شرف یکی از اصطلاحات نجومی است. برخی از کسانی که در دانش نجوم فعالیت دارند، از قرار گرفتن ستاره ها در برخی از برج های فلکی، استفاده سعادت و نحوست کرده اند و برای آن اعتباراتی وضع کرده اند؛ مانند شرف و هبوط. مثلا قرار گرفتن هر ستاره را در برج و درجه ای که شرف آن باشد، دارای نوعی از تأثیر دانسته و قرار گرفتن آن در درجه ای دیگر که هبوط آن باشد، را دارای تأثیر دیگری می دانند. پس بر اساس تجربه و یا توهم و یا کهانت و... گفته‏اند: شرف آفتاب هنگامی است که در درجه 19 حمل (فروردین) باشد و شرف قمر آن گاه است که در درجه سوم برج ثور باشد و شرف زحل آن وقت است که در درجه 21 میزان است و ...[1] در برخی از روایات نیز شرف و بهترین مکان شمس (خورشید) را برج حمل دانسته است. [2] بنابراین ممکن است گفته شود که شرف شمس در برج حمل (فروردین) است، ولی آیا نوشتن برخی از اذکار و اشکال مشهور به شرف شمس، بر عقیق زرد و به دست کردن آن، از روایات فهمیده می شود یا نه؟ بله! در دیوان منسوب به امام علی (ع) شعری است که شکل شرف شمس در آن آمده است، در این شعر امام (ع) می فرماید: ثلاث عصی صففت بعد خاتم علی رأسها مثل السنان المقوم‏ و میم طمیس أبتر ثم سلم إلی کل مأمول و لیس بسلم‏ و أربعة مثل الأصابع صففت تشیر إلی الخیرات من غیر معصم‏ و هاء شقیق ثم واو مقوس علیها إذا یبدو کأنبوب محجم‏ فیا حامل الاسم الذی لیس مثله توق من الأسواء تنج و تسلم‏ فذاک اسم الله جل جلاله إلی کل مخلوق فصیح و أعجم‏[3] بنابراین شعر؛ شکل شرف شمس از این قرار است: البته در این روایت، به زمان نگارش اشاره ای نشده است؛ به همین سبب در برخی از استفتاءات از مراجع معظم تقلید درباره استفاده از انگشتری که اذکار و شکل مشهور به شرف شمس در آن حک شده است، چنین آمده است: « این حرز منسوب به امیر المؤمنین (ع) است، که بر روی سنگ های قیمتی مانند عقیق نوشته می شود، پس به دست کردن چنین انگشتری به قصد رجا (به امید کسب ثواب) اشکالی ندارد.[4] نمایه مربوط: سوال 11787 (سایت: 12007)، قمر در عقرب. [1] نک: سجادی، سید جعفر، فرهنگ معارف اسلامی، ج‏2، ص 1053، انتشارات دانشگاه تهران، تهران، 1373 ش، باتلخیص و نقل به معنا در برخی از سطر ها. [2] مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار، ج ‏54، ص 226، انتشارات الوفاء، بیروت، 1404ق. [3] دیوان ‏إمام‏ علی (ع)، ص 393، پیام اسلام، قم ، 1369ش. [4] ما رأیکم فی الحرز المسمی «شرف شمس» المنسوب إلی أمیر المؤمنین علیه السلام؟بسمه تعالی: هذا الحرز منسوب للإمام أمیر المؤمنین علیه السلام و یکتب علی الأحجار الکریمة و لا بأس بلبسها رجاءً بجعلها فی خاتم و اللّٰه العالم. نک :تبریزی، جواد بن علی، صراط النجاة، ج 10، ص 426، قم، بی تا.
شرف یکی از اصطلاحات نجومی است. برخی از کسانی که در دانش نجوم فعالیت دارند، از قرار گرفتن ستاره ها در برخی از برج های فلکی، استفاده سعادت و نحوست کرده اند و برای آن اعتباراتی وضع کرده اند؛ مانند شرف و هبوط. مثلا قرار گرفتن هر ستاره را در برج و درجه ای که شرف آن باشد، دارای نوعی از تأثیر دانسته و قرار گرفتن آن در درجه ای دیگر که هبوط آن باشد، را دارای تأثیر دیگری می دانند. پس بر اساس تجربه و یا توهم و یا کهانت و... گفتهاند: شرف آفتاب هنگامی است که در درجه 19 حمل (فروردین) باشد و شرف قمر آن گاه است که در درجه سوم برج ثور باشد و شرف زحل آن وقت است که در درجه 21 میزان است و ...[1] در برخی از روایات نیز شرف و بهترین مکان شمس (خورشید) را برج حمل دانسته است. [2] بنابراین ممکن است گفته شود که شرف شمس در برج حمل (فروردین) است، ولی آیا نوشتن برخی از اذکار و اشکال مشهور به شرف شمس، بر عقیق زرد و به دست کردن آن، از روایات فهمیده می شود یا نه؟ بله! در دیوان منسوب به امام علی (ع) شعری است که شکل شرف شمس در آن آمده است، در این شعر امام (ع) می فرماید: ثلاث عصی صففت بعد خاتم علی رأسها مثل السنان المقوم و میم طمیس أبتر ثم سلم إلی کل مأمول و لیس بسلم و أربعة مثل الأصابع صففت تشیر إلی الخیرات من غیر معصم و هاء شقیق ثم واو مقوس علیها إذا یبدو کأنبوب محجم فیا حامل الاسم الذی لیس مثله توق من الأسواء تنج و تسلم فذاک اسم الله جل جلاله إلی کل مخلوق فصیح و أعجم[3] بنابراین شعر؛ شکل شرف شمس از این قرار است: البته در این روایت، به زمان نگارش اشاره ای نشده است؛ به همین سبب در برخی از استفتاءات از مراجع معظم تقلید درباره استفاده از انگشتری که اذکار و شکل مشهور به شرف شمس در آن حک شده است، چنین آمده است: « این حرز منسوب به امیر المؤمنین (ع) است، که بر روی سنگ های قیمتی مانند عقیق نوشته می شود، پس به دست کردن چنین انگشتری به قصد رجا (به امید کسب ثواب) اشکالی ندارد.[4] نمایه مربوط: سوال 11787 (سایت: 12007)، قمر در عقرب. [1] نک: سجادی، سید جعفر، فرهنگ معارف اسلامی، ج2، ص 1053، انتشارات دانشگاه تهران، تهران، 1373 ش، باتلخیص و نقل به معنا در برخی از سطر ها. [2] مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار، ج 54، ص 226، انتشارات الوفاء، بیروت، 1404ق. [3] دیوان إمام علی (ع)، ص 393، پیام اسلام، قم ، 1369ش. [4] ما رأیکم فی الحرز المسمی «شرف شمس» المنسوب إلی أمیر المؤمنین علیه السلام؟بسمه تعالی: هذا الحرز منسوب للإمام أمیر المؤمنین علیه السلام و یکتب علی الأحجار الکریمة و لا بأس بلبسها رجاءً بجعلها فی خاتم و اللّٰه العالم. نک :تبریزی، جواد بن علی، صراط النجاة، ج 10، ص 426، قم، بی تا.
- [آیت الله اردبیلی] اگر شخصی جهت گرفتن وضو با انگشتر عقیق که دعای 4 شرف روی آن حک شده به دستشویی برود اشکال دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر شخصی جهت گرفتن وضو با انگشتر عقیق که دعای 4 شرف روی آن حک شده به دستشویی برود اشکال دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا حرز شرف الشمس که به صورت اشکال مبهمی است و می گویند روز نوزدهم فروردین روی کاغذ زرد رنگی نوشته شود و آثار فراوانی دارد صحیح است؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیا نقوش شرف شمس که در 19 برج حمل حکاکی می شود و منصوب به حضرت علی(علیه السلام) است، صحت دارد؟ و آیا استفاده ی از آن برای عموم جایز هست؟
- [سایر] می خواهم در خصوص اعتبار و سندیت دعای کمیل بدانم. همچنین بفرمایید که آیا امامان ما توصیه نموده اند که این دعا را می بایست پنج شنبه ها خواند؟
- [سایر] سلام 2-دعای شرف الشمس آیا مبنای فقهی دارد ؟و همچین دعایی ساختگی است یا خیر و روز خاصی دارد و روی انگشتر ها می نویسند آیا مبنای فقهی دارد ؟ توضیح دهید.