این کار موجب بطلان روزه نیست، ولی بعید نیست که هر چیزی که کار سرمه را کند کراهت داشته باشد. و سایر آرایش ها در صورتی که خفیف باشد اشکالی ندارد.[1] مراجع عظام تقلید در این باره فرموده اند: آرایش صورت، برای خانم ها در صورتی که در معرض دید نامحرم قرار گیرد جایز نیست،[2] حال فرقی نمی کند که در حال روزه باشد یا خیر. اما در هر حال این کار جزو مبطلات روزه نیست. البته درباره سرمه، گفته می شود اگر مزه یا بوی آن به حلق برسد، برای روزه دار مکروه می باشد.[3] این سؤال،پاسخ تفصیلی ندارد. [1] . مکارم شیرازی، ناصر، احکام بانوان، ص 119، انتشارات مدرسه امام علی بن ابی طالب علیه السلام، قم، چاپ یازدهم، 1428 ه ق. [2] . ر.ک: موسوی خمینی، سید روح اللّٰه، استفتاءات، ج 3، ص 256، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ پنجم، 1422 ه ق. [3] . توضیح المسائل (محشی - امام خمینی)، ج 1، ص 925.
این کار موجب بطلان روزه نیست، ولی بعید نیست که هر چیزی که کار سرمه را کند کراهت داشته باشد. و سایر آرایش ها در صورتی که خفیف باشد اشکالی ندارد.[1] مراجع عظام تقلید در این باره فرموده اند: آرایش صورت، برای خانم ها در صورتی که در معرض دید نامحرم قرار گیرد جایز نیست،[2] حال فرقی نمی کند که در حال روزه باشد یا خیر. اما در هر حال این کار جزو مبطلات روزه نیست. البته درباره سرمه، گفته می شود اگر مزه یا بوی آن به حلق برسد، برای روزه دار مکروه می باشد.[3] این سؤال،پاسخ تفصیلی ندارد.
[1] . مکارم شیرازی، ناصر، احکام بانوان، ص 119، انتشارات مدرسه امام علی بن ابی طالب علیه السلام، قم، چاپ یازدهم، 1428 ه ق. [2] . ر.ک: موسوی خمینی، سید روح اللّٰه، استفتاءات، ج 3، ص 256، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ پنجم، 1422 ه ق. [3] . توضیح المسائل (محشی - امام خمینی)، ج 1، ص 925.
- [سایر] مداد چشم و ریمل در هنگام وضو چه حکمی دارد؟
- [سایر] مداد چشم و ریمل در هنگام وضو چه حکمی دارد؟
- [سایر] مداد چشم و ریمل، در هنگام وضو چه حکمی دارد؟
- [سایر] آیا سرمه کشیدن نماز را باطل میکند؟ آیا درست است که پیامبر(ص) همیشه سرمه در چشم میکردهاند؟
- [آیت الله نوری همدانی] سرمه کشیدن برای مردها چه حکمی دارد؟ با توجه به اینکه سرمه نوعی آرایش تلقی میشود؟
- [آیت الله بهجت] اگر مرد به اعضای زن نامحرمی که همراه با زینت و آرایش است، هر چند از مواضع استثنا باشد، مانند: چشم سرمه دار یا دست همراه با انگشتری، نگاه کند ولو با قصد لذت هم نباشد، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زنی شب بر چشم خود سرمه بکشد و صبح چشم خود را بشوید لکن اثر سرمه باقی است، آیا نگاه اجنبی به آن حرام است؟
- [سایر] آیا سرمه چشم از زینتهایی است که باید پوشیده شود؟
- [آیت الله سبحانی] اگر سرمه ای که به چشم کشیده می شود، سیاهی آن در حلق دیده شود، آیا موجب بطلان روزه می شود؟
- [آیت الله بهجت] آیا سرمه چشم برای زنان در هنگام وضو ضرری به صحت وضو می زند یا خیر؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] زن در مدّت عدّه وفات، باید از زینت کردن یا پوشیدن لباسهای زینتی یا کشیدن سرمه در چشم یا کارهای دیگر خودداری کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] برای زنان در حال نماز، پوشانیدن موهای مصنوعی و زینت های پنهانی (مانند دستبند و گردن بند) و زینت صورت (مانند سرمه چشم) لازم نیست، امّا واجب است از نامحرم بپوشاند.
- [آیت الله سیستانی] آمپول و سرم روزه را باطل نمیکند، هرچند آمپول تقویتی یا سرم قندینمکی باشد، و همچنین اسپری که برای تنگی نفس استعمال میشود اگر دارو را فقط وارد ریه کند روزه را باطل نمیکند، و همچنین دارو در چشم و گوش ریختن، روزه را باطل نمیکند، اگرچه مزه آن به گلو برسد. و اگر در بینی بریزد اگر به حلق نیز نرسد روزه را باطل نمیکند.
- [آیت الله بهجت] اگر روزهدار برای درمان غیر ضروری در بینی یا گوش دارو بریزد یا سرمه بکشد اگر نداند که دارو به حلق میرسد، ولی اتفاقاً از این مجاری به حلق رسید و پایین رفت بنابر احتیاط واجب باید قضای روزه را بگیرد، اما اگر بداند که به حلق میرسد، بنابر اظهر روزه باطل و قضای آن واجب است.
- [آیت الله مظاهری] روزهدار نباید جایی برود که میداند چیزی در گلویش میریزند یا مجبورش میکنند که خودش روزه خود را باطل کند، امّا اگر قصد رفتن کند ولی نرود یا بعد از رفتن چیزی به خوردش ندهند روزه او صحیح است و چنانچه برود و از روی ناچاری کاری که روزه را باطل میکند انجام دهد روزه او باطل میشود ولی اگر چیزی در گلویش بریزند روزه او صحیح است گرچه معصیت نموده است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر بداند که روزه است و بدون عذر در روزه واجب معیّن برای غسل، سر را در آب فرو برد، معصیت کرده و بنا بر احتیاط مستحب غسلش باطل میشود؛ ولی روزهاش صحیح است.
- [آیت الله مظاهری] اگر انسان از روی ندانستن مسئله کاری که روزه را باطل میکند انجام دهد گرچه در یاد گرفتن مسئله کوتاهی کرده باشد روزه او صحیح است ولی معصیت کرده است.
- [آیت الله مظاهری] اگر روزهدار به گفتن یا به نوشتن یا به اشاره و مانند اینها به خدا و پیغمبر و جانشینان آن حضرت عمداً نسبت دروغ بدهد روزه او باطل نمیشود گرچه گناه بزرگی نموده است.
- [آیت الله سبحانی] اگر کسی را به اکراه وادار به جماع کنند، به گونه ای که به خاطر ترس تن به عمل دهد، روزه او باطل و باید قضا کند، هر چند گناه نکرده باشد. 3. استمناء
- [آیت الله اردبیلی] اگر در روزه واجب معیّنی، مثل روزه رمضان، از نیّت روزه گرفتن برگردد، روزه او باطل است و همچنین اگر نیّت کند چیزی را که روزه را باطل میکند بجا آورد، اگرچه آن را انجام ندهد روزه او باطل میشود.