سلام علیکم؛ چرا مراجع در نماز جمعه شرکت نمی کنند؟ با توجه به روایت هر کس در ماه 3 بار بدون عذر شرعی نماز جمعه نیاید منافق است!
اولاً: طبق نظر اکثر مراجع نماز جمعه واجب تخییری است و طبیعی است که وقتی نظرشان بر این نوع از وجوب بود، آنان و مقلدانشان مخیرند که نماز جمعه بخوانند یا نماز ظهر.   ثانیاً: روایت مورد نظر این است:   " صَلَاةُ الْجُمُعَةِ فَرِیضَةٌ وَ الِاجْتِمَاعُ إِلَیْهَا فَرِیضَةٌ مَعَ الْإِمَامِ فَإِنْ تَرَکَ رَجُلٌ مِنْ غَیْرِ عِلَّةٍ ثَلَاثَ جُمَعٍ فَقَدْ تَرَکَ ثَلَاثَ فَرَائِضَ وَ لَا یَدَعُ ثَلَاثَ فَرَائِضَ مِنْ غَیْرِ عِلَّةٍ إِلَّا مُنَافِقٌ"؛[1] امام باقر (ع) فرموده است، نماز جمعه واجب است و جمع شدن برای آن هم همراه امام عادل واجب است. اگر کسی بدون علت سه نماز جمعه را ترک کند، سه فریضه را ترک کرده است و هیچ کس جز منافق سه فریضه را ترک نمی‏کند .   این روایت ناظر به زمان امام معصوم است؛ یعنی زمانی که امام معصوم حضور دارد و نماز جمعه به امامت وی برگزار می شود که در این صورت، واجب عینی است، و اگر کسی بدون عذر، در نماز جمعه حاضر نشود، مشمول این روایت قرار می گیرد و عنوان منافق بر او جاری می شود. اما این روایت به زمان غیبت نظر ندارد.   این پرسش، پاسخ تفصیلی ندارد.   [1] کلینی، کافی، ج 7، ص 297، موسسه آل البیت، قم، 1409ق.  
عنوان سوال:

سلام علیکم؛ چرا مراجع در نماز جمعه شرکت نمی کنند؟ با توجه به روایت هر کس در ماه 3 بار بدون عذر شرعی نماز جمعه نیاید منافق است!


پاسخ:

اولاً: طبق نظر اکثر مراجع نماز جمعه واجب تخییری است و طبیعی است که وقتی نظرشان بر این نوع از وجوب بود، آنان و مقلدانشان مخیرند که نماز جمعه بخوانند یا نماز ظهر.   ثانیاً: روایت مورد نظر این است:   " صَلَاةُ الْجُمُعَةِ فَرِیضَةٌ وَ الِاجْتِمَاعُ إِلَیْهَا فَرِیضَةٌ مَعَ الْإِمَامِ فَإِنْ تَرَکَ رَجُلٌ مِنْ غَیْرِ عِلَّةٍ ثَلَاثَ جُمَعٍ فَقَدْ تَرَکَ ثَلَاثَ فَرَائِضَ وَ لَا یَدَعُ ثَلَاثَ فَرَائِضَ مِنْ غَیْرِ عِلَّةٍ إِلَّا مُنَافِقٌ"؛[1] امام باقر (ع) فرموده است، نماز جمعه واجب است و جمع شدن برای آن هم همراه امام عادل واجب است. اگر کسی بدون علت سه نماز جمعه را ترک کند، سه فریضه را ترک کرده است و هیچ کس جز منافق سه فریضه را ترک نمی‏کند .   این روایت ناظر به زمان امام معصوم است؛ یعنی زمانی که امام معصوم حضور دارد و نماز جمعه به امامت وی برگزار می شود که در این صورت، واجب عینی است، و اگر کسی بدون عذر، در نماز جمعه حاضر نشود، مشمول این روایت قرار می گیرد و عنوان منافق بر او جاری می شود. اما این روایت به زمان غیبت نظر ندارد.   این پرسش، پاسخ تفصیلی ندارد.  
[1] کلینی، کافی، ج 7، ص 297، موسسه آل البیت، قم، 1409ق.  





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین