در این‌باره فتاوای مراجع تقلید متفاوت است که برخی از فقها به احتیاط واجب جایز نمی‌دانند و برخی دیگر گفته‌اند بهتر این است که مکلّف روزه استیجاری را بعد از ظهر باطل نکند. در ضمائم به برخی از این فتاوا اشاره می­شود: ضمائم امام خمینی: اگر قضای روزه ماه رمضان شخص دیگری را گرفته باشد، احتیاط واجب آن است که بعد از ظهر روزه را باطل نکند.[1] آیت الله خامنه‌ای: کفاره بر او (اجیر) واجب نیست.[2] و باید همان روزی را که بعد از ظهر افطار کرده، دوباره قضا نماید. آیت الله سیستانی: اگر قضای روزه میّتی را گرفته باشد بهتر است که بعد از ظهر روزه را باطل نکند.[3] آیت الله مکارم شیرازی: قبل از ظهر می‌توان آن را ابطال کرد، ولی بعد از ظهر اشکال دارد.[4] آیت الله وحید خراسانی: اگر قضای روزۀ میّتی را گرفته باشد، احتیاط مستحب این است که بعد از ظهر روزه را باطل نکند.[5] [1] . امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج 1، ص 946، م 1701، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق. [2] . حسینی خامنه‌ای، سید علی، أجوبة الاستفتاءات، ص 168، سؤال 809، دفتر معظم له، قم، چاپ اول، 1424ق. [3] . توضیح المسائل (محشّی)، ج 1، ص 946. [4] . سایت معظم له به آدرس: http://makarem.ir/Question/ViewQuestion.aspx?lid=0# ، سؤال 3 و 5. [5] . خراسانی، حسین وحید، توضیح المسائل، ص 327، م 1709، انتشارات مدرسه امام باقر(علیه السلام)، قم، چاپ نهم، 1428ق.
شخصی که روزه استیجاری گرفته است اگر بعد از ظهر روزه خودش را بشکند، آیا معصیت کرده است؟ و آیا کفاره به گردنش میآید؟
در اینباره فتاوای مراجع تقلید متفاوت است که برخی از فقها به احتیاط واجب جایز نمیدانند و برخی دیگر گفتهاند بهتر این است که مکلّف روزه استیجاری را بعد از ظهر باطل نکند. در ضمائم به برخی از این فتاوا اشاره میشود:
ضمائم
امام خمینی: اگر قضای روزه ماه رمضان شخص دیگری را گرفته باشد، احتیاط واجب آن است که بعد از ظهر روزه را باطل نکند.[1]
آیت الله خامنهای: کفاره بر او (اجیر) واجب نیست.[2] و باید همان روزی را که بعد از ظهر افطار کرده، دوباره قضا نماید.
آیت الله سیستانی: اگر قضای روزه میّتی را گرفته باشد بهتر است که بعد از ظهر روزه را باطل نکند.[3]
آیت الله مکارم شیرازی: قبل از ظهر میتوان آن را ابطال کرد، ولی بعد از ظهر اشکال دارد.[4]
آیت الله وحید خراسانی: اگر قضای روزۀ میّتی را گرفته باشد، احتیاط مستحب این است که بعد از ظهر روزه را باطل نکند.[5] [1] . امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنیهاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج 1، ص 946، م 1701، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق. [2] . حسینی خامنهای، سید علی، أجوبة الاستفتاءات، ص 168، سؤال 809، دفتر معظم له، قم، چاپ اول، 1424ق. [3] . توضیح المسائل (محشّی)، ج 1، ص 946. [4] . سایت معظم له به آدرس: http://makarem.ir/Question/ViewQuestion.aspx?lid=0# ، سؤال 3 و 5. [5] . خراسانی، حسین وحید، توضیح المسائل، ص 327، م 1709، انتشارات مدرسه امام باقر(علیه السلام)، قم، چاپ نهم، 1428ق.
- [آیت الله مظاهری] آیا افطار کردن روزه استیجاری و یا قضا در بعد از ظهر کفاره دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر کسی روزه استیجاری را بعد از ظهر افطار کند، کفاره دارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا افطار کردن بعد از ظهر در روزه استیجاری کفاره دارد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] روزه داری که روزه قضا گرفته و وقت آن ضیق باشد مثل اینکه آخر شعبان است و قبل از ظهر روزه اش را بشکند ، آیا کفّاره دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] شخصی نذر (یا شبه نذر) کرده معتکف بشود، اگرعمدا و بدون عذر اعتکاف خود را بشکند آیا کفاره نذر بر عهدهاش میآید یا کفاره اعتکاف و یا کفاره جمع؟
- [آیت الله نوری همدانی] شخصی نذر (یا شبه نذر) کرده معتکف بشود، اگر عمداً و بدون عذر اعتکاف خود را بشکند آیا کفاره نذر بر عهدهاش میآید یا کفاره اعتکاف و یا کفاره جمع؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر شخصی روزه استیجاری گرفته آیا میتواند به کمک همسر و فرزندانش روزه استیجاری را بگیرند؟
- [آیت الله بهجت] آیا می توان قبل از ظهر، نیّت روزه استیجاری کرد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا می توان قبل از ظهر نیت روزه استیجاری کرد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی بعد از طلوع فجر محتلم شده و قبل از ظهر غسل کرده و چیزی نخورده است، آیا می تواند نیت روزه استیجاری کند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که عمداً روزه خود را باطل کرده، اگر بعد از ظهر مسافرت کند، یا پیش از ظهر برای فرار از کفّاره سفر نماید، کفّاره از اوساقط نمیشود و همچنین است اگر قبل از ظهر مسافرتی برای او پیش آمدکند.
- [آیت الله مظاهری] کسی که روزه قضا یا روزه واجب دیگری دارد میتواند روزه مستحبّی یا روزه استیجاری بگیرد.
- [آیت الله بهجت] کسی که عمداً روزه خود را باطل کرده، اگر برای فرار از کفاره به سفر برود، اگرچه پیش از ظهر، کفاره از او ساقط نمیشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در روزه مستحبّی اگر کسی کاری که روزه را باطل میکند انجام نداده باشد و پیش از ظهر نیت روزه مستحبی کند، روزه او صحیح است و همانند کسیست که از اوّل طلوع فجر نیّت روزه کرده باشد و اگر بعد از ظهر هم نیّت روزه مستحبی کند، روزه او صحیح است ولی از هنگام نیّت کردن روزهدار بشمار میآید.
- [آیت الله بهجت] کسی که قضای روزه ماه رمضان گرفته است، در صورت وسعت وقت پیش از ظهر میتواند افطار کند و آن قضا را در وقت دیگری انجام دهد، ولی افطار بعد از ظهر حرام است، و اگر بعد از ظهر افطار کند باید کفاره بدهد و کفاره او اطعام ده فقیر و در صورت عدم توانایی سه روز روزه گرفتن است.
- [آیت الله اردبیلی] علاوه بر روزه رمضان، باطل کردن روزه قضای ماه رمضان در بعد از ظهر و باطل کردن روزه نذر معیّن نیز به تفصیلی که خواهد آمد، کفّاره دارد.
- [آیت الله مظاهری] کسی که عمداً روزه خود را باطل کرده، اگر بعد از ظهر مسافرت کند، یا پیش از ظهر برای فرار از کفّاره سفر نماید، کفّاره او ساقط نمیشود بلکه اگر قبل از ظهر مسافرتی برای او پیش بیاید باز هم کفّاره بر او واجب است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که عمداً و بدون عذر روزه خود را باطل کرده، اگر بعد از ظهر مسافرت کند کفاره از او ساقط نمیشود؛ همچنین است اگر پیش از ظهر مسافرت کند و از شب در فکر سفر - حتی به نحو تردید - نباشد، ولی اگر از شب در فکر سفر باشد و پیش از ظهر مسافرت کند کفاره بر او واجب نیست؛ هر چند به جهت فرار از کفاره سفر نماید و احتیاط مستحب این است که در مسافرت پیش از ظهر هم کفاره بدهد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که عمداً روزه خود را باطل کرده، اگر بعد از ظهر مسافرت کند یا پیش از ظهر برای فرار از کفّاره سفر نماید، کفّاره او ساقط نمی شود، بلکه اگر قبل از ظهر مسافرتی برای او پیش آمد کند، بنابر احتیاط کفّاره بر او واجب است.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که عمداً روزة خود را باطل کرده ، اگر بعد از ظهر مسافرت کند ، یا پیش از ظهر برای فرار از کفاره سفر نماید ، کفارة او ساقط نمی شود بلکه اگر قبل از ظهر مسافرتی برای او پیش آمد کند ، بنابر احتیاط کفاره بر او واجب است .