، جایز نیست کسی غیر از شوهر این کار را انجام دهد مگر در صورت ضرورت، مانند اینکه بچهدار شدن برای او ضرر داشته باشد، یا مستلزم حرجی باشد که معمولاً تحمل نمیشود با فرض اینکه راه دیگری برای منع حمل نباشد، یا اگر باشد باز هم مستلزم ضرر یا حرج باشد. این در صورتی است که معلوم نباشد دستگاه نطفه را پس از انعقادش تلف میکند، وگرنه بنا بر احتیاط واجب باید در هر حال، ترک شود.