خانمی که خون حیض می بیند حکم نمازهایی که نخوانده (پس از پاک شدنش) سه صورت دارد. یک. تمام وقت ادای نماز (صبح باشد یا ظهر یا عصر یا مغرب یا عشاء) را در حال عادت ماهیانه باشد، که در این صورت قضای آن نماز بر او واجب نیست. [1] دو. در روز شروع عادت به اندازه یک نماز که وقت آن بوده و مقدماتش (غسل و ...)، زمان داشته باشد؛ مثلاً پس از اذان صبح شروع خون حیضش بوده باشد، امّا فرصت داشته که وضوء بگیرد و نماز صبحش را بخواند امّا نخوانده که در این صورت باید نمازش را قضا نماید. [2] سه. در روز پاک شدن از عادت ماهیانه به اندازه یک نمازی که وقت آن بوده و مقدمات آن (غسل و ... )، زمان داشته باشد؛ مثلاً قبل از مغرب از حیض پاک شده و فرصت داشته که غسل کند و لباسش را عوض کند و نماز عصر را بخواند که در این صورت اگر نخوانده باید نماز عصر را قضا نماید.[3] [1] . توضیح المسائل مراجع، ج1،ص 260، مسأله 450، کسی که در عادت ماهیانه (پریود) هست، نماز خواندن و انجام عبادت هایی که نیاز به طهارت (وضو یا غسل یا تیمم) دارد، حرام بوده و قضایی بر عهده او نیست. [2] . توضیح المسائل مراجع، ج1، ص 267، مسأله 471، پس، اگر شروع عادت ماهیانه پس از نماز صبح باشد تا زمان پاک شدن از آن، - مانند موقع نماز مغرب وعشاء - نمازی بر عهده او نیست و لازم نیست نماز ظهر و عصر روز شروع عادت ماهیانه و روز پاک شدن از آن (که قبل از داخل شدن وقت نماز مغرب و عشاء باشد که مورد سؤال است) قضا نماید، اما اگر زن، نماز را تأخیر بیندازد و از اول وقت به اندازه انجام واجبات یک نماز بگذرد و حائض شود، قضای آن نماز بر او واجب است. [3] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏1، ص: 268، مسأله 472، اگر زن در آخر وقت نماز از خون پاک شود و به اندازه غسل (و وضو و مقدمات دیگر (2) نماز مانند تهیه کردن لباس یا آب کشیدن آن (3)) و خواندن یک رکعت نماز یا بیشتر از یک رکعت وقت داشته باشد، باید نماز را بخواند و اگر نخواند باید قضای آن را به جا آورد.
پس از پاک شدن از پریود نمازها به چه صورت خوانده می شود؟ مثلاً اگر شروع عادت ماهیانه پس از نماز صبح باشد و زمان پاک شدن موقع نماز مغرب و عشاء باشد، در این صورت آیا لازم است که شخص نماز ظهر و عصر روز اول عادت و روز پاک شدن را قضا نماید؟
خانمی که خون حیض می بیند حکم نمازهایی که نخوانده (پس از پاک شدنش) سه صورت دارد. یک. تمام وقت ادای نماز (صبح باشد یا ظهر یا عصر یا مغرب یا عشاء) را در حال عادت ماهیانه باشد، که در این صورت قضای آن نماز بر او واجب نیست. [1] دو. در روز شروع عادت به اندازه یک نماز که وقت آن بوده و مقدماتش (غسل و ...)، زمان داشته باشد؛ مثلاً پس از اذان صبح شروع خون حیضش بوده باشد، امّا فرصت داشته که وضوء بگیرد و نماز صبحش را بخواند امّا نخوانده که در این صورت باید نمازش را قضا نماید. [2] سه. در روز پاک شدن از عادت ماهیانه به اندازه یک نمازی که وقت آن بوده و مقدمات آن (غسل و ... )، زمان داشته باشد؛ مثلاً قبل از مغرب از حیض پاک شده و فرصت داشته که غسل کند و لباسش را عوض کند و نماز عصر را بخواند که در این صورت اگر نخوانده باید نماز عصر را قضا نماید.[3] [1] . توضیح المسائل مراجع، ج1،ص 260، مسأله 450، کسی که در عادت ماهیانه (پریود) هست، نماز خواندن و انجام عبادت هایی که نیاز به طهارت (وضو یا غسل یا تیمم) دارد، حرام بوده و قضایی بر عهده او نیست. [2] . توضیح المسائل مراجع، ج1، ص 267، مسأله 471، پس، اگر شروع عادت ماهیانه پس از نماز صبح باشد تا زمان پاک شدن از آن، - مانند موقع نماز مغرب وعشاء - نمازی بر عهده او نیست و لازم نیست نماز ظهر و عصر روز شروع عادت ماهیانه و روز پاک شدن از آن (که قبل از داخل شدن وقت نماز مغرب و عشاء باشد که مورد سؤال است) قضا نماید، اما اگر زن، نماز را تأخیر بیندازد و از اول وقت به اندازه انجام واجبات یک نماز بگذرد و حائض شود، قضای آن نماز بر او واجب است. [3] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص: 268، مسأله 472، اگر زن در آخر وقت نماز از خون پاک شود و به اندازه غسل (و وضو و مقدمات دیگر (2) نماز مانند تهیه کردن لباس یا آب کشیدن آن (3)) و خواندن یک رکعت نماز یا بیشتر از یک رکعت وقت داشته باشد، باید نماز را بخواند و اگر نخواند باید قضای آن را به جا آورد.
- [سایر] چرا باید نماز صبح و مغرب و عشاء را بلند نماز ظهر را اهسته بخوانیم؟
- [سایر] سلام؛ بفرمایید که نماز صبح یا ظهر یا عصر یا مغرب یا عشا را )قضا و اداء( میتوان به نماز جمعه اقتدا نمود یا نه؟
- [آیت الله سیستانی] ایا فاصله انداختن بین دونماز واجب مثلا بین ظهر و عصر یا بین نماز مغرب و عشاء مستحب است؟
- [آیت الله سیستانی] ایا فاصله انداختن بین دونماز واجب مثلا بین ظهر و عصر یا بین نماز مغرب و عشاء مستحب است؟
- [آیت الله بهجت] کسی که نماز را بدون ترتیب خوانده، (مثلاً یک روز صبح خوانده، یک روز نماز عصر خوانده و...) برای قضای این نمازها چگونه باید عمل کند؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیا بر نمازگزار لازم است قبل از بجا آوردن نماز ظهر و عصر، نماز صبح آن روز را که از وی قضا شده، بجا آورد؟
- [آیت الله خامنه ای] در نماز استیجاری اگر مثلاً شش ماه فقط نماز صبح و شش ماه نماز ظهر و عصر و شش ماه نماز مغرب و عشا خوانده شود صحیح است یا باید به ترتیب روزانه باشد؟
- [سایر] در استحاضه قلیله اگر نماز ظهر و عصر و نیز مغرب و عشا با هم خوانده شود، آیا برای نماز عصر یا عشا باید وضو گرفته شود؟
- [آیت الله بهجت] من می دانم نماز قضا دارم. اما نمی دانم نماز صبح است یا ظهر یا عصر. وظیفه ی من چیست؟
- [آیت الله بهجت] در نزدیک غروب، شروع به خواندن نماز عصر کردم دو رکعت از نماز عصر بعد از غروب خوانده شد؛ آیا باید آن را قضا کنم؟
- [آیت الله اردبیلی] زن در استحاضه کثیره علاوه بر این که باید احتیاطا برای هر نماز پنبه و دستمالی را که بسته است عوض کند یا تطهیر نماید، باید یک غسل برای نماز صبح و یک غسل برای نماز ظهر و عصر و یک غسل برای نماز مغرب و عشاء بجا آورد و بین نماز ظهر و عصر و همچنین مغرب و عشاء فاصله نیندازد و اگر بین نماز ظهر و عصر فاصله بیندازد، باید برای نماز عصر دوباره غسل کند و نیز اگر بین نماز مغرب و عشاء فاصله بیندازد، باید برای نماز عشاء دوباره غسل نماید، ولی در استحاضه کثیره برای خواندن نماز، وضو لازم نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در نماز قضا ترتیب واجب نیست، جز در میان قضای ظهر و عصر و مغرب و عشاء از یک روز.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که چند نماز پشت سر هم از او قضا شده و نمیداند اولی کدام است، اگر یک بار تمام آن نمازها را بخواند و بار دیگر نمازها را به همان ترتیب - به غیر از نماز آخری - بخواند ترتیب یقیناً حاصل میشود؛ مثلاً کسی که پنج نماز پشت سر هم از او قضا شده و نمیداند اولی آنها کدام است، چنانچه نه نماز به ترتیب بخواند؛ مثلاً از نماز صبح شروع کند و بعد از آن که ظهر و عصر و مغرب و عشا را خواند، دو مرتبه نماز صبح و ظهر و عصر و مغرب را بخواند یقین به ترتیب حاصل نموده است.
- [آیت الله سبحانی] انسان باید نماز عصر را بعد از نماز ظهر و نماز عشاء را بعد ز نماز مغرب بخواند و اگر عمداً نماز عصر را پیش از نماز ظهر و نماز عشاء را پیش از نماز مغرب بخواند باطل است.
- [آیت الله اردبیلی] باید نماز عصر را بعد از نماز ظهر و نماز عشاء را بعد از نماز مغرب بخوانند و اگر عمدا نماز عصر را پیش از نماز ظهر و نماز عشاء را پیش از نماز مغرب بخوانند، باطل است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که پنج نماز پشت سر هم از او قضا شده و نمی داند اولی آنها کدام است؛ چنانچه نه نماز به ترتیب بخواند مثلا از نماز صبح شروع کند و بعد از آنکه ظهر و عصر و مغرب و عشا را خواند دو مرتبه نماز صبح و ظهر و عصر و مغرب را بخواند؛ یقین به ترتیب حاصل نموده است.
- [آیت الله خوئی] .-. کسی که پنج نماز پشت سر هم از او قضا شده و نمیداند اولی آنها کدام است، چنانچه نه نماز به ترتیب بخواند مثلًا از نماز صبح شروع کند و بعد از آنکه ظهر و عصر و مغرب و عشا را خواند دو مرتبه نماز صبح و ظهر و عصر و مغرب را بخواند یقین به ترتیب حاصل نموده است.
- [آیت الله اردبیلی] در بجا آوردن قضای نمازهای واجب شبانهروزی مراعات ترتیب لازم نیست، مگر در قضای نماز ظهر و عصر یا مغرب و عشاء از یک روز؛ بنابر این کسی که مثلاً یک روز نماز عصر و روز بعد نماز ظهر را نخوانده، لازم نیست اوّل نماز عصر و بعد از آن نماز ظهر را قضا نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] انسان باید نماز عصر را بعد از نماز ظهر و نماز عشاء را بعد از نماز مغرب بخواند و اگر عمدا نماز عصر را پیش از نماز ظهر و نماز عشاء را پیش از نماز مغرب بخواند باطل است
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر استحاضه قلیله زن بعد از نماز صبح متوسطه شود باید برای نماز ظهر و عصر غسل کند و اگر بعد از نماز ظهر و عصر متوسطه شود باید برای نماز مغرب و عشاء غسل نماید