انواع کفاره روزه ماه مبارک رمضان را می توانید در سؤال 1965 (سایت: 1990) ببینید. اگر بنا باشد برای دادن کفاره، اطعام فقیر انتخاب شود برای اطعام فقیر نمی تواند پول آن را به فقرا بدهد، بلکه همان طور که گفته اند باید شصت فقیر را سیر کند یا به هر کدام یک مُد که تقریباً ده سیر است(750 گرم) طعام یعنی گندم یا جو و مانند اینها بدهد. [1] در صورتی پرداخت پول به فقیر جایز است که اطمینان داشته باشد فقیر به وکالت از طرف او به عنوان کفاره، طعام خریداری می کند. [2] پرداخت پول کفاره به برخی از مراکز در صورتی جایز است که انسان اطمینان داشته باشد به مصرف طعام فقیران می رسد. [3] [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 928. [2] سیستانی، منهاج الصالحین، ج 3، م 776؛ صافی، هدایة العباد، ج 2، الکفارات، م 20؛ امام، تحریرالوسیله، ج 2، الکفارات، م 20؛ خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 801؛ مکارم، استفتاءات، ج 1، س 291 و دفتر: حضرات آیات فاضل، وحید و نوری، تبریزی و بهجت . با استفاده از نرم افزار پرسمان. [3] همان.
من شش روز از روزه ماه رمضان را عمدا باطل کردم حال می خواستم بدانم که اگر من کفاره کل را که جمعا 135000 تومان می باشد داخل صندوق کفاره ای که در ماه رمضان جمع می کنند بیندازم اشکال دارد یا نه؟ یا باید به دفاتر مراجع تحویل دهم؟
انواع کفاره روزه ماه مبارک رمضان را می توانید در سؤال 1965 (سایت: 1990) ببینید. اگر بنا باشد برای دادن کفاره، اطعام فقیر انتخاب شود برای اطعام فقیر نمی تواند پول آن را به فقرا بدهد، بلکه همان طور که گفته اند باید شصت فقیر را سیر کند یا به هر کدام یک مُد که تقریباً ده سیر است(750 گرم) طعام یعنی گندم یا جو و مانند اینها بدهد. [1] در صورتی پرداخت پول به فقیر جایز است که اطمینان داشته باشد فقیر به وکالت از طرف او به عنوان کفاره، طعام خریداری می کند. [2] پرداخت پول کفاره به برخی از مراکز در صورتی جایز است که انسان اطمینان داشته باشد به مصرف طعام فقیران می رسد. [3]
[1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 928. [2] سیستانی، منهاج الصالحین، ج 3، م 776؛ صافی، هدایة العباد، ج 2، الکفارات، م 20؛ امام، تحریرالوسیله، ج 2، الکفارات، م 20؛ خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 801؛ مکارم، استفتاءات، ج 1، س 291 و دفتر: حضرات آیات فاضل، وحید و نوری، تبریزی و بهجت . با استفاده از نرم افزار پرسمان. [3] همان.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر نذر کند در ماه رمضان معتکف شود، سپس در ماه رمضان روزه خود را باطل کند، چند کفاره بر او واجب میشود؟
- [آیت الله بهجت] روزه دار با مالی که متعلّق خمس است و خمس آن را نداده است، در ماه مبارک رمضان افطار می نماید، آیا کفّاره ی جمع دارد؟
- [سایر] آیا در یک روز ماه رمضان، با تکرار عملی که روزه را باطل میکند، کفاره نیز تکرار میشود؟
- [آیت الله سبحانی] کفاره روزه ماه رمضان جزء نفقه می باشد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی روزه ماه رمضان را عمداً خورده است و همین طور روزه قضای ماه رمضان را بعدازظهر خورده است و نمی دانسته کفاره دارد، وظیفه اش چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] کسی که در ماه رمضان مسافرت کرده، آیا علاوه بر قضا، باید کفّاره هم بدهد؟ج) خیر، تنها قضای روزه ها واجب است و کفّاره ندارد؛ ولی اگر قضای روزه ها را تا ماه رمضان سال بعد به تأخیر اندازد، به جهت تأخیر، باید برای هر روز یک مد طعام کفّاره بدهد.س2: آیا می شود در ماه رمضان، برای فرار از روزه مسافرت کرد؟
- [سایر] با سلام مجدد و آرزوی قبولی طاعات کفاره تمام روزهای ماه مبارک رمضان اطعام 60فقیر هست یا هر روز روزه گرفتن؟ بنده سنگ کلیه دارم می خواستم بدانم کفاره روزه هایی که نمی گیرم چگونه هست؟ در ضمن اگر خدا خواست و زمستان توانستم روزه بگیرم باز هم کفاره دارم؟
- [آیت الله مظاهری] کسی که نمیدانسته به تأخیر انداختن قضای روزه تا ماه رمضان بعد موجب کفاره میشود، اگر بعد از ماه رمضان سال بعد روزه قضا را بگیرد، آیا باز هم کفاره تأخیر بر او واجب است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] چنانچه در ماه رمضان شخصی روزهدار، حیوانی را وطی کرد (قبلایا دبراً، حلال گوشت یا حرام گوشت) ولی منی از او خارج نشد، آیا روزه او باطل است یا خیر؟ در صورت بطلان، آیا قضا و کفّاره دارد؟ و در فرض کفّاره آیا کفّاره او جمع است یا خیر؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسانی که به جهت عذری مثل بیماری یا سفر، روزه ماه رمضان را نگرفته و می دانند تا رمضان سال آینده، قضای روزه ها را نمی گیرند، آیا صحیح است کفاره و فدیه آنها را بعد از ماه رمضان بدهند؟
- [آیت الله سبحانی] اگر روزه دار در یک روز ماه رمضان چند مرتبه جماع کند، یک کفاره بر او واجب است و اگر جماع او حرام باشد یک کفاره جمع.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر نذر کند که روز معینی را برای خدا روزه بگیرد چنانچه عمداً روزه نگیرد یا روزه خود را باطل کند باید کفاره بدهد (و کفاره آن مانند کفاره ماه رمضان است).
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر روزه دار در یک روز ماه رمضان چند مرتبه غیر جماع کار دیگری که روزه را باطل میکند انجام دهد، برای همه آنها یک کفّاره کافیاست.
- [امام خمینی] اگر روزه رمضان را عمدا نگیرد و در روز کاری که روزه را باطل می کند انجام دهد، مثلا چند مرتبه جماع کند، یک کفاره کافی است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر بخواهد غیر از روزه ماه رمضان روزه دیگری بگیرد باید ان را معین بنماید مثلا نیت کند که روزه قضا یا روزه نذر یا کفاره می گیرم ولی در ماه رمضان لازم نیست نیت کند که روزه ماه رمضان می گیرم بلکه اگر نداند ماه رمضان است یا فراموش نماید و روزه دیگری را نیت کند روزه ماه رمضان حساب می شود
- [آیت الله اردبیلی] اگر بخواهد غیر از روزه رمضان، روزه دیگری بگیرد، باید آن را معیّن نماید، مثلاً نیّت کند که روزه قضا یا روزه کفّاره میگیرد، ولی در ماه رمضان لازم نیست نیّت کند که روزه رمضان میگیرد و اگر نداند ماه رمضان است یا فراموش نماید و روزه دیگری را نیّت کند، روزه ماه رمضان محسوب میشود.
- [آیت الله سبحانی] اگر روزه دار در یک روز ماه رمضان چند مرتبه غیرجماع کار دیگری که روزه را باطل می کند انجام دهد، برای همه آنها یک کفّاره کافی است.
- [آیت الله بهجت] هرگاه در ماه رمضان یا روزه واجب معین، نیت روزه را عمداً ترک نماید تا صبح داخل شود، روزه آن روزش صحیح نیست و قضا بر او واجب است، ولی وجوب کفّاره محل تأمل است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر یقین کند که روز اوّل ماه رمضان است و عمداً روزه خود را باطل کند، بعد معلوم شود که آخر شعبان بوده کفّاره بر او واجب نیست، همچنین است اگر انسان شک کند که آخر رمضان است یا اوّل شوّال و عمداً روزه خود را باطل کند، بعد معلوم شود اوّل شوال بوده کفّاره بر او واجب نمی باشد.
- [آیت الله اردبیلی] باقی ماندن بر جنابت در روزه رمضان و بقیه روزههای واجب معیّن، چنانچه از روی عمد نباشد، باعث باطل شدن روزه نمیشود؛ ولی کسی که میخواهد قضای روزه رمضان را بگیرد، هرگاه تا اذان صبح جنب بماند، اگرچه از روی عمد نیز نباشد، روزه او باطل است و بنابر احتیاط واجب حکم بقیه روزههای واجب غیر معیّن (مثل روزه کفّاره) نیز مثل قضای روزه رمضان است.