هنگامی که زن از دورۀ ماهیانه‌اش پاک می‌شود، برخی از مسائلی که در دوران حیض، انجامش صحیح نبوده[1] و یا حرام[2] بوده است بر او مباح می‌شود. از جمله این مسائل، طلاق و جماع است که بلافاصله بعد از پاک شدن زن (بدون انجام غسل)، شوهرش می‌تواند او را طلاق داده و یا با او همبستر شود. البته عده‌ای از مراجع عظام تقلید چنین بیان کرده‌اند که بهتر است جماع بعد از شسته شدن آلت تناسلی زن (اگر چه زن هنوز غسل حیض نکرده) باشد،[3] و برخی دیگر بنابر احتیاط واجب، شستن آلت تناسلی را قبل از جماع و در صورت عدم انجام غسل حیض لازم دانسته‌اند[4] . البته تمامی مراجع محترم تقلید فرموده‌اند که بنابر احتیاط مستحب، قبل از غسل، جماع نکنند؛[5] یعنی بهتر است قبل از جماع، غسل کند. شایان ذکر است در این مسئله، حکم زنی که خون نفاس می‌بیند مانند زن حایض است. جواب پرسش دوم تان را می‌توانید در سؤالات 3632 (سایت: 3894)، 2599 (سایت: 2731)، 2131 (سایت: 2243) و 13740 (سایت: 13454) ببینید. [1] مانند طلاق که در زمان حیض صحیح نمی باشد. [2] مانند همبستری که در دوران حیض حرام است. [3] حضرات آیات خویی، تبریزی، زنجانی. [4] حضرت آیت الله سیستانی. [5] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 266.
سلام؛ آیا با زنی که تازه، دوره ماهیانه اش تمام شده و غسل نکرده است، می توان همبستر شده و نزدیکی کرد؟ تا چه حد لازم است که انسان در امر نجاست و طهارت حساسیت و دقت کند؟
هنگامی که زن از دورۀ ماهیانهاش پاک میشود، برخی از مسائلی که در دوران حیض، انجامش صحیح نبوده[1] و یا حرام[2] بوده است بر او مباح میشود. از جمله این مسائل، طلاق و جماع است که بلافاصله بعد از پاک شدن زن (بدون انجام غسل)، شوهرش میتواند او را طلاق داده و یا با او همبستر شود.
البته عدهای از مراجع عظام تقلید چنین بیان کردهاند که بهتر است جماع بعد از شسته شدن آلت تناسلی زن (اگر چه زن هنوز غسل حیض نکرده) باشد،[3] و برخی دیگر بنابر احتیاط واجب، شستن آلت تناسلی را قبل از جماع و در صورت عدم انجام غسل حیض لازم دانستهاند[4] . البته تمامی مراجع محترم تقلید فرمودهاند که بنابر احتیاط مستحب، قبل از غسل، جماع نکنند؛[5] یعنی بهتر است قبل از جماع، غسل کند.
شایان ذکر است در این مسئله، حکم زنی که خون نفاس میبیند مانند زن حایض است.
جواب پرسش دوم تان را میتوانید در سؤالات 3632 (سایت: 3894)، 2599 (سایت: 2731)، 2131 (سایت: 2243) و 13740 (سایت: 13454) ببینید. [1] مانند طلاق که در زمان حیض صحیح نمی باشد. [2] مانند همبستری که در دوران حیض حرام است. [3] حضرات آیات خویی، تبریزی، زنجانی. [4] حضرت آیت الله سیستانی. [5] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 266.
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا نزدیکی کردن با زنی که از حیض پاک شده ولی غسل نکرده جایز است؟
- [آیت الله سبحانی] زنی پس از پاک شدن از خون حیض، به جهت حساسیت بدنش به آب گرم، اگر غسل کند دوباره خون می بیند و با آب سرد هم نمی تواند غسل کند. آیا این شخص می تواند با تیمم نماز بگزارد؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا لازم است هنگام گفتن اذان و اقامه، انسان با طهارت باشد و بدن و لباسش از نجاست پاک باشد؟
- [آیت الله بروجردی] اغلب پرستاران و بیماران در مراعات نجاست و طهارت لااُبالی بوده به حدّی که با جزیی دقّت، نجاست تمام ظروف و اشیاء و همه چیز بر شخص، مسلّم میگردد، با این ترتیب، تکلیف چیست؟ و آیا این مقدار تفحّص لازم است یا خیر؟
- [سایر] سلام. من فردی معلول هستم. در غسلهای گذشته فکر میکردم که باید در حد توان غسل کنم، به همین دلیل آب به برخی جاها نمیرسید. آیا نمازهای من صحیح بوده است؟ به صورت کلی فرد ناتوان، جهت غسل، آیا لازم است آب را به همه جای بدن برساند؟
- [آیت الله بهجت] اگر تمام بدن انسان قبل از غسل خیس باشد، آیا با اتصال آب جدید به خیسی سابق می توان نیّت غسل کرد؟ یا رساندن و جریان یافتن آب جدید بر اعضای غسل لازم است؟
- [سایر] انسان تا چه حد لازم است در مورد کارفرما اطلاعات داشته باشد؟ آیا برای هر کسی می توان کار کرد، با علم به این که تکالیف شرعی را انجام نمی دهد یا رشوه می دهد؟ پاسخ مبسوط ارائه فرمایید.
- [آیت الله مظاهری] آیا آبی که قبل از منی از انسان خارج می شود (وذی) ، اگر از راه ملاعبه خارج شده باشد نجس است یا خیر ؟ غسل لازم است یا خیر ؟ مبطل وضو و غسل است یا خیر ؟
- [سایر] با سلام. در بین دو عادت ماهیانه خانمها و در ایام تخمکگذاری مایعی لزج از بدن انها خارج می شود. آیا این ماده (اگر بدون شهوت خارج شود) نجس است؟ و آیا غسل و وضو را باطل می کند؟
- [آیت الله سیستانی] آیا آبی که قبل از منی از انسان خارج می شود (وذی) ، اگر از راه و ملاعبه حرام خارج شده باشد نجس است یا خیر ؟ غسل لازم است یا خیر ؟ مبطل وضو است یا خیر ؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر انسان با زنی که دختری را شیر کامل داده ازدواج کند و با آن زن نزدیکی نماید ، دیگر نمی توان آن دختر را برای خود عقد کند .
- [آیت الله اردبیلی] اگر حائض، جُنب باشد و هنگامی که پاک میشود غسل جنابت را انجام دهد، لازم نیست برای حیض نیز جداگانه غسل نماید، هر چند خوب است در غسل خود هر دو را نیّت کند و این غسل کفایت از وضو میکند؛ پس برای انجام عباداتی مانند نماز که طهارت در آنها شرط است، لازم نیست وضو بگیرد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] جماع کردن در روزهایی هم که حیض زن قطعی نیست ولی شرعاً باید برای خود حیض قرار دهد، جایز نیست؛ پس زنی که باید به دستوری که بعداً گفته میشود روزهای عادت یکی از خویشان خود را حیض قرار دهد، شوهرش نمیتواند در آن روزها با او نزدیکی کند، همچنین در روزهایی که زن شرعاً میتواند برای خود حیض قرار دهد (همچون روزهای استظهار که در مسأله 487 توضیح داده میشود)، اگر زن آن روزها را حیض قرار دهد، شوهرش نمیتواند در آن روزها با او نزدیکی کند و لازم نیست در حیض قرار دادن از شوهر خود اجازه بگیرد، اگر چه احتیاط استحبابی در اجازه گرفتن است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بدن یا لباس مسلمان یا چیز دیگری مانند ظرف و فرشی که در اختیار او است نجس شود و آن مسلمان غائب گردد اگر انسان احتمال بدهد که آن چیز را آب کشیده اجتناب از آن لازم نیست به شرط این که عالم به نجاست آن باشد و آن را در چیزی که می داند طهارت در آن شرط است استعمال کند و نیز بنا بر احتیاط واجب بالغ باشد و بی مبالات به طهارت و نجاست نباشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر انسان جنب شود، برای کارهایی مانند نماز که باید با طهارت انجام شود، باید غسل کند، و عامل جنابت دو چیز انسان جنب است: اول جماع. دوم بیرون آمدن منی، چه در خواب باشد یا بیداری، کم باشد یا زیاد، با شهوت باشد یا بی شهوت، با اختیار باشد یا بی اختیار.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که وکیل شده است لباس انسان را اب بکشد اگر بگوید اب کشیدم و انسان بگفته او اطمینان پیدا کند یا ثقه باشد و ظن برخلاف گفته او نباشد ان لباس پاک است ولی اگر لباس در اختیار او باشد و متهم به بی مبالاتی در طهارت و نجاست نباشد حصول اطمینان لازم نیست
- [آیت الله اردبیلی] کسی که در طهارت و نجاست دچار وسواس است، لازم نیست به برطرف شدن نجاست اطمینان پیدا کند، بلکه باید بدون توجه به وسوسههای نفسانی خود به متعارف مردم نگاه کرده و ببیند آنها در چه مواردی اطمینان به طهارت و نجاست پیدا میکنند و همانند آنان عمل نماید. همچنین اگر در مسائل وضو، غسل و سایر عبادات نیز وسواس داشته باشد، باید به همین ترتیب عمل نماید. اگر چنین شخصی به وسوسههای نفسانی خود اعتنا نماید، شیطان در او طمع کرده و به تدریج در اعتقادات و امور روزمره او نیز شک و تردید ایجاد مینماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر انسان با زنی جماع کند و به اندازه ختنه گاه یا بیشتر داخل شود چه در قبل باشد و چه در دبر هر دو جنب می شوند اگر چه منی بیرون نیاید و بنابر احتیاط واجب در جماع با مرد جمع کند بین غسل و وضو در صورتی که قبلا وضو نداشته باشد وگرنه غسل کفایت می کند و در حکم مذکور فرقی نیست بین بالغ و نابالغ و عاقل و مجنون و قاصد و غیر قاصد
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر انسان با زنی جماع کند و به اندازه ختنه گاه یا بیشتر داخل شود چه در قبل باشد و چه در دبر هر دو جنب می شوند اگر چه منی بیرون نیاید و بنابر احتیاط واجب در جماع با مرد جمع کند بین غسل و وضو در صورتی که قبلا وضو نداشته باشد وگرنه غسل کفایت می کند و در حکم مذکور فرقی نیست بین بالغ و نابالغ و عاقل و مجنون و قاصد و غیر قاصد
- [آیت الله اردبیلی] پاک شدن چیز نجس با چند راه ثابت میشود: اول: این که خود انسان یقین یا اطمینان پیدا کند چیزی که نجس بوده، پاک شده است. دوم: این که دو نفر عادل خبر دهند که آن را تطهیر کردهاند و یا خبر از امری دهند که به واسطه آن امر، چیز نجس در نظر انسان پاک میشود، مثل این که خبر از ریزش باران بر روی چیز نجس بدهند. سوم: این که کسی که آن چیز نجس در دست او بوده، بگوید: (آن چیز را آب کشیدم یا آن چیز پاک شده) و لازم نیست که آن شخص عادل باشد، ولی نباید متهم به بیمبالاتی در مورد طهارت و نجاست باشد. چهارم: این که مسلمانی آن را آب بکشد، اگرچه معلوم نباشد که درست آب کشیده یا نه. پنجم: این که مسلمانی که آن چیز متعلّق به او بوده، با شرایطی که گفته شد، غایب شود.