اصحاب پیامبر اسلام(ص) از همان روزهای نخستین نزول قرآن در فهم و تحقیق این کتاب بزرگ علاقه و جدیّت عجیبی از خود نشان دادند و مطالب علمی ارزنده‌ای را از پیامبر و از سرچشمه فیّاض قرآن آموختند، که برای محققان و دانشمندان، تحقیقات مهمّی را فراهم ساختند که بعداً «علوم قرآنی» نام گرفت.[1] «علوم قرآنی» اصطلاحی است درباره مسایلی که مرتبط با شناخت قرآن و شئون مختلف آن می‌باشد‏.[2] به دیگر سخن؛ مقصود از «علوم قرآنی»، دانش‌هایی است که دانستن آنها برای فهم قرآن مجید و بیان معنا و تفسیر آن لازم است.[3] از مهم‌ترین مباحث این علوم عبارت است از: علم تفسیر، علم اعراب و قرائت، تأویل و تنزیل، شأن نزول آیات، محکم و متشابه، ناسخ و منسوخ، آیات مکّی و مدنی، وحی و اعجاز قرآن.[4] فرق این رشته با «معارف قرآنی» آن است که «علوم قرآنی» بحثی بیرونی است و به درون و محتوای قرآن از جنبه تفسیری کاری ندارد؛ امّا «معارف قرآنی» کاملاً با مطالب درونی قرآن و محتوای آن سروکار داشته، و یک نوع تفسیر موضوعی به شمار می‌رود.[5] [1] . رادمنش، سید محمد، آشنایی با علوم قرآنی، ص 212، علوم نوین، جامی، تهران، چاپ چهارم، 1374ش. [2] . معرفت، محمد هادی، علوم قرآنی، ص 7، مؤسسه فرهنگی التمهید، قم، چاپ چهارم، 1381ش. [3] . حلبی، علی اصغر، آشنایی با علوم قرآنی، ص 7، اساطیر، تهران، چاپ چهارم، 1374ش. [4] . رادمنش، سید محمد، آشنایی با علوم قرآنی، ص 212. [5] . علوم قرآنی، ص 7.
اصحاب پیامبر اسلام(ص) از همان روزهای نخستین نزول قرآن در فهم و تحقیق این کتاب بزرگ علاقه و جدیّت عجیبی از خود نشان دادند و مطالب علمی ارزندهای را از پیامبر و از سرچشمه فیّاض قرآن آموختند، که برای محققان و دانشمندان، تحقیقات مهمّی را فراهم ساختند که بعداً «علوم قرآنی» نام گرفت.[1]
«علوم قرآنی» اصطلاحی است درباره مسایلی که مرتبط با شناخت قرآن و شئون مختلف آن میباشد.[2] به دیگر سخن؛ مقصود از «علوم قرآنی»، دانشهایی است که دانستن آنها برای فهم قرآن مجید و بیان معنا و تفسیر آن لازم است.[3]
از مهمترین مباحث این علوم عبارت است از: علم تفسیر، علم اعراب و قرائت، تأویل و تنزیل، شأن نزول آیات، محکم و متشابه، ناسخ و منسوخ، آیات مکّی و مدنی، وحی و اعجاز قرآن.[4]
فرق این رشته با «معارف قرآنی» آن است که «علوم قرآنی» بحثی بیرونی است و به درون و محتوای قرآن از جنبه تفسیری کاری ندارد؛ امّا «معارف قرآنی» کاملاً با مطالب درونی قرآن و محتوای آن سروکار داشته، و یک نوع تفسیر موضوعی به شمار میرود.[5] [1] . رادمنش، سید محمد، آشنایی با علوم قرآنی، ص 212، علوم نوین، جامی، تهران، چاپ چهارم، 1374ش. [2] . معرفت، محمد هادی، علوم قرآنی، ص 7، مؤسسه فرهنگی التمهید، قم، چاپ چهارم، 1381ش. [3] . حلبی، علی اصغر، آشنایی با علوم قرآنی، ص 7، اساطیر، تهران، چاپ چهارم، 1374ش. [4] . رادمنش، سید محمد، آشنایی با علوم قرآنی، ص 212. [5] . علوم قرآنی، ص 7.
- [سایر] اصطلاح آثار ذاتی اشیاء چه معنایی دارد؟
- [سایر] صفات کریم، اَکرم را توضیح دهید که از جهت لغت و اصطلاح دارای چه معنایی هستند؟
- [سایر] سلام؛ بنیانگذار علوم قرآنی در جهان چه کسی است؟
- [سایر] لطفاً یک سیر مطالعاتی در زمینه های مختلف علوم قرانی معرفی کنید.
- [سایر] در مورد مطابقت مراتب وجود با اصطلاح قرآنی برزخ و قیامت توضیح دهید، آیا مراتب وجود همگی یک حقیقت منبسط است؟
- [سایر] مقصود از (جری و تطبیق) در علوم قرآنی و برخی کتابهای تفسیری چیست؟ و چرا برخی مفسران از این واژه زیاد استفاده میکنند؟ لطفاً با ذکر نمونههایی توضیح دهید.
- [سایر] سلام ، لیسانس رشته عمران هستم و همینطور قاری قران. جدای از فراگیری علوم دینی به دنبال ادامه راه قرآنی (حفظ و تفسیر و ...) هستم. میخواستم بدونم دوره بلند مدت مناسب تره یا سفیران هدایت؟ لطفا راهنماییم کنید ،فرصتی نمونده.ممنون
- [سایر] با سلام خواهشمندم کتابی رادرزمینه علوم قرانی معرفی نمایید که درمورد تعداد احزاب - جزء - تعداد آیات- تعداد سوره ها وشرحی درمورد نام سوره ها دران داده شده باشد با تشکر
- [سایر] آیا در اسلام نگاهی شبیه اصطلاح جهان وطنی داریم، یا این تنها یک اصطلاح غربی است؟
- [سایر] آیا در اسلام نگاهی شبیه اصطلاح جهان وطنی داریم، یا این تنها یک اصطلاح غربی است؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر یکی از شریکها بمیرد، یا دیوانه یا بیهوش شود شریکهای دیگر نمیتوانند در مال شرکت تصرّف کنند، همچنین است اگر یکی از آنان سفیه یا مفلّس گردند. توضیح این دو اصطلاح در مسأله 2153 گذشت.
- [آیت الله مظاهری] هیچکدام از علوم غریبه حجّیت ندارد و چیزی بهواسطه آن اثبات نمیشود، گرچه بهواسطه آنها یقین حاصل شود، زیرا یقینی حجّت است که از راه متعارف پیدا شود.
- [آیت الله اردبیلی] یادگرفتن و یاددادن علوم و صنایعی که مورد نیاز مردم است و موجب عظمت و قدرت مسلمانان در برابر کفّار میباشد، بر همه افراد واجب کفایی است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر کلمه ای بگوید چنانچه آن کلمه معنی داشته باشد مثل (ق) که در زبان عرب به معنای این است که (نگهداری کن) چنانچه معنی آن را بداند و قصد آن معنی را نماید نمازش باطل می شود، و اگر قصد معنای آن را نکند ولی ملتفت معنای آن باشد نمازش باطل نمی شود و نیز اگر آن کلمه معنایی نداشته باشد و او هم آن را در معنایی استعمال نکند ولی اگر دو حرف یا بیشتر باشد در این دو صورت نیز بنابر احتیاط واجب نماز را باطل می کند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . یاد گرفتن و یاددادن علوم و صنایعی که مورد احتیاج عموم است و هم چنین علوم و صنایعی که سبب قوت و شوکت جامعه مسلمین، و برتری قوای دفاعی آنها بر کفار می شود، بر همه واجب مؤکد است به وجوب کفایی و باید مسلمانان بنحوی قوی شوند که قطع طمع کفار را از بلاد و نوامیس و اعراض و اموال و معادن و ثروت خود بنمایند.
- [آیت الله مظاهری] تعلیم و تحصیل و به کارگیری رمل و اسطرلاب و علم طلسم و احضار ارواح و اجنّه و فرشته و خواب مغناطیسی و شعبده و کلّیه علوم غریبه حرام است، گرچه برای تفحّص و تجسّس نباشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . دانش آموزان و دانشجوها در هر رشته ای از علوم مباحه اگر غرضشان از تحصیل، خدمت به جامعه و ازدیاد عظمت اسلام و رفع حاجت مسلمانان از بیگانگان باشد، اجر و ثواب بسیار دارند.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که مسلمان زاده است چنانچه بعد از بالغ شدن اظهار اسلام کند ، اگر مرتد شود زنش بر او حرام می شود و باید به مقداری که در احکام طلاق گفته می شود عدّة وفات نگهدارد . ودر اصطلاح به چنین شخصی مُرْتَدّ فطری می گویند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که پدر یا مادرش در موقع بسته شدن نطفه او مسلمان بوده اند، چنانچه مرتد شود زنش بر او حرام می شود و باید به مقداری که در احکام طلاق گفته می شود عدّه وفات نگهدارد و در اصطلاح فقهاء به چنین شخصی مرتد فطری می گویند.
- [آیت الله مظاهری] علامت گذاری به وسیله دیوار یا سیم خاردار یا سنگ چین نمودن و مانند اینها در زمینهای موات به قصد تصرّف و احیا، موجب حقّ برای علامتگذار میشود و دیگری حقّ تصرّف و احیای آن را ندارد که به آن در اصطلاح تحجیر میگویند.