آنچه که در روایات وارده از معصومان(ع) به ما رسیده، بیانگر آن است که در دهۀ اول محرم برپایی مجالس جشن و شادی نکوهش شده است؛ و آن بزرگواران برای امام حسین(ع) و خاندان و یارانش مجلس عزا بر پا می‌کردند و به گریه و عزاداری سفارش می‌نمودند؛ همان‌طور که، از حضرت امام رضا(ع) روایت شده است: وقتی ماه محرم می‌شد، کسی پدرم(امام کاظم) را خندان نمی‌دید و اندوه و حزن بر وی غالب می‌شد تا روز دهم، و چون روز عاشورا فرا می‌رسید، آن روز، روز مصیبت و حزن و گریۀ او بود و می‌فرمود: امروز، روزی است که حسین(ع) شهید شده است.[1] اما در زمان‌های دیگر چنین مسئله‌ای در احادیث مشاهده نمی‌شود.[2] بنابر این خواستگاری در ایام صفر ایرادی ندارد، ولی به دلیل آن‌که امروزه عرفاً ماه صفر نیز ماه عزا شمرده می‌شود تا زمانی که این عرف پابرجا است، بهتر است برگزاری جشن عقد به بعد از ماه صفر موکول شود. پاسخ حضرت آیت الله مهدی هادوی تهرانی(دامت برکاته) نسبت به این سؤال، چنین می‌باشد: بهتر است از جشن گرفتن در ایام محرم و صفر بویژه روزهای شهادت اجتناب شود، و اگر این عمل بی‌حرمتی به ساحت مقدس حضرات معصومان(ع) محسوب شود، حرام است. [1] . برگرفته از نمایه: «نقش عزاداری امام حسین(ع)»، سؤال 2302. [2] . ر. ک: برپایی مجالس عزا برای امامان(ع) و عزاداری امام حسین(ع) در دهه اول محرم؛ سؤال 27061.
آنچه که در روایات وارده از معصومان(ع) به ما رسیده، بیانگر آن است که در دهۀ اول محرم برپایی مجالس جشن و شادی نکوهش شده است؛ و آن بزرگواران برای امام حسین(ع) و خاندان و یارانش مجلس عزا بر پا میکردند و به گریه و عزاداری سفارش مینمودند؛ همانطور که، از حضرت امام رضا(ع) روایت شده است: وقتی ماه محرم میشد، کسی پدرم(امام کاظم) را خندان نمیدید و اندوه و حزن بر وی غالب میشد تا روز دهم، و چون روز عاشورا فرا میرسید، آن روز، روز مصیبت و حزن و گریۀ او بود و میفرمود: امروز، روزی است که حسین(ع) شهید شده است.[1]
اما در زمانهای دیگر چنین مسئلهای در احادیث مشاهده نمیشود.[2] بنابر این خواستگاری در ایام صفر ایرادی ندارد، ولی به دلیل آنکه امروزه عرفاً ماه صفر نیز ماه عزا شمرده میشود تا زمانی که این عرف پابرجا است، بهتر است برگزاری جشن عقد به بعد از ماه صفر موکول شود.
پاسخ حضرت آیت الله مهدی هادوی تهرانی(دامت برکاته) نسبت به این سؤال، چنین میباشد:
بهتر است از جشن گرفتن در ایام محرم و صفر بویژه روزهای شهادت اجتناب شود، و اگر این عمل بیحرمتی به ساحت مقدس حضرات معصومان(ع) محسوب شود، حرام است. [1] . برگرفته از نمایه: «نقش عزاداری امام حسین(ع)»، سؤال 2302. [2] . ر. ک: برپایی مجالس عزا برای امامان(ع) و عزاداری امام حسین(ع) در دهه اول محرم؛ سؤال 27061.
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا اصلاح کردن در ماه محرم و صفر برای خانم ها از نظر اسلام و فقه اشکال دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا اصلاح کردن در ماه محرم و صفر برای خانم ها از نظر اسلام و فقه اشکال دارد؟
- [سایر] سلام.وقت بخیر به نظر شما ادامه آشنایی دختر و پسربرای ازدواج،از طریق خانواده در ماه محرم اشکال دارد؟یعنی اینکه دومین جلسه آشنایی یا همان خواستگاری وارد روزهای محرم شود.آیا باید به خاطر محرم این آشنایی به بعد از محرم و صفر موکول شود یا اشکالی ندارد
- [سایر] آیا صحبت با دختر در خواستگاری ، اشکال شرعی ندارد ؟
- [سایر] سلام ایا حنا گذاشتن به موها در ماه محرم و صفر اشکال دارد؟البته به خاطر فواید درمانی نه به قصد رنگ کردن مو به قصد زیبایی.
- [آیت الله بهجت] در دوران خواستگاری اگر داماد انگشتری را در دست عروس بنماید، اشکال دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] وجه نحوست ایام از جمله ماه صفر چیست؟
- [سایر] چرا پیامبر(ص) ماه صفر را دوست نداشتند و فرمودند هر کس بشارت پایان صفر را بدهد بهشت بر او واجب می شود؟
- [سایر] اگر ماه صفر 29 روز باشد و شهادت امام رضا در 30 ماه صفر بوده شهادت امام در چه روزی خواهد بود آیا اول ربیع خواهد بود؟
- [سایر] با سلام-خواستگاری دارم که در جلسه اول خواستگاری به بهانه اینکه ماه صفر است نه گل ونه شیرینی آورده بود در ضمن کت شلوار که لباس رسمی است هم نپوشیده بود و خیلی خیلی ساده لباس پوشیده بود آیا من حساسم یا کار ایشان درست بوده؟آیا بعد از ازدواج میتوان نوع لباس پوشیدن فرد را تغییر داد؟هو تک پسر خانواده است و من میترسم که بچه ننه باشد-من لیسانس شیمی متولد20آذر 63و او فوق دیپلم علوم اجتماعی متولد20آذر61است
- [آیت الله علوی گرگانی] پوشیدن خز خالص در نماز اشکال ندارد، ولی در پوست سنجاب اشکال است.
- [آیت الله اردبیلی] از هر زنی بجز زنانی که ازدواج با آنان حرام است و در مسائل آینده بیان خواهد شد و زنانی که در عدّه هستند یا در حال احرامند، میتوان خواستگاری نمود.
- [آیت الله اردبیلی] خوردن ماهی زنده اشکال ندارد.
- [آیت الله نوری همدانی] خوردن ماهی زنده اشکال ندارد .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خوردن ماهی زنده اشکال ندارد.
- [امام خمینی] خوردن ماهی زنده اشکال ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] راه رفتن در بین وضو، اشکال ندارد.
- [آیت الله سبحانی] خوردن ماهی کوچک زنده اشکال دارد.
- [آیت الله بهجت] اگر بعد از راه رفتن، بو یا رنگ نجاست در کف پا یا ته کفش بماند اشکال ندارد ولی ذرّه های کوچک که معلوم باشد اشکال دارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر چیزی از حمد و سوره و ذکرهای نماز را عمداً یا احتیاطاً چند مرتبه بگوید اشکال ندارد، ولی اگر از روی وسواس چند مرتبه بگوید، اشکال دارد.