اگر‌ زنی بچه دختر(نوه دختری) خود را [با شرایط خاص آن][1] شیر دهد، دخترش به شوهر خود حرام می‌شود [و ازدواج آنها باطل است و در آینده هم نمی‌توانند با هم ازدواج نمایند]. ولی اگر بچه پسر خود را شیر دهد، زنِ پسرش که مادر آن طفل شیرخوار است بر شوهر خود حرام نمی‌شود.[2] دلیل باطل شدن ازدواج این زن و شوهر آن است که در فرض مذکور، شوهر، پدر کودک‌ شیرخوار است و زن هم، دخترِ زنِ شیردهنده(مادربزرگ مادری) است. و یکی از کسانی که مرد نمی‌تواند با او ازدواج کند، دختر زنی است که فرزند آن مرد را شیر داده است.[3] و در این‌جا همسر مرد می‌شود دختر زنی که آن زن فرزند این مرد را شیر داده است. [1] . جهت آگاهی از شرایط مزبور به نمایه 2293 (شرایط شیر دادن و محرمیت در نظر شیعه و اهل سنت) در همین سایت مراجعه نمایید. [2] . امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج‌2، ص 505، م 2472، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق. [3] . فاضل لنکرانی، محمد، تفصیل الشریعة فی شرح تحریر الوسیلة، کتاب‌النکاح، ص 199، م 1، مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام، قم - ایران، اول، 1421 ه‍ ق.
اگر زنی بچه دختر(نوه دختری) خود را [با شرایط خاص آن][1] شیر دهد، دخترش به شوهر خود حرام میشود [و ازدواج آنها باطل است و در آینده هم نمیتوانند با هم ازدواج نمایند]. ولی اگر بچه پسر خود را شیر دهد، زنِ پسرش که مادر آن طفل شیرخوار است بر شوهر خود حرام نمیشود.[2]
دلیل باطل شدن ازدواج این زن و شوهر آن است که در فرض مذکور، شوهر، پدر کودک شیرخوار است و زن هم، دخترِ زنِ شیردهنده(مادربزرگ مادری) است. و یکی از کسانی که مرد نمیتواند با او ازدواج کند، دختر زنی است که فرزند آن مرد را شیر داده است.[3] و در اینجا همسر مرد میشود دختر زنی که آن زن فرزند این مرد را شیر داده است. [1] . جهت آگاهی از شرایط مزبور به نمایه 2293 (شرایط شیر دادن و محرمیت در نظر شیعه و اهل سنت) در همین سایت مراجعه نمایید. [2] . امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنیهاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج2، ص 505، م 2472، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق. [3] . فاضل لنکرانی، محمد، تفصیل الشریعة فی شرح تحریر الوسیلة، کتابالنکاح، ص 199، م 1، مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام، قم - ایران، اول، 1421 ه ق.
- [سایر] بعد از فوت پدر، حضانت از بچه صغیرش، به عهدهی چه کسی است؟ مادر بچه یا پدر بزرگش؟
- [آیت الله بهجت] آیا پسر که شیر مادربزرگ خود یعنی مادر مادر را خورده، می تواند با دخترخاله اش ازدواج کند؟
- [سایر] پسر عمو و دختر عمو از یک مادر به مدت دو هفته شیر خورده اند آیا ایندو محرم هستند؟
- [آیت الله اردبیلی] در صورتی که مردی بخواهد با دختری ازدواج کند که برادر آن دختر در نوزادی شیر مادر او را خورده است، از نظر شرعی مانعی دارد؟
- [آیت الله سیستانی] محرم رضاعی چنانچه فرزندی بمدت یک هفته از شیر مادر از سینه بصورت دائم استفاده کند چه کسانی به فرزند شیر خورده محرم و ایا محرمیت او با برادران وی نیز صادق است ؟
- [آیت الله سبحانی] اگر زنی به فرزند مادر شوهر شیر دهد، شوهر بر این خان حرام می شود؟
- [آیت الله سبحانی] آیا پدر می تواند طفل چند ماهه ی خود را از شیر و مِهر مادر محروم کند و نگذارد مادر بچه اش را ببیند؟
- [آیت الله بهجت] پسری که روزی یک بار یا دو بار از خانمی شیر خورده و در بین شیر خوردن، شیر مادرش و غذا نیز می خورده است، آیا محرمیت حاصل می شود؟
- [آیت الله بهجت] اگر مادر زنی به نوه دختری اش شیر دهد، آیا دامادش بر دختر او حرام ابدی می شود؟
- [آیت الله نوری همدانی] من میخواستم با دختر عمویم ازدواج کنم، اما چون شیر مادر او را خورده بودم نسبت به هم محرم هستیم و این شیر را من در زمان تولد خواهر بزرگ این دختر عمومی خوردهام و در واقع هر 2 دختر عموی من میباشند. و من مدت یک ماه از شیر مادر آنها استفاده کردهام ولی در این مدت شیر خشک نیز خوردهام. مثلاً امروز صبح که شیر خوردم تا صبح دیگریا دو روز بعد از آن شیر میخوردم و د این میان از شیر خشک استفاده میکردم و هیچ موقع 15 مرتبه پشت سرهم شیر نخوردهام با توجه به اینکه تمام این مطالب را از روی تحقیق بیان شد، وظیفه چیست؟
- [آیت الله سبحانی] فطره طفلی که از مادر یا دایه شیر می خورد، بر کسی است که مخارج مادر یا دایه را می دهد. ولی اگر مادر یا دایه مخارج خود را از مال طفل برمی دارد فطره طفل بر کسی واجب نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . فطره طفلی که از مادر یا دایه شیر می خورد، بر کسی است که مخارج مادر یا دایه را می دهد. ولی اگر مادر یا دایه مخارج خود را از مال طفل برمی دارد، فطره طفل بر کسی واجب نیست.
- [آیت الله بروجردی] فطرهی طفلی که از مادر یا دایه شیر میخورد، بر کسیست که مخارج مادر یا دایه را میدهد، ولی اگر مادر یا دایه مخارج خود را از مال طفل بر میدارد، فطرهی طفل بر کسی واجب نیست.
- [آیت الله سیستانی] فطره طفلی که از مادر یا دایه شیر میخورد ، بر کسی است که مخارج مادر یا دایه را میدهد ، ولی اگر مادر یا دایه مخارج خود را از مال طفل بر میدارد ، فطره طفل بر کسی واجب نیست .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] فطره طفلی که از مادر یا دایه شیر می خورد؛ بر کسی است که مخارج مادر یا دایه را می دهد؛ ولی اگر مادر یا دایه مخارج خودرا از مال طفل بر می دارد؛ فطره طفل بر کسی واجب نیست.
- [امام خمینی] فطره طفلی که از مادر یا دایه شیر می خورد بر کسی است که مخارج مادر یا دایه را می دهد، ولی اگر مادر یا دایه مخارج خود را از مال طفل برمی دارد فطره طفل بر کسی واجب نیست.
- [آیت الله خوئی] فطرة طفلی که از مادر یا دایه شیر میخورد بر کسی است که مخارج مادر یا دایه را میدهد، ولی اگر مادر یا دایه مخارج خود را از مال طفل برمیدارد، فطرة طفل بر کسی واجب نیست.
- [آیت الله بهجت] فطره طفلی که از مادر یا دایه شیر میخورد، بر کسی است که مخارج مادر یا دایه را میدهد، ولی اگر مادر یا دایه مخارج را از مال طفل برمیدارد، فطره طفل بر کسی واجب نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] انسان نمی تواند با دختری که مادر یا مادر بزرگ او ان دختررا شیر کامل داده ازدواج کند و نیز اگر زن پدر انسان از شیر پدر او دختری را شیر داده باشد انسان نمی تواند با ان دختر ازدواج نماید و چنانچه دختر شیرخواری را برای خود عقد کند بعد مادر یا مادر بزرگ او ان دختر را شیر بدهد یا زن پدر او ان دختررا از شیر پدر او شیر دهد عقد باطل می شود
- [آیت الله نوری همدانی] انسان نمی تواند با دختری که مادر ، یا مادر بزرگ انسان او را شیر کامل داده ازدواج کند . و نیز اگر زن پدر انسان از شیر پدر او دختری را شیر داده باشد ؛ انسان نمی تواند با آن دختر ازداج نماید و چنانچه دختر شیر خواری را برای خود عقد کند ، بعد مادر یا مادر بزرگ ، یا زن پدر او از شیر همان پدر آن دختر را شیر دهد ، عقد باطل می شود .