سُرمه اگر فقط داخل چشم باشد مانع به شمار نمی‌آید. برای آگاهی بیشتر «مانع بودن سرمه برای وضو»، سؤال 17787 مطالعه شود. اما درباره قسمت دوم پرسش باید گفت؛ از سنت‌هایی که پیامبر(ص) به آن سفارش نموده و خود نیز به آن عمل می‌کرده است، سرمه کشیدن بوده که برای آن، آداب و دستوراتی در روایات آمده است: 1. روش پیامبر گرامی اسلام(ص) این بود که در چشم راست سه میل و در چشم چپ دو میل سرمه می‌کشید و می‌فرمود: «شخص در سه بار سرمه کشیدن و زمان آن مختار است و کم و زیاد آن مانعی ندارد»، پیامبر سرمه‌دانی داشت که در شب از آن سرمه می‌کشید و سرمه او اثمد[1] بود.[2] 2. امام صادق(ع) فرمود: «پیامبر وقت رفتن به بستر سرمه می‌کشید».[3] 3. امام باقر(ع) می‌فرماید: «سرمه‏ کشیدن با إثمد مژگان را می‌رویاند، و سبب قوّت بینایی می‌گردد و به شب‌زنده‌داری کمک می‌کند».[4] در پایان تذکر این نکته ضروری است که مقتضیات زمان و مکان را هم در این امور نباید از نظر دور داشت و انگشت‌نما و مشهور شدن مورد تأیید اسلام نیست.[5] [1] . نوعی سنگ که از آن سرمه درست می‌کنند؛ ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، ج 3، ص 105، دار صادر، بیروت، چاپ سوم، 1414ق. [2] . طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الأخلاق، ص 34، شریف رضی، قم، چاپ چهارم، 1412ق. [3] . همان 46. [4] . همان، 46. [5] . ر.ک: «رنگ لباس و حکم آن»، سؤال 2304؛ «پوشیدن زن و مرد لباس یکدیگر»، سؤال 5033.
آیا سرمه کشیدن نماز را باطل میکند؟ آیا درست است که پیامبر(ص) همیشه سرمه در چشم میکردهاند؟
سُرمه اگر فقط داخل چشم باشد مانع به شمار نمیآید. برای آگاهی بیشتر «مانع بودن سرمه برای وضو»، سؤال 17787 مطالعه شود.
اما درباره قسمت دوم پرسش باید گفت؛ از سنتهایی که پیامبر(ص) به آن سفارش نموده و خود نیز به آن عمل میکرده است، سرمه کشیدن بوده که برای آن، آداب و دستوراتی در روایات آمده است:
1. روش پیامبر گرامی اسلام(ص) این بود که در چشم راست سه میل و در چشم چپ دو میل سرمه میکشید و میفرمود: «شخص در سه بار سرمه کشیدن و زمان آن مختار است و کم و زیاد آن مانعی ندارد»، پیامبر سرمهدانی داشت که در شب از آن سرمه میکشید و سرمه او اثمد[1] بود.[2]
2. امام صادق(ع) فرمود: «پیامبر وقت رفتن به بستر سرمه میکشید».[3]
3. امام باقر(ع) میفرماید: «سرمه کشیدن با إثمد مژگان را میرویاند، و سبب قوّت بینایی میگردد و به شبزندهداری کمک میکند».[4]
در پایان تذکر این نکته ضروری است که مقتضیات زمان و مکان را هم در این امور نباید از نظر دور داشت و انگشتنما و مشهور شدن مورد تأیید اسلام نیست.[5] [1] . نوعی سنگ که از آن سرمه درست میکنند؛ ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، ج 3، ص 105، دار صادر، بیروت، چاپ سوم، 1414ق. [2] . طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الأخلاق، ص 34، شریف رضی، قم، چاپ چهارم، 1412ق. [3] . همان 46. [4] . همان، 46. [5] . ر.ک: «رنگ لباس و حکم آن»، سؤال 2304؛ «پوشیدن زن و مرد لباس یکدیگر»، سؤال 5033.
- [آیت الله اردبیلی] آیا بستن چشم در نماز اشکالی دارد و نماز را باطل میکند؟
- [سایر] آیا آرایش چشم (مداد، سرمه و ریمل) در حال روزه گناه است و آیا روزه را باطل می کند؟
- [سایر] آیا نماز در بالای سر پیامبر(ص) و ائمه اطهار(ع) باطل است؟
- [سایر] آیا درست است که بعد از پیامبر(ص) همه مردم غیر از سه نفر مرتد شدند؟
- [سایر] آیا پیامبر(ص)در40سالگی به پیامبری رسیدند یا قبل از اون به پیامبری رسیده بودند؟ آیا پیامبر (ص)مثل شیوه ای که ما نماز می خوانیم قبل از 40سالگی نماز می خوندند؟ لطفا طبق آیات و روایات پاسخ بدید
- [سایر] چرا خداوند اجازه داده است که در سلام نماز سلام بر پیامبر(ص) بدهیم، اما سلام بر ائمه اطهار(ع) باعث باطل شدن نماز میشود؟
- [آیت الله مظاهری] قطره ریختن در چشم در روزه ماه رمضان، روزه را باطل میکند؟
- [آیت الله مظاهری] آیا سیگار کشیدن، قلیان و چپق (پیپ) روزه را باطل میکند؟
- [سایر] آیا درست است که پیامبر(ص) به طلحه وعده بهشت دادند، با اینکه بعدها طلحه از مسببان جنگ جمل بوده است؟
- [سایر] پیامبر خدا(ص) در تغییر قبله در مسجد ذو قبلتین چند درجه چرخید؟ بعضی میگویند 180 درجه، اگر این درست باشد مأمومین پیامبر جلوی پیامبر قرار میگیرند در چرخشی که در نماز رخ میدهد و پیامبر در پشت مأمومین، این مشکل چطور حل شد؟ چرا اصلاً این تغییر قبله در وسط نماز انجام شد و چرا بعد از اتمام نماز انجام نشد تا این مشکل پیش نیاید؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] زن در مدّت عدّه وفات، باید از زینت کردن یا پوشیدن لباسهای زینتی یا کشیدن سرمه در چشم یا کارهای دیگر خودداری کند.
- [آیت الله مظاهری] سرفه کردن و آروغ زدن و آه کشیدن در نماز اشکال ندارد ولی گفتن آخ و آه و مانند اینها، اگر عمدی باشد نماز را باطل میکند.
- [آیت الله خوئی] سرفه کردن و آروق زدن و آه کشیدن در نماز اشکال ندارد ولی گفتن آخ و آه و مانند اینها اگر عمدی باشد، نماز را باطل میکند.
- [آیت الله اردبیلی] سرفه کردن و آروغ زدن و آه کشیدن در نماز اشکال ندارد، ولی گفتن آخ و آه و مانند اینها اگر عمدی باشد نماز را باطل میکند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] سرفه کردن و آروغ زدن و آه کشیدن در نماز اشکال ندارد ولی اگر عمدی باشد و از آن دو حرف تولید شود مانند آخ و آه، نماز را باطل میکند؛ بلکه اگر یک حرف هم تولید شود به احتیاط واجب نماز را باطل میکند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] برای زنان در حال نماز، پوشانیدن موهای مصنوعی و زینت های پنهانی (مانند دستبند و گردن بند) و زینت صورت (مانند سرمه چشم) لازم نیست، امّا واجب است از نامحرم بپوشاند.
- [آیت الله بروجردی] سرفه کردن و آروغ زدن و آه کشیدن در نماز اشکال ندارد، ولی گفتن اَخ و آه و مانند اینها که دو حرف است اگر عمدی باشد، نماز را باطل میکند.
- [آیت الله بهجت] سرفه کردن، آروغ زدن و آه کشیدن در نماز اشکال ندارد، ولی گفتن آخ و آه و مانند اینها که دو حرف است، اگر عمدی باشد نماز را باطل میکند. ولی اگر بگوید: (آه مِنْ ذُنُوبی) اشکال ندارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اقامه نماز در مکان خاص که مستلزم معصیت باشد , حرام است؛ ولی نماز باطل نیست; مثلاً اگر اقامه نماز جلوتر از قبر پیامبر(ص) و امام معصوم(ع) به فاصله کم , موجب هتک حرمت آن ذوات قدسی شود, حرام است؛ ولی نماز باطل نیست و اقامه نماز در مکان محاذی و همسطح با قبر معصوم(ع) حرام نیست.
- [آیت الله مظاهری] برای روزهدار سیزده مورد، مکروه است: 1 - مسافرت برای فرار از روزه. 2 - ریختن دارو به چشم. 3 - سرمه کشیدن در صورتی که مزه یا بوی آن به حلق برسد. 4 - انجام هر کاری که باعث ضعفمیشود، مانندخون گرفتن و حمام رفتن. 5 - اَنفیه کشیدن در صورتی که نداند که به حلق میرسد )ولی اگر بداند به حلق میرسد جایز نیست(. 6 - بو کردن گیاههای معطر. 7 - نشستن زن در آب. 8 - استعمال شیاف. 9 - تر کردن لباسی که در بدن است. 10 - دندان کشیدن. 11 - هر کاری که به واسطه آن از دهان خون بیاید. 12 - با چوب تر مسواک کردن. 13 - هر کاری که شهوت را تحریک کند.