اگر یقین دارید آن لکه ها خون نیست، حکم حیض را ندارد. ولی اگر خون باشد (اگر چه به‌صورت لکه‏های زرد رنگ) و از ده روز تجاوز نکند همه آن لکه‏ها محکوم به حیض است.[1] به طور کلی اگر خون حیض پیش از ده روز بند آید و یقین به پاک شدن ندارد باید خود را آزمایش کند، به این صورت که پس از قطع شدن خون، مقداری پنبه داخل فرج نموده و پس از کمی صبر و خارج نمودن، اگر تمیز بود حکم به پاک بودن می نماید.[2] ولی اگر خود را آلوده دید دو حالت دارد: 1. عادت معین داشته باشد، که سه صورت برای آن متصور است: یک. می داند که تا ده روز به طور حتم قطع می شود، باید صبر کند تا خون قطع شود. دو. می داند از ده روز می گذرد، زیادی بر ایام عادت را باید استحاضه قرار دهد. سه. شک دارد که از ده روز می گذرد یا نه؟ وظیفه دارد استظهار[3] کند. 2. عادت معین نداشته است: باید صبر کند تا خونش قطع شود (البته تا ده روز). نکته: اگر آزمایش را ترک کند و نماز بخواند نمازش باطل است، اگر چه بعد هم بفهمد که پاک بوده است، مگر با این که به وظیفه اش رفتار نکرده، توانسته باشد قصد قربت نماید.[4] برای آگاهی بیشتر می توانید به منابع زیر مراجعه کنید: 1. توضیح المسائل مراجع، ج1، ص252 – 295 2. احکام بانوان، محمد وحیدی، ص67 – 90 [1] . برگرفته از نمایه 13436. [2] العروة الوثقی، ج 1، فی احکم الحیض، م 23؛ تحریر الوسیلة، ج 1، فی الحیض، م 18؛ توضیح المسائل مراجع م 506. [3] . استظهار این است که زن، خود را حائض به شمار آورد، به احکام حائض رفتار نموده، عبادت را ترک و از محرمات حائض اجتناب کند تا وضعش روشن شود. البته استظهار درباره زنی که عادتش مرتب است و هیچ از نظر عدد تخلف ندارد مشروع نیست؛ توضیح المسائل مراجع، زیر م 480. [4] . العروة الوثقی، ج1، غسل حیض، سؤال 157؛ برگرفته از نمایه 945.
با سلام؛ پریود من 7 روزه بود اما پارسال به دلیل مشکلی بعضی اوقات پریودم 10 روزه می شود، اما 3 روز آخر فقط لکه است و خون نیست. آیا 3 روز آخر حیض محسوب می شود و جنابت حرام است؟
اگر یقین دارید آن لکه ها خون نیست، حکم حیض را ندارد. ولی اگر خون باشد (اگر چه بهصورت لکههای زرد رنگ) و از ده روز تجاوز نکند همه آن لکهها محکوم به حیض است.[1]
به طور کلی اگر خون حیض پیش از ده روز بند آید و یقین به پاک شدن ندارد باید خود را آزمایش کند، به این صورت که پس از قطع شدن خون، مقداری پنبه داخل فرج نموده و پس از کمی صبر و خارج نمودن، اگر تمیز بود حکم به پاک بودن می نماید.[2] ولی اگر خود را آلوده دید دو حالت دارد:
1. عادت معین داشته باشد، که سه صورت برای آن متصور است:
یک. می داند که تا ده روز به طور حتم قطع می شود، باید صبر کند تا خون قطع شود.
دو. می داند از ده روز می گذرد، زیادی بر ایام عادت را باید استحاضه قرار دهد.
سه. شک دارد که از ده روز می گذرد یا نه؟ وظیفه دارد استظهار[3] کند.
2. عادت معین نداشته است: باید صبر کند تا خونش قطع شود (البته تا ده روز).
نکته: اگر آزمایش را ترک کند و نماز بخواند نمازش باطل است، اگر چه بعد هم بفهمد که پاک بوده است، مگر با این که به وظیفه اش رفتار نکرده، توانسته باشد قصد قربت نماید.[4]
برای آگاهی بیشتر می توانید به منابع زیر مراجعه کنید:
1. توضیح المسائل مراجع، ج1، ص252 – 295
2. احکام بانوان، محمد وحیدی، ص67 – 90 [1] . برگرفته از نمایه 13436. [2] العروة الوثقی، ج 1، فی احکم الحیض، م 23؛ تحریر الوسیلة، ج 1، فی الحیض، م 18؛ توضیح المسائل مراجع م 506. [3] . استظهار این است که زن، خود را حائض به شمار آورد، به احکام حائض رفتار نموده، عبادت را ترک و از محرمات حائض اجتناب کند تا وضعش روشن شود. البته استظهار درباره زنی که عادتش مرتب است و هیچ از نظر عدد تخلف ندارد مشروع نیست؛ توضیح المسائل مراجع، زیر م 480. [4] . العروة الوثقی، ج1، غسل حیض، سؤال 157؛ برگرفته از نمایه 945.
- [آیت الله سبحانی] زنی که صاحب عادت عددیه است اگر در طول ماه لکه بینی های منقطع داشت و بعد از سه روز لکه بینی خون با شرایط حیض دید و تا ده روز ادامه یافت. کدام خون را حیض قرار دهد؟
- [آیت الله بهجت] اگر زنی پس از پاکی از حیض و پیش از ده روز، لکه زرد رنگی بیند که خون بودن آن مشکوک است، وظیفه اش چیست؟ آیا پاک است یا ادامه حیض قبلی محسوب می شود؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیا هر لکه بینی در موقعی که موعد عادت ماهانه باشد حیض است یا باید شرایط خون حیض را داشته باشد ملاک تشخیص چیست؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیا هر لکه بینی در موقعی که موعد عادت ماهانه باشد حیض است یا باید شرایط خون حیض را داشته باشد ملاک تشخیص چیست؟
- [سایر] اگر قبل از زمان عادت ماهانه مثلا 4 روز قبل فقط یک یا دو بار لکه های خون دیده شود ولی این مورد قطع شود تا 4 روز بعد که موعد عادت ماهانه است خون ریزی شروع شود، نماز و روزه ی آن 4 روز به چه نحوی است و آیا غسل خاصی دارد و زمان عادت ماهانه از شروع لکه بینی محاسبه می شود و یا از شروع خونریزی؟ و غسل حیض در این حالت چه زمانی باید انجام شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر هفت روز عادت ماهانه زن تمام شود و زن روزه بگیرد اما در روز هشتم یا نهم لکه ای زرد رنگ ببیند که نداند خون حیض است یا ترشحاتی دیگر، وظیفه ی او چیست؟
- [آیت الله بهجت] خانمی 7 روز پس از پاک شدن خون حیض مجددا خونی با علایم حیض می بیند که حداقل تا 7 روز ادامه می یابد. وظیفه وی چیست؟
- [سایر] با سلام. مدتهاست بعد از تمام شدن خون حیض غسل می کردم، اما ترشحات قهوه ای رنگ تا یک روز وجود داشت من نمی دانستم، اما به تازگی فهمیدم این لکه ها بعد از خون، حیض محسوب می شود. از اطرافیان که سوال می کردم می گفتند این ترشحات کم، حیض محسوب نمی شود. حال تکلیف من چیست؟ اعمال این همه سال باطل است؟ تکلیف اعمالی که بر حائض حرام بوده و انجام داده ام چه می شود؟ من باید چکار کنم، خواهش می کنم راهنمایی بفرمایید؟ با تشکر.
- [آیت الله بهجت] خانمی 7 روز پس از پاک شدن خون حیض مجددا خونی با علایم حیض می بیند که حداقل تا 7 روز ادامه می یابد. وظیفه وی چیست؟
- [آیت الله بهجت] برخی خانم ها قبل از شروع عادت، خونی که علایم حیض دارد می بیند مثلاً یک روز قبل از شروع خون حیض، لکه های خونی می بیند آیا حیض است یا استحاضه؟
- [آیت الله بروجردی] زنی که باید شمارهی عادت خویشان خود را حیض قرار دهد، چنانچه خویش نداشته باشد یا شمارهی عادت آنان مثل هم نباشد، باید در هر ماه از روزی که خون میبیند هفت روز را حیض و بقیه را استحاضه قرار دهد، ولی اگر در خون روزهای وسط یا آخر نشانههای حیض بیشتر باشد، باید هفت روز وسط یا آخر را حیض قرار دهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر سه روز یا بیشتر خونی ببیند که نشانه حیض را دارد، بعد ده روز یا بیشتر با نشانه استحاضه خون ببیند و دوباره سه روز یا بیشتر خونی به نشانه حیض ببیند، باید خون اول و خون آخر را که نشانه حیض داشته، حیض قرار دهد؛ بلی در مورد زنی که عادت وقتیه دارد و عادت وی به وسیله نشانه حیض مشخّص نشده باشد، خون بعد از ایام عادت، حیض نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] زنی که عادت دارد هرگاه سه روز یا بیشتر خون ببیند و پاک شود و دوباره خون ببیند و فاصله بین دو خون، کمتر از ده روز باشد و تمام روزهایی را که خون دیده، بیش از ده روز نباشد، همه آن حیض است (اما ایامی که در وسط پاک بوده، پاک محسوب می شود) و اگر زیادتر از ده روز باشد آن خونی که در عادت بوده حیض و دیگری که نبوده، استحاضه است و اگر هیچ کدام در عادت نبوده آن خونی که دارای صفات حیض است حیض و دیگری استحاضه است و اگر هر دو صفات حیض دارد، تا ده روز حیض محسوب می شود بعد از آن استحاضه است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر برای آنکه کسی را از غرق شدن نجات دهد ، سر را در آب قفرو برد ، اگر چه نجات دادن او واجب باشد ، روزه اش باطل می شود . 7-باقیماندن بر جنابت و حیض ونفاس تا اذان صبح
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر سه روز یا بیشتر خون ببیند که نشانه حیض را دارد؛ بعد؛ ده روز یا بیشتر خونی ببیند که نشانه استحاضه را دارد و دوباره سه روز خونی به نشانه های حیض ببیند؛ باید خون اول و خون آخر را که نشانه های حیض داشته حیض قرار دهد.
- [آیت الله سیستانی] زنی که از راه اختلاف صفات خون باید حیض را تشخیص دهد اگر سه روز یا بیشتر خون ببیند که نشانه حیض را دارد ، بعد ده روز یا بیشتر خونی ببیند که نشانه استحاضه را دارد ، و دوباره سه روز خونی به نشانههای حیض ببیند ، باید خون اول و خون آخر را که نشانههای حیض داشته حیض قرار دهد . و اما اگر یکی از دو خون در ایام عادت باشد و معلوم نباشد که ده روز وسط همه آن استحاضه است یا قسمتی حیض است ، در این صورت خونی که در ایام عادت است حیض ، و مابقی استحاضه است .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر سه روز یا بیشتر خونی ببیند که نشانه حیض را دارد، بعد ده روز یا بیشتر خونی ببیند که نشانه استحاضه را دارد و دوباره سه روز خونی به نشانه های حیض ببیند باید خون اوّل و خون آخر را که نشانه های حیض داشته، حیض قرار دهد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر سه روز یا بیشتر خونی ببیند که نشانة حیض را دارد ، بعد ده روز یا بیشتر خونی ببیند که نشانة استحاضه را دارد و دوباره سه روز خونی به نشانه های حیض ببیند ، باید خون اول و خون آخر را که نشانه های حیض داشته ، حیض قرار دهند .
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر سه روز یا بیشتر خونی ببیند که نشانه حیض را دارد بعد ده روز یا بیشتر خونی ببیند که نشانه استحاضه را دارد و دوباره سه روز خونی به نشانه های حیض ببیند باید خون اول و خون اخر را که نشانه های حیض داشته حیض قرار دهد
- [آیت الله اردبیلی] اگر سه روز یا بیشتر خونی ببیند که نشانه حیض را داشته باشد و بعد ده روز یا بیشتر خونی ببیند که نشانه استحاضه را داشته باشد و دوباره سه روز یا بیشتر خونی به نشانههای حیض ببیند، باید خون اوّل و خون آخر را که نشانههای حیض را داشتهاند، حیض قرار دهد.