تا انسان یقین به حالت جنابت نداشته باشد، انجام غسل جنابت اعتباری ندارد، لذا برای نماز خواندن نمی‌توان به غسل احتیاطی اکتفا نمود. پس بر فرض سؤال نمازهایی که با این غسل خوانده شده باید قضا شود، ولی برخی از فقها[1] می‌گویند نمازهای گذشته اعاده ندارد. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): در فرض سؤال هر مقدار از نمازهایی که یقین دارید با چنین غسلی بدون وضو خوانده شده باید اعاده نمایید. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): باطل است. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): باید نمازهای خود را قضا کنید. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): نمازهای گذشته اعاده ندارد. [1] . آیت الله نوری همدانی. [2] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
حکم نمازهایی که قبلا با غسلی که نمیدانم بر من واجب بوده و برای احتیاط انجام میدادم و با آن نماز میخواندم، چیست؟
تا انسان یقین به حالت جنابت نداشته باشد، انجام غسل جنابت اعتباری ندارد، لذا برای نماز خواندن نمیتوان به غسل احتیاطی اکتفا نمود. پس بر فرض سؤال نمازهایی که با این غسل خوانده شده باید قضا شود، ولی برخی از فقها[1] میگویند نمازهای گذشته اعاده ندارد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
در فرض سؤال هر مقدار از نمازهایی که یقین دارید با چنین غسلی بدون وضو خوانده شده باید اعاده نمایید.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
باطل است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
باید نمازهای خود را قضا کنید.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
نمازهای گذشته اعاده ندارد. [1] . آیت الله نوری همدانی. [2] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [سایر] مدتی غسلهای خود را نادرست انجام میدادم و با آن روزه میگرفتم و نماز میخواندم، آیا باید روزهها و نمازها را قضا کنم؟
- [آیت الله اردبیلی] بنده قبلاً در رکعت سه و چهار با اینکه قصد خواندن تسبیحات اربعه داشتم سهواً حمد میخواندم بعد از شروع متوجه میشدم اما با فرض اینکه هر دو را میشود خواند ادامه میدادم. اخیراً متوجه شدم که اشکال داشته است. حکم نمازهایی که به این ترتیب خواندم چیست؟
- [آیت الله مظاهری] جوانی هستم که سه سال است در کشوری اروپایی زندگی میکنم. چندوقتی است که احساس میکنم مسیرم را در دین و دینداری گم کردهام. نمیدانم چه کنم؟ من همیشه نماز و قرآن میخواندم؛ ولی از یک سال پیش فقط بعضی از وقتها نماز میخوانم. چهکنم که دوباره قلب من برای بهجاآوردن نماز قوّت بگیرد؟
- [آیت الله خامنه ای] عادت ماهیانه بنده معمولاً ? روز است و حتی گاهی اوقات بیشتر میشود. و اگر زودتر غسل کنم بعد از غسل بصورت ناچیز لک میبینم. در ماه مبارک رمضان در سحر، در حالی که ? روز و ?? ساعت از آغاز عادت گذشته بود (تقریبا ? روز کامل) لک قابل تشخیصی ندیدم و غسلی هم نکردم ولی احتمال قوی به پاک بودن میدادم. بههرحال غسل نکردم و آن روز روزه نگرفتم و در نیمه همان روز اطمینان پیدا کردم که پاک شدهام. حال آیا بهخاطر سهلانگاری با وجود اینکه احتمال قوی به پاک شدن میدادم، فقط قضا بر من واجب است یا کفاره نیز واجب است؟
- [سایر] اگر غسلی بر ما واجب شود، اما شرایط برای انجام آن نباشد آیا برای خواندن نماز اول وقت میتوان تیمّم کرد؟
- [آیت الله سیستانی] آیا با هر غسلی می توان نماز خواند؟
- [آیت الله بهجت] اگر غسلی بر انسان واجب باشد، ولی آب گرم و مکان مناسب نباشد، حکم چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر غسلی به واسطه نذر و عهد و قسم و یا مس نمودن میّت واجب شود، ولی مکلّف عمدا یا سهوا آن را ترک نماید، تکلیف نماز و روزههایش در این مدت چه میشود؟
- [سایر] حکم خود ارضایی چیست؟ آیا بعد از انجام این عمل غسلی واجب است و روزه باطل می شود؟
- [سایر] من صبح قبل از رفتن به مدرسه به نیت نماز ظهر وضو میگرفتم، نه به نیت طهارت. حالا تکلیف نمازهایی که تعدادشان را هم نمیدانم چیست؟ آیا قضا کردن آنها واجب است یا نه؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] نمازهایی را که با وضو یا غسل جبیره ای می خوانند اعاده ندارد، مگر این که قبل از پایان وقت نماز، عذر برطرف شود، در اینجا بنابر احتیاط واجب، نماز را اعاده کنند.
- [آیت الله وحید خراسانی] در قضای نمازهای میت ترتیب واجب نیست هر چند احتیاط مستحب رعایت ترتیب است مگر در نمازهایی که ادای انها ترتیب دارد مثل نماز ظهر و عصر یا مغرب و عشاء از یک روز
- [آیت الله بهجت] اگر زنی که در حال استحاضه است غسلهای خود را به تفصیلی که در احکام استحاضه گفته شد بهجا آورد، روزه او صحیح است، و بیوجه نیست که صحت روزه او مشروط به انجام غسلی باشد که باید برای نماز صبح انجام دهد، ولی بنابر اظهر غسل نمازهای مغرب و عشای شب گذشته و شب آینده در صحیح بودن روزه او شرط نیست، و بنابر احتیاط واجب مستحاضه متوسطه هم مثل کثیره، انجام غسلی که بر او واجب است در صحیح بودن روزهاش شرط است، ولی وضوی واجب بر مستحاضه قلیله، شرط صحت روزه نیست.
- [آیت الله مظاهری] کسی که غسل جنابت به جا آورده، لازم نیست وضو بگیرد. بلکه کسی که هر غسلی چه واجب و چه مستحبّ - غیر از غسل استحاضه - انجام داده، لازم نیست وضو بگیرد و میتواند نماز بخواند.
- [آیت الله بهجت] در استحاضه کثیره علاوه بر کارهای استحاضه متوسطه که در مسئله پیش گفته شد، باید برای هر نماز دستمال را عوض کند یا آب بکشد و یک غسل برای نماز ظهر و عصر و یکی برای نماز مغرب و عشا بهجا آورد و بنابر احتیاط واجب با هر غسلی یک وضو هم بگیرد، بلکه برای نماز عصر و نماز عشا نیز باید بنابر احتیاط واجب وضو بگیرد، و همچنین باید بین نماز ظهر و عصر فاصله نیندازد. و اگر فاصله بیندازد، باید برای نماز عصر دوباره غسل کند، و نیز اگر بین نماز مغرب و عشا فاصله بیندازد باید برای نماز عشا دوباره غسل نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر انسان احتمال دهد که نماز قضایی دارد یا نمازهایی را که خوانده صحیح نبوده احتیاط مستحب ان است که قضای انها را به جا اورد
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه زن روزه دار بعد از نماز ظهر و عصر مستحاضه شود برای روزه آن روز غسلی ندارد.
- [امام خمینی] غسلهای واجب- غسلهای واجب هفت است: اول: غسل جنابت. دوم: غسل حیض. سوم: غسل نفاس. چهارم: غسل استحاضه. پنجم: غسل مس میت. ششم: غسل میت. هفتم: غسلی که به واسطه نذر و قسم و مانند اینها واجب می شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر اطمینان داشته باشد که حمد و سوره و اذکار واجب نماز را به صورت صحیح می خواند و بعد متوجه شود که غلط بوده نمازهایی را که خوانده صحیح است و قضا ندارد هرچند احتیاط مستحب آن است که قضا کند. اما اگر احتمال غلط بودن حمد و سوره و سایر اذکار واجب نماز را می داده و سهل انگاری کرده و نماز خوانده و بعد متوجه شده که غلط بوده نمی تواند به نمازهایی که خوانده اکتفا کند. و اگر به جهت لهجه خاصی که دارد نتواند نماز خود را به صورت عربی صحیح بخواند به همان مقدار که قدرت دارد بخواند و صحیح است.
- [آیت الله وحید خراسانی] نمازهایی که زن در حال حیض نخوانده قضا ندارد و حکم نماز ایات در مساله خواهد امد و روزه ماه رمضان را باید قضا نماید ولی در روزه واجب به نذر معین یعنی نذر کرده باشد که روز معینی روزه بگیرد اگر مصادف با ایام حیض شود بنابر احتیاط واجب قضا نماید