نظر مراجع تقلید در این‌باره مختلف است؛ عده‌ای[1] تأخیر انداختن نماز را لازم نمی‌دانند. برخی[2] آن‌را بنابر احتیاط، مستحب شمرده و برخی[3] می‌گویند، بنابر احتیاط واجب، تا پایان وقت نماز جمعه، نماز ظهر و عصر به صورت جماعت یا فرادا ترک شود. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[4] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): در فرض مذکور در ظهر روز جمعه صبر کردن و تأخیر انداختن نماز ظهر لازم نیست. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): لازم نیست تأخیر بیندازد. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): احتیاط آن است که تا پایان وقت نماز جمعه، نماز ظهر و عصر به صورت جماعت یا فرادی ترک شود. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی): احتیاط مذکور لازم نیست. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): به احتیاط مستحب، تا پایان وقت نماز جمعه، نماز ظهر و عصر به صورت جماعت یا فرادی ترک شود. لینک به سایت استفتائات [1] . آیات عظام خامنه‌ای، صافی گلپایگانی و نوری همدانی. [2] . آیت الله هادوی تهرانی. [3] . آیت الله مکارم شیرازی. [4] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.
آیا کسی که در نماز جمعه نتوانست شرکت کند و در خانه بود، بهتر است نماز ظهر روز جمعه را حدوداً نیم ساعت بعد از وقت شرعی آن به جا آورد؟
نظر مراجع تقلید در اینباره مختلف است؛ عدهای[1] تأخیر انداختن نماز را لازم نمیدانند. برخی[2] آنرا بنابر احتیاط، مستحب شمرده و برخی[3] میگویند، بنابر احتیاط واجب، تا پایان وقت نماز جمعه، نماز ظهر و عصر به صورت جماعت یا فرادا ترک شود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[4]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
در فرض مذکور در ظهر روز جمعه صبر کردن و تأخیر انداختن نماز ظهر لازم نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
لازم نیست تأخیر بیندازد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
احتیاط آن است که تا پایان وقت نماز جمعه، نماز ظهر و عصر به صورت جماعت یا فرادی ترک شود.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
احتیاط مذکور لازم نیست.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
به احتیاط مستحب، تا پایان وقت نماز جمعه، نماز ظهر و عصر به صورت جماعت یا فرادی ترک شود.
لینک به سایت استفتائات [1] . آیات عظام خامنهای، صافی گلپایگانی و نوری همدانی. [2] . آیت الله هادوی تهرانی. [3] . آیت الله مکارم شیرازی. [4] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله بهجت] اگر موفّق به شرکت درنماز جمعه نشویم؛ وقت نماز ظهر چه موقع است؟
- [آیت الله سبحانی] اگر خطبه های نماز جمعه بقدری طول بکشد که بیشتر از یک ساعت از ظهر شرعی بگذرد در این صورت نماز جمعه مجزی است یا نماز ظهر را باید اعاده کرد؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر نماز جمعه را یک ساعت بعد از اذان ظهر خواندیم آیا باید نماز ظهر را هم بخوانیم؟ ج) در فرض مذکور نماز جمعه مجزی از نماز ظهر است و بجا آوردن نماز ظهر لازم نیست. س: اگر نماز جمعه را بیشتر از دو ساعت بعد از اذان ظهر خواندیم، آیا باید نماز ظهر را هم بخوانیم؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا خواندن خطبه های نماز جمعه قبل از وقت ظهر شرعی صحیح است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شرکت مسافرین در نماز جمعه، و اقتدای به امام جمعه، صحیح است یا باید نماز ظهر خود را جداگانه بخوانند؟
- [آیت الله خامنه ای] نماز جمعه در شهر ما یک ساعت و نیم بعد از اذان ظهر اقامه می شود، آیا این نماز مجزی از نماز ظهر است یا اینکه اعاده آن لازم است؟
- [آیت الله مظاهری] کسی که ظهر جمعه نماز جمعه نمیخواند، آیا لازم است صبر کند تا اوّل وقت نماز بگذرد یا میتواند در اوّل وقت، نماز ظهر خود را بخواند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا صحیح است که نافله ظهر و عصر را قبل از ظهر بخوانیم؟ و آیا فرقی است بین روز جمعه و شرکت در نماز جمعه، با روزهای دیگر و عدم شرکت؟
- [سایر] سلام علیکم؛ چرا مراجع در نماز جمعه شرکت نمی کنند؟ با توجه به روایت هر کس در ماه 3 بار بدون عذر شرعی نماز جمعه نیاید منافق است!
- [آیت الله بهجت] حداقل چند نفر باید در نماز جمعه شرکت کنند، تا بتوان نماز جمعه خواند؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] وقت نماز جمعه از اول ظهر است تا یک ساعت و مراد از ساعت: 112 روز است؛ بنابراین در فصول مختلف تغییر میکند.
- [آیت الله نوری همدانی] خُنْثی مُشْکله می تواند در نماز جمعه شرکت کند ، ولی نمی تواند مُکَمِّلِ عدد لازم – 5 نفر – یا امام جمعه باشد ، پس اگر غیر از او فقط چهار نفر جمع شده باشند ، نماز جمعه برگزار نمی شود و باید نماز ظهر بخوانند . وقت نماز جمعه
- [آیت الله علوی گرگانی] خواندن نماز ظهر برای کسی که به نماز جمعه شرکت نکرده در اوّل وقت فضیلت، اشکالی ندارد گرچه تأخیر انداختن جهت مراعات احتیاط بهتر است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در زمان حضور امام علیهالسلام واجب است انسان در روز جمعه به جای نماز ظهر دو رکعت نماز جمعه بخواند؛ ولی در زمان غیبت حضرت، خواندن نماز ظهر در وقت امکان حضور در نماز جمعه با شرایط معتبر خلاف احتیاط است، همچنان که اگر نماز جمعه خواند بنا بر احتیاط به آن اکتفا نکرده بلکه باید نماز ظهر را هم بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط واجب باید حدود یک ساعت بعد از ظهر شرعی نماز جمعه تمام شده باشد و اگر تا این زمان تمام نشده باشد، احتیاطا نماز ظهر را هم بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] احتیاط واجب آن است که نماز جمعه را از موقعی که عرفاً اول ظهر می گویند تأخیر نیندازد و اگر از اوائل ظهر تأخیر افتاد به جای نماز جمعه نماز ظهر بخواند. وقت نماز مغرب و عشاء
- [آیت الله سبحانی] در صورتی که نمازجمعه با شرایطی که دارد اقامه شود احتیاط واجب آن است که در آن شرکت کنند و خواندن نماز ظهر در وقت امکان حضور در نماز جمعه بر خلاف احتیاط است.
- [آیت الله بهجت] در روز جمعه انسان میتواند بنابر اظهر به جای نماز ظهر دو رکعت نماز جمعه بخواند؛ و در عصر غیبت وجوب آن تخییری است؛ یعنی نماز جمعه کفایت از نماز ظهر میکند. شرایط و احکام نماز جمعه در بخش مربوط به آن بیان خواهد شد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] جائز است دو خطبه نماز جمعه قبل از ظهر شرعی ایراد شود به طوری که پایان خطبه ها با ظهر شرعی مصادف باشد، ولی احتیاط مستحب آن است که آنها را در وقت ظهر بخواند.
- [آیت الله سبحانی] در روز جمعه انسان می تواند به جای نماز ظهر دو رکعت نماز جمعه بخواند.