اصل در مسح پا برای وضو، آن است که با رطوبت باقی مانده در کف دست انجام شود، حال چه با انگشتان و چه با قسمت گودی کف دست صورت گیرد. در هر حال، مراجع عظام تقلید در این باره می‌گویند: اگر رطوبت کف دست فقط به اندازۀ مسح سر باشد، می‌تواند[1] سر را با همان رطوبت مسح کند و برای مسح پاها از اعضای دیگر وضو رطوبت بگیرد.[2] [1] . آیات عظام گلپایگانی، صافی، بهجت، سیستانی شبیری زنجانی: (احتیاط واجب آن است که می‌تواند ..) [2] . آیت الله بهجت: ( و بنا بر احتیاط واجب باید اوّل از تری موی ریش و ابرو کمک بگیرد و اگر در آنها تری نبود از دستها رطوبت بگیرد)؛ آیات عظام خوئی، تبریزی، شبیری زنجانی، سیستانی، خامنه‌ای: (برای مسح پاها از ریش خود رطوبت بگیرد)؛ امام خمینی، سید روح اللّٰه، توضیح المسائل (محشّٰی)، محقق و مصحح: بنی هاشمی خمینی‌، سید محمد حسین، ج 1، ص 159و201، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ هشتم، قم، 1424 ه‍ ق.
اصل در مسح پا برای وضو، آن است که با رطوبت باقی مانده در کف دست انجام شود، حال چه با انگشتان و چه با قسمت گودی کف دست صورت گیرد.
در هر حال، مراجع عظام تقلید در این باره میگویند:
اگر رطوبت کف دست فقط به اندازۀ مسح سر باشد، میتواند[1] سر را با همان رطوبت مسح کند و برای مسح پاها از اعضای دیگر وضو رطوبت بگیرد.[2] [1] . آیات عظام گلپایگانی، صافی، بهجت، سیستانی شبیری زنجانی: (احتیاط واجب آن است که میتواند ..) [2] . آیت الله بهجت: ( و بنا بر احتیاط واجب باید اوّل از تری موی ریش و ابرو کمک بگیرد و اگر در آنها تری نبود از دستها رطوبت بگیرد)؛ آیات عظام خوئی، تبریزی، شبیری زنجانی، سیستانی، خامنهای: (برای مسح پاها از ریش خود رطوبت بگیرد)؛ امام خمینی، سید روح اللّٰه، توضیح المسائل (محشّٰی)، محقق و مصحح: بنی هاشمی خمینی، سید محمد حسین، ج 1، ص 159و201، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ هشتم، قم، 1424 ه ق.
- [آیت الله نوری همدانی] آیا در مسح سر باید با کف دست، سر را مسح کرد و یا با نوک انگشتان نیز میتوان این عمل را انجام داد؟
- [آیت الله بهجت] اگر به جهت حرارت شدید قبل از مسح سر و پا، دست خشک شود، وظیفه چیست؟
- [آیت الله بهجت] به علت سوختگی، انگشتانم جمع شده است، به طوری که با کف انگشتانم نمی توانم مسح سر و پا نمایم، آیا باید با دست دیگر مسح کنم یا با پشت انگشتان همان دست یا با مقدار باقی از کف همان دست؟
- [آیت الله بهجت] اگر هنگام مسح سر یا مسح پا دست را به صورتی قرار دهد که نوک انگشتان به طرف راست یا چپ باشد، چه حکمی دارد؟
- [سایر] اگر در مسح پا سر انگشتان پا مسح نشود و کمی از بالاتر کشیده شود، آیا این وضو صحیح است؟
- [آیت الله سیستانی] آیا رطوبت کم باقیمانده در کف دست برای مسح پا کافی است یا حتماً باید محل مسح کاملاً تر شود؟ و آیا مسح را می توان عمداً از سر انگشتی غیر از انگشت شصت پا شروع کرد؟
- [سایر] کیفیت سجدهی شخص معذور (از جهت کف دست یا انگشتان پا) چگونه است؟
- [آیت الله بروجردی] در مسأله مسح پا، محل گرد وارد شده، فتوای سرکار آیا به انگشتان دست لازم میدانید یا به تمام کف دست، زیرا که کتب سرکار تعبیرات مختلفه دارد، یا تعیین ندارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا کسی که مسح پا را از سر انگشتان نمی کشیده و فقط روی پا را مسح می کرده، وضویش اشکال دارد؟ و تکلیف نمازهایش چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا در تیمم هنگام مسح بر پیشانی باید کل کف دست از آخر کف دست تا نوک انگشتان بر تمام پیشانی کشیده شود؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که در کف دست و انگشتان جبیره دارد و در هنگام وضو دست تر روی آن کشیده است، احتیاط آن است که با جبیره کف دست و همچنین با پشت دست که جبیره ندارد، سر و پا را مسح کند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] بعد از مسح سر، باید با تری آب وضو که در دست مانده روی پاها را از سر یکی از انگشتان تا برآمدگی روی پا مسح کند و احتیاط آن است که تا مفصل را هم مسح نماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] احتیاط آن است که در مسح پا دست را بر سر انگشتان بگذارد و بعد به روی پا بکشد، یا آن که دست را به مفصل گذاشته و تا سر انگشتان بکشد؛ نه آن که تمام دست را روی پا بگذارد و کمی بکشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که در کف دست و انگشتها جبیره دارد و در موقع وضو دست تر روی ان کشیده است سر و پا را با همان رطوبت مسح کند
- [آیت الله سیستانی] کسی که در کف دست و انگشتها جبیره دارد ، و در موقع وضو دست تر روی آن کشیده است ، سر و پا را با همان رطوبت مسح کند .
- [آیت الله خوئی] کسی که در کف دست و انگشتها جبیره دارد، و در موقع وضو دست تر روی آن کشیده است، سر و پا را با همان رطوبت مسح کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که در کف دست و انگشتها جبیره دارد و در موقع وضو دست تر روی آن کشیده است، می تواند سر و پا را با همان رطوبت مسح کند و می تواند با سایر جاهای ذراع مسح نماید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] پهنای مسح پا به هر اندازه باشد کافی است، ولی احتیاط مستحب آن است که با تمام کف دست، روی پا را مسح کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] پهنای مسح پا به هر اندازه باشد کافیست ولی افضل ان است که تمام روی پا را با تمام کف دست مسح نماید
- [آیت الله اردبیلی] پهنای مسح پا بنابر احتیاط باید به اندازه سه انگشت بسته باشد، ولی بهتر آن است که با تمام کف دست، تمام روی پا را مسح کنند.