در ارتباط با تمام و یا شکسته بودن نماز در حرم امام حسین (ع) باید گفت: مسافر میتواند در مسجد الحرام و مسجد پیغمبر (ص) و مسجد کوفه نمازش را تمام بخواند. ولی اگر بخواهد در جایی که اول جزء این مساجد نبوده و بعد به این مساجد اضافه شده نماز بخواند، احتیاط مستحب آن است که شکسته بخواند اگر چه اقوی، صحت تمام است و نیز مسافر میتواند در حرم و رواق حضرت سید الشهداء (ع) بلکه در مسجد متصل به حرم نماز را تمام بخواند.[1] البته دو نکته یادآوری می شود: 1. کامل یا شکسته خواندن نماز در این چهار مکان اختیاری است و مسافر می تواند هر کدام را انتخاب کند. 2. این حکم مخصوص حرم امام حسین (ع) است و نه تمام شهر کربلا.[2] این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد. [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 728 ، م1356، برخی از مراجع مانند حضرات آیات خامنه ای،سیستانی،صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی، تخییر بین نماز قصر و اتمام را در تمام دو شهر مکه و مدینه جایز می دانند. [2] ر.ک: توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 728 ، ذیل م1356
با سلام آیا درست است که نماز در کربلا مثل نماز در مکه (خانه خدا) به صورت کامل خوانده می شود یعنی برای اشخاص مسافر به صورت کامل است؟
در ارتباط با تمام و یا شکسته بودن نماز در حرم امام حسین (ع) باید گفت: مسافر میتواند در مسجد الحرام و مسجد پیغمبر (ص) و مسجد کوفه نمازش را تمام بخواند. ولی اگر بخواهد در جایی که اول جزء این مساجد نبوده و بعد به این مساجد اضافه شده نماز بخواند، احتیاط مستحب آن است که شکسته بخواند اگر چه اقوی، صحت تمام است و نیز مسافر میتواند در حرم و رواق حضرت سید الشهداء (ع) بلکه در مسجد متصل به حرم نماز را تمام بخواند.[1] البته دو نکته یادآوری می شود: 1. کامل یا شکسته خواندن نماز در این چهار مکان اختیاری است و مسافر می تواند هر کدام را انتخاب کند. 2. این حکم مخصوص حرم امام حسین (ع) است و نه تمام شهر کربلا.[2] این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.
[1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 728 ، م1356، برخی از مراجع مانند حضرات آیات خامنه ای،سیستانی،صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی، تخییر بین نماز قصر و اتمام را در تمام دو شهر مکه و مدینه جایز می دانند. [2] ر.ک: توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 728 ، ذیل م1356
- [آیت الله خامنه ای] محدوده حریم اماکن تخییر (مکه، مدینه، کربلا، کوفه) که مسافر می تواند در آنها نماز را کامل بخواند چقدر است، مشخص بفرمایید.
- [سایر] با سلام و عرض ادب. نماز ظهر عاشورا چگونه خوانده می شود؟ با تشکر
- [آیت الله اردبیلی] بسیاری از زائران خانه خدا، خواهان اعتکاف در مسجد الحرام هستند. با توجه به فرصت معنوی و لزوم روزه گرفتن برای اعتکاف و مسافر بودن زائران در مکه مکرّمه، آیا میتوانند پس از حضور در مکه مکرّمه با نذر کردن، به اعتکاف بپردازند؟
- [آیت الله اردبیلی] در نماز سلام واجب از سه سلام کدام یکی واجب است اگر یکی خوانده شود، نماز درست است یا خیر؟
- [آیت الله مظاهری] مسافر در شهرهایی مثل مکه و مدینه و کوفه و کربلا که نمازش را تمام میخواند، روزه ماه مبارک رمضان را هم میتواند بدون قصد ده روز بگیرد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اشخاص مسافر، نماز ظهر یا عصر یا عشا رابه جماعت اقتدا می کنند و سر دو رکعت سلام می دهند و مجدداً به قصد نماز قضای احتیاطی به رکعت سوّم و چهارم امام اقتدا می کنند، آیا صحیح است؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] مسافر در سفر نماز تمام خوانده، روزه را هم گرفته بعداً فهمید که باید نماز را شکسته و روزه را افطار نماید. آیا نماز و روزه قبلی وی درست است یا احتیاج به اعاده دارد؟
- [آیت الله بهجت] مسافر در سفر نماز را تمام خوانده، روزه را هم گرفته، بعدا فهمیده که باید نماز را شکسته بخواند و روزه را افطار نماید. آیا نماز و روزه ی قبلی وی درست است یا احتیاج به اعاده دارد؟
- [آیت الله سبحانی] آیا مسافر در مکه و مدینه می تواند نماز را تمام به جا آورد؟
- [سایر] صحنه ورود پیامبر به مکه و کعبه در جریان فتح مکه چگونه بود؟
- [آیت الله بهجت] اگر بعد از نماز شک کند که نمازی که خوانده به قصد ظهر خوانده یا عصر، اگر مسافر نیست یک نماز چهار رکعتی و اگر مسافر است یک نماز دو رکعتی به قصد مافیالذمه بخواند کافی است، و اگر شک کرد نمازی که خوانده واجب بوده یا مستحب، باید نماز واجب را بخواند.
- [آیت الله بهجت] اگر بعد از نماز شک کند که نمازی که خوانده به قصد ظهر خوانده یا عصر، اگر مسافر نیست یک نماز چهار رکعتی و اگر مسافر است یک نماز دو رکعتی به قصد مافی الذمه بخواند کافی است، و اگر شک کرد نمازی که خوانده واجب بوده یا مستحب، باید نماز واجب را بخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] وقت مخصوص و مشترک که معنای آن در مسأله پیش گفته شد، برای اشخاص فرق میکند، مثلاً برای مسافر اگر به اندازه خواندن دو رکعت نماز از اول ظهر بگذرد، وقت مخصوص نماز ظهر تمام شده و وقت مشترک آغاز شده و برای کسی که مسافر نیست، باید به اندازه خواندن چهار رکعت نماز بگذرد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . وقت مخصوص و مشترک که معنی آن در مسأله پیش گفته شد برای اشخاص فرق می کند، مثلاً اگر به اندازه خواندن دو رکعت نماز از اول ظهر بگذرد وقت مخصوص نماز ظهر کسی که مسافر است تمام شده و داخل وقت مشترک می شود ولی برای کسی که مسافر نیست، باید به اندازه خواندن چهار رکعت نماز بگذرد.
- [امام خمینی] وقت مخصوص و مشترک که معنی آن در مساله پیش گفته شد، برای اشخاص فرق می کند. مثلا اگر به اندازه خواندن دو رکعت نماز از اول ظهر بگذرد، وقت مخصوص نماز ظهر کسی که مسافر است، تمام شده و داخل وقت مشترک می شود. و برای کسی که مسافر نیست، باید به اندازه خواندن چهار رکعت نماز بگذرد.
- [آیت الله علوی گرگانی] وقت مخصوص ومشترک که معنای آن در مسأله پیش گفته شد، برای اشخاص فرق میکند، مثلاً اگر به اندازه خواندن دو رکعت نماز از اوّل ظهر بگذرد، وقت مخصوص نماز ظهر کسی که مسافر است تمام شده وداخل وقت مشترک میشود و برای کسی که مسافر نیست، باید به اندازه خواندن چهار رکعت نماز بگذرد.
- [آیت الله نوری همدانی] وقت مخصوص و مشترک که معنی آن در مساله پیش گفته شد ، برای اشخاص فرق می کند ، مثلاً اگر به اندازة خواندن دو رکعت نماز از اول ظهر بگذرد ، وقت مخصوص نماز ظهر کسی که مسافر است تمام شده و داخل وقت مشترک می شود ، و برای کسی که مسافر نیست ، باید به اندازه خواندن چهار رکعت نماز بگذرد .
- [آیت الله بهجت] وقت مخصوص و مشترک که معنی آن در مسئله قبل گفته شد برای اشخاص فرق میکند؛ مثلاً اگر به اندازه خواندن دو رکعت نماز از اول ظهر بگذرد، وقت مخصوص نماز ظهر کسی که مسافر است تمام شده و داخل وقت مشترک میشود، و برای کسی که مسافر نیست، باید به اندازه خواندن چهار رکعت نماز بگذرد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] (خانه کعبه) که در مکه معظمه است قبله تمام مسلمین دنیاست و هرکس در هرجا باشد باید روبروی آن نماز بخواند، اما کسی که دور است اگر طوری بایستد که بگویند رو بقبله نماز می خواند کافی است، بنابراین صفهای طولانی نماز جماعت که طول آنها از طول خانه خدا بیشتر است همه می تواند رو به قبله باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] وقت مخصوص و مشترک که معنی آن در مسأله پیش گفته شد برای اشخاص فرق می کند مثلاً اگر به اندازه خواندن دو رکعت نماز از اوّل ظهر بگذرد وقت مخصوص نماز ظهر کسی که مسافر است تمام شده و داخل وقت مشترک می شود، و برای کسی که مسافر نیست باید به اندازه خواندن چهار رکعت از اوّل ظهر بگذرد.