در صورتی‌که دود آن غلیظ باشد، طبق فتوای بسیاری از مراجع، روزه‌دار باید از آن اجتناب کند و ملاک در تشخیص غلظت آن، عرف است. اما اگر مشکوک بوده است، اشکالی ندارد و با استنشاق آن روزه باطل نمی‌شود. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): اگر دود غلیظ به حلق نرسد مانعی ندارد و ضرری به صحّت روزه وارد نمی‌کند. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): اگر در عرف آن را دود غلیظ بدانند، و عمداً و با توجّه، استنشاق شود، روزه باطل است (بنابراحتیاط واجب)، و اگر مشکوک بوده است، اشکالی ندارد. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): در صورتی‌که دود آن غلیظ باشد باید از آن اجتناب کند. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): به احتیاط لازم باید اجتناب کند و اگر به حلقش رسیده باشد احتیاطاً قضا کند. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): اجتناب لازم نیست و روزه باطل نمی‌شود. لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
با سلام، آیا روزه دار باید از دود اسپند اجتناب کند و در صورت رسیدن آن به گلو، روزهاش باطل می شود؟
در صورتیکه دود آن غلیظ باشد، طبق فتوای بسیاری از مراجع، روزهدار باید از آن اجتناب کند و ملاک در تشخیص غلظت آن، عرف است. اما اگر مشکوک بوده است، اشکالی ندارد و با استنشاق آن روزه باطل نمیشود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
اگر دود غلیظ به حلق نرسد مانعی ندارد و ضرری به صحّت روزه وارد نمیکند.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
اگر در عرف آن را دود غلیظ بدانند، و عمداً و با توجّه، استنشاق شود، روزه باطل است (بنابراحتیاط واجب)، و اگر مشکوک بوده است، اشکالی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در صورتیکه دود آن غلیظ باشد باید از آن اجتناب کند.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
به احتیاط لازم باید اجتناب کند و اگر به حلقش رسیده باشد احتیاطاً قضا کند.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اجتناب لازم نیست و روزه باطل نمیشود. لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا دود کردن اسپند برای جلوگیری از چشم بد صحّت دارد؟
- [آیت الله مظاهری] آیا دود کردن اسپند برای جلوگیری از چشم بد صحیح است؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا چرک گلو روزه را باطل میکند؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا روزه، با استعمال دود (سیگار، قلیان و...) باطل میشود؟
- [آیت الله مظاهری] در محلی که من کار میکنم، آدمهای بسیاری سیگار و قلیان میکشند و دود آن به من میرسد. آیا روزه من هم باطل است؟ به طور کلی، آیا بوی دود سیگار و قلیان روزه را باطل میکند؟
- [آیت الله بهجت] اگر در هنگام روزه چیزی سهوا از گلو پایین رود، آیا روزه باطل است؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] آیا کشیدن سیگار، بصورتی که دود آن را فرو نبرند، روزه را باطل می کند؟
- [آیت الله سیستانی] اگر آروغ بزند و چیزی در گلو یا دهانش بیاید روزه باطل است ؟
- [آیت الله بهجت] آیا چرک و خلط گلو، روزه را باطل می کند یا نه؟
- [آیت الله مظاهری] روزهداری که سهواً چیزی در حالت روزه بخورد و بعد به خیال اینکه روزهاش باطل شده، دوباره غذا بخورد، حکم روزهاش از نظر قضا و کفاره چگونه است؟
- [آیت الله بهجت] عدم افساد روزه بهوسیله غبار یا دود غیر غلیظ و غیر جایگزین غذا و غیر مقوّی خالی از وجه نیست، ولی احوط اجتناب است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر روزهدار سهواً یکی از کارهایی که روزه را باطل میکند انجام دهد و به خیال این که روزهاش باطل شده، در ادامه روز نیّت روزه نکند روزهاش باطل است، هرچند کاری که روزه را باطل میکند انجام ندهد.
- [آیت الله مظاهری] کسی که نمیداند روزه ماه مبارک رمضانِ مسافر باطل است اگر در سفر روزه بگیرد و در بین روز مسئله را بفهمد روزهاش باطل میشود، و اگر تا مغرب نفهمد روزهاش صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] احتیاط واجب آن است که روزهدار بخار غلیظ، دود سیگار و تنباکو و مانند آنها را نیز به حلق نرساند و اگر بخار غلیظ در دهان به صورت آب درآید و آن را فرو برد، روزهاش باطل میشود.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر سهواً چیزی را فرو ببرد و پیش از رسیدن به گلو یادش بیاید که روزه است، چنانکه ممکن باشد باید آن را بیرون آورد و روزه او صحیح است.
- [آیت الله خوئی] اگر روزهدار بعد از ظهر مسافرت نماید، باید روز خود را تمام کند. و اگر پیش از ظهر مسافرت کند، وقتی به حد ترخص برسد، درصورتی که از شب نیت سفر داشته باشد روزهاش باطل میشود، والا بنابر احتیاط واجب روزه را تمام و بعداً قضا کند، و اگر پیش از رسیدن به حد ترخص روزه را باطل کند کفاره بر او واجب است.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی در روزه واجب یا مستحب مردّد شود که روزه را باطل کند یا نه، یا قصد کند کاری که روزه را باطل میکند انجام دهد، روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که نمیترسد روزه برایش ضرر داشته باشد، اگر روزه بگیرد و بعد معلوم شود که روزه برای او ضرر داشته، روزهاش باطل است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که اصلاً نمیداند که مسافر نمیتواند روزه بگیرد، اگر در سفر روزه بگیرد و در بین روز مسأله را بفهمد روزهاش باطل است و اگر تا مغرب نفهمد، روزهاش صحیح است.
- [آیت الله بروجردی] کسی که نمیداند روزهی مسافر باطل است، اگر در سفر روزه بگیرد و در بین روز مسأله را بفهمد، روزهاش باطل میشود و اگر تا مغرب نفهمد روزهاش صحیح است.