در کتاب مصباح کفعمی دستور العملی در باره خواب دیدن افرادی که از دنیا رفته اند، به این بیان آمده است: "در کتب بعضی از اصحاب (امامیه) مشاهده کردم که اگر کسی دوست دارد در خواب، یکی از پیامبران یا امامان معصوم (ع) یا پدر و مادر و یا شخصی را ببیند، سوره های شمس، لیل، قدر (انا انزلنا)، جحد (کافرون)، اخلاص(توحید) و معوذتین (قل أعوذ برب الناس و قل أعوذ برب الفلق) را تلاوت نماید، و سپس صد مرتبه سوره توحید را بخواند و صد صلوات بر پیامبر بفرستد و به جانب راست بخوابد، در حالی که با وضو باشد، پس کسی را که بخواهد در خواب می بیند و آنان با او سخن خواهند گفت و به سؤالات او پاسخ می دهند.[1] در این باره دستور العمل های دیگری هم در این کتاب بیان شده است که می توانید مراجعه نمایید. یاد آوری این نکته ضروری است که در باره چگونگی خواب دیدن رسول خدا (ص) روایاتی از امامان معصوم (ع) در منابع روایی آمده است،[2] اما در باره نحوه خواب دیدن دیگران، غیر از آنچه در کتاب مصباح از برخی نویسندگان شیعه بدون ذکر سند، بیان شده است؛ مستندی یافت نشد. این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد. [1] کفعمی، ابراهیم بن علی عاملی، المصباح، ص 48 و 49، انتشارات رضی، قم، 1405 ق [2] ر.ک: مجلسی، محمد باقر، بحار الأنوار، ج 73، ص 214، مؤسسة الوفاء، بیروت، 1404 ق
انسان چه دعایی بخواند و کاری انجام دهد تا فردی را که از دست داده و از دنیا رفته، در خواب ببیند؟
در کتاب مصباح کفعمی دستور العملی در باره خواب دیدن افرادی که از دنیا رفته اند، به این بیان آمده است: "در کتب بعضی از اصحاب (امامیه) مشاهده کردم که اگر کسی دوست دارد در خواب، یکی از پیامبران یا امامان معصوم (ع) یا پدر و مادر و یا شخصی را ببیند، سوره های شمس، لیل، قدر (انا انزلنا)، جحد (کافرون)، اخلاص(توحید) و معوذتین (قل أعوذ برب الناس و قل أعوذ برب الفلق) را تلاوت نماید، و سپس صد مرتبه سوره توحید را بخواند و صد صلوات بر پیامبر بفرستد و به جانب راست بخوابد، در حالی که با وضو باشد، پس کسی را که بخواهد در خواب می بیند و آنان با او سخن خواهند گفت و به سؤالات او پاسخ می دهند.[1] در این باره دستور العمل های دیگری هم در این کتاب بیان شده است که می توانید مراجعه نمایید. یاد آوری این نکته ضروری است که در باره چگونگی خواب دیدن رسول خدا (ص) روایاتی از امامان معصوم (ع) در منابع روایی آمده است،[2] اما در باره نحوه خواب دیدن دیگران، غیر از آنچه در کتاب مصباح از برخی نویسندگان شیعه بدون ذکر سند، بیان شده است؛ مستندی یافت نشد. این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.
[1] کفعمی، ابراهیم بن علی عاملی، المصباح، ص 48 و 49، انتشارات رضی، قم، 1405 ق [2] ر.ک: مجلسی، محمد باقر، بحار الأنوار، ج 73، ص 214، مؤسسة الوفاء، بیروت، 1404 ق
- [سایر] چه دعایی انجام دهیم که خیر دنیا و آخرت در آن باشد؟
- [آیت الله بهجت] اگر فردی از خواب بیدار شود و ببیند رطوبتی از او خارج شده است و هیچ یک از سه نشانه ای که در توضیح المسائل آمده، درک نکرده باشد آیا غسل برای او واجب است؟
- [سایر] انسان چرا خلق شده است؟ انسانی که نه به دنیا آمدنش دست خودش بوده و نه از دنیا رفتنش، ماموریتش در این دنیا چه بوده است؟
- [سایر] انسان چرا خلق شده است؟ انسانی که نه به دنیا آمدنش دست خودش بوده و نه از دنیا رفتنش، ماموریتش در این دنیا چه بوده است؟
- [آیت الله خوئی] اگر در خواب ببیند مؤمنی پیغمبر صلی الله علیه و آله یا یکی از ائمه علیهم السلام را و در خواب امر کنند او را به چیزی، آیا این امر یا نهی در خواب حجت است که واجب باشد امتثال آن، زیرا فرمودهاند کسی که آنها را در خواب ببیند پس به صورت حق دیده، چون شیطان به صورت آنها متمثل نمیگردد؟
- [آیت الله بهجت] اگر در خواب ببیند که از او منی خارج می شود، آیا باید غسل کند؟
- [سایر] این که می گویند در دعاهایتان خیر دنیا و آخرت را بخواهید (بیشتر آخرت) چه دعایی انجام دهیم که خیر دنیا و آخرت شامل حال ما شود؟ اگر امکان دارد چند مورد ذکر شود. با تشکر
- [سایر] اگر کسی شک کند که این دنیا خواب است یا واقعیت و یا بگوید این دنیا خواب است(انکار کند)؟ چگونه میتوان با نقض یا حل، این شک و انکار را رد کرد؟ (بدون بیان ویژگیهای ظاهری خواب) لطفاً دلیل منطقی (عملی یا نظری) بیاورید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا این تبعیض نیست که فردی با شهادت و رنج عبادت و... به بهشت برسد و فردی با بهره گیری از دنیا و گناه و هزار جور کثافت کاری به این دلیل که مستضعف فکری است به بهشت هم برود آیا این عدالت است؟
- [سایر] اینکه دختری شوهر آینده اش را در خواب ببیند و خواستگاران را رد کند و منتظر او بماند درست است ؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر انسان بخواهد برای انجام کاری اجیر شود، لازم نیست صیغه بخواند، بلکه میتواند با انجام کاری قرارداد اجاره ببندد، مثلاً همین که با توافق طرف معامله به قصد اجاره مشغول آن عمل شد، اجاره منعقد میگردد.
- [آیت الله خوئی] مراد از خواب اول و دوم و سوم- درصورتی که انسان در خواب محتلم شود- خوابی است که بعد از بیدار شدن بخوابد و اما خوابی که در آن محتلم شده خواب اول حساب نمیشود.
- [آیت الله وحید خراسانی] مراد از خواب اول در صورتی که انسان در خواب محتلم شود خوابی است که بعد از بیدار شدن بخوابد و اما خوابی که در ان محتلم شده خواب اول حساب نمی شود
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مراد از خواب اول و دوم و سوم - در صورتی که انسان در خواب محتلم شود - خوابی است که بعد از بیدار شدن بخوابد و اما خوابی که در آن محتلم شده خواب اول حساب نمی شود.
- [آیت الله مظاهری] اگر کاری کند که زن حیض نبیند یا همیشه خون ببیند دیه آن یک سوّم دیه کشتن است.
- [آیت الله بهجت] اگر منی از جای خود حرکت کند و بیرون نیاید، یا انسان شک کند که منی از او بیرون آمده یا نه، غسل بر او واجب نیست. و همچنین است اگر خواب ببیند که محتلم شده، ولی بعد از بیدار شدن اثری از منی نبیند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر انسان در خواب محتلم شود و بعد بیدار شود و ببیند جنب شده و دوباره بخوابد و تا اذان صبح بیدار نشود، باید در آن روز از کارهایی که بر روزهدار حرام است خودداری کند و بعد روزه آن روز را قضا کند.
- [آیت الله مظاهری] هرگاه انسان از طریق کاری (تجارت، صنعت، زراعت، کارگری و مانند اینها) مالی به دست آورد، چنانچه از مخارج سال خود او و عیالاتش زیاد بیاید باید خمس (یک پنجم) آن را بدهد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر برای جلوگیری از صدای خنده حالش تغییر کند، مثلاً رنگش سرخ شود چنانچه از صورت نمازگزار بیرون رود ، باید نمازش را دوباره بخواند . هشتم : از مبطلات نماز آن است کهبر ای کار دنیا عمداً گریه کند ، احتیاط واجب آن است که برای کار دنیا بی صدا هم گریه نکند و اگر از ترس خدا یا برای آخرت گریه کند ، آهسته باشد یا بلند اشکال ندارد ، بلکه از بهترین اعمال است . نهم : ا ز مبطلات نماز کاری است که صور ت نماز را به هم بزند ، مثل دست زدن و به هوا پریدن ومانند اینها کم باشد یازیاد، عمداً باشد یا از روی فراموشی ، ولش کاری که صورت نماز را به هم نزند مثل اشاره کردن با دست ، اشکال ندارد .
- [آیت الله خوئی] اگر برای جلوگیری از صدای خنده حالش تغییر کند مثلًا رنگش سرخ شود، بهتر آن است که نمازش را دوباره بخواند. هشتم- از مبطلات نماز آن است که برای کار دنیا عمداً با صدا گریه کند و احتیاط واجب آن است که برای کار دنیا بیصدا گریه نکند، ولی اگر از ترس خدا یا برای آخرت گریه کند، آهسته باشد یا بلند اشکال ندارد بلکه از بهترین اعمال است. نهم- از مبطلات نماز کاری است که صورت نماز را به هم بزند، مثل دست زدن و به هوا پریدن و مانند اینها عمداً باشد یا از روی فراموشی، ولی کاری که صورت نماز را به هم نزند، مثل اشاره کردن با دست اشکال ندارد.