پاسخ قسمت اول: خواهر زن به داماد نامحرم است ولی چون خواهر او را برای خود عقد کرده است(دائم یا موقت)، تا وقتی که آن زن در عقد اوست نمی‏تواند با خواهر آن زن ازدواج نماید.[1] پاسخ قسمت دوم: از آنجایی که خواهر زن به داماد نامحرم است، نگاه کردن جاهایی از بدن او که واجب است پوشانده شود، چه با قصد لذت و چه بدون آن حرام است.[2] پاسخ قسمت سوم: بنا بر فتوای برخی از مراجع تقلید در صورتی که خواهر زن دارای دختری باشد، می توان با شرایط خاص درباره عقد ازدواج که در رساله های توضیح المسائل آمده ( مانند رضایت پدر و مادر او[3])،او را به عقد خود درآورید تا خواهر زن به شما محرم شود.[4] پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است: 1.خواهر زن با داماد نامحرم است و حکم سایر افراد نامحرم را دارد. 2.اگر خواهر زن، دختر بدون همسری داشته باشد، داماد می تواند با اجازه ی همسر خود، خواهر زاده ی وی را به عقد ازدواج موقت خود در آورد، پس از پایان مدت عقد، که می تواند کوتاه باشد مثلاً چند ساعت، دختر مزبور بر مرد نامحرم خواهد بود، ولی مادر وی یعنی خواهر زن این مرد­ _ بر او حرام ابدی و محرم می شود. برای آگاهی از محارم به پاسخ 5059 (سایت: 5360) (محارم انسان) مراجعه شود. [1] توضیح المسائل (المحشی للامام الخمینی)، ج2، ص 465، م 2390؛ بهجت، محمد تقی،جامع المسائل، ج 3، ص 454. [2] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏2، ص: 485، مسأله 2433 . [3] توضیح المسائل (المحشی للامام الخمینی)، ج2، ص 466، م 2392 . [4] حضرت آیة الله مکارم شیرازی:س: بنده و باجناقم با رضایت همسرانمان جهت راحتی در پوشش آنها (صرفاً برداشتن روسری و با لباس مناسب) قصد ایجاد محرمیت داریم.چگونه امکانپذیر است؟ آیا رضایت چهار نفره برای اینکار کافی است ؟ پاسخ: بهتر است جز در موارد ضرورت از این کار خودداری کنید. ولی اگر هر دوی شما دختری داشته باشید و به عقد دیگری با شرایط خاص اش در آورید، محرمیت ایجاد می شود. (سایت معظم له، بخش استفتائات، نحوه محرمیت خواهر زن: http://persian.makarem.ir/estefta/index.php . توضیح المسائل (المحشی للامام الخمینی)، ج2، ص 483، م 2429: امام خمینی:« پدر و جد پدری می‏توانند برای محرم شدن، یک ساعت یا دو ساعت زنی را به عقد پسر نابالغ خود درآورند و نیز می‏توانند دختر نابالغ خود را برای محرم شدن به عقد کسی درآورند ولی باید آن عقد برای دختر مفسده نداشته باشد»؛ فاضل:«... باید آن عقد برای دختر مصلحت داشته باشد، حتّی اگر به مقدار مهریه‏ای باشد که برای دختر قرار می‏دهند»؛ سیستانی: « اگر برای محرم شدن مثلًا پدر یا جد پدری دختر یا پسر نابالغ خود را برای مدّت کوتاهی به عقد کسی درآورد، در صورتی که بر آن مفسده‏ای بار نشود عقد صحیح است، ولی اگر در مدّت ازدواج پسر به طور کلّی قابلیت تلذذ نداشته باشد، یا دختر به طور کلّی‏ قابل تلذذ از او نباشد صحّت عقد محلّ اشکال است»
آیا خواهر زن با داماد محرم است؟ و دیدن جاهایی از او که باید حجاب آنها را رعایت کند، توسط داماد چگونه است؟ و آیا راهی وجود دارد که در صورت محرم نبودن محرم شوند؟
پاسخ قسمت اول: خواهر زن به داماد نامحرم است ولی چون خواهر او را برای خود عقد کرده است(دائم یا موقت)، تا وقتی که آن زن در عقد اوست نمیتواند با خواهر آن زن ازدواج نماید.[1] پاسخ قسمت دوم: از آنجایی که خواهر زن به داماد نامحرم است، نگاه کردن جاهایی از بدن او که واجب است پوشانده شود، چه با قصد لذت و چه بدون آن حرام است.[2] پاسخ قسمت سوم: بنا بر فتوای برخی از مراجع تقلید در صورتی که خواهر زن دارای دختری باشد، می توان با شرایط خاص درباره عقد ازدواج که در رساله های توضیح المسائل آمده ( مانند رضایت پدر و مادر او[3])،او را به عقد خود درآورید تا خواهر زن به شما محرم شود.[4] پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است: 1.خواهر زن با داماد نامحرم است و حکم سایر افراد نامحرم را دارد. 2.اگر خواهر زن، دختر بدون همسری داشته باشد، داماد می تواند با اجازه ی همسر خود، خواهر زاده ی وی را به عقد ازدواج موقت خود در آورد، پس از پایان مدت عقد، که می تواند کوتاه باشد مثلاً چند ساعت، دختر مزبور بر مرد نامحرم خواهد بود، ولی مادر وی یعنی خواهر زن این مرد _ بر او حرام ابدی و محرم می شود. برای آگاهی از محارم به پاسخ 5059 (سایت: 5360) (محارم انسان) مراجعه شود. [1] توضیح المسائل (المحشی للامام الخمینی)، ج2، ص 465، م 2390؛ بهجت، محمد تقی،جامع المسائل، ج 3، ص 454. [2] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج2، ص: 485، مسأله 2433 . [3] توضیح المسائل (المحشی للامام الخمینی)، ج2، ص 466، م 2392 . [4] حضرت آیة الله مکارم شیرازی:س: بنده و باجناقم با رضایت همسرانمان جهت راحتی در پوشش آنها (صرفاً برداشتن روسری و با لباس مناسب) قصد ایجاد محرمیت داریم.چگونه امکانپذیر است؟ آیا رضایت چهار نفره برای اینکار کافی است ؟ پاسخ: بهتر است جز در موارد ضرورت از این کار خودداری کنید. ولی اگر هر دوی شما دختری داشته باشید و به عقد دیگری با شرایط خاص اش در آورید، محرمیت ایجاد می شود. (سایت معظم له، بخش استفتائات، نحوه محرمیت خواهر زن: http://persian.makarem.ir/estefta/index.php . توضیح المسائل (المحشی للامام الخمینی)، ج2، ص 483، م 2429: امام خمینی:« پدر و جد پدری میتوانند برای محرم شدن، یک ساعت یا دو ساعت زنی را به عقد پسر نابالغ خود درآورند و نیز میتوانند دختر نابالغ خود را برای محرم شدن به عقد کسی درآورند ولی باید آن عقد برای دختر مفسده نداشته باشد»؛ فاضل:«... باید آن عقد برای دختر مصلحت داشته باشد، حتّی اگر به مقدار مهریهای باشد که برای دختر قرار میدهند»؛ سیستانی: « اگر برای محرم شدن مثلًا پدر یا جد پدری دختر یا پسر نابالغ خود را برای مدّت کوتاهی به عقد کسی درآورد، در صورتی که بر آن مفسدهای بار نشود عقد صحیح است، ولی اگر در مدّت ازدواج پسر به طور کلّی قابلیت تلذذ نداشته باشد، یا دختر به طور کلّی قابل تلذذ از او نباشد صحّت عقد محلّ اشکال است»
- [سایر] آیا مادر زن با داماد محرم است؟ و آیا داماد میتواند به بدن او نگاه کند؟ دلایل آن چیست؟ چون برخی گفتهاند دلیلی نداریم که مادر زن محرم باشد؟ و چرا خواهر زن به داماد محرم نیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر مردی دارای دو زن باشد، آیا داماد یکی از این زنها به زن دیگر آن مرد محرم است، فرزندان داماد چطور؟
- [آیت الله مظاهری] مردی که دارای دو زن باشد، آیا داماد یکی از این زنها به زن دیگر آن مرد محرم است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا زن پدر به داماد محرم می باشد در حالی که فرزند را بعد از شیر خوارگی مادری کرده است ؟
- [سایر] چرا دایی پدر به فرزندان دختر خانواده محرم است، ولی داماد که به مادر هم محرم است، به بچه های مادر محرم نیست؟
- [سایر] پدرم زن دیگری گرفته است، آیا مادر و خواهر او به من محرم هستند؟
- [سایر] حکم شوخی با زنان محرم و خواهر زن و نیز بازی بدون لذت چیست؟
- [آیت الله بهجت] آیا ازدواج پدر داماد با کسانی که به سبب ازدواج با داماد محرم می شوند، جایز می باشد؟
- [آیت الله نوری همدانی] دیدن تصویر زنانی که حدّ پوشش شرعی را رعایت نمیکنند چه حکمی دارد؟
- [سایر] شرکت در مراسم عروسیای که مختلط نیست، ولی تعدادی از مهمانان مقید به رعایت حجاب در مقابل داماد نیستند، چه حکمی دارد؟ (در اینگونه مراسم عموماً داماد و محارم عروس در طول اجرای مراسم عقد در قسمت زنانه هستند).
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر زنی بچه ای را شیر دهد به برادرهای ان بچه محرم نمی شود و نیز خویشان ان زن به برادر و خواهر ان بچه محرم نمی شوند
- [آیت الله سیستانی] اگر زنی بچهای را شیر دهد ، به برادرهای آن بچه محرم نمیشود ، و نیز خویشان آن زن به برادر و خواهر بچهای که شیر خورده محرم نمیشوند .
- [آیت الله اردبیلی] اگر زنی بچّهای را شیر دهد، به برادرهای آن بچّه محرم نمیشود و نیز خویشان آن زن به برادر و خواهر بچّهای که شیر خورده، محرم نمیشوند.
- [آیت الله بروجردی] اگر زنی بچهای را شیر دهد، به برادرهای آن بچّه محرم نمیشود و نیز خویشان آن زن به برادر و خواهر بچّهای که شیر خورده محرم نمیشوند.
- [آیت الله خوئی] اگر زنی بچهای را شیر دهد، به برادرهای آن بچه محرم نمیشود و نیز خویشان آن زن به برادر و خواهر بچهای که شیر خورده محرم نمیشوند.
- [آیت الله نوری همدانی] ازدواج با زنهائی که مثل مادر و خواهر و مادر زن با انسان محرم هستند ، حرام است .
- [امام خمینی] ازدواج با زنهایی که مثل مادر و خواهر و مادر زن با انسان محرم هستند حرام است.
- [آیت الله بهجت] ازدواج با زنهایی که به انسان مَحرَم هستند، مثل مادر و خواهر و مادر زن، حرام است.
- [آیت الله اردبیلی] ازدواج با زنهایی که مثل مادر و خواهر و مادر زن با انسان محرم هستند، حرام است.
- [آیت الله سبحانی] ازدواج با زن هائی که مثل مادر و خواهر و مادرزن با انسان محرم هستند، حرام است.