مراد از استفاده نکردن از آب خارجی برای وضو، استفاده از آن جهت مسح سر و پا است و الا اگر در هنگام شستن دست و صورت، کمی آب خارجی هم با آب وضو مخلوط شود باعث باطل شدن وضو نخواهد شد. مانند این که هنگام باز و بسته کردن شیر آب در بین وضو قطراتی از آب روی دست ما بریزد. حال نظر شما را به پاسخ برخی از مراجع عظام تقلید در این باره جلب می نماییم: سؤال: اگر شخص وضو گیرنده، هنگام شستن دست ها و صورت به قصد وضو اقدام به باز و بسته کردن شیر آب نماید، این کار او چه حکمی دارد؟ پاسخ حضرت آیت الله خامنه ای: اشکال ندارد و به صحت وضو لطمهای نمیزند. ولی اگر بعد از فراغت از شستن دست چپ و قبل از مسح با آن، دستش را روی شیری که خیس است بگذارد و آب وضوی دست با آب خارج از وضو مخلوط شود، صحت مسح با رطوبتی که مختلط از آب وضو و آب خارج است، محل اشکال میباشد. [1] حضرت آیت الله صافی نیز در پاسخ به این سؤال که آیا پاشیدن آب وضوی دیگران بر دست و صورت ما موجب باطل شدن وضوی ما نمی شود؟ فرموده اند: اگر اطرافیان وضوی خودشان را با نیت مجموع آبی که در دست آنها است چه آبی که خودشان میریزند و چه آبی که از وضوی دیگری ترشح کرده ادامه دهند اشکال ندارد. [2] پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی: اگر بعد از پایان شستن دست چپ آبی به کف دست شما از خارج برسد و مسح سر یا پا با آن آب خارجی انجام شود، وضو صحیح نیست در غیر این صورت، وضو مشکلی ندارد. [3] این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد. [1] توضیح المسائل (محشی - امام خمینی)، ج1، ص 200، دفتر انتشارات اسلامی، قم، هشتم، 1424 ق. [2] گلپایگانی، لطف الله صافی، جامع الأحکام (صافی)، ج1، ص: 35 ، انتشارات حضرت معصومه، قم، چهارم، 1417 ق. [3] با استفاده از پاسخ 12198 (سایت: 11963) .
آب خارج از وضو چیست؟ آیا موجب ابطال وضو می شود؟ مثلا اگر موهای جلوی سر خیس باشد و هنگام شستن صورت، آب موها روی صورت جاری شود وضو باطل است؟یا هنگام شستن دست، آبی به دستمان بپاشد وضو باطل است؟
مراد از استفاده نکردن از آب خارجی برای وضو، استفاده از آن جهت مسح سر و پا است و الا اگر در هنگام شستن دست و صورت، کمی آب خارجی هم با آب وضو مخلوط شود باعث باطل شدن وضو نخواهد شد. مانند این که هنگام باز و بسته کردن شیر آب در بین وضو قطراتی از آب روی دست ما بریزد. حال نظر شما را به پاسخ برخی از مراجع عظام تقلید در این باره جلب می نماییم: سؤال: اگر شخص وضو گیرنده، هنگام شستن دست ها و صورت به قصد وضو اقدام به باز و بسته کردن شیر آب نماید، این کار او چه حکمی دارد؟ پاسخ حضرت آیت الله خامنه ای: اشکال ندارد و به صحت وضو لطمهای نمیزند. ولی اگر بعد از فراغت از شستن دست چپ و قبل از مسح با آن، دستش را روی شیری که خیس است بگذارد و آب وضوی دست با آب خارج از وضو مخلوط شود، صحت مسح با رطوبتی که مختلط از آب وضو و آب خارج است، محل اشکال میباشد. [1] حضرت آیت الله صافی نیز در پاسخ به این سؤال که آیا پاشیدن آب وضوی دیگران بر دست و صورت ما موجب باطل شدن وضوی ما نمی شود؟ فرموده اند: اگر اطرافیان وضوی خودشان را با نیت مجموع آبی که در دست آنها است چه آبی که خودشان میریزند و چه آبی که از وضوی دیگری ترشح کرده ادامه دهند اشکال ندارد. [2] پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی: اگر بعد از پایان شستن دست چپ آبی به کف دست شما از خارج برسد و مسح سر یا پا با آن آب خارجی انجام شود، وضو صحیح نیست در غیر این صورت، وضو مشکلی ندارد. [3] این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.
[1] توضیح المسائل (محشی - امام خمینی)، ج1، ص 200، دفتر انتشارات اسلامی، قم، هشتم، 1424 ق. [2] گلپایگانی، لطف الله صافی، جامع الأحکام (صافی)، ج1، ص: 35 ، انتشارات حضرت معصومه، قم، چهارم، 1417 ق. [3] با استفاده از پاسخ 12198 (سایت: 11963) .
- [آیت الله اردبیلی] آب خارج از وضو چیست؟ آیا موجب ابطال وضو می شود؟ مثلاً اگر موهای جلوی سر خیس باشد و هنگام شستن صورت، آب موها روی صورت جاری شود وضو باطل است؟ اگر هنگام شستن دست، آبی به دستمان بپاشد آیا وضو باطل است؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا میتوانیم در وضو، موقع شستن دست، به جای آب ریختن و دست کشیدن، دستمان را زیر شیر آب بگیریم؟
- [آیت الله بهجت] اگر در وضو هنگام شستن دست چپ، دستمان با رطوبت دیگری تماس پیدا کند، آیا وضو باطل می شود؟
- [آیت الله علوی گرگانی] در هنگام کشیدن مسح سر، آیا برخورد دست با خیسی موهای جلوی سر که معمولادر اثر شستن صورت خیس میشود اشکال دارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا بستن شیر آب هنگام وضو، هنگام شستن دست چپ، موجب اشکال در صحت وضو می گردد؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا فرقی که در وضو بین زن و مرد در مورد شستن دست از آرنج است - که اگر مرد است پشت آرنج آب بریزد و بشوید و اگر زن است از جلوی دست - در ابطال وضو دخالتی دارد؟
- [سایر] اگر در اثنای وضو، آبی خارج از آب وضو به دست و صورت بریزد؛ آیا وضو باطل است؟
- [آیت الله بهجت] آیا خیس کردن دست در ظرف آب و کشیدن به اعضای غسل کفایت از شستن می کند؟
- [آیت الله خامنه ای] در غسل کردن آیا باید آب روی بدن جاری شود یا این که می توان دست را خیس کرده و با دست خیس غسل کرد؟ اگر جواب سؤال بالا مثبت است آیا باید تری دست بیش از اعضای غسل باشد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] شخصی در وضو بعد از شستن صورت و دست راست یک مقدار آبی مجدداً روی صورت میریزد و بعد دست چپ را میشوید و سپس مسح سر و پاها را انجام میدهد آیا این وضو صحیح است؟
- [آیت الله وحید خراسانی] شرط ششم ان که اعضای وضو موقع شستن و مسح کردن پاک باشد اگر چه ان طهارت به شستن به اب وضو در صورتی که اب معتصم باشد حاصل شود و اب معتصم ابی است که به ملاقات با نجس نجس نشود مانند اب باران و کر و جاری
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . راه رفتن در بین وضو اشکال ندارد، پس اگر بعد از شستن صورت و دست ها چند قدم راه برود و بعد سر و پا را مسح کند وضوی او صحیح است. شرط یازدهم آن که در حال اختیار شستن صورت و دست ها و مسح سر و پاها را خود انسان انجام دهد و اگر دیگری او را وضو دهد، یا در رساندن آب به صورت و دست ها و مسح سر و پاها به او کمک نماید، وضو باطل است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر تمام سر زیر آب برود ولی مقداری از موها بیرون بماند، روزه باطل میشود.
- [آیت الله بروجردی] اگر تمام سر زیر آب به رود ولی مقداری از موها بیرون بماند، روزهاش باطل میشود.
- [آیت الله خوئی] اگر تمام سر زیر آب برود اگرچه مقداری از موها بیرون بماند روزه باطل میشود.
- [امام خمینی] اگر سر زیر آب برود ولی مقداری از موها بیرون بماند، روزه باطل می شود.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر تمام سر زیر آب برود ولی مقداری از موها بیرون بماند، روزه باطل میشود.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر تمام سر زیر آب برود ولی مقداری از موها بیرون بماند روزه باطل می شود .
- [آیت الله سبحانی] اگر تمام سر زیر آب برود ولی مقداری از موها بیرون بماند روزه باطل می شود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر تمام سر زیر آب برود اگرچه مقداری از موها بیرون بماند؛ روزه باطل می شود.