آب خارج از وضو چیست؟ آیا موجب ابطال وضو می شود؟ مثلا اگر موهای جلوی سر خیس باشد و هنگام شستن صورت، آب موها روی صورت جاری شود وضو باطل است؟یا هنگام شستن دست، آبی به دستمان بپاشد وضو باطل است؟
مراد از استفاده نکردن از آب خارجی برای وضو، استفاده از آن جهت مسح سر و پا است و الا اگر در هنگام شستن دست و صورت، کمی آب خارجی هم با آب وضو مخلوط شود باعث باطل شدن وضو نخواهد شد. مانند این که هنگام باز و بسته کردن شیر آب در بین وضو قطراتی از آب روی دست ما بریزد. حال نظر شما را به پاسخ برخی از مراجع عظام تقلید در این باره جلب می نماییم: سؤال: اگر شخص وضو گیرنده، هنگام شستن دست ها و صورت به قصد وضو اقدام به باز و بسته کردن شیر آب نماید، این کار او چه حکمی دارد؟ پاسخ حضرت آیت الله خامنه ای: اشکال ندارد و به صحت وضو لطمه‌ای نمی‌زند. ولی اگر بعد از فراغت از شستن دست چپ و قبل از مسح با آن، دستش را روی شیری که خیس است بگذارد و آب وضوی دست با آب خارج از وضو مخلوط شود، صحت مسح با رطوبتی که مختلط از آب وضو و آب خارج است، محل اشکال می‌باشد. [1] حضرت آیت الله صافی نیز در پاسخ به این سؤال که آیا پاشیدن آب وضوی دیگران بر دست و صورت ما موجب باطل شدن وضوی ما نمی شود؟ فرموده اند: اگر اطرافیان وضوی خودشان را با نیت مجموع آبی که در دست آنها است چه آبی که خودشان می‌ریزند و چه آبی که از وضوی دیگری ترشح کرده ادامه دهند اشکال ندارد. [2] پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی: اگر بعد از پایان شستن دست چپ آبی به کف دست شما از خارج برسد و مسح سر یا پا با آن آب خارجی انجام شود، وضو صحیح نیست در غیر این صورت، وضو مشکلی ندارد. [3] این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد. [1] توضیح المسائل (محشی - امام خمینی)، ج‌1، ص 200، دفتر انتشارات اسلامی، قم، هشتم، 1424 ق. [2] گلپایگانی، لطف الله صافی، جامع الأحکام (صافی)، ج‌1، ص: 35 ، انتشارات حضرت معصومه، قم، چهارم، 1417 ق. [3] با استفاده از پاسخ 12198 (سایت: 11963) .
عنوان سوال:

آب خارج از وضو چیست؟ آیا موجب ابطال وضو می شود؟ مثلا اگر موهای جلوی سر خیس باشد و هنگام شستن صورت، آب موها روی صورت جاری شود وضو باطل است؟یا هنگام شستن دست، آبی به دستمان بپاشد وضو باطل است؟


پاسخ:

مراد از استفاده نکردن از آب خارجی برای وضو، استفاده از آن جهت مسح سر و پا است و الا اگر در هنگام شستن دست و صورت، کمی آب خارجی هم با آب وضو مخلوط شود باعث باطل شدن وضو نخواهد شد. مانند این که هنگام باز و بسته کردن شیر آب در بین وضو قطراتی از آب روی دست ما بریزد. حال نظر شما را به پاسخ برخی از مراجع عظام تقلید در این باره جلب می نماییم: سؤال: اگر شخص وضو گیرنده، هنگام شستن دست ها و صورت به قصد وضو اقدام به باز و بسته کردن شیر آب نماید، این کار او چه حکمی دارد؟ پاسخ حضرت آیت الله خامنه ای: اشکال ندارد و به صحت وضو لطمه‌ای نمی‌زند. ولی اگر بعد از فراغت از شستن دست چپ و قبل از مسح با آن، دستش را روی شیری که خیس است بگذارد و آب وضوی دست با آب خارج از وضو مخلوط شود، صحت مسح با رطوبتی که مختلط از آب وضو و آب خارج است، محل اشکال می‌باشد. [1] حضرت آیت الله صافی نیز در پاسخ به این سؤال که آیا پاشیدن آب وضوی دیگران بر دست و صورت ما موجب باطل شدن وضوی ما نمی شود؟ فرموده اند: اگر اطرافیان وضوی خودشان را با نیت مجموع آبی که در دست آنها است چه آبی که خودشان می‌ریزند و چه آبی که از وضوی دیگری ترشح کرده ادامه دهند اشکال ندارد. [2] پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی: اگر بعد از پایان شستن دست چپ آبی به کف دست شما از خارج برسد و مسح سر یا پا با آن آب خارجی انجام شود، وضو صحیح نیست در غیر این صورت، وضو مشکلی ندارد. [3] این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.
[1] توضیح المسائل (محشی - امام خمینی)، ج‌1، ص 200، دفتر انتشارات اسلامی، قم، هشتم، 1424 ق. [2] گلپایگانی، لطف الله صافی، جامع الأحکام (صافی)، ج‌1، ص: 35 ، انتشارات حضرت معصومه، قم، چهارم، 1417 ق. [3] با استفاده از پاسخ 12198 (سایت: 11963) .





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین