انسان در زمان زنده بودن خود در این دنیا به اندازه کافی، فرصت و موقعیت دارد که انواع ثواب‌ها را برای خود جمع آوری کند، تا در شب اول قبر، برزخ و قیامت تکیه‌گاه امنی برایش باشد. اگر انسان در این دنیا به وظایف و اعمالش عمل کند، نیازی نیست به سراغ اعمالی برود که برای موقعیت‌‌های خاصی تعیین شده است. طبق تعالیم و آموزه‌های دینی اعمال خوب انسان در شب اول قبر به سراغ انسان می‌آیند و مایه‌ی دل‌گرمی و آرامش او در قبر می‌‌شوند. به هر حال، اگر کسی تصمیم دارد ثواب نماز «لیلة الدفن» که امروزه به «نماز وحشت» مشهور شده است به او برسد، بهتر است که برای اموات این نماز را بخواند و یقیناً بخش بزرگی از ثواب آن به خودش نیز خواهد رسید. این‌گونه است، هر عملی که انسان ثواب آن‌‌را به دیگران هدیه می‌کند. در روایتی از ائمه(ع) نقل شده است: «مَنْ‏ جَعَلَ‏ ثَوَابَ‏ صَلَاتِهِ‏ لِرَسُولِ‏ اللَّهِ‏ (ص) وَ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ وَ الْأَوْصِیَاءِ مِنْ بَعْدِهِ (ع) أَضْعَفَ اللَّهُ لَهُ ثَوَابَ صَلَاتِهِ أَضْعَافاً مُضَاعَفَةً حَتَّی یَنْقَطِعَ النَّفَسُ وَ یُقَالُ لَهُ قَبْلَ أَنْ یَخْرُجَ رُوحُهُ مِنْ جَسَدِهِ یَا فُلَانُ هَدِیَّتُکَ إِلَیْنَا وَ أَلْطَافُکَ لَنَا فَهَذَا یَوْمُ مُجَازَاتِکَ وَ مُکَافَاتِکَ فَطِبْ نَفْساً وَ قَرَّ عَیْناً بِمَا أَعَدَّ اللَّهُ لَکَ وَ هَنِیئاً لَکَ بِمَا صِرْتَ إِلَیْهِ فَقُلْتُ کَیْفَ یُهْدِی صَلَاتَهُ وَ یَقُولُ قَالَ یَنْوِی ثَوَابَ صَلَاتِهِ لِرَسُولِ اللَّهِ (ص) وَ....»؛[1] هر کس که ثواب نمازش را برای رسول خدا(ص) و امام علی و امامان(ع) بعد او هدیه کند، خداوند ثواب نمازش را چندین برابر می‌کند. قبل از این‌که روحش از بدنش خارج شود، به او گفته می‌شود فلانی هدیه شما به ما رسید؛ چشمت روشن. امروز روز پاداش تو است، خودت را آماده کن به آنچه را که خداوند در قبال آن هدایا برایت در نظر گرفته است. پس گوارایت باشد. راوی می‌گوید: پرسیدم چگونه نمازش را هدیه کند، فرمود نیت کند ثواب نمازش را برای رسول خدا(ص)... . [1] . حر عاملی، وسائل الشیعة، ج ‏8، ص 169، مؤسسه آل البیت(ع)، قم، چاپ اول، 1409ق، «بَابُ اسْتِحْبَابِ صَلَاةِ الْهَدِیَّةِ وَ کَیْفِیَّتِهَا».
آیا میشود شخص در زمان زنده بودن برای خود نماز وحشت بخواند و ثوابش را نثار خود کند؟ پیرامون این مسئله توضیح بفرمایید.
انسان در زمان زنده بودن خود در این دنیا به اندازه کافی، فرصت و موقعیت دارد که انواع ثوابها را برای خود جمع آوری کند، تا در شب اول قبر، برزخ و قیامت تکیهگاه امنی برایش باشد. اگر انسان در این دنیا به وظایف و اعمالش عمل کند، نیازی نیست به سراغ اعمالی برود که برای موقعیتهای خاصی تعیین شده است. طبق تعالیم و آموزههای دینی اعمال خوب انسان در شب اول قبر به سراغ انسان میآیند و مایهی دلگرمی و آرامش او در قبر میشوند.
به هر حال، اگر کسی تصمیم دارد ثواب نماز «لیلة الدفن» که امروزه به «نماز وحشت» مشهور شده است به او برسد، بهتر است که برای اموات این نماز را بخواند و یقیناً بخش بزرگی از ثواب آن به خودش نیز خواهد رسید. اینگونه است، هر عملی که انسان ثواب آنرا به دیگران هدیه میکند.
در روایتی از ائمه(ع) نقل شده است: «مَنْ جَعَلَ ثَوَابَ صَلَاتِهِ لِرَسُولِ اللَّهِ (ص) وَ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ وَ الْأَوْصِیَاءِ مِنْ بَعْدِهِ (ع) أَضْعَفَ اللَّهُ لَهُ ثَوَابَ صَلَاتِهِ أَضْعَافاً مُضَاعَفَةً حَتَّی یَنْقَطِعَ النَّفَسُ وَ یُقَالُ لَهُ قَبْلَ أَنْ یَخْرُجَ رُوحُهُ مِنْ جَسَدِهِ یَا فُلَانُ هَدِیَّتُکَ إِلَیْنَا وَ أَلْطَافُکَ لَنَا فَهَذَا یَوْمُ مُجَازَاتِکَ وَ مُکَافَاتِکَ فَطِبْ نَفْساً وَ قَرَّ عَیْناً بِمَا أَعَدَّ اللَّهُ لَکَ وَ هَنِیئاً لَکَ بِمَا صِرْتَ إِلَیْهِ فَقُلْتُ کَیْفَ یُهْدِی صَلَاتَهُ وَ یَقُولُ قَالَ یَنْوِی ثَوَابَ صَلَاتِهِ لِرَسُولِ اللَّهِ (ص) وَ....»؛[1]
هر کس که ثواب نمازش را برای رسول خدا(ص) و امام علی و امامان(ع) بعد او هدیه کند، خداوند ثواب نمازش را چندین برابر میکند. قبل از اینکه روحش از بدنش خارج شود، به او گفته میشود فلانی هدیه شما به ما رسید؛ چشمت روشن. امروز روز پاداش تو است، خودت را آماده کن به آنچه را که خداوند در قبال آن هدایا برایت در نظر گرفته است. پس گوارایت باشد. راوی میگوید: پرسیدم چگونه نمازش را هدیه کند، فرمود نیت کند ثواب نمازش را برای رسول خدا(ص)... . [1] . حر عاملی، وسائل الشیعة، ج 8، ص 169، مؤسسه آل البیت(ع)، قم، چاپ اول، 1409ق، «بَابُ اسْتِحْبَابِ صَلَاةِ الْهَدِیَّةِ وَ کَیْفِیَّتِهَا».
- [سایر] آیا ممکن است که انسان نماز وحشت را در هر زمانی برای میت بخواند؟ آیة الکرسی در نماز وحشت تا علی عظیم است یا هم فیها خالدون؟ آیا خواندن نماز وحشت یک نفر برای میت کافی است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر جسد شخص غریق، مفقود گردد نماز وحشت او چه زمانی خوانده شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا یک نفر می تواند دو نماز وحشت برای یک میّت بخواند و وجهی در مقابل آن بگیرد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز وحشت به چه صورت خوانده می شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] خواندن یک نماز وحشت برای چند میّت چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] خواندن نماز وحشت برای کودک نابالغ چه حکمی دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیة الکرسی در نماز وحشت تا کجا خوانده شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز وحشت در چه زمانی از شب اوّل قبر خوانده می شود؟
- [آیت الله خوئی] آیا جایز است برای انسان بخواند نماز وحشت در هر شب که خواست و هدیه کند ثواب آن را به هر مؤمنی که گردیده در روز همان شب؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] خواندن نماز وحشت در زمان حیات برای خود چه حکمی دارد؟
- [آیت الله سیستانی] احتیاط مستحب آن است که در گریه بر میّت ، صدا را خیلی بلند نکنند . نماز وحشت
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر دفن میت به علتی به تأخیر بیفتد باید نماز وحشت را تا شب اول دفن او تأخیر بیندازد.
- [آیت الله مظاهری] نماز وحشت را در هر موقع از شب اوّل قبر میشود خواند ولی بهتر است در اوّل شب بعد از نماز عشا خوانده شود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز وحشت را در هر موقع از شب اول قبر می شود خواند؛ ولی بهتر است در اول شب؛ بعد از نماز عشا خوانده شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز وحشت را در هر موقع از شب اول قبر می شود خواند، ولی بهتر است در اول شب بعد از نماز عشاء خوانده شود.
- [آیت الله بروجردی] نماز وحشت را در هر موقع از شبِ اوّل قبر میشود خواند، ولی بهتر است در اوّل شب بعد از نماز عشاء خوانده شود.
- [امام خمینی] نماز وحشت را در هر موقع از شب اول قبر می شود خواند، ولی بهتر است در اول شب بعداز نماز عشا خوانده شود.
- [آیت الله علوی گرگانی] نماز وحشت را در هر موقع از شب اوّل قبر میشود خواند، ولی بهتر است در اوّل شب بعد از نماز عشأ خوانده شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز وحشت را در هر موقع از شب اول قبر میشود خواند؛ ولی بهتر است در اول شب بعد از نماز عشا خوانده شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز وحشت را در هر موقع از شب اول قبر می شود خواند، ولی بهتر است در اول شب، بعد از نماز عشا خوانده شود.