حضرت آیت الله العظمی گلپایگانی ره در پاسخ این سؤال که:" کشتن حیوانات اهلی مانند گربه آن هم بطور فجیع که در اطاق حبس شود و با شدت ضربات آن را بکشند و یا پرندهای مانند کبوتر و کبگ اهلی را از روی غضب سر از تنش بکنند موجب صدقه یا مثلا دیه میشود یا نه؟" فرموده اند:" دیه ندارد و لکن این گونه اذیت به حیوانات ظلم است و مکافات آن عذاب اخروی است. [1] بنا براین کشتن حیوانات اهلی مثل گربه ظلم است و کثافت کاری حیوان دلیل بر جواز کشتن آن نمی شود و شما باید اموال و مغازه خود را محافظت و راه های ورود حیوانات به آن را مسدود کنید. پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است: بهتر است تا جایی که امکان دارد، با جلوگیری از ورود این حیوان، مانع مشکلات مزبور شوید و تا جایی که امکان دارد از صدمه زدن به حیوان پرهیز کنید. ولی اگر هیچ چارهای نیست، و وجود حیوان موجب عسر و حرج شما میباشد و نمیتوانید حیوان را از این مکان دور کنید، میتوانید به شیوهای که موجب زجر حیوان و شکنجهی آن نباشد، آن را بکشید. [1] مجمع المسائل (للگلپایگانی)، ج3، ص: 278، س 185.
گربه ای داخل پاساژ رفت و آمد دارد و داخل مغازه من کثافت کاری می کند با توجه به اینکه گرفتن گربه و یا جلوگیری از آن تقریبا ناممکن هست کشتن آن جائز است؟
حضرت آیت الله العظمی گلپایگانی ره در پاسخ این سؤال که:" کشتن حیوانات اهلی مانند گربه آن هم بطور فجیع که در اطاق حبس شود و با شدت ضربات آن را بکشند و یا پرندهای مانند کبوتر و کبگ اهلی را از روی غضب سر از تنش بکنند موجب صدقه یا مثلا دیه میشود یا نه؟" فرموده اند:" دیه ندارد و لکن این گونه اذیت به حیوانات ظلم است و مکافات آن عذاب اخروی است. [1] بنا براین کشتن حیوانات اهلی مثل گربه ظلم است و کثافت کاری حیوان دلیل بر جواز کشتن آن نمی شود و شما باید اموال و مغازه خود را محافظت و راه های ورود حیوانات به آن را مسدود کنید. پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است: بهتر است تا جایی که امکان دارد، با جلوگیری از ورود این حیوان، مانع مشکلات مزبور شوید و تا جایی که امکان دارد از صدمه زدن به حیوان پرهیز کنید. ولی اگر هیچ چارهای نیست، و وجود حیوان موجب عسر و حرج شما میباشد و نمیتوانید حیوان را از این مکان دور کنید، میتوانید به شیوهای که موجب زجر حیوان و شکنجهی آن نباشد، آن را بکشید.
[1] مجمع المسائل (للگلپایگانی)، ج3، ص: 278، س 185.
- [سایر] در یک پاساژ، آیا جایز است، یکی از مغازهداران برای مغازه خود تابلویی قرار دهد که باعث شود مشتریان پاساژ، مغازه مجاور و تابلوی آن را به راحتی نبینند و موجب کساد کار وی شود؟
- [آیت الله بهجت] آیا کشتن گربه که موجب اذیت و آزار اهل خانه می شود، جایز است؟
- [آیت الله بهجت] آیا ادامه ی کسب پس از انقضای مدت اجاره مغازه یا پاساژ یا هر محل کسب دیگری، شرعا جایز است؟
- [سایر] الف. کشتن جانوران موذی؛ مانند مورچه، سوسک، مار، عقرب، موش و گربه چه حکمی دارد؟ آیا نحوه کشتن هم فرق میکند؟ مثلاً استفاده از چسب موش برای از بین بردن موش منزل با توجه به اینکه ممکن است موش با زجر کشته شود جایز است؟ ب. آیا حدیث (اقتلوا الموذی قبل ان یؤذی) صحیح است؟
- [آیت الله بهجت] قبرستان قدیمی که به گفته مطّلعین محل، دفن بسیاری از علما و بزرگان بوده است تخریب و تبدیل به بازار و پاساژ گردیده است، آیا خرید و فروش جنس و سایر تصرّفات در آن و نیز اجاره و خرید مغازه های چنین بازاری جایز است؟
- [سایر] اگر در یک پاساژ ( مجتمع تجاری)، بعضی مغازهداران قصد نصب پله برقی یا آسانسور را داشته باشند و عدهای از مغازهداران مخالفت نمایند، آیا اقدام به این امر، در فرضهای ذیل جایز است؟ الف. علت مخالفت، کم شدن قیمت مغازه آنها باشد. ب. علت مخالفت، تأثیر منفی این آسانسور بر فروش، به جهت کور شدن دید مغازه آنها باشد. ج. علت مخالفت، تأثیر منفی این پله برقی و آسانسور بر فروش، به جهت رونق مغازههای طبقات دیگر باشد.
- [سایر] اگر پاساژی که مغازههای آن به صورت سرقفلی بوده است و مالک پاساژ به ازای مبلغی مالکیت مغازهها را به مغازهداران واگذار نماید: 1. آیا جایز است هر یک از مغازهداران دو مرتبه سرقفلی مغازه خویش را واگذار کند؟ 2. در صورتی که در این معامله، مالک شرط کند که مغازهدار حق فروش سرقفلی را به غیر نداشته باشد، و او خلاف این شرط را عمل نماید آیا فروش سرقفلی باطل است یا فقط خیار تخلف شرط وجود دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] با توجه به اینکه وقت نماز داخل شده، آیا جایز و صحیح است، وضو را قربةً الی الله (نه به قصد نماز) بگیرند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا کشتن گوسفند جلوی دسته جات عزاداری با توجه به مزاحمت ها و آلودگی هایی که تولید می کند جایز است و اگر کسی چنین نذری کرده باشد وظیفه اش چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در بعضی از حمّام های داخل شهر یک نفر کیسه می کشد، و موهای زائد بدن را زائل می کند. با توجّه به این که نگاه به عورت جایز نیست، آیا این کار جایز است؟