همبستری در زمان حیض بر مرد و زن حرام است و علاوه بر حرمت، موجب کفاره بر مرد نیز می گردد. برخی از فقهاء کفاره را واجب می دانند [1] و برخی مانند حضرت امام خمینی و حضرت آیت الله اراکی، و آیت الله فاضل، پرداخت کفاره را بنا بر احتیاط واجب [2] می دانند. اما حضرات آیات خویی، گلپایگانی، سیستانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی پرداخت کفاره را مستحب می دانند. تذکر این مطلب لازم است که آمیزش در حال حیض، بر زن؛ کفاره ای را واجب نمی کند، (هرچند با میل و رغبت همبستر شده باشد) و فقط کار حرامی انجام داده است. [3] و در صورتی که کفاره بر مرد واجب شود و توانایی پرداخت آن را نداشته باشد بهتر است که صدقهای به فقیر بدهد و اگر نمیتواند از گناه خود استغفار کند. در هر صورت کسی که از روی نادانی یا فراموشی با زن در حال حیض؛ نزدیکی کند کفاره ندارد. [4] این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد. [1] رج: نجفی، محمد حسن، جواهر الکلام فی ثوبه الجدید، ج2، ص 199،دائره المعارف فقه اسلامی،قم، 1421ق. ایشان وجوب کفاره را به فقهاء زیادی نسبت می دهد. [2] منظور از احتیاط واجب را در سوال 10046 (سایت: 9988) ببینید. [3] وحیدی،محمد، احکام بانوان،ص 98، بوستان کتاب، قم، 1384ش. [4] توضیح المسائل (محشی امام خمینی)، ج1، ص 264.
در صورت عدم توانایی مالی به جای پرداخت طلا چه چیزی را می توان به عنوان کفاره جماع در حال حیض پرداخت کرد.
همبستری در زمان حیض بر مرد و زن حرام است و علاوه بر حرمت، موجب کفاره بر مرد نیز می گردد. برخی از فقهاء کفاره را واجب می دانند [1] و برخی مانند حضرت امام خمینی و حضرت آیت الله اراکی، و آیت الله فاضل، پرداخت کفاره را بنا بر احتیاط واجب [2] می دانند. اما حضرات آیات خویی، گلپایگانی، سیستانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی پرداخت کفاره را مستحب می دانند. تذکر این مطلب لازم است که آمیزش در حال حیض، بر زن؛ کفاره ای را واجب نمی کند، (هرچند با میل و رغبت همبستر شده باشد) و فقط کار حرامی انجام داده است. [3] و در صورتی که کفاره بر مرد واجب شود و توانایی پرداخت آن را نداشته باشد بهتر است که صدقهای به فقیر بدهد و اگر نمیتواند از گناه خود استغفار کند. در هر صورت کسی که از روی نادانی یا فراموشی با زن در حال حیض؛ نزدیکی کند کفاره ندارد. [4] این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.
[1] رج: نجفی، محمد حسن، جواهر الکلام فی ثوبه الجدید، ج2، ص 199،دائره المعارف فقه اسلامی،قم، 1421ق. ایشان وجوب کفاره را به فقهاء زیادی نسبت می دهد. [2] منظور از احتیاط واجب را در سوال 10046 (سایت: 9988) ببینید. [3] وحیدی،محمد، احکام بانوان،ص 98، بوستان کتاب، قم، 1384ش. [4] توضیح المسائل (محشی امام خمینی)، ج1، ص 264.
- [آیت الله مکارم شیرازی] حکم نزدیکی کردن انسان با همسرش در حال حیض چیست؟ و آیا نیاز به پرداخت کفاره می باشد؟
- [آیت الله بهجت] کفاره نزدیکی با کنیز در زمان حیض چه قدر است؟
- [آیت الله سبحانی] کفاره نزدیکی با زن در حال حیض چیست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] شخصی دائم العمر مریض است و توانائی روزه گرفتن ندارد ، همچنین توانائی مالی برای پرداخت فطریّه و کفّاره نیز ندارد ، وظیفه این شخص چیست؟
- [آیت الله بهجت] هر گاه شوهر با همسر خود در زمان حیض نزدیکی نمود، آیا کفاره بر زن واجب است یا نه؟
- [آیت الله مظاهری] شخصی کفاره روزه بر گردن او آمده است، ولی توان جسمی گرفتن روزه و نیز توان مالی پرداخت آن را ندارد، وظیفهاش چیست؟
- [آیت الله بهجت] نزدیکی کردن در دبر (پشت) زن در ایام عادت ماهانه آیا جایز است و بر فرض عدم اطلاع آیا کفاره دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا نزدیکی بعد از اتمام عادت ماهیانه و قبل از غسل حیض جایز است؟
- [آیت الله سبحانی] نزدیکی از پشت در ایام حیض یا غیر ایام حیض با رضایت زن جایز است؟
- [آیت الله سبحانی] آیا در روزهایی که حیض زن قطعی نیست ولی شرعاً باید حیض قرار دهد جایز است که نزدیکی کند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر انسان بعد از آن که در حال حیض جماع کرده و کفاره آن را داده دوباره جماع کند باز هم باید کفاره بدهد.
- [آیت الله بروجردی] اگر انسان بعد از آن که در حال حیض جماع کرده و کفاره آن را داده دوباره جماع کند، باز هم باید کفاره بدهد.
- [امام خمینی] اگر انسان بعد از آنکه در حال حیض جماع کرده و کفاره آن را داده دوباره جماع کند واجب است باز هم کفاره بدهد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که از روی نادانی یا فراموشی با زن در حال حیض نزدیکی کند کفاره ندارد.
- [آیت الله خوئی] کسی که از روی نادانی یا فراموشی با زن در حال حیض نزدیکی کند کفاره ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر انسان بعد از آن که در حال حیض، جماع کرده و کفاره آن را داده دوباره جماع کند، باز هم مستحب بلکه احوط است که کفاره بدهد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر انسان بعد از آنکه در حال حیض ، جماع کرده و کفاره آن را داده دوباره جماع کند بهتر است باز هم کفاره بدهد .
- [آیت الله سبحانی] اگر انسان بعد از آن که در حال حیض جماع کرده و کفاره آن را داده دوباره جماع کند بنابر احتیاط واجب، باز هم باید کفاره بدهد.
- [آیت الله مظاهری] اگر انسان بعد از آنکه در حال حیض جماع کرده و کفّاره آن را داده دوباره جماع کند، مستحب است باز هم کفّاره بدهد. و اگر کفّاره نداده، بهتر است برای هر جماع یک کفّاره بدهد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر شماره روزهای حیض زن به سه قسمت تقسیم شود و مرد در قسمت اوّل آن از روی علم و عمد با زن خود جماع کند، مستحب است هجده نخود طلا کفاره به فقیر بدهد، و اگر در قسمت دوم جماع کند، نُه نخود، و اگر در قسمت سوم جماع کند، چهار نخود و نیم بدهد؛ مثلاً زنی که شش روز خون حیض میبیند، اگر شوهرش در شب یا روز اوّل و دوم با او جماع کند، هیجده نخود طلا و در شب یا روز سوم و چهارم نُه نخود و در شب یا روز پنجم و ششم چهار نخود و نیم طلا میدهد.