اکثر مراجع عظام تقلید یکی از غسلهای مستحب را، غسل کسی می دانند که نماز آیات را در وقت گرفتن خورشید و ماه، عمداً نخوانده است و آن در صورتی است که تمام ماه و خورشید گرفته باشد. [1] اما در این بین، بعضی از مراجع از جمله آیت الله سیستانی، جهت اقامه قضای آن، بنا بر احتیاط واجب، غسل را لازم می دانند. [2] نمایه مربوط: سؤال 10046 (سایت: 9988) ( مفهوم احتیاط واجب، احتیاط مستحب، اقرب و اقوی) . این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد. [1] . توضیح المسائل (محشی - امام خمینی)؛ ج‌1، ص 359؛ (آیات عظام، گلپایگانی، صافی: بلکه احتیاط، ترک نکردن این غسل است چنانکه احتیاط آن است که به قصد ما فی الذّمه به جا آورد از جهت تأخیر نماز یا از جهت به جا آوردن قضای نماز، همان، ص 361). [2] . توضیح المسائل (محشی - امام خمینی)؛ ج‌1، ص 208.
سلام علیکم؛ در برخی از سایت های پاسخگویی و در باب غسل های واجب نوشته شده است که: کسی که عمداً نماز آیات را نخوانده است، برای اقامه قضای نماز، به احتیاط واجب باید غسل کند آیا چنین چیزی صحیح است؟
اکثر مراجع عظام تقلید یکی از غسلهای مستحب را، غسل کسی می دانند که نماز آیات را در وقت گرفتن خورشید و ماه، عمداً نخوانده است و آن در صورتی است که تمام ماه و خورشید گرفته باشد. [1] اما در این بین، بعضی از مراجع از جمله آیت الله سیستانی، جهت اقامه قضای آن، بنا بر احتیاط واجب، غسل را لازم می دانند. [2] نمایه مربوط: سؤال 10046 (سایت: 9988) ( مفهوم احتیاط واجب، احتیاط مستحب، اقرب و اقوی) . این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.
[1] . توضیح المسائل (محشی - امام خمینی)؛ ج1، ص 359؛ (آیات عظام، گلپایگانی، صافی: بلکه احتیاط، ترک نکردن این غسل است چنانکه احتیاط آن است که به قصد ما فی الذّمه به جا آورد از جهت تأخیر نماز یا از جهت به جا آوردن قضای نماز، همان، ص 361). [2] . توضیح المسائل (محشی - امام خمینی)؛ ج1، ص 208.
- [آیت الله خوئی] در باب قضای نماز پدر بر پسر بزرگتر چنانچه پسر بزرگتر فاسق است و قضایی بجا نمیآورد امّا میّت سال داشته، آیا بر وارث واجب است که نماز و روزه میت را از مال او بدهند یا واجب نیست؟
- [آیت الله خوئی] شخصی در جایی قصد اقامه کرده تا پنج روز نماز نخوانده الآن راجع به قضای نمازهای گذشته و آینده وظیفهاش چیست؟
- [آیت الله بروجردی] اغسال میّت را هرگاه به خلاف ترتیب، داده دفن کردند، آیا باید نبش کرد برای غسل مجدّد یا نه؟ و آیا باب حرمت نبش و وجوب غسل باب تعارض است، یا باب تزاحم؟ زیرا ملاک وجوب و حرمت محرز و موجود است و آیا وجوب غسل و ترتیب آن از باب تعدّد مطلوب نیست به قرینه تبدیل به آب قراح در مورد فقد کافور و سدر؟ و بر فرض تعدّد مطلوب، آیا اهمّیّت مطلوب کامل و کمال آن رجحان بر ملاک حرمت دارد یا نه؟
- [آیت الله سیستانی] پس از گفتن دو سلام آخر هر نماز ، سلام سوم که السلام علیکم ورحمته الله وبرکاته را در حال چرخاندن سر بطرف راست وچپ صحیح گفته شود نماز صحیح است یا خیر؟
- [آیت الله سبحانی] اگر پدری به فرزندش بگوید من راضی نیستم در منزل غسل کنی، آیا آن فرزند می تواند از باب نفقه از آب حمام خانه برای غسل واجب استفاده کند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر پدر یا مادر نماز آیات را ترک کرده یا فراموش کرده باشند اگر بر پسر بزرگتر آنها واجب است بعد از فوت آنان قضای نماز آیات را بخواند؟
- [آیت الله اردبیلی] شخصی در نماز ظهر شک میکند و بعد از سلام نماز، به جای خواندن نماز احتیاط، از روی فراموشی مشغول نماز عصر میشود. اگر در بین نماز عصر به یاد آورد که نماز احتیاط را نخوانده است، وظیفه او چیست؟
- [سایر] سلام علیکم بنده طلبه هستم و توفیق دارم که محرم امسال منبر می رم =ازشما می خوام دعام کنید در این راه خطیر و می خواستم در باب مباحث معرفتی و... چندتا کتاب بهم معرفی کنید و اگه امکان دارد چند کتابpdfبرام بفرستید.
- [آیت الله بروجردی] کسی که قبل از رسیدن به سن پانزده سالگی جنب شده و بعد از رسیدن به پانزده سالگی از باب جهل به مسأله غسل نکرد و دو رمضان روزه گرفت و بعد عالم به حکم شد، آیا قضای آن دو رمضان واجب است یا خیر؟
- [آیت الله بروجردی] شخصی که مأمور دولتی است، از موطن اصلی خود به شش فرسخی منتقل شده، در بدو ورود، قصد اقامه عشره نموده و نماز را تمام خوانده، بعد از قصد اقامه، در هر جمعه برای دیدن عائله خویش به محل خود میرود و روز شنبه بر میگردد و مدّت هفت ماه و نیم از این مُقَدَّمه میگذرد، تکلیف او در باب نماز و روزه چیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که نماز واجب خود را در وقت ان نخوانده باید قضای ان را به جا اورد اگر چه در تمام وقت نماز خواب مانده یا به واسطه مستی یا بی هوشی که به اختیار او بوده نماز نخوانده باشد و نمازهایی را که زن در حال حیض یا نفاس نخوانده قضا ندارد چه نمازهای یومیه باشد چه غیر ان ولی در نماز ایات برای زلزله و رعد و برق بنابر احتیاط واجب بدون نیت ادا و قضا بجا اورد
- [آیت الله اردبیلی] در غیر نماز، مستحب است جواب سلام را بهتر از سلام بگویند، مثلاً اگر کسی بگوید: (سَلامٌ عَلَیْکُمْ) جواب بدهد: (سَلامٌ عَلَیْکُمْ وَرَحْمَةُ اللّه) اما در حال نماز، بنابر احتیاط واجب باید به همان مقدار اکتفا نماید.
- [آیت الله خوئی] نماز آیات بر مستحاضه واجب است. و باید برای نماز آیات وضو بگیرد، و بنابر احتیاط پیش از وضو در استحاضة متوسطه و کثیره غسل نیز بنماید.
- [آیت الله سیستانی] کسی که نماز یومیه خود را در وقت آن نخوانده ، باید قضای آن را بجا آورد ، اگر چه در تمام وقت نماز خواب مانده یا بواسطه مستی نماز نخوانده باشد . و همچنین است هر نماز واجب دیگری که آن را در وقتش نخواند حتی بنابر احتیاط لازم نمازی را که در وقت معینی به نذر بر او واجب شده . ولی نماز عید فطر و قربان قضا ندارند ، و همچنین نمازهائی را که زن در حال حیض یا نفاس نخوانده قضا ندارد چه نمازهای یومیّه باشد چه غیر آن ، و حکم قضای نماز آیات خواهد آمد .
- [آیت الله وحید خراسانی] در حال نماز انسان نباید به دیگری سلام کند و اگر دیگری به او سلام کند باید همان طور که او سلام کرده جواب دهد مثلا اگر گفته سلام علیکم در جواب بگوید سلام علیکم مگر در جواب علیکم السلام که بنابر احتیاط واجب باید بگوید سلام علیکم
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که قضای چند نماز ایات بر او واجب است چه همه انها برای یک چیز واجب شده باشد مثل ان که سه مرتبه خورشید گرفته و نماز انها را نخوانده است چه برای چند چیز باشد مثل خورشید گرفتن و ماه گرفتن موقعی که قضای انها را می خواند لازم نیست معین کند که برای کدام یک از انهاست هر چند احتیاط مستحب ان است که معین نماید اگر چه به تعیین اجمالی مثل ان که نیت کند اول نماز ایات یا دوم نماز ایاتی که بر من واجب شده قضای ان را به جا می اورم
- [آیت الله اردبیلی] اگر در حال حیض یا نفاس زن، یکی از اسباب وجوب نماز آیات رخ دهد، بنابر احتیاط واجب باید قضای آن را بعد از پاک شدن بجا آورد.
- [آیت الله اردبیلی] نماز آیات بر مستحاضه واجب است و بنابر احتیاط واجب باید برای نماز آیات نیز اعمالی را که برای نمازهای واجب روزانه گفته شد، انجام دهد و اگر در وقت نماز واجب روزانه، نماز آیات بر مستحاضه واجب شود، گرچه بخواهد هر دو را پشت سر هم بجا آورد، احتیاط واجب آن است که برای نماز آیات نیز تمام اعمالی را که برای نماز روزانه بر او واجب است انجام دهد و هر دو را با یک غسل و وضو بجا نیاورد.
- [آیت الله علوی گرگانی] در حال نماز، انسان نباید به دیگری سلام کند و اگر دیگری به او سلام کند، باید همانطور که او سلام کرده جواب دهد، مثلاً اگر گفته سلام علیکم در جواب بگوید سلام علیکم ونباید علیکم السلام بگوید و بنابر احتیاط واجب باید بین سلام وجواب مماثلت در تعریف وتنکیر وافراد وجمع باشد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] در حال نماز؛ انسان نباید به دیگری سلام کند و اگر دیگری به او سلام کند؛ بنا بر احتیاط واجب باید همانطور که او سلام کرده؛ جواب دهد؛ مثلا اگر گفته (سلام علیکم) جواب بگوید (سلام علیکم) ولی در جواب (علیکم السلام) هر صیغه ای که می خواهد می تواند بگوید.