با توجه به وجوب نفقه فرزند بر پدر و لزوم تهیه‌ی مکانی برای زندگی و سکونت وی، نماز فرزند در خانه پدر ولو با عدم رضایت او صحیح است، چرا که اطاعت از والدین در اموری که معصیت و نافرمانی خدا می باشد واجب نیست. البته اگر فرزند، همسر اختیار کرده و نیازی به نفقه پدر ندارد، در صورتی که پدر از اقامه‌ی نماز در منزلش نهی کند، فرزند باید در مکانی دیگر نماز بخواند. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی): مانعی‌ندارد و ضرری به صحت نماز وارد نیست. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): صحیح است. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): آری نماز صحیح است و اطاعت از والدین در اموری که معصیت و نافرمانی خداست واجب نیست. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): بسیار بعید است که پدری به فرزندش که وظیفه دینی خود را انجام می دهد چنین منعی کند. این پدر باید به وجود چنین فرزندی افتخار نماید و خدا را شکر کند که در این زمان که بعضی از جوانان فاسد الاخلاق می شوند فرزندش به خدا روی آورده و وظایف دینی را انجام می دهد. به هر حال اگر واقعاً پدر راضی به چنین تصرفی نباشد، فرزندش نماز را در جای دیگری بخواند. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
اگر پدری، فرزند خود را از نمازخواندن منع کند و فرزند او در خانه پدر نماز بخواند، با توجه به این که صاحب خانه یعنی پدر راضی نیست، آیا نمازش صحیح است؟
با توجه به وجوب نفقه فرزند بر پدر و لزوم تهیهی مکانی برای زندگی و سکونت وی، نماز فرزند در خانه پدر ولو با عدم رضایت او صحیح است، چرا که اطاعت از والدین در اموری که معصیت و نافرمانی خدا می باشد واجب نیست. البته اگر فرزند، همسر اختیار کرده و نیازی به نفقه پدر ندارد، در صورتی که پدر از اقامهی نماز در منزلش نهی کند، فرزند باید در مکانی دیگر نماز بخواند. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی): مانعیندارد و ضرری به صحت نماز وارد نیست. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): صحیح است. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): آری نماز صحیح است و اطاعت از والدین در اموری که معصیت و نافرمانی خداست واجب نیست. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): بسیار بعید است که پدری به فرزندش که وظیفه دینی خود را انجام می دهد چنین منعی کند. این پدر باید به وجود چنین فرزندی افتخار نماید و خدا را شکر کند که در این زمان که بعضی از جوانان فاسد الاخلاق می شوند فرزندش به خدا روی آورده و وظایف دینی را انجام می دهد. به هر حال اگر واقعاً پدر راضی به چنین تصرفی نباشد، فرزندش نماز را در جای دیگری بخواند. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] برادرانم سهم الارث من و دیگر خواهرانم را نداده و تمام خانه را تصرف کرده در آن نشسته اند با آنکه ما راضی نیستیم، نمازخواندن آنها در خانه صحیح است یا نه؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر پدری به فرزندش بگوید راضی نیستم قرآن بخوانی یا در جلسه قرآن شرکت کنی، آیا بر فرزند اطاعت از پدر در این مورد لازم است؟
- [آیت الله سیستانی] آیا پدر و مادر اجازه دارند فرزند و نوجوان خود را از شرکت در مجالس اهل بیت منع نمایند اگر منع نمودند آیا اطاعت از آنها واجب است ؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر در منزلی که میهمان هستیم، احتمال دهیم که صاحب خانه راضی به نماز خواندن ما در آن خانه نیست، چه باید بکنیم؟
- [سایر] اگر دختری بدون اجازه پدر ازدواج کند و صاحب فرزند شود، تکلیف فرزند چیست؟
- [آیت الله سبحانی] اگر پدری به فرزندش بگوید من راضی نیستم در منزل غسل کنی، آیا آن فرزند می تواند از باب نفقه از آب حمام خانه برای غسل واجب استفاده کند؟
- [آیت الله بهجت] زنی که ناشزه (نافرمان) شده، در صورتی که در خانه شوهر یا لباسی که شوهر در اختیار او گذاشته، نماز بخواند؛ آیا نمازش صحیح است؟
- [آیت الله بهجت] آیا صاحب خانه می تواند بدون اجازه ی مستأجر در خانه ای که اجاره داده، نماز بخواند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] دختر باکره یی که پدرش راضی نیست و اذن به ازدواج او را نمیدهد ولی جد پدری دختر (پدر پدرش) به عقد راضی است و اذن میدهد آیا صحیح است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] دختر باکره یی که پدرش راضی نیست و اذن به ازدواج او را نمیدهد ولی جد پدری دختر (پدر پدرش) به عقد راضی است و اذن میدهد آیا صحیح است؟
- [آیت الله سبحانی] نمازخواندن در ملکی که منفعت آن مال دیگری است، بدون اجازه کسی که منفعت ملک، مال او می باشد باطل است: مثلا در خانه اجاره ای اگر صاحب خانه یا دیگری بدون اجازه کسی که آن خانه را اجاره کرده نماز بخواند، نمازش باطل است. ولی اگر میت وصیت کرده باشد که ثلث مال او را به مصرفی برسانند و نماز خواندن عرفاً مزاحم با حق او نباشد، نماز صحیح است.
- [آیت الله سبحانی] اگر صاحب ملک به زبان، اجازه نمازخواندن بدهد و انسان بداند که قلباً راضی نیست، نمازخواندن در ملک او باطل است. ولی اگر به زبان از او اجازه نگرفته باشند ولی انسان یقین کند که قلباً راضی است، نماز صحیح است.
- [آیت الله سبحانی] خواندن نماز مستحب در خانه کعبه مستحب است و در داخل خانه مقابل هر رکنی دو رکعت نماز بخوانند. جاهایی که نمازخواندن در آنها مستحب است
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر فرزند با اجازه پدر نذر کند، باید به آن نذر عمل نماید، بلکه اگر بدون اجازه او هم نذر کند، عمل کردن به آن نذر واجب است. ولی اگر پدر از کاری منع کرده باشد، و یا بعد از نذر از آن کار منع کند، آن نذر صحیح نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خانه ای را که مسافرین و زوّار در آن منزل می کنند و معلوم نیست چقدر در آن می مانند اگر قرار بگذارند که مثلا شبی صد تومان بدهند و صاحب خانه راضی شود استفاده از آن خانه اشکال ندارد و اجاره صحیح است و صاحب خانه نمی تواند آنها را بیرون نماید مگر این که فرد بخواهد بیش از حد متعارف بماند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر پدر یا مادر به فرزند خود امر کند که نماز را به جماعت بخواند، باید امر آنها را اطاعت کند و نماز را به جماعت بخواند.
- [آیت الله سیستانی] اگر پدر یا مادر به فرزند خود امر کند که نماز را با جماعت بخواند ، احتیاط مستحب آن است که نماز را به جماعت بخواند ، البته اگر امر و نهی پدر یا مادر از روی شفقت نسبت به فرزند باشد ، و مخالفتش موجب اذیت آنان شود ، حرام است بر فرزند مخالفت نماید .
- [آیت الله علوی گرگانی] مسافری که نمیداند باید نماز را شکسته بخواند، اگر تمام بخواند نمازش صحیح است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسافری که نمی داند باید نماز را شکسته بخواند، اگر تمام بخواند، نمازش صحیح است.
- [آیت الله وحید خراسانی] مسافری که نمی داند باید نماز را شکسته بخواند اگر تمام بخواند نمازش صحیح است