از کارهای که در آموزه های دینی از آن نهی شده، کسالت و تنبلی است، و ائمه (ع) از این خصلت نکوهیده به خداوند پناه می بردند. برخی از دعاهایی که از ائمه (ع) در این زمینه رسیده، عبارت است از: 1. مسعده فرزند صدقه می گوید: از امام صادق (ع) درخواست دعایی کردم که در حاجت های بزرگ خداوند را به آن بخوانم، حضرت فرمود دعای پدر بزرگم امام سجاد (ع) را به تو تعلیم می دهم...که در این دعا، حضرت سجاد (ع) از کسالت و تنبلی پناه به خدا می برد: "...وَ أَعُوذُ بِکَ مِنَ الْکَسَلِ‏ وَ الْفَشَل‏..."؛[1] و پناه می‏برم بتو از بی حالی، و سستی‏... . 2. در فرازی از دعای روز چهار شنبه از امام علی (ع) که توصیه به خواندن آن شده، چنین آمده است: "اللَّهُمَّ إِنِّی أَعُوذُ بِکَ مِنَ النِّسْیَانِ وَ الْکَسَلِ وَ التَّوَانِی فِی طَاعَتِکَ وَ الْفَشَل"؛[2] خدایا به تو پناه می برم از فراموشی و تنبلی و سستی و بی حالی در انجام وظایفی که به عهده من گذاشتی... .‏ 3. در قسمتی از مناجات پیامبر (ص) چنین آمده است: "وَ امْنُنْ عَلَیْنَا بِالنَّشَاطِ وَ أَعِذْنَا مِنَ الْفَشَلِ وَ الْکَسَل‏..."؛[3] خدایا بر ما منت گذار و نشاط و شادابی به ما عنایت کن و از کسالت و سستی ما را نگهدار... . گفتنی است که نقش و جایگاه تلاش و کوشش در زدودن خصلت های نکوهیده، به همراه توسل و دعا نباید مورد غفلت قرار گیرد. این پرسش پاسخ تفصیلی ندارد. [1] مفید، محمد بن محمد، الأمالی، ص 244، کنگره شیخ مفید، قم، 1413 ق‏. [2] کفعمی، ابراهیم بن علی عاملی، البلد الأمین و الدرع الحصین، ص 128، مؤسسة الأعلمی للمطبوعات‏، بیروت‏، 1418 ق.‏ [3] مجلسی، محمد باقر، بحار الأنوار، ج 91، ص 124، مؤسسة الوفاء، بیروت، لبنان، 1404 ق.
از کارهای که در آموزه های دینی از آن نهی شده، کسالت و تنبلی است، و ائمه (ع) از این خصلت نکوهیده به خداوند پناه می بردند. برخی از دعاهایی که از ائمه (ع) در این زمینه رسیده، عبارت است از: 1. مسعده فرزند صدقه می گوید: از امام صادق (ع) درخواست دعایی کردم که در حاجت های بزرگ خداوند را به آن بخوانم، حضرت فرمود دعای پدر بزرگم امام سجاد (ع) را به تو تعلیم می دهم...که در این دعا، حضرت سجاد (ع) از کسالت و تنبلی پناه به خدا می برد: "...وَ أَعُوذُ بِکَ مِنَ الْکَسَلِ وَ الْفَشَل..."؛[1] و پناه میبرم بتو از بی حالی، و سستی... . 2. در فرازی از دعای روز چهار شنبه از امام علی (ع) که توصیه به خواندن آن شده، چنین آمده است: "اللَّهُمَّ إِنِّی أَعُوذُ بِکَ مِنَ النِّسْیَانِ وَ الْکَسَلِ وَ التَّوَانِی فِی طَاعَتِکَ وَ الْفَشَل"؛[2] خدایا به تو پناه می برم از فراموشی و تنبلی و سستی و بی حالی در انجام وظایفی که به عهده من گذاشتی... . 3. در قسمتی از مناجات پیامبر (ص) چنین آمده است: "وَ امْنُنْ عَلَیْنَا بِالنَّشَاطِ وَ أَعِذْنَا مِنَ الْفَشَلِ وَ الْکَسَل..."؛[3] خدایا بر ما منت گذار و نشاط و شادابی به ما عنایت کن و از کسالت و سستی ما را نگهدار... . گفتنی است که نقش و جایگاه تلاش و کوشش در زدودن خصلت های نکوهیده، به همراه توسل و دعا نباید مورد غفلت قرار گیرد. این پرسش پاسخ تفصیلی ندارد.
[1] مفید، محمد بن محمد، الأمالی، ص 244، کنگره شیخ مفید، قم، 1413 ق. [2] کفعمی، ابراهیم بن علی عاملی، البلد الأمین و الدرع الحصین، ص 128، مؤسسة الأعلمی للمطبوعات، بیروت، 1418 ق. [3] مجلسی، محمد باقر، بحار الأنوار، ج 91، ص 124، مؤسسة الوفاء، بیروت، لبنان، 1404 ق.
- [سایر] برای رفع فراموشی و پیدا شدن چیزهای گمشده، چه دعایی بخوانیم ؟
- [سایر] تنبلی، آفت چیست؟
- [سایر] نشانه ی تنبلی چیست؟
- [سایر] پسر 15 سالهام در انجام وظایف و تکالیفش تنبلی میکند. علل آن چیست و آیا میشود تنبلی را درمان کرد؟
- [سایر] چه کسی از تنبلی به دور است؟
- [سایر] تنبلی ثمره چیست؟
- [سایر] نتیجه تنبلی چیست؟
- [سایر] چرا بعضی وقت ها برای نماز خواندن تنبلی می کنیم؟
- [سایر] چرا بعضی وقت ها برای نماز خواندن تنبلی می کنیم؟
- [سایر] با چه سلاحی باید به مبازره ی تنبلی برویم ؟
- [آیت الله سیستانی] اگر وضوی بعضی از اعضاء را ارتماسی و بعضی را غیر ارتماسی انجام دهد ، اشکال ندارد . دعائی که موقع وضو گرفتن مستحب است
- [آیت الله بروجردی] احتیاط واجب آن است که تکبیرة الاحرامِ نماز را به چیزی که پیش از آن میخواند مثلاً به اقامه یا به دعایی که پیش از تکبیر میخواند نچسباند.
- [آیت الله خوئی] احتیاط واجب آن است که تکبیرة الاحرام نماز را به چیزی که پیش ازآن میخواند، مثلًا به اقامه یا به دعایی که پیش از تکبیر میخواند نچسباند.
- [آیت الله سیستانی] احتیاط مستحب آن است که تکبیرة الاحرام نماز را به چیزی که پیش از آن میخواند ، مثلاً به اقامه یا به دعائی که پیش از تکبیر میخواند نچسباند .
- [آیت الله اردبیلی] باید مهریّه برای طرفین عقد (زن و شوهر) به نحوی که رفع جهالت بشود، معلوم باشد.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که بدون خانةملکی رفع احتیاجش نمی شود ، وقتی حجّ بر اوواجب است که پول خانه راهم داشته باشد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که بدون خانه ملکی رفع احتیاجش نمیشود، چنانچه انجام حجّ مانع تهیّه خانه ملکی گردد، مستطیع نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . احتیاط واجب آن است که تکبیرة الاحرام نماز را به چیزی که پیش از آن می خواند، مثلاً به اقامه یا به دعایی که پیش از تکبیر می خواند نچسباند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] احتیاط واجب آن است که تکبیرة الاحرام نماز را به چیزی که پیش از آن می خواند مثلاً به اقامه یا به دعائی که پیش از تکبیر می خواند نچسباند.
- [آیت الله سبحانی] احتیاط واجب آن است که تکبیرة الإحرام نماز را به چیزی که پیش از آن می خواند، مثلا به اقامه یا به دعائی که پیش از تکبیر می خواند نچسباند.