دنیا محل امتحان[1] است و جای گذر، نه محل استقرار و ماندگاری. داشتن نعمت امتحان است و نداشتن و یا از دست دادن آن، نوع دیگری از امتحان. هر نوع سختی، مصیبت، گرفتاری و ... همه امتحان هستند و هر کس در مقابل این امتحانات شکیبا باشد و صبر پیشه کند، از پاداش الهی بهره‌مند خواهد بود. امام صادق(ع) فرمود: خداوند متعال مؤمن را همواره با گرفتاری و مصیبت مشغول می‏‌کند، یا به بیماری، یا گرفتاری و ناراحتی در خانواده، یا به مال و یا از گرفتاری‌های دنیوی، تا در مقابل آن به پاداش برسد.[2] بنابر این، با توجه به این‌که داشتن فرزندان و برادران و خواهران از نعمت‌های الهی است و نداشتن آن حرمان محسوب می‌شود؛ لذا اگر کسی در مقابل این محرومیت شکیبا باشد، تحقیقاً مشمول رحمت و پاداش الهی خواهد بود. [1] . «آن‌کس که مرگ و حیات را آفرید تا شما را بیازماید که کدام‌یک از شما بهتر عمل می‏‌کنید، و او شکست‏‌ناپذیر و بخشنده است». ملک، 2. [2] . مجلسی، محمد باقر، بحارالأنوار، ج 78، ص 198، مؤسسة الوفاء بیروت، 1404ق.
دنیا محل امتحان[1] است و جای گذر، نه محل استقرار و ماندگاری. داشتن نعمت امتحان است و نداشتن و یا از دست دادن آن، نوع دیگری از امتحان.
هر نوع سختی، مصیبت، گرفتاری و ... همه امتحان هستند و هر کس در مقابل این امتحانات شکیبا باشد و صبر پیشه کند، از پاداش الهی بهرهمند خواهد بود.
امام صادق(ع) فرمود: خداوند متعال مؤمن را همواره با گرفتاری و مصیبت مشغول میکند، یا به بیماری، یا گرفتاری و ناراحتی در خانواده، یا به مال و یا از گرفتاریهای دنیوی، تا در مقابل آن به پاداش برسد.[2]
بنابر این، با توجه به اینکه داشتن فرزندان و برادران و خواهران از نعمتهای الهی است و نداشتن آن حرمان محسوب میشود؛ لذا اگر کسی در مقابل این محرومیت شکیبا باشد، تحقیقاً مشمول رحمت و پاداش الهی خواهد بود. [1] . «آنکس که مرگ و حیات را آفرید تا شما را بیازماید که کدامیک از شما بهتر عمل میکنید، و او شکستناپذیر و بخشنده است». ملک، 2. [2] . مجلسی، محمد باقر، بحارالأنوار، ج 78، ص 198، مؤسسة الوفاء بیروت، 1404ق.
- [سایر] در بعضی از احادیث و روایاتی که از پیامبر و امامان نقل شده است هرگاه کودکی از مؤمنان که به سن تکلیف نرسیده است از دنیا برود خداوند برای پدر و مادر او در آخرت اجر و پاداشی در نظر میگیرد. حال بنده دختری 11 ساله داشتم که به دلیل بیماری مادر زادی از دنیا رفت. با وجود این که او 2 سال بود که به سن تکلیف رسیده بود، آیا صبر بر این مصیبت نیز موجب اجر و مغفرت الاهی میشود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر وارث میت شامل (برادر و خواهر ابوینی) و (برادر و خواهر پدری) و (برادر و خواهر مادری) باشد چگونه ارث تقسیم می شود؟
- [آیت الله نوری همدانی] شخصی از دنیا رفته وارث میّت جدّ و جده پدری و مادری و جدّ و جدّه مادری و یک برادر و دو خواهر هستند اینان چگونه ارث میبرند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه برادر و خواهری وارث پدری شوند و ترکه در دست برادر بماند و بعد هردو از دنیا بروند،وارثان خواهر می گویند سهم ما را بدهید ولی وارثان برادر می گویند آن خواهر سهم خود را هبه کرده یا فروخته است، تکلیف چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] برادر و خواهری از پدر املاکی به آنان ارث رسیده، و هردوی آنها از دنیا رفته اند، و هیچگونه مدرکی از آنان در دست نیست که خواهر حق خود را بخشیده یا نه، حالا اولاد آن خواهر می توانند از اولاد برادر مطالبه حق مادرشان را بنمایند یا نه؟ در صورتی که فعلا تمام املاک موروثی در تصرف اولاد برادر است.
- [سایر] آیا در مدتی که کارگر در مرخصی بدون حقوق بسر می برد به این ایام مرخصی استحقاقی تعلق می گیرد؟
- [سایر] آیا آیات و روایاتی در دست داریم که ثواب و پاداش هایی را برای امام جماعت بیان کرده باشند؟ راجع به شرایط امام جماعت مطلب زیاد هست، اما این که چه اجر و پاداشی می برد چیزی پیدا نکردم اگر ممکن است مرا راهنمایی بفرمایید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] درچه صورت خواهر و برادر مادری حاجب بخشی از سهم خواهر و برادر پدری یا پدرو مادری می شود؟
- [آیت الله سبحانی] پسرم در ژاپن بسر می برد روز عید فطر در طی تماس تلفنی گفت (فطره من را تو در ایران پرداخت کن) آیا بنده فطره او را به قیمت ایران پرداخت کنم و یا به لحاظ اینکه وی در ژاپن بسر می برد به قیمت ژاپن بپردازم؟
- [سایر] حکم خواهر برادر رضاعی چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه وارث فقط برادر و خواهر پدری و یک برادر یا خواهر مادری باشد، مال را شش قسمت می کنند، یک قسمت آن را برادر یا خواهر مادری می برد و پنج قسمت دیگر به برادر و خواهر پدری می رسد و هر برادر دو برابر خواهر می برد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر میت برادر و خواهر پدر و مادری دارد برادر و خواهر پدری که از مادر با میت جداست ارث نمی برد و اگر برادر و خواهر پدر و مادری ندارد چنانچه فقط یک خواهر یا یک برادر پدری داشته باشد همه مال به او می رسد و اگر چند برادر یا چند خواهر پدری داشته باشد مال به طور مساوی بین انان قسمت می شود و اگر هم برادر و هم خواهر پدری داشته باشد هر برادری دو برابر خواهر می برد
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر میت برادر و خواهر پدر و مادری و برادر و خواهر پدری و چند برادر و خواهر مادری داشته باشد برادر و خواهر پدری ارث نمی برد و مال را سه قسمت می کنند یک قسمت ان را برادر و خواهر مادری به طور مساوی بین خودشان قسمت می کنند و بقیه را به برادر و خواهر پدر و مادری می دهند و هر برادری دو برابر خواهر می برد
- [آیت الله نوری همدانی] اگ رمیّت برادر و خواهر پدر و مادری و برادر و خواهر پدری و برادر و خواهر مادری داشته باشد ، برادر و خواهر پدری ارث ارث نمی برد و مال را سه قسمت می کنند ، یک قسمت آن را برادر و خواهر مادری بطور مساوی بین خودشان قسمت می کنند و بقیّه را به برادر و خواهر پدر و مادری می دهند و هر برادری دو برابر خواهر می برد .
- [آیت الله سبحانی] اگر میت برادر و خواهر پدر و مادری و برادر و خواهر پدری و برادر و خواهر مادری داشته باشد، برادر و خواهر پدری ارث نمی برد و مال را سه قسمت می کنند، یک قسمت آن را برادر و خواهر مادری به طور مساوی بین خودشان قسمت می کنند و بقیه را به برادر و خواهر پدر و مادری می دهند و هر برادری دو برابر خواهر می برد.
- [آیت الله سبحانی] اگر وارث میت فقط برادر و خواهر پدری و یک برادر مادری یا یک خواهر مادری باشد، مال را شش قسمت می کنند، یک قسمت آن را برادر یا خواهر مادری می برد و بقیه را به برادر و خواهر پدری می دهند و هر برادری دو برابر خواهر می برد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر وارث میت فقط برادر و خواهر پدری و یک برادر مادری یا یک خواهر مادری باشد؛ مال را شش قسمت می کنند: یک قسمت آن را برادر یا خواهر مادری می برد و بقیه را به برادر و خواهر پدری می دهند و هر برادری دو برابر خواهر می برد.
- [آیت الله بهجت] اگر وارث میت فقط برادر و خواهر پدری و یک برادر مادری یا یک خواهر مادری باشد، مال را شش قسمت می کنند، یک قسمت آن را برادر یا خواهر مادری می برد و بقیه را به برادر و خواهر پدری می دهند و هر برادری دو برابر خواهر می برد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] با وجود برادر و خواهر پدر و مادری، برادر و خواهر پدری فقط که از مادر با میت جدا است ارث نمی برد، ولی اگر برادر وخواهر پدر ومادری ندارد چنانچه فقط یک خواهر یا یک برادر پدری دارد تمام مال به او می رسد و اگر چند برادر یا چند خواهر پدری دارد مال بطور مساوی درمیان آنها تقسیم می شود و اگر هم برادر و هم خواهر پدری دارد هر برادر دو برابر خواهر می برد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر میت برادر و خواهر پدر و مادری و برادر و خواهر پدری و چند برادر و خواهر مادری داشته باشد؛ برادر و خواهر پدری ارث نمی برد و مال را سه قسمت می کنند: یک قسمت آن را برادر و خواهر مادری به طور مساوی بین خودشان قسمت می کنند و بقیه را به برادر و خواهر پدر و مادری می دهند و هر برادری دو برابر خواهر می برد.